• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Malwina

• 06/08/2007 11:35
    Codziennie segreguję śmieci, wyrzucając je do odpowiednich pojemników. Jednak ostatnio usłyszałam,że osoby które są odpowiedzialne za wywożenie śmieci z tych pojemników, łączą wszystkie te odpady... Zatem tworzy to identyczny efekt, jakbym wyrzuciła wszystkie te śmieci do zwykłego pojemnika... Jaki ma więc sens ta cała segregacja?
  • Пaшa

• 06/08/2007 22:13
    a gdzie tak usłyszałaś? jeśli to prawda, to trzeba coś z tym zrobić. wystarczyłoby rzucić temat lokalnej gazecie, a oni by już to wyciągneli..
  • Kefas (tak wiem...)

• 06/08/2007 23:17
    >Malwina napisała:
    >Codziennie segreguję śmieci, wyrzucając je do
    >odpowiednich pojemników. Jednak ostatnio usłyszałam,że
    >osoby które są odpowiedzialne za wywożenie śmieci z tych
    >pojemników, łączą wszystkie te odpady... Zatem tworzy to
    >identyczny efekt, jakbym wyrzuciła wszystkie te śmieci do
    >zwykłego pojemnika... Jaki ma więc sens ta cała
    >segregacja?

sens ma taki, że ludzie wykształcaja sobie nawyki i jak się pojawi infrastruktura "po drugiej stronie kosza" to już nie będzie problemu :)
  • Malwina

• 07/08/2007 08:21
    tak... to ja poproszę żeby ona się najpierw pojawiła, a potem sobie nawyki będziemy wykształcać- bo póki co to ja czas tracę. jak narazie to hasło rzucone-jeszcze nie sprawdzone, możnaby to sprawdzić gdyby się wiedziało o której godzinie opróżniają te pojemniki...
  • Kefas (tak wiem...)

• 07/08/2007 11:01
    >Malwina napisała:
    >tak... to ja poproszę żeby ona się najpierw pojawiła, a
    >potem sobie nawyki będziemy wykształcać- bo póki co to
    >ja czas tracę. jak narazie to hasło rzucone-jeszcze nie
    >sprawdzone, możnaby to sprawdzić gdyby się wiedziało o
    >której godzinie opróżniają te pojemniki...

...a to juz nie do mnie ta prośba.... ja czekam na info ze spółdzielni, że firma która wywozi smieci wykorzystuje segregację, dopuki takiej informacji nie otrzymam.... nie segreguje.... bo po co "marnować czas"

elektronikę, baterie zbieram do kupy i wyrzucam w markecie...
  • Nieprawda

• 24/08/2007 21:27
    a ja segreguję- zwłaszcza, że mam gdzie! Słyszałam, że jeszcze raz i tak segregują te śmieci...

Problem jest z tym, że w niektórych miastach nie ma specjalnych kontenerów przeznaczonych do takiej segregacji. Niestety bardziej o to dba się w małych mieścinach, niż w dużych miastach i blokowiskach. Mam okazję spędzać czas w dwóch miejscach- u siebie w małym mieście, gdzie problem segregacji śmieci jest rozwiązany, a mieszkańcy raczej się do tego stosują- i w Krakowie na jednym z dużych osiedli- gdzie nie ma ani jednego kontnera przeznaczonego na segregację. Zamiast tego jest kilka "zbiorowych" koszy, gdzie nikt o to nie dba. Więc tutaj nawet nikt nie dba o 'wyrabianie nawyków'. A szkoda...
  • kamyk

• 30/08/2007 12:20
    Ja też segreguję śmieci, ale nie w takim dużym stopniu. U mnie w domu są 4 podstawowe: papier(makulatura), szkło, plastikowe butelki i inne. Proponowałam rodzicom (mam dopiero 12 lat), żebyśmy dodali jeszcze jedną "kategorie" - naturalne (skórki od bananów, fusy po herbacie, ogryzki jabłek, itp.), ale się nie zgodzili. Mieli pare wymówek - nie mamy, specjalnego miejsca, żeby się rozłożyło, nie ma potrzeby, itp. Czy taka segregacja śmieci, jak "naturalne" jest bardzo istotna?
  • p

