Greenpeace [776]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Miki

Okej, obejżałem.
    Argument nr 1 - rośliny modyfikowane genetycznie, są silniejsze niż ich "koledzy" i prowadzą do zubożenia ekosystemu.
    Każda nowoczesna produkcja roślinna (a taką napewno jest wysiew roślin modyfikowanych genetycznie) jest prowadzona w ogromnych monokulturach. I to właśnie ta monokulturowość niszczy lokalny ekosystem, a nie fakt modyfikacji.
    Argument nr 2 - rośliny modyfikowane genetnie są wyjątkowo wredne i wędrują na pola sąsiadów.
    A normalny żepak to nie przeleci sobie z wiatrem? Modyfikowany genetycznie ma nóżki, skrzydełka, może samochodem jeździ?
    Argument nr 3 - rośliny modyfikowane genetycznie zasiedlają "czyste pola".
    To faktycznie problem, każdy ma prawo do prowadzenia naturalnej uprawy i nikt nie może mu tego zabronić. Ale na tej zasadzie można powiedzieć, że ktoś chce (i ma do tego prawo, jakby nie patrzeć) prowadzić niepszenicową uprawę, a tu wchodzi któregoś dnia na pole -parzy, pszenica sąsiada mu przybyła i radośnie baunsuje na grządce. Wniosek, podążając za logiką autorów filmu - zabronić produkcji pszenicy!
    Argument nr 4 - ziarno roślin GMO jest płone.
    No to o co kaman? Jest płone czy się z wiatrem przenosi i rośnie ludzom na polach?

No i na koniec koleżka z bródką (chyba ten prawnik, nie zczaiłem) mówi o modyfikacjach organizmów i wymienia: zwierzęta, rośliny, RYBY :D buahahaha. Nie mogę traktować na poważnie kogoś, kto dzieli przyrodę ożywioną w taki sposób. Toż to się podstawówka kłania, a nie robienie filmów na poważne tematy...
  • sosnowiczanin

chyba nie oglądałeś filmu. gmo-rzepak wędruje na pola sąsiadów, i firmy chcą żeby koleś płacił jesli wyrośnie na tych kiedyś-czystych-polach.

nie da się izolować upraw gmo i nie znamy konsekwencji tego dla środowiska. po za tym, i tak trzeba używać pestycydów.

film porusza sporo ważnych tematów, np patentowania genomów i konsekwencji tego. jest chwilowo propagandowy, no ale cóż.
    czasami ludziom sie wydaje że jak za bardzo postraszą to efekt będzie lepszy.