grodzka 52 [305]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

zainspirowany linkiem od mckk

http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,...

chciałem poruszyć temat agencji reklamowych.

co myślicie o reklamie i copywriterach w ogóle? manipulacja, czy współczesna sztuka? reklama to chyba jeden z bardziej nośnych tematów w kontekście etyki...
    rozmawiałem z kilkoma starszymi osobami, dla których jest to po prostu niesmaczne, jeśli nie wręcz sprzedawanie siebie samego i żerowanie na innych (reklamobiorcach)

z kolei wydaje mi się, że ludzie z mojego pokolenia (ekhm:)) takich problemów nie mają - owszem, dostrzegają 'śliskość etyczną', ale widzą w reklamie raczej doskonałe połączenie sztuki, kreatywności i pomysłu z dobrym zarobkiem i ciekawym życiem

a co wy na to?
    chcielibyście pracować w reklamie?
  • kejti

ja bym chciala :) chociaz jak patrze na niektore polskie reklamy to sztuki i kreatywnosci tam nie widze :/
    a czy reklama jest dwuznaczna etycznie? hmmm, przeciez po to jest, zeby ludzi naklaniac do czegos, koloryzowac, zawijac w papierek (sreberka? :D). a jesli tylko jeszcze ten papierek jest ladny to czemu samemu na tym kasy nie zbijac? :P przyjemne z pozytecznym.
  • Anonim

coś reklama niepopularna w naszych kręgach - może powinno nas to, k., optymistycznie nastawiać ?
  • shell

ja czekam, i mam nadzieję, że się więcej osób wypowie, bo ja mam hmmm, dość duże pojęcie o samej reklamie, i dość kontrowersyjne podejście do całej jej otoczki :]
  • emcek

reklamy... nie będę hipokrytą i nie napiszę, że brzydzę się reklamami i w ogóle ich nie oglądam. uważami, że reklamy mogą reprezentować naprawde wysoki poziom i dostarczać niezłych wrażeń estetycznych. przykładem może tu być spot nescafe, sprzed ładnych paru lat. niezłe zdjęcia + "angel" massive attack jako podkład muzyczny... każdy kto zna ten kawałek wie, że coś musiało byc na rzeczy.
    lubię jak reklama czymś mnie zaskakuje. niestety dzieje się to niepokojąco rzadko. gdy oglądam inteligente reklamy niepokazywane u nas (np. te z programu 'nie-zakazane reklamy') to zastanawiam się, czy to nasze społeczeństwo nie dorosło jeszcze do dobrych produkcji, czy po prostu spece od reklamy nie zauważyli tego, że wyszliśmy już ze stadium "ojciec prać!". chyba najbardziej w reklamach denerwuje mnie banalizm i ciągle te same stereotypy. facet = koledzy, piwko, mecz, samochód; kobieta = gotowanie, kochanie męża oraz "ojej zepsuła mi się pralka! co ja teraz zrobię?!".
    szczególnie dziwią mnie reklamy internetowe w postaci wyskakujących okienek. powiem szczerze: NIGDY nie patrzę co jest ich treścią, w pierwszym odruchu szukam krzyżyka. wiem że być może nie jestem typowym odbiorcą, ale jakoś wydaje mi się że wiele osób robi tak samo, a co za tym idzie te reklamy mają średnią skuteczność. na koniec dodam tylko że oglądając ostatnio reklamy POPa i innych usług pre-paid doszedłem do wniosku, że chyba czas zmienić telefon, bo chyba jestem już na to za stary. nie pasuję do profilu gimnazjalisty podniecającego się javą, gierkami i gołymi babami na tapecie komórki.
    to chyba tyle. jako podsumowanie polecam link:

http://www.kalashnikov.art.pl/daily...
| |

Instytut Socjologii UJ zaprasza :)

Uniwersytet Jagielloński

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (0)