• 30/08/2007 12:31
    jeśli nie macie miejsca(ogródka) na kompost, gdzie można składować odpady naturalne, to nie dziwię się rodzicom :)
    jeśli już segregujecie papier, szkło, plastik to i tak jest bardzo dużo, nie sądzę, a odpady naturalne nie stanowią tak dużego problemu(poza zajmowaniem niepotrzebnie miejsca na wysypiskach).
    Pamiętaj tez jednak o nie wyrzucaniu baterii i elektroniki. a co do kompostu, to tak jak mówiłem - jeśli macie ogródek, to możesz rozmawiac z rodzicami.
  • Grzesiek

• 31/08/2007 19:37
    > Codziennie segreguję śmieci, wyrzucając je do odpowiednich pojemników. Jednak ostatnio usłyszałam,że osoby które są odpowiedzialne za wywożenie śmieci z tych pojemników, łączą wszystkie te odpady...

opcji jest kilka:
    1) samochód odbierający odpady ma przegrody na poszczególne odpady (w przypadku pojemników typu "iglo" opróżnianych dźwigiem HDS) - wizualne wrażenie jest oczywiście takie, że wszystko ląduje razem na pace.
    2) ładują wszystko razem a później segregują na sortowni odpadów (jeżeli macie zakład segregacji w mieście/gminie ta opcja wchodzi w grę ale raczej się tak nie robi)
    3) wszystko wypieprzają na składowisko w co wątpię bo o ile na makulaturze i plastiku nie można się prędko dorobić za stłuczkę szklaną można osiągnąć niezłe sumki...
    ... a Ty Malwina najpierw się dowiedz jak jest a później krytykuj (napisałaś "usłyszałam") a zamiast czaić się na śmieciarę po prostu zadzwoń albo napisz mejla do firmy obsługującej pojemniki:]

>Zatem tworzy to identyczny efekt, jakbym wyrzuciła wszystkie te śmieci do zwykłego pojemnika... Jaki ma więc sens ta cała segregacja?

no nie bardzo bo surowce wtórne nie są mieszane z frakcją organiczną więć nie ulegają zabrudzeniu; w niektórych miastach istnieje system dwupojemnikowy (suche/mokre)

a jeśli o mnie chodzi to segreguję odpady od dawien dawna, niestety nie mam pojemników pod blokiem więc podczas spacerku lub rowerowej przejażdżki wynoszę kilka ulic dalej, elektrośmieci i bateryjki oddaje do Gminnego punktu przyjmowania odpadów niebezpiecznych, nie segreguję odpadów organicznych bo nie mam co z nimi zrobić (nie mam ogrodu a w mieście nie ma kompostowni)

jeżeli komuś z Was udało się (lub nie udało) wywalczyć pojemniki do segregacji pod Waszym blokiem/na osiedlu to chętnie bym się dowiedział na prive o Waszych doświadczeniach w tym temacie
    (z góry dzięki za wszelkie wskazówki)
  • martyna

• 01/09/2007 11:11
    we wloszech jest ciekawa sprawa.... tam są różne kolry torebeczek.... w 1 torebeczkę wkładamy wszystkie łatwo rozkładające się odpadki w 2 to co się nigdy nie rozłoży w 3 plastik w 4 szkło, a papier wkłada się w kartonowe pudełka i zanosi się do odp pojemnika... niewiem czy tak jest w całym tym kraju
    ale w okolicach Predazzo to tak; ]
  • o.ko

