- 1
- 2
-
Marcin
Witam, jak to jest z tym RAID? Mam aktualnie 1 dysk SATA II Seagate 250GB 16mb cache i nie wiem czy jest sens kupowac drugi taki sam i podlaczac je pod RAID. Duza jest roznica w predkosci dyskow/dzialania systemu? -
Anonim
Prędkość transferu zwiększa się prawie dwukrotnie. Dyski to obecnie największy zamulacz kompa, więc po postawieniu RAID 0 na pewno poczujesz różnice. -
Marcin
Moj komp to C2D 2.13Ghz i 2 giga ramu DDR2. Nie bede sie wdawal w dokladniejsza specyfikacje, ale uwazam ze w tej chwili to najbardziej predkosc dysku ogranicza mi swobode pracowania w windows. Czy po dwukrotnie zwiekszonej predkosci odczytu/zapisu system nie powinien mi teoretycznie chodzic dwa razy szybciej? -
Krzysztof
Z RAID'em to jest jak z SLI. Nigdy nie masz rowno dwukrotnego przyrostu wydajnosci, choc musze przyznac ze i tak jest on znaczaco odczuwalny. Zanim jednak kupisz dysk przekonaj sie czy twoja plyta na pewno obsluguje macierz RAID. -
-
Marcin
Choc plyta jak dla mnie tragiczna (Asus P5NSLI ) to obsluguje RAID; ) Tylko sie zastanawiam nad sensem tego rozwiazania. Glownie chodzi mi o predkosc dzialania systemu, odczuje roznice? Czy np. szybciej mi sie beda programy uruchamialy? Szybciej winda sie bedzie odpalac? -
Xyz Xyz
-
Marcin
-
Marcin
Posiadam dysk twardy firmy Seagate o pojemnosci 250GB pod SATA II 7200rpm i 16mb cache, zapis prostopadly. Model dysku to ST3250620AS. Predkosc odczytu z tego dysku wynosi na moim komputerze 63.5 mb/s. Nie uwazacie, ze to TROCHE malo? Dodal jeszcze ze test robie programem HD Tach, przy czym wszystkie aplikacje sa wylaczone, zostawiam tylko NODa32. Dziwne jest to, ze po wylaczeni NODa i wszystkiego co tylko udalo mi sie wylaczyc, predkosc zapisu ponownie wynosi rowne 63.5mb/s. Mozliwe zeby w 2 probach predkosc zapisu byla identczna? Minimalne roznice musza byc. Wykonalem dzisiaj defragmentacje dysku, przeszukalem go tez w poszukiwaniu bledow. Nic nie znalazlem -
Anonim
-
Marcin
Moja znajoma ma identyczny dysk, i ma predkosc odczytu powyzej 70mb/s -
Krzysztof
Niestety ten dysk cechuje taka szybkość odczytu i nic z tym nie zrobisz. Nie wiem czym sie kierować przy wyborze konkretnego modelu (bo 250GB seagate jest cala masa), ale mogę powiedzieć ze ST3250310AS 8MB cache, który niedawno kupiłem ma rewelacyjny odczyt - sredni mierzony w programie HD Tach to 90,1MB/s, az strach pomyslec jak sobie drugi kupie i polacze w RAID; d -
Marcin
90mb/s przy pojedynczym dysku 8mb i 7200rpm to rewelacyjny wynik. Ja mam taki dysk jaki mam, i jak kupie sobie drugi pod RAID to kupie sobie identyczny model, tak bedzie najlepiej w RAID. Mysle ze starczy mi te 125mb/s; ) -
Krzysztof
Swego czasu jechalem na 2 x western digital sata 160GB na platformie nforce 4 ultra. Predkosci pojedynczego dysku oscylowala wokol 53MB/s, po polaczeniu w RAID mialem 101MB. W codziennym uzytkowaniu to bylo jak blogoslawienstwo, szybsze ladowanie systemu, krotsza instalacja programow itd. Wiekszosc aplikacji wykorzystuje 100% mozliwosci dysku twardego, rzadko w pelni wykorzystywana jest moc obliczeniowa procesora. Z punktu widzenia czlowieka uzywajacego komputera nie tylko do grania predkosc dysku ma wiec ogromne znaczenie. -
Anonim
-
Anonim
RAID 1 tez przyspiesza dzialanie prawda? Nie tylko bezpieczenstwo - podwojny zapis - ale podwojny odczyt, ktory przy instalacji programow i kopiowaniu plikow malo sie przyda, ale przy otwieraniu programow i uruchomieniu windy - idealnie. -
Anonim
Nie przyspiesza odczytu, tylko czas dostępu o ok połowę. Ale to jakby przy okazji. Jak ktoś chce chronić dane to stawia RAID 5 -
Anonim
-
Anonim
RAID 5 jest lepszym rozwiązaniem dla większości ludzi, bo traci się tylko jedną trzecią miejsca na rzecz kopii bezpieczeństwa. Przy okazji transfery jak przy RAID 0, ale tutaj wiele zależy od dobrego kontrolera.
RAID 1 - teoretycznie jest możliwe zyskanie odrobiny transferu więcej, ale wszystko zależy od tego jak kontroler rozłoży pracę na oba dyski. Zazwyczaj przyrost odczytu jest marginalny (w porównaniu z RAID 0) -
Anonim
Hej, pytam, bo slyszalem inne opinie.
Z tego co wiem, RAID 1 rozklada zapis na dwa dyski jednoczesnie, podczas gdy odczyt jest z dwoch dyskow naraz. Chodzi o to, ze jeden dysk czyta pierwszy cluster a drugi dysk w tym samym czasie odczytuje cluster drugi i dlatego odczuwalna roznica jest tak ogromna - jakby sie dodalo 5x wiecej ramu...
-
Anonim
- 1
- 2