- 1
- 2
-
Malwina
- 06/08/2007 11:35
-
Пaшa
- 06/08/2007 22:13
-
Kefas (tak wiem...)
- 06/08/2007 23:17
>Codziennie segreguję śmieci, wyrzucając je do
>odpowiednich pojemników. Jednak ostatnio usłyszałam,że
>osoby które są odpowiedzialne za wywożenie śmieci z tych
>pojemników, łączą wszystkie te odpady... Zatem tworzy to
>identyczny efekt, jakbym wyrzuciła wszystkie te śmieci do
>zwykłego pojemnika... Jaki ma więc sens ta cała
>segregacja?
sens ma taki, że ludzie wykształcaja sobie nawyki i jak się pojawi infrastruktura "po drugiej stronie kosza" to już nie będzie problemu :) -
Malwina
- 07/08/2007 08:21
-
Kefas (tak wiem...)
- 07/08/2007 11:01
>tak... to ja poproszę żeby ona się najpierw pojawiła, a
>potem sobie nawyki będziemy wykształcać- bo póki co to
>ja czas tracę. jak narazie to hasło rzucone-jeszcze nie
>sprawdzone, możnaby to sprawdzić gdyby się wiedziało o
>której godzinie opróżniają te pojemniki...
...a to juz nie do mnie ta prośba.... ja czekam na info ze spółdzielni, że firma która wywozi smieci wykorzystuje segregację, dopuki takiej informacji nie otrzymam.... nie segreguje.... bo po co "marnować czas"
elektronikę, baterie zbieram do kupy i wyrzucam w markecie...
-
Nieprawda
- 24/08/2007 21:27
Problem jest z tym, że w niektórych miastach nie ma specjalnych kontenerów przeznaczonych do takiej segregacji. Niestety bardziej o to dba się w małych mieścinach, niż w dużych miastach i blokowiskach. Mam okazję spędzać czas w dwóch miejscach- u siebie w małym mieście, gdzie problem segregacji śmieci jest rozwiązany, a mieszkańcy raczej się do tego stosują- i w Krakowie na jednym z dużych osiedli- gdzie nie ma ani jednego kontnera przeznaczonego na segregację. Zamiast tego jest kilka "zbiorowych" koszy, gdzie nikt o to nie dba. Więc tutaj nawet nikt nie dba o 'wyrabianie nawyków'. A szkoda... -
kamyk
- 30/08/2007 12:20
-
p
- 30/08/2007 12:31
jeśli już segregujecie papier, szkło, plastik to i tak jest bardzo dużo, nie sądzę, a odpady naturalne nie stanowią tak dużego problemu(poza zajmowaniem niepotrzebnie miejsca na wysypiskach).
Pamiętaj tez jednak o nie wyrzucaniu baterii i elektroniki. a co do kompostu, to tak jak mówiłem - jeśli macie ogródek, to możesz rozmawiac z rodzicami. -
Grzesiek
- 31/08/2007 19:37
opcji jest kilka:
1) samochód odbierający odpady ma przegrody na poszczególne odpady (w przypadku pojemników typu "iglo" opróżnianych dźwigiem HDS) - wizualne wrażenie jest oczywiście takie, że wszystko ląduje razem na pace.
2) ładują wszystko razem a później segregują na sortowni odpadów (jeżeli macie zakład segregacji w mieście/gminie ta opcja wchodzi w grę ale raczej się tak nie robi)
3) wszystko wypieprzają na składowisko w co wątpię bo o ile na makulaturze i plastiku nie można się prędko dorobić za stłuczkę szklaną można osiągnąć niezłe sumki...
... a Ty Malwina najpierw się dowiedz jak jest a później krytykuj (napisałaś "usłyszałam") a zamiast czaić się na śmieciarę po prostu zadzwoń albo napisz mejla do firmy obsługującej pojemniki:]
>Zatem tworzy to identyczny efekt, jakbym wyrzuciła wszystkie te śmieci do zwykłego pojemnika... Jaki ma więc sens ta cała segregacja?