• 01/09/2007 15:47
    a jak kocham Japończyków za podzial smieci na 44 kategorie i takież segregowanie:) wiem też że w Belgii jest opcja na odpadki organiczne. co jest super pomyslem, takie szczatki nie gniją i nie śmierdzą ani na wysypiskach ani w kontenerach. ja jak jestem na wsi to wrzucam je do specjalnie w tym celu ukopanego doła zwanego dołkiem ekologicznym.
    coż jeszcze mogę dodac, czekam aż miasta/ centra handlowe wprawadzą małe śmietniczki takie chociaż quasi segregujące...ale to jeszcze długa droga i chyba to jest mało praktyczne, w uk np tego nie ma.
  • alya

• 17/09/2007 14:02
    W Belgii mają świetnie wykształcony nawyk segregacji w domach między innymi dlatego,że za "złą" segregację lub jej brak mozna słono zapłacić... a u nas cóż pod domem segreguję do tych pojemników i co z tego jak przyjezdza ekipa i wrzuca wszystko jak leci do jednego miejsca zwanego śmieciarą:/
  • Пaшa

• 17/09/2007 21:23
    Grzesiek pisał kilka postow wyżej:
    "1) samochód odbierający odpady ma przegrody na poszczególne odpady (w przypadku pojemników typu "iglo" opróżnianych dźwigiem HDS) - wizualne wrażenie jest oczywiście takie, że wszystko ląduje razem na pace.
    2) ładują wszystko razem a później segregują na sortowni odpadów (jeżeli macie zakład segregacji w mieście/gminie ta opcja wchodzi w grę ale raczej się tak nie robi) "

• lu

• 19/09/2007 23:03
    czy ktos wie gdzie i czy (czy raczej czy i gdzie :) w lublinie stoja kontery do segregacji? mysle mysle i nic oczyma wyobrazni nie widze :( ale mozem przyslepa :)
    pozdrawiam :)
  • Grzesiek

• 19/09/2007 23:47
    http://odpady.net.pl/index.php?opti...

...gdzie to nie wiem ale są na pewno, z tego artykułu wynika, że w Lublinie funkcjonuje system suche/mokre a więc pojemniki na surowce mogą się niczym nie różnić od tych na pozostałe odpady, więc możę poczytaj co jest na poszczególnych pojemnikach napisane:) życzę owocnych poszukiwań:)

jescze coś takiego znalazłem przed chwilą o Lublinie:)

http://www.lublin.eu/um/index.php?t...
  • mały wredny viciaq

• 26/09/2007 22:33
    >Malwina napisała:
    >Codziennie segreguję śmieci, wyrzucając je do
    >odpowiednich pojemników. Jednak ostatnio usłyszałam,że
    >osoby które są odpowiedzialne za wywożenie śmieci z tych
    >pojemników, łączą wszystkie te odpady... Zatem tworzy to
    >identyczny efekt, jakbym wyrzuciła wszystkie te śmieci do
    >zwykłego pojemnika... Jaki ma więc sens ta cała
    >segregacja?

z tego co wiem takie kontenery faktycznie sa oprozniane do jednego em...no do takiej ciezarowki sie wsypuje. jesli tak robia to znaczy, ze gdzies w okolicy miasta jest specjalny zaklad segregacji odpadow. tam
    przy specjalniej linii stoja pracownicy, ciezarowka jest oprozniana i oni ponownie rozdzieklaja szklo, plastik i papier.

gdybys to wszystko wrzucila do jednego pojemnika z odpadami biologicznymi zostalyby wywiezione na wysypisko i nie zostaly wykorzystane ponownie.

w Lublinie sa pojemniki tylko na tzw. "frakcję suchą" czyli wlasnie wszystko to co nadaje sie do recyclingu
  • Mailenne

• 27/09/2007 19:30
    a ja mam obsesję na punkcie segregowania śmieci. Lubię to i mam nadzieję,że ten gest pomoże...
  • o.ko

