Greenpeace [776]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • 59°52'7.25"N; 10°31'11.07"E

witam,

na wstepie zaznacze ze nie jestem entuzjasta przypinania sie do drzew blokowania drog itd... niemniej jednak chcialem zapytac was nibyekologow co sadzicie na temat POSZANOWANIA SRODOWISKA W KRAJU FIORDOW?? mysle ze za jakis czas napisze tutaj to i owo jak jest na prawde ale poczekam wpierw az emocje wam opadna bo jak was znam to najpierw na pierwszych stronach ostro skrytykujecie moje slowa ze nie jestescie pseudoekologami itd... poczekam na jakies argumenty a wtedy - moze kilku z was uda sie uratowac od slepego patrzenia na niby ratowanie matki ziemi :))

pozdrawiam mimo wszytsko :))

ps. tylko norwegia :)
  • Anonim

Tak przemądrzale zacząłeś, że - choć temat ciekawy - wolę sama się doszkolić w tym temacie, niż czekać na łaskawe niusy od Wszystkowiedzącego Autorytetu.
  • Anonim

W kwestii Norwegii akurat się niebardzo wypowiem bo wiem tyle co to że są potentatem na rynku naftowym i masowo odławiają dorsza.

Z tego jednak co zasłyszałem mają niesamowite środki zabezpieczające przy transportowaniu platform wiertniczych, począwszy od realnych pensji dla holowniczych a na kosmicznej technologii skończywszy.

Zakładając jednak że chcą się utrzymać na rynku naftowym muszą dbać o poziom bezpieczeństwa ekologicznego i spełniać masę norm.
    Z drugiej strony podejrzewam że w kwestii Dorsza również istnieją poważne ograniczenia połowów, tak żeby nie zagrozić populacji ryby dającej utrzymanie rybakom.

Więcej chyba nie przychodzi mi do głowy.
  • Пaшa

ej no.
    przede wszystkim, to trzeba powiedziec, że niemalże 100% wyprodukowanej w Norwegii energii elektrycznej pochodzi z elektrowni wodnych.
    No i wydobywają ropę naftową i gaz ziemny, owszem, to ich główny surowiec(jeszcze rudy zelaza, cynku ołowiu i tytan z tego co pamiętam), ale raz - 'potentat naftowy' to trochę za grube okreslenie :>
    a dwa, oni nie wykorzystują tych surowców do produkcji energii! i jako jeden z niweielu krajow na świecie, Norwegia ma zapewnioną płynność energetyczną(nawet po wyczerpaniu surowców).
    tak więc norweska energetyka jest bardzo środowisku przyjazna.

i co jeszcze mógłbym o Norwegii powiedzieć.. hmm. wiem tylko, że mając doskonale rozwiniętą sieć dróg, zmniejszają emisję spalin samochodowych. a i taki maly szczegolik. na niektórych parkingach montuja gniazdka, do ktorych mozna podlaczyc specjalna grzalke, utrzymujaca odpowiednia temperature silnika samochodu. dzieki temu latwiej odpala, a co za tym idzie - emituje mniej spalin.

hmm.
    wiem jeszcze, że w Norwegii wielkie pieniądze wkłada się w 'odmładzanie' jezior. oczyszczanie ich z zanieczyszczeń i przywracanie pierwotnego stanu.(oczywiscie w bardzo niewielkim stopniu, bo to cholernie kosztowne)

nic więcej ciekawego do głowy mi nie przychodzi, ale Norwegia zawsze wydawała mi się przyjazna środowisku. jest inaczej? opowiadaj, chętnie posłucham.

aha. nie ejstem a ni pseduoekologiem, ani 'ekologiem', ani ekologiem.
    ja tylko sobie studiuję na OŚ
  • Пaшa

aaa. i jeszcze odnosząc się do tonu Twojego posta.
    sugerujesz nim, że jesteś ekspertem w dziedzinie znajomości OŚ Norwegii. skąd to się bierze? pracujesz w tamtejszym MOŚ? bo jeśli wnioskujesz po własnych obserwacjach, tylko tam mieszkając, to nie wydaje mi się, żeby Twoje 'powiem Wam, jak tam naprawdę jest' było jedyne, sluszne i prawdziwe :]

>pasza napisał
    >aaa. i jeszcze odnosząc się do tonu Twojego posta.
    >sugerujesz nim, że jesteś ekspertem w dziedzinie
    >znajomości OŚ Norwegii. skąd to się bierze? pracujesz w
    >tamtejszym MOŚ? bo jeśli wnioskujesz po własnych
    >obserwacjach, tylko tam mieszkając, to nie wydaje mi się,
    >żeby Twoje 'powiem Wam, jak tam naprawdę jest' było
    >jedyne, sluszne i prawdziwe :]

