Greenpeace [776]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ElixiR

no właśnie jak ktoś woli asfalt i tiry to..............bez komentarza nie oszukujcie sie........................... .........
  • Szopen

>sosnowiczanin napisał
    >ludziom w augostowie wystaczyłoby więcej przejśc
    >podziemnych albo kładek.

taaa łatwo mowic jak sie tam nie bylo ani razu w zyciu; )

>kitka napisała:
    >Swoja drogą, że w większości przypadków ludzie, którzy
    >wpadaja pod auta sami są sobie winni...

Sa winni bo przeszli na zielonym swietle?
    Nie raz widzialem sytuacje gdzie ciezarowka przejezdza na czerwonym. Ja sie dziwie jak tam ludzie moga mieszkac. Wspolczuje mieszkancom i ich popieram.

Dlaczego "ekolodzy" nie protestowali jak budowali obwodnice Ostrowi Mazowieckiej?; )
  • Пaшa

>Szopen napisał

>Dlaczego "ekolodzy" nie protestowali jak budowali obwodnice
    >Ostrowi Mazowieckiej?; )

podobnie nie protestują teraz, przy budowie obwodnicy Wyszkowa

bo to inny przypadek. bo Dolina Rospudy jest unikalna. przeciez Ci "ekolodzy" nie protestuja przeciw budowie obwodnicy, tylko przeciw przeprowadzeniu jej przez obszar natura2000
    i to bylo powtarzane tysiace razy, wiec nie zaczynaj.
  • ElixiR

najwiekszy problem w tym ze ludzie maja rozne hierarhie wartosci jedni oddadza zycie dla pieniedzy drudzy pieniadze dla zycia..........i wyglada na to ze ci ktorzy chca ja budowac sa materialistami i maja strasznie plytkie myslenie potrafia rozwiazywac sprawy tylko za pomoca prostych rozwiazan czasem az nazbyt prostych i niekoniecznie dobrych na przyszlosc
  • ღTo mnie właśnie pragniesz!ღ

Zgadzam sie, nie rozumiem jak mozna niszczyc cos tak pieknego:( to jest okropne... Przeciez to dom dla tylu zwierzakow i taka roslinnosc, a rodzinne spacery, wycieczki? to tez sie nie liczy?
  • Szopen

>ღ...::MarieciA::...ღ napisała:
    >Zgadzam sie, nie rozumiem jak mozna niszczyc cos tak
    >pieknego:( to jest okropne... Przeciez to dom dla tylu
    >zwierzakow i taka roslinnosc, a rodzinne spacery, wycieczki?
    >to tez sie nie liczy?

Przeciez oni nie chca zniszczyc calej rospudy?
  • kitka

A jak by Tobie chcieli zburzyć tylko jeden pokój na autostradę to byś się zgodził?
  • Szopen

Zgodzilbym sie. Poniewaz moglbym spokojnie chodzic/jezdzic po miescie i poza.

Obok mnie maja budowac obwodnice; )
  • kitka

A jakby Ci zrobili przez pokój? Między szafkami i łóżkiem? Ja bym się wkurzyła, bo tv by mi zasłaniały tiry. :P Za oknem to by mi nie przeszkadzały tiry zbytnio, ale w domu...
    Zwierzeta nie mają w tym żadnych pozytywów. Zniszczy się im dom. A cały świat jest jednością; P

>Szopen napisał
    >Zgodzilbym sie. Poniewaz moglbym spokojnie chodzic/jezdzic
    >po miescie i poza.
    >
    >Obok mnie maja budowac obwodnice; )

czlowieku nie wiesz co mowisz...;/ masz np osiedle i tam jest 5 domow i burza twoj i dwa pozostale i co wtedy?? inni maja to gdzies bo im domow nie zburzyli ale ty nie masz gdzie mieszkac...
    tak o tym pomysl a poza tym to jest tak piekne miejsce ze szkoda wyciac nawet jedno male drzewko a z reszta jak takie madrale antyekologiczne jak ty nie beda wkrotce mialy czym oddychacto beda wiedzialy co to znaczylo nie zniszczyc calej rozpudy czy wyciac pol lasu:) ale juz bedzie za pozno i bedzie sie zalowalo ze bylo sie za a nie przeciw i nic sie nie zrobilo;]
  • Szopen