• 02/10/2007 19:10
    a gdzie wrzucacie opakowania tetra pak?
  • Grzesiek

• 02/10/2007 21:31
    do kosza na śmieci tzn. generalnie nie kupuję w tetrapakach właśnie dlatego, że nie ma na nie odbiorcy, przynajmniej w Krakowie, jak ktoś ma jakieś info czy w Polsce tetrapaki są poddawane recyklingowi niech da znać.
  • o.ko

• 03/10/2007 10:38
    hm.. ja mialam dylemat czy wrzucac do makulatury czy do tworzyw sztucznych anyways jednak wole zaryzykowac i wrzucac do sztucznych niz do kosza kosza.. a nóż ktos sie tym zajmie w segregatornii czy wherever it goes :))a goglowałeś te tetrapaki?
  • o.ko

• 03/10/2007 10:42
    - Czy kartony do płynnej żywności można poddać recyklingowi?

- Kartony po mleku i sokach w całości poddają się recyklingowi. Składają się one w 75% z papieru, 20% polietylenu i 5% z folii aluminiowej. Recykling kartonów odbywa się w papierniach, w których odzyskuje się wysokiej jakości celulozę pierwotną o długich włóknach, która stanowi cenny surowiec do dalszej produkcji, np. papieru lub tektury.
    Folia aluminiowa i polietylen podlegają dalszemu przetwarzaniu i są wykorzystywane do produkcji m.in. mebli ogrodowych, uchwytów do narzędzi domowych.
    W Polsce ze zużytych kartonów produkuje się tekturę o różnej gramaturze lub dodaje się je po zmieleniu jako warstwę środkową do płyt budowlanych i skrzyń transportowych. Największy recykler w południowej Polsce odzyskuje aluminium oraz celulozę, którą następnie sprzedaje do papierni.

http://www.pg.info.pl/archiwum/Pg66...

inny link

http://www.rekopol.pl/162_144.htm

więc chyba jednak do makulatury???
  • Grzesiek

• 03/10/2007 15:10
    no więc zależy to z pewnością od miejsca zamieszkania, w Krakowie MPO nie ma odbiorcy na tetrapaki więc nie powinno się ich wrzucać do pojemników na makulaturę, zapytaj firmę, która prowadzi selektywną zbiórkę w Twojej miejscowości a będziesz wiedział co robić z tetrapakami, osobiście polecam kupować mleko i soczki w butelkach szklanych lub plastikowych a te opróżnione do odpowiednich pojemników wyrzucać i nie ma problemu tetrapaków; ]
  • 1537320

• 08/10/2007 00:29
    Jeśli chodzi o Tetra-Paki to większość firm nie przyjmuje ich do recyklingu. Być może są na tyle trudne do "rozbiórki", że nie opłaca się ich zbierać.

A co do łączenia różnych odpadów w jedną kupę na ciężarówce - i tak poddaje się je ręcznemu sortowaniu, wrzucanie do pojemników ma tylko ułatwić zadanie facetom w sortowni. W każdym razie na pewno odpady segregowane jako surowce wtórne nie trafiają na wysypisko...
  • Morfi-nka

• 09/11/2007 10:02
    Firmy tego nie robią bo faktycznie są trudne do rozbiórki, materiałem opakowaniowym jest najczęściej laminat składający się z 6 warstw (rys. 1). Główną z nich jest karton, który stanowi 74% masy całego opakowania. Karton tworzy korpus całego opakowania nadając mu sztywność i wytrzymałość. Polietylen (LDPE), stanowiący 22% masy opakowania, zabezpiecza otoczenie kartonika przed zamoczeniem, łączy karton z folią oraz pozwala zamknąć napełnione opakowanie zgrzewając ze sobą ścianki. Folia aluminiowa (4%) o grubości 6,5μm stanowi dodatkową barierę dla światła i tlenu (zapewnia aseptyczność).

