-
Cold Mouth Prayer
Wiem że to bóstwo na ogół kojarzy się źle,niemniej w domu mam jej maske z Indii i od tamtego czasu zacząłem się zastanawiać nad sensem tego kultu.W Indiach cieszy się ona ogromnym szacunkiem,w gruncie rzeczy jest pozytywna przez "oczyszczający"aspekt smierci.Oczywiście jest wiele sekt,które moim zdaniem wypaczają jej pozytywny aspekt sprowadzając wyłącznie do krwaego aspektu religii.
Mam pytanie co sądzicie o niej i o jej kulcie?
-
Anonim
Ja widzę w niej cechy dobre i patrze jak na wyzwolicielke i opiekunke, a nie mroczna i krwiożerczą władczynię zycia. A ludzie pewnie dziela ja na ta dobra i ta zlą. Nie ma się co dziwić, jak czyta się o sektach skladajacych krwawe ofiary, czy swiętach, podczas ktorych zabijane sa rytualnie zwierzęta, a pozniej skladane w ofierze. Niby hinduizm nie neguje zabijania zwierzat, ale skladanie ofiar z ludzi jest już nielegalne. Ciemny lud czytajac cos takiego ma odrazu wyobrazenie o Kali jako o tej złej.
Dla mnie jest ona po prostu fascynujaca.
To sobie przeczytaj, ciekawe i na pewno pozytywne: http://newworldorder.com.pl/artykul...
-
Cold Mouth Prayer
Tekst troche moim zdanie zbyt przesłodzony i pisany z lekkim sekciarskiem drygiem.Niemniej zgadzam się z wieloma kwestiami.Kali jest bardzo pozytywna,stoi w opozycji do Czamundy.Podobno nawet matka Teresa z Kalkuty przyznawała się do jej kultu. -
Anonim
Co do przesłodzenia, to masz racje. Ale moznaby dac go do przeczytania tym, co twierdza,ze Kali to jakas personifikacja zla.
Szlajałam się dziś po lesie z ludzmi roznymi i jeden facet po religioznastwie był - dołki kopaliśmy.
Zagadałam do niego troche o hinduizmie, o Kali. W głowie mi troche pomieszał od nadmiaru info o jego ulubionych bóstwach,ale też stwierdził, że wedlug niego Kali jest pozytywna.
-
-
Cold Mouth Prayer
Jasne że jest,włąściwie wszyscy bogowie nawet Jama są dobrzy,Kali jets straszna dla demonów i zła.Jest siłą niszczącą by nieśc odrodzenie.Pochodzi z kultu wielkiej matki-jeszcze z czasów paleolitu i jej pewne funkcje przetrwały.Sławię Kali za siłę która przynosi wiernym wyznwcom a ich wrogom zsyła nieszczęścia.