Gronoporadnia Prawna [2680]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

witam,
    mam mały problem i chciałbym prosić o Waszą pamoc w opisanej niżej sprawie:
    kupiłem od pana X samochód na początku sierpnia, podpisałem umowę na mnie i z umową nie poszedłem do wydziału komunikacji żeby go przerejestrować więc po 30 dniach od daty podpisania umowy został on wyrejestrowany.
    teraz chcę go sprzedać i mam problem ponieważ nie wiem jaka osoba sprzedająca na umowie ma być wpisana czy ma być to pan X 9od którego kupiłem auto) czy mam być to ja...
    dodam jeszcze że w dowodzie rejestracyjnym oczywiście jest wpisany pan X.
    proszę Was o pomoc w tej sprawie :)
  • Anonim

wydaje się, że skoro zawarłeś ważną umowę kupna-sprzedaży, w której jesteś stroną kupującą, to chcąc odsprzedać samochód, legitymujesz się tamtą umową. w dowodzie rej. jest wpisana osoba, od której kupiłeś, na podstawie umowy samochód, zatem to daje Ci podstawę do występowania w obecnej umowie jako strona sprzedająca.
  • Aga

przysługiwanie prawa własności samochodu nie jest warunkowane zarejestrowaniem w wydziale komunikacji.

uregulowałeś sprawy z OC komunikacyjnym? stary właściciel dał Ci swoja polise? bo jak nie, to tez mogą byc problemy.

w razie dalszych watpliwości - napisz na priva :D
| |

Ignorantia Iuris Nocet. Ignorantia Iuris (legis) Non Excusat. Nieznajomość prawa szkodzi. Nieznajo...

Fotki

Miejsca grona (0)