Faktycznie tak jest że wiele firm odbierające odpady wrzuca je do jednego samochodu, a potem są one sortowane!Od przyszłego roku ma znacznie wzrosnąć cena za przyjęcie 1 Gg na składowisko odpadów zmieszanych, więc pewnie wzrosną też opłaty za odbiór tych odpadów....
  • Grzesiek

• 08/01/2008 11:55
    jeśli o tetrapaki chodzi to się nieoficjalnie dowiedziałem z "wyższych sfer", że jest w planie budowa pod Opolem zakładu zajmującego się ich przetwarzaniem.

A pytanko mam takie jak tam w Waszych miejscowościach zmieniło się coś w kwestii segregacji po 1 stycznia 2008??? wszak składowanie i odbiór zmieszanych odpadów podrożały znacznie.

W Krakowie dużo szumu i gadania a segregacja dalej kuleje, jest sporo nowych zestawów do segregacji co z pewnością cieszy, jednak dalej nie jest rozwiązana kwestia segregacji w budownictwie jednorodzinnym. Pilotażowy program suche/mokre nie wypalił, badanie efektywności sortowania zmieszanych odpadów na sortowni też wykazało totalną nieopłacalność takiego działania (co było do przewidzenia). Miasto jest napalone na budowę spalarni ale oczywiście mieszkańcy oprotestowują każdą lokalizację, miejsca na składowisku wystarczy jakoś do 2013 r.. Obecnie selektywnie zbieranych jest ok 2,5 % odpadów. Wg szacunków Kraków nie jest w stanie spełnić wymagań UE (dot. składownia jedynie 75% odpadów do 2010 r.) nawet gdyby wszystkie instalacje do przetwarzania odpadów (2 kompostownie i sortownia) pracowały na 3 zmiany z wydajnością 100% (obecnie pracują na 1 zmianę z wydajnością 50%).

Piszcie jak tam w Waszych mieścinach !!!
  • Metella vel Paczula

• 03/02/2008 18:48
    U mnie (we wsi Warszawa) na wszystkich żoliborskich osiedlach przy śmietniku stoi pojemnik na "opakowania zmieszane". Uważam, że powinny być oddzielne pojemniki na szkło, papier, plastik, aluminium itd. Zawsze lepsze to, niż nic, bo tak ludzie wrzucają wszystko do śmietnika, a na miejscu pracowników oczyszczalni też nie chciało by mi się rozparcelowywać worka ze zgniłymi resztkami jedzenia, czy innymi atrakcjami, które lądują w zwykłym koszu, a odpady wrzucane do tych kontenerów i tak są potem segregowane :)
  • Zyje sobie

• 04/02/2008 00:34
    U mnie stoi jeden pojemnik na plastiki... a takto Ekon zbiera i rozdaje te torby... ale coś niedawno słyszałem, że mają problem z lokalem w którym obecnie urzędują... i niewiadomo co z nimi bedzie.

Trochę tego nie rozumiem... jakiś czas temu czytałem o japończyku który dorobil się milionów na odpadkach... a u nas to jakby stoi w miejscu...
  • Admirał

• 07/02/2008 11:14
    U mnie na osiedlu stoją 3 pojemniki (plastik, szkło i papier) i o dziwo sporo osób z nich korzysta segregując śmieci. Jest oczywiście jak najbardziej szczytny cel, tylko tak jak ostatnio było opisane w Życiu Warszawy - wyszła na jak afera o tym, że pomimo segregacji śmieci trafiają bezpośrednio do jednego pojemnika w śmieciarce...Jest to smutny widok, ale miejmy nadzieję, że w końcu ta sprawa się jakoś rozwiąże.
  • Пaшa

• 08/02/2008 12:03
    trafiają do jednego pojemnika w śmieciarce, bo później są zawożone do sortowni (dlatego w na niektórych osiedlach są zbiorcze pojemniki na papier, szkło, plastik). taki system.
  • kiniacz