>czlowieku nie wiesz co mowisz...;/ masz np osiedle i tam
    >jest 5 domow i burza twoj i dwa pozostale i co wtedy?? inni
    >maja to gdzies bo im domow nie zburzyli ale ty nie masz
    >gdzie mieszkac...
    >tak o tym pomysl a poza tym to jest tak piekne miejsce ze
    >szkoda wyciac nawet jedno male drzewko a z reszta jak takie
    >madrale antyekologiczne jak ty nie beda wkrotce mialy czym
    >oddychacto beda wiedzialy co to znaczylo nie zniszczyc calej
    >rozpudy czy wyciac pol lasu:) ale juz bedzie za pozno i
    >bedzie sie zalowalo ze bylo sie za a nie przeciw i nic sie
    >nie zrobilo;]

ochłon troche. Przed wielkim naglosnieniem sprawy przez greenpeace nikt praktycznie nie wiedzial co to jest rospuda i gdzie jest; )
    Po drugie nikt nie chce niszczyc calej rospudy; )
    po trzecie jak wycinali prawie cale lasy pod inne obwodnice to nikt nie byl przeciw.
    po czwarte takie jest prawo ze kazda dzialke przez ktora ma isc obwodnica moga wykupic za psie pieniadze; )
  • Szopen

z reszta jak takie madrale antyekologiczne jak ty nie beda wkrotce
    >mialy czym
    >oddychacto beda wiedzialy co to znaczylo nie zniszczyc calej
    >rozpudy czy wyciac pol lasu:) ale juz bedzie za pozno i
    >bedzie sie zalowalo ze bylo sie za a nie przeciw i nic sie
    >nie zrobilo;]

Szybciej sami sie wybijemy przez takich jak ty niz umrzemy z powodu braku lasow czy globalnego ocieplenia.
    Dobrym przykladem jest biopaliwo. Mialo byc takie "ekologiczne" a teraz jest gorzej niz bylo; )
  • M

>ochłon troche. Przed wielkim naglosnieniem sprawy przez
    >greenpeace nikt praktycznie nie wiedzial co to jest rospuda
    >i gdzie jest; )
    >Po drugie nikt nie chce niszczyc calej rospudy; )
    >po trzecie jak wycinali prawie cale lasy pod inne obwodnice
    >to nikt nie byl przeciw.
    >po czwarte takie jest prawo ze kazda dzialke przez ktora ma
    >isc obwodnica moga wykupic za psie pieniadze; )

• M

Sam ochłoń... '-_- Smutne jest że nikt nie wiedział wtedy. Zniszczenie fragmentu Rospudy wpłynie też na ogół tego tereny, choćby przez spaliny i hałas. Ponadto prawo tez mówi że taki teren jak Rospuda powinien byc parkiem narodowym lub czyms podobnym i mieć że tak powiem immunitet, ale cóż..

>Szopen napisał
    >>ღ...::MarieciA::...ღ napisała:
    >z reszta jak takie madrale antyekologiczne jak ty nie beda
    >wkrotce
    >>mialy czym
    >>oddychacto beda wiedzialy co to znaczylo nie zniszczyc
    >calej
    >>rozpudy czy wyciac pol lasu:) ale juz bedzie za pozno i
    >>bedzie sie zalowalo ze bylo sie za a nie przeciw i nic sie
    >>nie zrobilo;]
    >
    >Szybciej sami sie wybijemy przez takich jak ty niz umrzemy z
    >powodu braku lasow czy globalnego ocieplenia.
    >Dobrym przykladem jest biopaliwo. Mialo byc takie
    >"ekologiczne" a teraz jest gorzej niz bylo; )

hmm nikogo nie obrazajac ale wychodzi kto jest materialna antyekologiczna gnida brak mi slow na taki stosunek do przyrody;/ mam nadzieje ze spotka cie cos strasznego zebys sie poczul jak te zwierzatka stamtad;]
  • Anonim

