-
kitka
>ajonim kursant napisał
>przeciez atmosfera jest tak -cienka, ze mozemy zmienic jej
>sklad w oka mgnieniu.
>promieniowanie sloneczne podgrzewa ziemie i tez czesciowo ja
>opuszcza. to jest normalny przebieg, gdyz to pozwala nam
>normalnie funkcjonowac na 'naszej planecie', ale tylko w
>pewien sposob.
>jak napisalem w pierwsyzm akapicie, tak tez zdania nie
>zmienie. jestemy po czesci uwiezieni w spalinach, przez co
>nasza atmosfera sie podgrzewa - pogrubia
>(w domach pewnie tez;)).
Atmosfera jest gruba... Ma z 70 km bodajze... To warstwa ozonowa jest przez nas cieńsza, a kwestia promieni słonecznych dotyczy z kolei efektu cieplarnianego...
Możesz jasniej napisać co właściwie masz na mysli? Bo chyba ciut mylisz pojecia. Efekt cieplarniany nijak się ma do grubosci atmosfery... -
eśka
dzialam jak moge, aktualnie sytuacja "szkolno-akademicka" nie pozwala mi na przylaczenie sie do greenpeace :/ ogarne troche i przylacze sie
poki co dzialam jak moge, prysznic 5minut, zmywam naczynia wlaczajac wode tylko i wylacznie na tyle mile wymaga tego sytuacja. nie smiece, smieci segreguje. chodze na demostracje/manifestacje. podpisuje petycje, rozdaje ulotki. robie co moge.
wiem, ze za malo
za co przepraszam -
skrzypkowa
ja tam jak wracam do domu to podłączam wszystkie ładowarki do prądu, odkręcam wszystkie krany żeby woda miała swobodny przepływ itd.
oczywiście żartuję
ale myśle ża każdy robi tyle ile może i nie należy przepraszać że tak mało, bo nawet jak tylko wyrzucasz śmieci do odpowiednich pojemników to to i tak już jest dużo:) -
-
Karam
Ostatnio jak moja znajoma wyrzuciła plastikowe opakowanie w parku i chciałam ją zresocjalizować to o mało mnie nie pobiła;) -
anna
>eśka napisała:
>dzialam jak moge, aktualnie sytuacja "szkolno-akademicka"
>nie pozwala mi na przylaczenie sie do greenpeace :/ ogarne
>troche i przylacze sie
>poki co dzialam jak moge, prysznic 5minut, zmywam naczynia
>wlaczajac wode tylko i wylacznie na tyle mile wymaga tego
>sytuacja. nie smiece, smieci segreguje. chodze na
>demostracje/manifestacje. podpisuje petycje, rozdaje ulotki.
>robie co moge.
>wiem, ze za malo
>za co przepraszam
nie ma to jak rozdawanie ulotek, nie?
swoją drogą nie lepiej uświadamiać w formach bezpapierowyh? -
Ola
jak np. komputer jest wyłączony ale kontakt jest w gniazdku to i tak pobiera 20% energii(przynajmniej tak slyszałam.) dlatego zawsze mam wszystko wyłączone z kontaktu jak nie używam chociaż to jest bardzo klopotliwe. i używam energooszczędnych żarówek.; D
-
kitka
-
Anonim
>Małec.:D napisała:
>jak np. komputer jest wyłączony ale kontakt jest w
>gniazdku to i tak pobiera 20% energii(przynajmniej tak
>slyszałam.) dlatego zawsze mam wszystko wyłączone z
>kontaktu jak nie używam chociaż to jest bardzo klopotliwe.
>i używam energooszczędnych żarówek.; D
>
Nie, na pawno nie 20%:)) Prawdą jest, ze urządzenia w trybie "stand-by" zuzywaja troche energii i warto je wyłączyc, ale nie przesadzajmy, to jest moze 2% a nie 20.
Ja, zeby pomoc planecie, siedze na gronie.
-
X/Apis
Zakłądam stronę na eko-hostingu.
Czyli takim hostingu, który np. swoje zyski(chyba częściowo mimo wszystko) przeznacza na walkę z CO2 albo serwery są zasilane odnawialną energią.
Okazuje się, że nawet lecąc samolotem można zadba o środowisko:
http://efte.org/jaki-carbon-offset/ -
Kinia:*
trzeba wymysles takie rozwiazanie ktore zadowoli wszystkich i przy okazji pomoze naszej planecie. moim zdaniem kazdy powinien segergowac smieci, miec zmywakre w domu itp. niektorym sie poprostu nie chce.