Greenpeace [776]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • lichoń(lochin)

Boszsz!Kazdy niech uwaza jak uwaza! Ja nie jem miesa,ryb i jest mi z tym dobrze. Mam dobre wyniki i czuje sie swietnie.Na temat wegetarianizmu opinie sa podzielone:jedni sa za drudzy przeciw. To ich sprawa! Moim zdaniem wegetarianizm jest zdrowy jesli czlowiek potrafi odpowiednio to slowo zastosowac w swoim zyciu tzn. prawidlowo sie odzywiac. Powtarzam:PRAWIDLOWO! Co to znaczy prawidlowo?Wazne jest by zastepowac odpowiednie produkty wystepujace w miesie(bialko itd.)innymi zamiennikami(np.soja).Rozne sa odmiany wegetarianizmu wiec nie bede tu nikomu narzucac co ma jesc a czego nie. Kazdy moim zdaniem szanujacy sie vege wie o tym co powinien spozywac!
  • maleństwo?!

Ja również nie jem ani mięsa ani ryb. Ostatnio miałam robione badania krwi -> wszystko idealnie w normie :]
    W większości rodzin obiad olega na tym, że jest KOTLET i do tego jakaś sałatka i ziemniaczki... jeśli ktoś myśli, że wystarczy jeść to samo co wszyscy w domu na obiad tylko bez kotlecika tj. sałatkę z ziemniakami to się grubo myli, bo wtedy faktycznie można mieć niezłe niedobory.
    A przyznam się, że od kiedy jestem wegetarianką mam bardziej zróżnicowane posiłki niż za czasów mięska...
    peace :)
  • Anonim

co do tematu, to mozna kochac zwierzeta jedzac je.
    sporo miesozercow robi duuuzo dobrego dla zwierzakow.
  • p

ja bardzo lubię zwierzęta, nie zamierzam jednak bez przymusu przechodzić na wege.. czy to aż takie dziwne?

mówię nie zabijaniu zwierząt niepotrzebnie, zabijaniu bestialskiemu. nie widzę nic złego w chowie i zabijaniu w celu pozyskania mięsa..
  • maleństwo?!

Ale przecież nikt na nikim nic nie wymusza :)
    Ehh niektórzy moi znajomi którzy się dowiedzieli, że jestem wege byli pewni, że przy każdym posiłku będę im gadać jakie to biedne zwierzątka itd... nic bardziej mylnego. Teraz normalnie oni wcinają mięsko przy mnie, a ja jem swoje. To, że ja postanowiłam nie przyczyniać się do zabijania zwierząt nie znaczy, że każdy musi tak postępować.
    na nikim to wrazenia nie robi, bo przecież nie o to w tym chodzi.
    Wegetarianizm to mój dobrowolny wybór... Każdy ma prawo jeść to co chce i nie zmusimy kogoś do bycia wege. Nie chcesz nie jesteś, chcesz to jesteś. I koniec :)
  • lichoń(lochin)

zgadzam sie z tym ze kazdy ma prawo jesc co chce. W koncu to jego zycie i jego wybor! Ale nie zgadzam sie z tym ze,, nawet mniej bestialskie,humanitarne zabijanie zwierzat dla miesa" jest wporzo!Zwierze nie jest rzecza i tak jak kazdy czlowiek czuje! To tak jak by zabic czlowieka i stwierdzic ze byla to smierc humanitarna wiec nie widac w tym nic zlego!!!Zgadzam sie z ,,maleństwem?!" ze wegetarianizm powinien byc dobrowolnym wyborem a nie wyborem na pokaz(jestem vege to jestem dobra/y Ty nie jestes to jestes zly/a!).Przeciez to nie o to chodzi!
  • maleństwo?!