no nie bardzo bo surowce wtórne nie są mieszane z frakcją organiczną więć nie ulegają zabrudzeniu; w niektórych miastach istnieje system dwupojemnikowy (suche/mokre)
a jeśli o mnie chodzi to segreguję odpady od dawien dawna, niestety nie mam pojemników pod blokiem więc podczas spacerku lub rowerowej przejażdżki wynoszę kilka ulic dalej, elektrośmieci i bateryjki oddaje do Gminnego punktu przyjmowania odpadów niebezpiecznych, nie segreguję odpadów organicznych bo nie mam co z nimi zrobić (nie mam ogrodu a w mieście nie ma kompostowni)
jeżeli komuś z Was udało się (lub nie udało) wywalczyć pojemniki do segregacji pod Waszym blokiem/na osiedlu to chętnie bym się dowiedział na prive o Waszych doświadczeniach w tym temacie
(z góry dzięki za wszelkie wskazówki) -
martyna
- 01/09/2007 11:11
ale w okolicach Predazzo to tak; ] -
o.ko
- 01/09/2007 15:47
coż jeszcze mogę dodac, czekam aż miasta/ centra handlowe wprawadzą małe śmietniczki takie chociaż quasi segregujące...ale to jeszcze długa droga i chyba to jest mało praktyczne, w uk np tego nie ma. -
alya
- 17/09/2007 14:02
-
Пaшa
- 17/09/2007 21:23
"1) samochód odbierający odpady ma przegrody na poszczególne odpady (w przypadku pojemników typu "iglo" opróżnianych dźwigiem HDS) - wizualne wrażenie jest oczywiście takie, że wszystko ląduje razem na pace.
2) ładują wszystko razem a później segregują na sortowni odpadów (jeżeli macie zakład segregacji w mieście/gminie ta opcja wchodzi w grę ale raczej się tak nie robi) "
-
lu
- 19/09/2007 23:03
pozdrawiam :) -
Grzesiek
- 19/09/2007 23:47
...gdzie to nie wiem ale są na pewno, z tego artykułu wynika, że w Lublinie funkcjonuje system suche/mokre a więc pojemniki na surowce mogą się niczym nie różnić od tych na pozostałe odpady, więc możę poczytaj co jest na poszczególnych pojemnikach napisane:) życzę owocnych poszukiwań:)
jescze coś takiego znalazłem przed chwilą o Lublinie:)
http://www.lublin.eu/um/index.php?t... -
mały wredny viciaq
- 26/09/2007 22:33
>Codziennie segreguję śmieci, wyrzucając je do
>odpowiednich pojemników. Jednak ostatnio usłyszałam,że
>osoby które są odpowiedzialne za wywożenie śmieci z tych
>pojemników, łączą wszystkie te odpady... Zatem tworzy to
>identyczny efekt, jakbym wyrzuciła wszystkie te śmieci do
>zwykłego pojemnika... Jaki ma więc sens ta cała
>segregacja?
z tego co wiem takie kontenery faktycznie sa oprozniane do jednego em...no do takiej ciezarowki sie wsypuje. jesli tak robia to znaczy, ze gdzies w okolicy miasta jest specjalny zaklad segregacji odpadow. tam
przy specjalniej linii stoja pracownicy, ciezarowka jest oprozniana i oni ponownie rozdzieklaja szklo, plastik i papier.
gdybys to wszystko wrzucila do jednego pojemnika z odpadami biologicznymi zostalyby wywiezione na wysypisko i nie zostaly wykorzystane ponownie.
w Lublinie sa pojemniki tylko na tzw. "frakcję suchą" czyli wlasnie wszystko to co nadaje sie do recyclingu -
Mailenne
- 27/09/2007 19:30
-
o.ko
- 02/10/2007 19:10
-
Grzesiek
- 02/10/2007 21:31
-
o.ko
- 03/10/2007 10:38
-
o.ko
- 03/10/2007 10:42
- Kartony po mleku i sokach w całości poddają się recyklingowi. Składają się one w 75% z papieru, 20% polietylenu i 5% z folii aluminiowej. Recykling kartonów odbywa się w papierniach, w których odzyskuje się wysokiej jakości celulozę pierwotną o długich włóknach, która stanowi cenny surowiec do dalszej produkcji, np. papieru lub tektury.
Folia aluminiowa i polietylen podlegają dalszemu przetwarzaniu i są wykorzystywane do produkcji m.in. mebli ogrodowych, uchwytów do narzędzi domowych.
