Greenpeace [776]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • glublak

Prawdziwym problemem w dyskusji o zaletach i cieniach diety wegetariańskiej jest fakt, iż w wiekszości przypadków nijak wybór bycia miesożercą a bycia roslinożernym jest wyborem albo ideologicznym (w tym drugim wypadku albo nawykiem w tym pierwszym).

Ładnie i rzeczowo przyszła pani doktor wytłumaczyła że w zasadzie nie ma różnicy miedzy białkiem roślinnym a zwierzęcym. Tak jest w istocie. Ale to oczywiście część prawdy. Świat nie jest jak czarnobiały (wiem truizm), ale spotykamy w nim pełna gamę odcieni. O wyborze diety młoda osoba nie powinna decydować, kierując się radami pseudospecjalistów vide: "wiekszość moich znajomych pali i pije i im nie szkodzi", bardzo to naukowe przyznam podejście, kierowanie sie tak malo reprezentatywna grupą jest cokolwiek niepoważne nieuważacie? Czym zatem powinniśmy sie kierowac w doborze diety: ano jest kilka niezawodnych wytycznych które pozwolą ustalić co jest dla mnie a co nie.

Po pierwsze jest tak że kazdy z nas rózni sie już na starcie (powiecie kolejny truizm, ale w tym wypadku ma cholernie duże znaczenie) te róznice wynikaja z genetyki:
    -najwazniejsza będzie grupa krwi
    trybu zycia:
    - z jaka aktywnościa spedzamy dzień, jaki charakter ma nasza praca: siedzacy czy fizyczny
    klimatu w jakim przebywamy
    stanu naszego zdrowia:
    szereg schorzeń w wydatnym stopniu bedzie decydowalo o modyfikowaniu naszej diety.

dopiero po przebrnieciu przez te 4 punkty pocatkowe mozna wnioskować czy jakaś dieta jest właściwa czy nie.
    Nie jest prawdą że dieta wegańska, jarska, lakto ovo wegetariańska jest dobra dla wszystkich:
    jesli masz grupę krwi 0 odradzal bym\
    a jesli masz grupe krwi A jest zalecana.
  • disorder

słyszałam, że to z grupą krwi to jednak nieprawda...jak uda mi sie znaleźć gdzieś ten wątek, to podrzucę link:)
  • pao

kwestia gup krwi tez jest dyskusyjna. mój mąz ma 0 i nie ma kłopotów, znam wegan z grypa krwi 0 i tez sa okazami zdrowia.
    zatem truizmy truizmami (nawiasem bardzo je lubię bo mają w sobie wiecej głębi niz możnaby przypuszczać) ale i grupa krwi jest możliwa do zaadaptowania. kwestia odpowiedniego podejścia do tematu, bo grupa 0 nie wyklucza wegetarianizmu, ale przymusza do szeczólowego spojrzenia na to co jemy, jak jemy i jak łączymy, zatem nie ma przeciwskazań co do bycia wege, ale "zerówki" nie moga sobie pozwolic na bazowanie na samej soi jak to wielu początkujących wege pragnie czynić :)

a i grupa krwi nie jest tu najwazniejsza, zaś dobór diety usasadniałabym wszystkimi zewnętrznymi warunkami po równo, ale wyeksponowałabym kwestie psychiczne, bo lepiej nie jesć miesa gdy się czuję te potrzebę wewnątrz, niż slinic się na widok kurczaka ale odmawiać sobie go w imię wyższych idei, bowiem to drugie zachowanie bedzie duzo bardziej destrukcyjne dla nas. (nawiasem bardzo często dotyczy to własnie "zerówek")
  • glublak

Dalej w przypadku wykonywania cięzkiej pracy fizycznej nie zaleca się stosowania drastycznych diet wegetariańskich, i wogóle niejedzenia miesa.

Dalej nasz klimat, zwłaszcza tęgie zimy) generalnie jest przeciwko wegetarianom. Dieta wegetariańska jest bardziej polecana w klimatach ciepłych. Pozitiv spróbuj pokarmić jakutów, nienców, inuitów - chlebkiem albo warzywkami - pelagra, choroby przewodu pokarmowego gwarantowane.