Ja również jestem przeciwna zabijaniu zwierząt. Nie ma humanitarnego zabijania! Może jutro na obiad zjedzmy sąsiada?! Ehh... No ale ja nie jestem od tego aby ludziom tłumaczyć :)

ktoś kiedyś na gronie o wege powiedział, że lepszy człowiek który jest wege na pokaz niż taki co wcina mięso...
    może coś w tym jest o ile nie jest to człowiek który na ulicy chwali się, że jestvege a w domu wpieprza mięsa ile się da... bo przecież nikt nie widzi
    ehh żal...

• p

na obiad zjedzmy sasiada?
    a na wybory niech pójdzie z nami krówka i świnka?
    głupie porównanie, nie da się zrównać człowieka i zwierzat.
    a zabijanie jest złe? co więc z drapieżnikami?
    kto z Was ma psa/kota? kupujecie mu karmę/dajecie jedzenie bezmięsne??
  • lichoń(lochin)

,,na wybory niech pojdzie krowka i swinka"-czemu by nie!!!!!A tak na serio to masz racje do konca nie da sie zrownac czlowieka i zwierzecia jednak niektore cechy mozna porownac(bynajmniej ja tak uwazam!)Wierze w teorie Darwina wiec moze dlatego cos w tym jest!Mam 4 psy i nie widze nic przeciwko temu by jadly bezmiesne jedzienie!Pewnie zaraz napiszesz ze dzieje im sie wieeelka krzywda(moim zdaniem nie!)Tak zabijanie jest zle!Drapiezniki?Owszem jest wiele takich gatunkow ktore zabijaja inne po to by zyc!Tylko co na to poradzic??raczej nic...Nie zlikwiduje sie drapieznikow,nie narzucisz lwom jesc lisci(predzej same zjedza ciebie)!Napiszesz ze zaprzeczam samej sobie!Ale NIE!!Dla mnie zabijanie jest zle zawsze bylo i bedzie(dodam zabijanie przez ludzi bezbronnych zwierzat!PRZEZ LUDZI!!) i tego zdania nie zmienie
  • maleństwo?!

poza tym drapieżniki są miesożerne, a ludzie nie do końca... Więc nie można tak porównywać. Człowiek może wyżyć i z roślin i z mięsa. Niektóre cechy ludzkich organów na to wskazują, że nie ma żadnych przeciwskazać, co innego mogą mieć drapieżniki...
  • Anonim

Nie jestem ten tego teges ale ludzie jedzą mięso i rośliny więc nie wiem o co biega :/
  • Stara Wiedźma

Drapieżnicy.. okej, zwierzęta zjadają inne zwierzęta by przeżyć, my nie musimy. Jesteśmy cywilizowani i możemy żyć bez mięsa. Jeśli sie ktoś jednak upiera, że to dla nas "naturalne" to niech idzie zapolować, gołymi rękoma powalić i zabić zwierze, wtedy z czystym sumieniem może je zjeść.
    Chów... klatkowy zwierząt przeznaczonych na jedzenie jest... po prostu brak mi słów: http://pl.youtube.com/watch?v=HgSqu...
    Uważam, że ludzie muszą wiedzieć, jak chowa się te zwierzęta, co z nimi robi i wtedy wybrać. Życie w nieświadomości nie jest wymówką.
  • Ash

>Panna N. napisała:
    >Drapieżnicy.. okej, zwierzęta zjadają inne zwierzęta by
    >przeżyć, my nie musimy. Jesteśmy cywilizowani i możemy
    >żyć bez mięsa. Jeśli sie ktoś jednak upiera, że to dla
    >nas "naturalne" to niech idzie zapolować, gołymi rękoma
    >powalić i zabić zwierze, wtedy z czystym sumieniem może
    >je zjeść.
    >Chów... klatkowy zwierząt przeznaczonych na jedzenie
    >jest... po prostu brak mi słów:
    > http://pl.youtube.com/watch?v=HgSqu...
    >Uważam, że ludzie muszą wiedzieć, jak chowa się te
    >zwierzęta, co z nimi robi i wtedy wybrać. Życie w
    >nieświadomości nie jest wymówką.