Trochę mnie dziwi stanowisko ugrupowań "eko" postulujących obwodnicę bardziej na północ i ich hmmm trochę egzotyczny pogląd że obwodnica tam umiejscowiona będzie nieszkodliwa. Przecież ścieki spływające z jezdni w tym samym stopniu będą zanieczyszczały wodę z tą tylko róznicą że zrobią to kawałek w górę rzeki (czyt ścieki i tak spłyną do doliny z prądem) a osuszenie terenu pod palisadę będzie odczuwalne również w granicach Rospudy (przynajmniej do momentu przywrócenia równowagi).
    Obawiam się że tutaj większe znaczenie ma jednak pieniądz niż fakt ochrony środowiska. Z tego co czytam na ten temat opinie są tak skrajne że wygląda jakby każdy ciągnął w swoją stronę.
    Poprzedniemu rządowi zależało na szybkim rozwiązaniu węzła komunikacyjnego Kraje nadbałtyckie - Europa zachodnia więc cisnęli stary projekt. Władze lokalne wiadomo, byle do wyborów a dla kolorytu wśród "ekologów" też podejrzewam bywało trochę szuj siedzących tam dla kasy.

Jeżeli chodzi o prawo to jest coś takiego jak fakt iż "prawo nie działa wstecz". Znaczy to tyle że skoro Rospuda podczas podejmowania decyzji o obwodnicy nie była terenem chronionym (a z tego co wiem podczas projektowania trasy dolina chroniona nie była) to na upartego mogliby tam tę obwodnicę stawiać. Dlatego raczej trudno tu się powoływać na prawo które miałoby ją chronić.

Na chwilę obecną podejrzewam że ta obwodnica raczej nie powstanie (zważywszy na fakt że obecna koalicja działa raczej opieszale.
    Z drugiej strony raczej trudno oczekiwać żeby sytuacja w Augustowie miała się zmienić, no przynajmniej jeśli nie zareagują media.
    Wydaje się że wróciliśmy do punktu wyjścia...
    Pozostaje tylko pytanie którędy pobiegnie "międzynarodówka" Wschód-Zachód.
  • Szopen

@Gad

chcialem podyskutowac na poziomie. Bez zadnych wyzwisk czy jakis tam pojazdow ale widac ze sie nie da z niektorymi; )

@ღ...::MarieciA::...ღ

Poczytaj troche:

(wariant SISKOM)
    "Na trasie drogi wystąpi duża liczba torfowisk, oraz siedliska przyrodnicze objęte Załącznikiem I Dyrektywy Siedliskowej: lasy łęgowe i rzeka ze zbiorowiskami włosieniczników na przejściu w Chodorkach. Łączna powierzchnia torfowisk, które ulegną zniszczeniu w pasie drogowym będzie większa niż w wariancie GDDKiA"

"w 2006 roku na trasie wariantu "przez Chodorki" oraz w pasie 750 metrów od niego gniazdowało 19 par z 9 gatunków ptaków umieszczonych w Załączniku I Dyrektywy Ptasiej"

Wiec tak czy siak by poginely.
    (taka mala uwaga na przyszlosc. Jak nigdy w zyciu tam nie bylas to sie nie w pieprzaj w dyskusje.)

@Aligator

Jestes jedynym ktory cos madrego napisal. Popieram Cie; )

sluchaj a wlasnie tu nie masz racji bo tam bylam i niedaleko mam rodzine wiec jak nie wiesz to nie mow;]
  • Anonim

Hmmm jest jeszcze jedna możliwość; )
    Jest prawdopodobieństwo że tej trasy w ogóle tam miało nie być a całe kręcenie dymu to zasłona dymna dla czegoś innego co miało wtedy miejsce; )
    Wiem że zajeżdża to teorią spiskową ale to często praktykowana metoda; )

no w sumie...o tym nie pomyslalam;) przeciez moze tu chodzi o to zeby wszyscy sie skupili na tym a tak naprawde moze sie za tym kryc cos duzooo gorszego:(
| |

Nic dodać nic ująć. Organizacja pozarządowa zajmująca się ochroną środowiska. http://www.greenpea...

Fotki

Miejsca grona (0)