Z drugiej jednak strony wegetarianie moga być statystycznie zdrowsi bo:
    - zwracają uwage na to co jedza, bilansuja posiłki
    - z diety rezygnuja zazwyczaj ludzie którym ona szkodzi ( i wbrew pozorom nie jest to mała liczba) jednak w badanich statystycznych sa oni nie uchwyceni - co wy na to?

Prawda jak zwykle jest wielowymiarowa.
    jesli chcesz podejśc do sprawy poważnie proponuje konsultacje u dietetyka, lub u kompetentnego lekaża - a wież mi zdażaja się i tacy.
  • glublak

aaaa lekarza bład okropny.
  • glublak

Fakt kazda reguła ma odstepstwa co jeszcze bardziej świdczy o tym jak skomplikowana to materia.

tym bardziej ferowanie wyroków po konsultacji przez łącze internetowe jest troche niepoważne
  • disorder

glublak ja nie chcę siać propagandy :)
    ale więcej słyszy sie o umierających na zawały, które są wynikiem jedzenia mięcha, niż na niedożywionych wegetarian...szczerze, to słyszałam tylko o jednym prawie zagłodzonym wegańskim dziecku (ale wszędzie znajdą się jakieś wyjątki)...
    mnie w tym wątku wkurzyło jedno, że dziewczyna chce uzyskać jakieś info i od razu doradzają jej w większosci ludzie, którzy o wegetarianizmie mają bardzo mętne pojęcie...a poza tym, dieta wege jest zdrowa i co tu kryć, to nie jest zadne misjonarstwo z naszej strony, ze o tym piszemy..
    i jeszcze cos, nasza kolezanka nie jest eskimosem, ani kimś takim, a w Polsce mrozy do -20 trwaja z tydzien na caly rok...Twój argument jest typowym argumentem, jakiego uzywaja mięsozercy, by dowartosciowac sie i usprawiedliwic kosztem wegetarian...;P
    ja namawiam kazdego do przejscia na wege i uwazam, ze robie dobrze..
    zwierzeta mordowane w rzezniach sa od malenkosci futrowane antybiotykami na wszystko, wiec jedzac cala tę chemię nikt nie wmówi mi, ze zyje zdrowo...
  • glublak

I widzisz zacietrzewiasz się ideologicznie.

Po co to?

Wcale nie twierdzę, że dieta wegetarianska jest gorsza lepsza od diety zawierającej mięso.

Zwracam uwage, że ludzie sa różni i to co dobre dla Władka niekoniecznie musi odpowiadać Malgosi. seen?

Żeby było jasne sam jem mieso. Ale wyznaję zasadę żyj i daj żyć innym. Nie muszę sie dowartościowywac kosztem innych (swoja drogą gdy ktoś w dyskusji sięga po argumenty personalne zazwyczaj znaczy to że nie ma argumentów merytorycznych, a tak ładnie grzmiałas o merytorykę dyskusji).

Co do porównania do eskimosa, to jaskrawy przykład zgodze się że zyjemy w Polsce, ma on po prostu zwrócić uwagę, że niektórym jedzenie mięsa moze pasowac z przyczyn ideologicznych, zdrowotnych i bóg wie jakich. I że istnieja uzasadnione argumenty przemawiajace za niestosowaniem diety wegetariańskiej.

Ty starasz się sprzedać ideologię że dieta wegetariańska jest zdrowa dla wszystkich, i to jest punkt widzenia który atakuję. Nie ciebie, nie wegetarian, wegan jako grupę. Ale ideologie którą prubujesz sprzedać. Że coś w tym wypoadku wegetarianizm jest dobre dla wszystkich.

Zróbmy małe cwiczenie i zamiast wegetarianizmu wstawmy inny mniej przyjemny -izm. Robi się strasznawo.

Co więcej mimo iż jem mieso szanuję przekonaie innych że zycie istot czujacych jest nienaruszalne. Szanuję ale się z nim nie zgadzam.

