Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ♫ Sylwia!

Proszę, napiszcie coś o wielorybach.
  • sosnowiczanin

to świetne zwierzaki.

niestety, ludzie zaieraja im kryl, ciosaja je łodkami

i giną.
  • Karam

pamiętacie ta kampanie przeciw zatruwaniu oceanów gdzie wieloryb zamiast woda tryskał krwią?
  • kitka

Tak. Mało kto się przejął.
  • Karam

Czy tym można się było nie przejąć? nie sądzę bo plakat jechał po psychice. Trzeba wierzyć w ludzi. Tyle że akurat dla wielorybów przecietniak z Krakowa niewiele może zrobić. Problem to transport morski i burżujstwo.
  • Anonim

>sosnowiczanin napisał
    >niestety, ludzie zaieraja im kryl, ciosaja je łodkami

Jak zamierzasz ograniczyc liczbe wielorybow zabitych przez statki? Zakazac transportu morskiego?:)
  • Karam

Jeśli mogę się wtrącić-kiedyś każdy siedział na swoim kontynencie i było dobrze;))
  • Anonim

>Karam napisała:
    >Jeśli mogę się wtrącić-kiedyś każdy siedział na
    >swoim kontynencie i było dobrze;))
    >

A jeszcze bardziej kiedys kazdy siedzial w swoich jaskiniach i tez bylo dobrze? Zglupialas czy jak?
  • sosnowiczanin

wydaje mi sie, jakby łodki wyposarzyc w jakies nadajniki, żeby odstraszały wieloryby. to się da zrobić, tak odstaszane sa ptaki na lotniskach.

a koleżanka ma sporo racji - ludzie nie muszą tyle podróżować, sprowadzać towarów (np. jedzenia). naprawdę mogliby się z tym ograniczyć. czy to taki regres byłby gdyby zaczęli kontrolować swoje poczyniania ?
  • Karam

To taki żart był ale tak serio to fakty są takie że nie trzeba wiele żeby było lepiej. Ludzie zatruwają wody,żrą zwłoki zwierząt,zanieczyszczają powietrze i wycinaja lasy nie z braku alternatywy ale dlatego że tak jest wygodniej.
  • Anonim

sosna, wez ty juz przestan z tym swoim "wracamy do jaskin cieszyc sie prostym zyciem"
  • sosnowiczanin

jesteś demagoigiem, bo wskaż mi fragment wypowiedzi
    gdzie tak napisałem.

a to że chwaolę proste szczęśliwe zycie to coś zupełnie innego.
  • Ania

w japoni rocznie zabijaja 100 wielorbow chronionych i 10000 waleni
  • Пaшa

i niby gdzie takie informacje znalazłaś? 10000 waleni??
    przede wszystkim, to walenie chyba raczej rzadko przebywają w wodach terytorialnych japonii, bo o ile się orientuję to żyją w środowisku subarktycznym.

radziłbym się raczej zainteresować 'polskimi' morświnami. nie trzeba daleko szukac zagrożonych gatunków. a to, że wieloryby są bardziej znane w 'zielonych' środowiskach, niż morświny, nie znaczy że o tych drugich można zapomnieć. nieprawdaż?
  • Karam

No jest w tym trochę racji-wokół wielorybów jest większy szum bo są... no nie wiem-bardziej spektakularne.... Ale myśleć trzeba o wszystkich zagrożonych gatunkach i nieustannie poszukiwać alternatywnych rozwiązań-abyśmy za 100lat nie żałowali swojej obojętności.
  • kitka

A kto żałuje delfina chińskiego, który wyginął z dwa miesiące temu? Prawie nikt. Wiara w ludzi nie ma sensu, bo ludzie to egoistyczne palanty.
  • Karam

Z takim podejściem to zostaje tylko strzelić sobie w łeb także to jest bez sensu... Ale niestety jest w tym trochę racji. Zielonych jest coraz więcej-moze kiedyś się ludzie opamiętają...
  • kitka

Nie uważam, że musze sobie strzelać w łeb, bo jest źle. Wręcz przeciwnie. Skoro jest źle, mam obowiązek walczyć, aby było lepiej.
    Po prostu nie mam złudzeń co do ludzi. I też liczę, ze się opamietamy.
  • sosnowiczanin

no widzisz z jednej strony delfin chiński, z drugiej strony
    miliony ludzi których los się poprawił.

mają przecież elektryczność (i to nawet bez co2), a zanieczyszczenia...
    to efekt uboczny tego że ich standard życiowy jest coraz bliższy naszemu.

radzę pomysleć, co będzie, kiedy naprawdę będzie tam tyle samochodów na mieszkańca co w takiej Polsce.

ale wtedy na pewno nie będę wołał o skromne życie.
    zajmę sie dobijaniem planety. to bardzo humanitarne w sumie.
  • Karam

Eutanazja Ziemi? To nie jest humanitarne-własnej matki się nie dobija.
    Wg mnie najważniejsze jest to żeby ludzie zrozumieli że nie są najważniejszymi elementem świata. Jak uświadomią sobie swoją skrajna bezradność to może wtedy coś się zmieni...
| |

Nic dodać nic ująć. Organizacja pozarządowa zajmująca się ochroną środowiska. http://www.greenpea...

Fotki

Miejsca grona (0)