Podpisuję się pod tym wszystkimi 4 kończynami. I żałuję, że tak rzadko czytam takie wypowiedzi.
  • Lovely Rita

Wypowiedź Panny N. jest po prostu całkowicie trafiająca w sedno sprawy (no, czy jakoś tak się to mówi; )
    też się pod tym podpisuję - uważam tak samo i napisałabym więcej, ale muszę gasić kompa, innym razem:)
  • Lovely Rita

A tak a propos tych kotów - da się je wychowywać na diecie bezmięsnej. Ja sama mam dwa koty, gdyby nie to, że są całkowicie uzależnione od mięsa(nie moja wina) to jadłyby to co roślinożercy.
  • Ash

>p napisał
    >na obiad zjedzmy sasiada?
    >a na wybory niech pójdzie z nami krówka i świnka?
    >głupie porównanie, nie da się zrównać człowieka i
    >zwierzat

Królestwo: Zoa - Zwierzęta
    A w nim ludzie, świnie, krowy, koty, psy, myszy...
    Człowiek jeśli chce być taki "wysoki" i stać na czele powinien zastanowić się, co robi by można go było nazywać lepszym od innych zwierząt. Jeśli to, że ma rodziców ludzi i sam urodził się człowiekiem ma czynić go lepszym, to chyba trochę za mało.
    Zabijanie zwierząt tylko dlatego, że możesz je zamknąć w śmierdzącym boksie, bo nie potrafią się obronić, napisać skargi itp. i tylko dlatego, że nie chce Ci się poczytać o tym, że mięso nie jest Ci potrzebne jest głupie. to jest właśnie głupie. Bezmyślne. Egoistyczne. I niskie.

>a zabijanie jest złe? co więc z drapieżnikami?

Idź do lasu i zabij jelenia gołymi rękami a potem go zjedz. Wtedy nie powiem Ci złego słowa. Tu raczej chodzi o zwierzęta trzymane w tragicznych warunkach i zabijane w jeszcze gorszych. Niejednokrotnie po to, żeby połowa mięsa poszła do śmieci i żeby spełnić swoje zachcianki (buciki ze skóry, futerko itd.).

>kto z Was ma psa/kota? kupujecie mu karmę/dajecie jedzenie
    >bezmięsne??

Kot/pies to zwierzęta udomowione przez człowieka. Gdyby nie człowiek żyłyby na wolności i zabijały (z głodu) słabsze zwierzęta, które wcześniej żyły na wolności. Gdyby nie zostały udomowione nie trzeba by było dawać im mięsa pochodzącego z rzeźni. Z tego powodu jestem za tym, żeby ALBO nie rozmnażać tych zwierząt dalej, bo żyją poza naturą ALBO przyzwyczajać je do diety bezmięsnej.
    Tu można by też zapytać, co z wężem którego mam w domu? Mam mu dawać mięso (bo oczywiście węże nie muszą jeść żywych zwierząt) czy pozwolić mu umrzeć? W ogóle nie brać go do domu!

Do tego jeszcze dodam, że kochać zwierzęta, to kochać je wszystkie a nie tylko wybrane (własny kotek, własny króliczek) a innych nie (bo świnia śmierdzi, a bezdomny pies z ulicy obok jest zapchlony).
  • Anonim

ja uwazam ze zwierzeta jak i ludzie niektorzy co prawda ale ludzie zasluguja na szacunek i na to by nie byc jedzonym!czy my zyjemy w epoce kamienia lupanego przepraszam ze bez miesa umrzemy??czy musimy obdzierac zwierzeta z futer bo niemamy innych mozliwosci??jest ich tysiace tylko trzeba z nich korzystac.
  • Anonim

ja wogole wole zwierzeta od ludzi;)
  • Ash

Więc nie jestem sama. :)
  • X/Apis

Jak One mnie kochają to i ja kocham.
    Jak mogę jednak kochać zwierzę, którego nawet nie poznałem?
| |

Nic dodać nic ująć. Organizacja pozarządowa zajmująca się ochroną środowiska. http://www.greenpea...

Fotki

Miejsca grona (0)