ton mojego posta odnosi sie do sposobu w jaki prowadziliscie dyskusje w dziale rospuda jakis czas temu :)) a dwa owszem mieszkam tutaj, obserwuje i czytuje gazety ogladam telewizje a przede wszytkim mam norweskich przyjaciol przez co wiem jak jest na prawde bo tutaj w odroznieniu do polski nikt nie musi nic tuszowac... tutaj za klamstwo trafia sie do wiezienia wiec tylko prawdziwe informacje sa na porzadku dziennym.. ale do rzeczy...
    Jednym z powodow dla ktorych norwegia nie chce byc w unii europejskiej sa KARY EKOLOGICZNE za tunele pod fiordami. kolejny tunel jest w trakcie budowy- na drodze E18 Oslo-Drammen zaraz przy wjezdzie do Oslo ze strony Goteborga. UE i jej komisja, ta sama ktora stopuje bezsensownie budowe bezpiecznej drogi na palach przez dolnie rospudy, oznajmila ze gdyby norwegia byla w UE ten jak i inne tunele pod fiordami zostaly by oprotestowane a tak?? moga sobie tylko mowic co by bylo gdyby bo 60% norwegow nei chce uni w swoim kraju :)) dwa-zycie codzienne - tak jak wszedzie nory staraja sie zeby bylo czysto, sa liczne smietniki z podzialem oczywsicie nawet w pociagach i autobusach to sprzatajac swoje domu/biura/nmagazyny o tym zapominaja. maja nowe jeszcze nei rozpakowane cale kontenery ryz papieru, materialow roznych, sprzetow AGd itd.. NOWYCH i nigdy nie uzywanych ale kolor im nie pasuje albo moda na cos minela i wyrzucaja to, ot tak po prostu!! kupuja nastepne a fabryki nie nadazaja z produkcja.. wiec w atmosfere emitowane znow sa rozne odpady przemyslowe... tak w skrocie... tego na prawde jest wiecej... tylko o tym sie nie mowi bo norwegia nei jest w UE i ich nie dotycza zadne unijne kary a dopoki PKB na mieszkanca bedzie horrendalnie wysoki a sam kraj bedzie szejkanatem to nikt nic im zlego nie powie... tylko polacy daja sie rabac jak popadnie....

ergo-norwegia to taki sam dziki kraj jak polska a nikt nawet nei przypuszcza ze tak strasznie smieca....

>pasza napisał
    >ej no.
    (...)
    >i co jeszcze mógłbym o Norwegii powiedzieć.. hmm. wiem
    >tylko, że mając doskonale rozwiniętą sieć dróg,
    >zmniejszają emisję spalin samochodowych. a i taki maly
    >szczegolik. na niektórych parkingach montuja gniazdka, do
    >ktorych mozna podlaczyc specjalna grzalke, utrzymujaca
    >odpowiednia temperature silnika samochodu. dzieki temu
    >latwiej odpala, a co za tym idzie - emituje mniej spalin.
    >pierwotnego stanu.(oczywiscie w bardzo
    >niewielkim stopniu, bo to cholernie kosztowne)

bzdura... te gniazdka sa na potrzeby aut z napedem elektrycznym a w zime sluza wlascicielom diesla zeby wspomoc swiece zarowe... wstepne podgrzanie bloku silnika na zmniejszone zanieczyszczenie praktycznie nie ma zadnego znaczenia bo te gniazka albo sa bez napiecia albo jak sami norwedzy z nich po prostu nie korzystaja!!
    a jesli korzystaja to na prawde zadko i to tylko w zimie (wyjatek -autka elektryczne ktore czasami tutaj sie widuje)

a jeszcze co do samych samochodow. w norwegii jest tak zwany podatek od luksusu ktory wynosi prawie 100% wartosi autka. obowiazuje on tylko na osobowki ale ci ktorzy maja prawko typu B moga kupic sobie terenowke z bydlecym silnikiem i tego podatku przy zakupie auta juz nie placic... dlatego tak duzo tutaj jezdzi chevy`sow dodge`ow land roverow itd a silniki to one maja nie male wiec i zanieczyszenie jakby rosnie... i teraz - niech ktos mi powie - czy norge jest krajem proekologicznym?? hehe... norwegia jest krajem czystym wedlug organizacji tzw. zielonych ale u nas gdzie jest czysciej nawet na ulicach to greenpeaceowcy caly czas pikietuja ze to ze tamto... lepiej powiedzcie ze za malo dostajecie w lape i dlatego strajkujecie bo wszyscy chyba wiedza ze kazda budowa w polsce jest oprotestowana na kazdy mozliwy sposob i gdyby nie "dobrowolne" wplaty od niby darczyncow (czyt. inwestorow budowy) to pikietowalibyscie dalej!!

ps. i odczepcie sie tez od tej rospudy!! zbuduja te droge czy to wam sie podoba czy nie!! i nie liczcie na szybka wplate "pod stolem" za laskawe zezwolenie na budowe bo ja tez w tym kraju place podatki i nie zycze sobie zeby z moich pieniedzy utrzymywac takich pieniaczy jak wy!!
| |

Nic dodać nic ująć. Organizacja pozarządowa zajmująca się ochroną środowiska. http://www.greenpea...

Fotki

Miejsca grona (0)