Otóż ja stawiam tezę, że obie diety są równie dobre, jeśli są układane i prowadzone z głową i umiarem. Kwestia wyboru pomiedzynimi to wypadkowa wyznawanych poglądów, gustu, wrunków zdrowotnych.
    Argument o wyższości ktorejkolwiek diety mnie nie przekonuje.
  • disorder

halo
    gdzie pojechałam Ci personalnie?
  • glublak

cytuję: "Twój argument jest typowym argumentem, jakiego uzywaja mięsozercy, by dowartosciowac sie i usprawiedliwic kosztem wegetarian...;P"

głeboka naliza psychologiczna naprawde. (sorry za złośliwość, ale nie mogłem się opanować)
  • disorder

nie wiem, kto tu się zacietrzewia...
    pisząc to nawet nie wiedziałam, czy jesteś wege czy nie... użyłes po prostu typowego argumentu, którym atakowała i nadal atakuje mnie masa ludzi...
  • glublak

no dobra tylko skąd założenie że ci ludzie są niedowartościowani bądż maja poczucie winy. skąd te przypisywanie złej woli?
  • disorder

to po podkopują jakimiś abstrakcyjnymi przykładami czyjąś filozofię, albo reagują śmiechem bądź wyszydzeniem? teraz możemy sobie pogdybać..
  • glublak

No własnie argument z eskimosem wbrew pozorom nie jest abstrakcyjny.
    Dla eskimosa oczywiście.
    Fajnie by było gdybyś się odniosła do innych moich tez.
  • disorder

"Wcale nie twierdzę, że dieta wegetarianska jest gorsza lepsza od diety zawierającej mięso."
    A ja twierdzę, że wegetariańska jest lepsza:), ale nie mam ochoty.siły i czasu, by to kazdemu z osobna udowadniac...pomijajac wyjatki ajkeis ewidentne, gdzie ludzie musza jesc ryby ew. mieso, bo słyszałam, ze takie sa..dieta wegetarianska sprzyja zdrowiu.

"Zwracam uwage, że ludzie sa różni i to co dobre dla Władka niekoniecznie musi odpowiadać Malgosi. seen?"
    tu sie zgadzamy, sa wyjatki..

"Żeby było jasne sam jem mieso. Ale wyznaję zasadę żyj i daj żyć innym. Nie muszę sie dowartościowywa c kosztem innych (swoja drogą gdy ktoś w dyskusji sięga po argumenty personalne zazwyczaj znaczy to że nie ma argumentów merytorycznych, a tak ładnie grzmiałas o merytorykę dyskusji)."
    Nie czuję się od Ciebie lepsza, ale uważam że zyję zdrowiej, i lepiej dla środowiska i zwierząt. I będę o tym mówić, bo nie lubię utrzymywać kogoś w złudnej teorii na swój temat..a dowartosciowywac sie nie musze, nie mam takiej potrzeby..

"Co do porównania do eskimosa, to jaskrawy przykład zgodze się że zyjemy w Polsce, ma on po prostu zwrócić uwagę, że niektórym jedzenie mięsa moze pasowac z przyczyn ideologicznych, zdrowotnych i bóg wie jakich. I że istnieja uzasadnione argumenty przemawiajace za niestosowaniem diety wegetariańskiej"
    Ustalilismy to juz 3 akapity wczesniej;) takich osob jest jednak serio nie wiele...zreszta nie slyszalam, by kogos ktos zmuszal do bycie wege, wiec o co te spory?

"Ty starasz się sprzedać ideologię że dieta wegetariańska jest zdrowa dla wszystkich, i to jest punkt widzenia który atakuję. Nie ciebie, nie wegetarian, wegan jako grupę. Ale ideologie którą prubujesz sprzedać. Że coś w tym wypoadku wegetarianizm jest dobre dla wszystkich."
    nic nie sprzedaje, nie traktuj mnie jak akwizytora, bo wegetarianizm to filozofia, a mi sie nie chce dawac z niej wykladow...

"Zróbmy małe cwiczenie i zamiast wegetarianizmu wstawmy inny mniej przyjemny -izm. Robi się strasznawo."
    kazda ortodoksja jest zła, tak zgadzam sie...ale ja nie mam klapek na oczach, chcoiaz Ty tak uwazasz:)

"Co więcej mimo iż jem mieso szanuję przekonaie innych że zycie istot czujacych jest nienaruszalne. Szanuję ale się z nim nie zgadzam."
    Twój problem i mogę współczuc tylko tym zwierzetom, ktore lądują na Twoim talerzu, z których nosisz buty, paski, kurtki, na których cierpieniu tworzy się dla Ciebie kosmetyki. Chyba do współczucia prawa mi nie odmowisz?