W Polsce ze zużytych kartonów produkuje się tekturę o różnej gramaturze lub dodaje się je po zmieleniu jako warstwę środkową do płyt budowlanych i skrzyń transportowych. Największy recykler w południowej Polsce odzyskuje aluminium oraz celulozę, którą następnie sprzedaje do papierni.
http://www.pg.info.pl/archiwum/Pg66...
inny link
http://www.rekopol.pl/162_144.htm
więc chyba jednak do makulatury??? -
Grzesiek
- 03/10/2007 15:10
-
1537320
- 08/10/2007 00:29
A co do łączenia różnych odpadów w jedną kupę na ciężarówce - i tak poddaje się je ręcznemu sortowaniu, wrzucanie do pojemników ma tylko ułatwić zadanie facetom w sortowni. W każdym razie na pewno odpady segregowane jako surowce wtórne nie trafiają na wysypisko... -
Morfi-nka
- 09/11/2007 10:02
Faktycznie tak jest że wiele firm odbierające odpady wrzuca je do jednego samochodu, a potem są one sortowane!Od przyszłego roku ma znacznie wzrosnąć cena za przyjęcie 1 Gg na składowisko odpadów zmieszanych, więc pewnie wzrosną też opłaty za odbiór tych odpadów.... -
Grzesiek
- 08/01/2008 11:55
A pytanko mam takie jak tam w Waszych miejscowościach zmieniło się coś w kwestii segregacji po 1 stycznia 2008??? wszak składowanie i odbiór zmieszanych odpadów podrożały znacznie.
W Krakowie dużo szumu i gadania a segregacja dalej kuleje, jest sporo nowych zestawów do segregacji co z pewnością cieszy, jednak dalej nie jest rozwiązana kwestia segregacji w budownictwie jednorodzinnym. Pilotażowy program suche/mokre nie wypalił, badanie efektywności sortowania zmieszanych odpadów na sortowni też wykazało totalną nieopłacalność takiego działania (co było do przewidzenia). Miasto jest napalone na budowę spalarni ale oczywiście mieszkańcy oprotestowują każdą lokalizację, miejsca na składowisku wystarczy jakoś do 2013 r.. Obecnie selektywnie zbieranych jest ok 2,5 % odpadów. Wg szacunków Kraków nie jest w stanie spełnić wymagań UE (dot. składownia jedynie 75% odpadów do 2010 r.) nawet gdyby wszystkie instalacje do przetwarzania odpadów (2 kompostownie i sortownia) pracowały na 3 zmiany z wydajnością 100% (obecnie pracują na 1 zmianę z wydajnością 50%).
Piszcie jak tam w Waszych mieścinach !!! -
- 03/02/2008 18:48
-
Zyje sobie
- 04/02/2008 00:34
Trochę tego nie rozumiem... jakiś czas temu czytałem o japończyku który dorobil się milionów na odpadkach... a u nas to jakby stoi w miejscu... -
Admirał
- 07/02/2008 11:14
-
Пaшa
- 08/02/2008 12:03
-
kiniacz
- 11/02/2008 22:03
A co do opakowań Tetra-pak, to jednak chyba bezpieczniej jest kupować np. mleko w plastikowych butelkach... -
X/Apis
- 12/02/2008 01:47
-
k
-
Rin-chan ^^
- 17/02/2008 18:40
-
Dag
- 22/02/2008 20:12
O Ekonie już gdzieś na tym gronie pisałam - ci, którzy się zdecydują na segregowanie śmieci, dostają wielką żółtą torbę i wrzucają do niej (razem) szkło, papier i plastik. Dwa razy w tygodniu należy wystawić torbę przed drzwi - po prostu bajka. A i tak nie wszyscy się na to zdecydowali. >:-/
Inna sprawa, że Ekon jest przedsiębiorstwem społecznym i zatrudnia osoby niepełnosprawne, więc robi podwójnie dobrą robotę.
Jeśli macie jakieś "znajomości" w spółdzielniach, namówcie ich na tą opcję. Więcej o Ekonie: http://www.ekon.org.pl/index.php?l=...
-
mOmO
- 22/02/2008 20:50
-
Admirał
- 26/02/2008 20:49
-
Grzesiek
- 02/07/2008 20:08
-
Maria
- 02/07/2008 20:40
-
o rety!
- 23/07/2008 17:43
Specjalne pojemniki stoją niedaleko mojego domu, więc nie ma żadnego problemu.
Myślę też, że to, co usłyszałaś, Malwino, jest nieprawdą.
;)) -
♥ Miss Dior Chérie ♥
- 21/01/2009 12:46
Czy wiecie może kto ma obowiązek postawienia kontenerów do segregowania odpadów komunalnych ?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź !!! :)
- 1
- 2
Nic dodać nic ująć. Organizacja pozarządowa zajmująca się ochroną środowiska. http://www.greenpea...