• 11/02/2008 22:03
    Po przeczytaniu postów wyżej, mam wątpliwości co do tych śmieciarek, czy na pewno śmieci są segregowane... mam nadzieję, że tak. I właśnie dlatego, od dłuższego już czasu staram się oddzielać plastik, szkło i papier. Na pewno dzięki temu przyczyniam się choć w minimalnym stopniu do ochrony środowiska :) I jestem z siebie dzielna :P

A co do opakowań Tetra-pak, to jednak chyba bezpieczniej jest kupować np. mleko w plastikowych butelkach...
  • X/Apis

• 12/02/2008 01:47
    Hmmm, ciekawy temat, muszę przemyśleć, zanim się wypowiem.
  • k

• 17/02/2008 14:20
    Mnie przeraził ten artykuł http://portalwiedzy.onet.pl/4868,11...
  • Rin-chan ^^

• 17/02/2008 18:40
    U mnie niedaleko budynku stoją cztery kontenery dwóch woogóle się nieużywa. Do jednego z używanych wrzuca się wszystko co jest surowcem wtórnym, a do drugiego pozostałe śmieci. Dzisiaj jak wyrzucałam swoje śmieci posegregowane to w tym kontenerze na surowce wtórne niebyło prawie nic, a z tego drugiego to torby ze śmieciami się wysypywały. Jakby nie mogli użyć tych dwóch kontenerów co stoją bez użytku do całkowitej segregacji ale nie lepiej je wrzucać do jegnego!
  • Dag

• 22/02/2008 20:12
    U mnie w warszawskim bloku jest EKON i spółdzielnia namawia wszystkich mieszkańców, nieco im grożąc podwyżką opłat, aby ci, którzy jeszcze tego nie robią, by wzięli się za segregację.
    O Ekonie już gdzieś na tym gronie pisałam - ci, którzy się zdecydują na segregowanie śmieci, dostają wielką żółtą torbę i wrzucają do niej (razem) szkło, papier i plastik. Dwa razy w tygodniu należy wystawić torbę przed drzwi - po prostu bajka. A i tak nie wszyscy się na to zdecydowali. >:-/
    Inna sprawa, że Ekon jest przedsiębiorstwem społecznym i zatrudnia osoby niepełnosprawne, więc robi podwójnie dobrą robotę.
    Jeśli macie jakieś "znajomości" w spółdzielniach, namówcie ich na tą opcję. Więcej o Ekonie: http://www.ekon.org.pl/index.php?l=...
  • mOmO

• 22/02/2008 20:50
    Ekon jest rewelacyjny!!! Ale właśnie traci teren przyznany mu przez poprzednią Radę Miasta, więc... wszystko co dobre musi się skończyć? A to Polska właśnie... :(
  • Admirał

• 26/02/2008 20:49
    Mimo, że większość śmieci jest wrzucana do jednego pojemnika (czytaj 'śmieciary') to i tak trafia to do sortowni, gdzie odpowiedni ludzie należycie sie tym zajmują. Więc sprawa jest ułatwiona i rozwiązana.
  • Grzesiek

• 02/07/2008 20:08
    No właśnie jak tam sytuacja Ekonu? zaprzestali działalności?
  • Maria

• 02/07/2008 20:40
    NIE to co słyszałam jest przerwa( przenoszą się w nowe miejsce) i od września EKON rusza znowu...
  • o rety!

• 23/07/2008 17:43
    Ja segreguję śmieci.
    Specjalne pojemniki stoją niedaleko mojego domu, więc nie ma żadnego problemu.
    Myślę też, że to, co usłyszałaś, Malwino, jest nieprawdą.
    ;))
  • ♥ Miss Dior Chérie ♥

• 21/01/2009 12:46
    Hej wszystkim ! :)
    Czy wiecie może kto ma obowiązek postawienia kontenerów do segregowania odpadów komunalnych ?
    Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź !!! :)
  • 1
  • 2
| |

Nic dodać nic ująć. Organizacja pozarządowa zajmująca się ochroną środowiska. http://www.greenpea...

Fotki

Miejsca grona (0)