-
X/Apis
Po co mi podręcznik, skoro wiadomo, że dwutlenek, który wydalam ociepli pomieszczenie i z doświadczenia wiem, że jest wtedy duszno?
Tak, bo linki robili ludzie o większej wiedzy a ja nawet podstawówki nie skończyłem, daruj sobie ten cynizm.
I co niby mam znaleźć w tym, podręczniku?
Skoro dwutlenek węgla prowadzi do ocieplenia nawet klimatu to nie trzeba mieć strasznej wiedzy by zrozumieć iż w zamkniętym, prawie hermetycznie pomieszczeniu(jeszcze wentylacja) jest o wiele cieple niż na zewnątrz, fizyka się kłania również.
Oddychanie to jeden z najistotniejszych przejawów życia, dlatego jedną z pierwszych rzeczy sprawdzanych np. po wypadku jest zbadanie, czy dana osoba jeszcze oddycha. Oddychać, czyli pobierać z atmosfery tlen, a oddawać do niej dwutlenek węgla, musi każda żywa istota.
A oto link, jak jeszcze nie rozumiesz po polsku:
http://www.bryk.pl/teksty/liceum/bi... -
Пaшa
-
?????
przede wszystkim nie istnieja takie badania naukowe(nie mowie tu o podciaganiych badaniach ktore sie uwaza za naukowe) ktore by udowodnily ze wydalany przez dzialalnosc czlowieka co2 zmienialby klimat jestescie zasypywani paka klamliwych informacji ktore nie sa w zaden sposob potwierdzone. co wiecej produkcja czlowieka co2 to okolo 3% produkcji naturalnej. 3%to granica bledu statystycznego wiec o czym w ogole tu mowimy.
jakby tego bylo malo wybuch wulkanu Krakatau 'uwolnil' do atmosfery kilkakrotnie wiecej gazow cieplarnianych niz ludzkosc przez ostatnie pareset lat wiec juz nie mydlcie oczu ta szkodliwa ludzka dzialalnoscia
glownym powodem zmian klimatu jest rzecz jasna aktywnosc slonca wahania ilosci dostarczanej energii przez slonce jest nieporownywalnie wiekszym czynnikiem zmiany klimatu niz dzialalnosc czlowieka
w karbonie ilosc co2 w atmosferze byla wielokrotnie wieksza niz dzis i swiat jakos nie 'wybuchl'
tak mozna dlugo wiec dam jeden tytul ktory powinien rozwiac wszelki watpliwosci a mianowicie The Great Global Warming Swindle (latwo sciagnac z torrenta) jest to film ktory powinien obalic do konca mit 'globalnego ocieplenia' -
-
Пaшa
>
przede wszystkim nie istnieja takie badania naukowe(nie mowie tu o podciaganiych badaniach ktore sie uwaza za naukowe) ktore by udowodnily ze wydalany przez dzialalnosc czlowieka co2 zmienialby klimat
a pokaz mi badania naukowe, które udowadniają, że tak nie jest.
gdyby to było takie proste, to nie kłóciliby się o wpływ człowieka na efekt cieplarniany największe osobistości nauki.
poza tym, nawet jeśli człowiek nie ma, lub ma niewielki wpływ na efekt cieplarniany, to czy komuś to zaszkodzi, że i tak będziemy ograniczać emisje CO2? choćby profilaktycznie.
-
?????
a pokaz mi badania naukowe, które udowadniają, że tak nie jest.
gdyby to było takie proste, to nie kłóciliby się o wpływ człowieka na efekt cieplarniany największe osobistości nauki.
:) polecam tytul The Great Global Warming Swindle ktory tworza 'wielkie osobistosci nauki' naprawde szybko i latwo mozna sciagnac jak sie uda to umieszcze go gdzies na jakims yousendit...
sytuacja jest nastepujaca mamy nieudowodniona teorie ze czlowiek szkodzi naszej planecie to jako ze jest to nieudowodniona teoria to bedziemy uczyc o tym nasz dzieci w szkolach, w mediach bedzie sie o tym non-stop mowilo i rocznie pojdzie na to kilkadziesiat jak nie kilkaset miliardow$(w okolicach 100 mysle ze spokojnie)
poza tym, nawet jeśli człowiek nie ma, lub ma niewielki wpływ na efekt cieplarniany, to czy komuś to zaszkodzi, że i tak będziemy ograniczać emisje CO2? choćby profilaktycznie.
raczej bym zalozyl ze nie ma ale co wazne ta 'profilaktyka' szkodzi jest to wlasnie ladnie pokazane na tym filmie wyjasnie
kraje rozwiniete zabraniaja afryce wydobywac wegiel i poprzez spalanie uzyskiwac energie(->prad) zmuszani sa do pozyskiwania energii w sposob przyjazny dla srodowiska(panele sloneczne etc.) jest to malo efektywne i drogie afryki nie stac na takie wydatki to panstwa uznane za cywilizowane moga sobie pozwolic na pozyskiwanie energii w sposob 'przyjazny' przez co sa efekty w afryce na wiekszosci obszarow nie istnieje prad efekty widac jak na dloni wiekszosc ludzi to nosiciele wirusa hiv zyja w warunkach gorszych niz krytyczne na tym wlasnie filmie byl pokazany szpital zasilany przyjaznymi dla srodowiska panelami slonecznymi jak byla wlaczona lodowka na leki i zarowka to siec nie wytrzymala obciazenia przez ta 'profilaktyke' nadal istnieje '3 swiat' a pieniadze wydawane na walke z wyimaginowanym globalnym ociepleniem moglyby posluzyc do walki z glodem lub innymi prawdziwymi zagrozeniami zycia