"Otóż ja stawiam tezę, że obie diety są równie dobre, jeśli są układane i prowadzone z głową i umiarem. Kwestia wyboru pomiedzynimi to wypadkowa wyznawanych poglądów, gustu, wrunków zdrowotnych.
    Argument o wyższości ktorejkolwiek diety mnie nie przekonuje."
    Dla mnie wegetarianizm to nie tylko dieta....
  • Anonim

ja odnośnie tych grup krwi... mam grupę 0 ...

i trochę prawdy w tym jest że moja gupa krwi pływa na to że lepiej przyswajam mięso a gorzej produkty zbożowe ... a grupa A wręcz odwrotnie
    tak napisali... jacyś mądrzy ludzie ...
    ale też nie ma w związku z tym żadnych przeciwskazań ...
    trzeba po prostu odpowiednio układać posiłki i starać sie dostarczyć odpowiednie ilości wszystkiego co jest nam niezbędne.

awięc grupa krwi ma wpływ na nasz organizm ... ale nie oznacza ona że musze zacząć jeść mięso i produkrty zwierzęce :P
  • Anonim

i trochę prawdy w tym jest że moja gupa krwi pływa na to że lepiej przyswajam mięso a gorzej produkty zbożowe ... a grupa A wręcz odwrotnie
    trzeba po prostu odpowiednio układać posiłki i starać sie dostarczyć odpowiednie ilości wszystkiego co jest nam niezbędne.

awięc grupa krwi ma wpływ na nasz organizm ... ale nie oznacza ona że musze zacząć jeść mięso i produkrty zwierzęce :P
  • Anonim

• Alispo

dla niedouczonych,,ktorzy potrzebuja"dowodow":

Dieta Wegetariańska - konferencja naukowa. Warszawa, 17 marca 2000. Organizator: INSTYTUT MATKI i DZIECKA przy współpracy z Sekcją Żywienia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologi i Hepatologii i Żywienia Dzieci. "W podsumowaniu konferencji stwierdzono, że zbilansowana dieta lakto-ovo-wegeta riańska jest bezpieczna i korzystna zarówno dla dzieci, jak i kobiet karmiących piersią".

"Właściwie zaplanowana dieta wegańska i inne typy dietwegetariańs kich są odpowiednie na wszystkich etapach życia, włączając wto okres ciąży, karmienia piersią, niemowlęctwa, dzieciństwa i okresudojrzewani a.
    "Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne i Dietetycy Kanady "Stanowiskona temat diet wegetariańskich " (2003)
  • znikam

hm...
    sama przeszłam na wegetarianizm mając lat 12, nie miał i nie mam żadnych powikłań związanych z moim wegetarianizmem.
    znam jednak osobę (moja nauczycielka matematyki), która zrezygnowała z powodu problemów zdrowotnych z wegetarianizmu.
    znam też osoby, które krzyczą, że wegetarianiam jest niezdrowy mimo to, że same nigdy nie próbowały tej diety nawet przez parę dni, i opierają się nie na dowodach naukowych, lecz na doświadczeniach osób, które z wege zrezygnowały. celem tych zabiegów jest "nawrócenie" mnie i paru moich znajomychna "normalną" dietę; )

przyjmuję jednak zasadę że każdy człowiek jest inny, ale osobiście spotkałam niewiele osób, którym wegetarianizm szkodził (mówię tu o wegetarianizmie, a nie o "kotlet wywalam, zostawiam ziemniaki i żywię się samymi ziemniakami"; ). spotkałam natomiast dużo więcej osób, które z powodu wegetarianizmu nie miały żadnych kłopotów. czyli przechodźmy na wegetarianizm mądrze i nie róbmy z tego wbrew sobie... bo każdy jest inny :)
| |

Nic dodać nic ująć. Organizacja pozarządowa zajmująca się ochroną środowiska. http://www.greenpea...

Fotki

Miejsca grona (0)