Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Trochę mniejsze ilości; )

W sumie nie uważam za super rozwiązania ropy naftowej (od użycia której człowiek się nie uwolini, bo jak nie na paliwo to na tworzywa sztuczne zużywamy)
    Najbardziej podoba mi się energia elektryczna, są możliwości pozyskiwania jej dużych ilości bez dużego przekształcania środowiska (geotermy, ogniwa słoneczne czy hydroelektrownie) a pociągi można bez problemu napędzać prądem a nie olejem; )

Generalnie uważam że pociąg to super wynalazek i w Europie jeszcze do nich wrócą bo zelektryfikowana to tani i bezpieczny dla środowiska środek transportu.
  • marcin.

a biopaliwa??
  • Anonim

>Marcin! napisał
    >a biopaliwa??

to tylko wymiana jednego paliwa na drugie i zmiana źródła jego pozyskiwania.... z tego co czytałem kiedyś w opracowaniach wynika, że żeby zasilić wszystkie samochody w Polsce w biopaliwa na bazie rzepaku, zabrakło by w Polsce ziemi na obsiew nawet likwidując jednocześnie wszystkie inne uprawy.
  • sosnowiczanin

zapory zmienija mikrokliamt doliny, trzeba sie.z tym liczyć. poza tym
    jest zależnosć między zaporami a trzęsieniami ziemi (w usa już ich sie nie buduje) podoba ci sie tama 3 przełomów na jang cy :) ?

pomyslmy ... mamy ileś tam ziemi. przeznaczona jest ona na jedzonko.
    potrzebujemy więcej ziemi na biopaliwa, ludzie przecież nie będą jedli mniej. skąd weźmiemy brakujacy grunt ? pozbywając sie lasów oczywiście. napisałem kiedyś że lasy (achtung minen ! co2 ! ) które by chętnie pochłoneły ditlenek węgla, sa wycinane w pień na pastwiska oraz pałeczki dla chińczykow. prócz tego, sadzi sie tam właśnie soję oraz uprawy na biopaliwa. coś za coś. [:

ogniwa słoneczne - przy ich produkcji emitowancyh jest tyle toxycznych metali, że może nigdy nie będa opłącalne dla środowiska.
    no i niska wydajnosć.

elektownie wiatrowe być moze są dobre, może nawet uparajas iez kłopotami (ptaki, hałas). ale tej energii będzie i tak za mało,
    no chyba ze ktoś bardzo lui psuć krajobraz ....

na sali boju zostaje energia atomowa oraz geotermy, i konwencjonalna ofkoz.

geotermy są dobre dla ogrzeania domów, instalacje mozna robic na większości terenów polski. to czysta energia wg mnie.

atom daje kłopotliwe odpady, ale da sie to opanować. równiez tej energii kibicuję.

konwencjonalna była jest i długo będzie. potrzeby energetyczne ludzi wzrastają... no ale trzeba kupic więcej i więcej. by

być

szczęśliwym
    .
    .
    .
  • Anonim

nie ma rozwiązań idealnych... pozyskiwanie energii zawszę wiąże się z jakimiś negatywnym odziaływaniem na środowisko:/

moim zdaniem dużo zalet ma biogaz i paliwa pozyskiwane z odzysku metali z odpadów - biogaz i tak powstaje na składowiskach i w procesie fermentacji przy oczyszczaniu wód, a metale - puszki i inne opakowania metalowe
    wiem, że to nie jest wiele, ale chociaż miejmy coś z tego, że tyle odpadów produkujemy... niestety, jak wiadomo, nasz kraj jest w powijakach jesli chodzi o gospodarkę odpadami

żeby tak jeszcze ludziska potrafili spojrzec nieco poza czubek własnego nosa....
  • marcin.

w najnowszym numerze WPROST jest cos o samochodach na h2o.. ale mowa tam o BMW; | nienawidze tej marki
  • Anonim

W USA zrezygnowali z ich budowy nie tyle ze względów "geologicznych" co ekonomicznych. Koszty budowy zapory są spore a dodatkowo zbyt duża ilość zapór na rzece obniża ich rentowność (przykład Dniepru)

Napewno jest to lepsze rozwiązanie niż zabawa w obsadzanie pól rzepakiem bo i mniej energii się marnuje i środków ochrony roślin sypać nie trzeba; )
  • PLastik

>sosnowiczanin napisał
    >zapory zmienija mikrokliamt doliny, trzeba sie.z tym
    >liczyć. poza tym
    >jest zależnosć między zaporami a trzęsieniami ziemi (w
    >usa już ich sie nie buduje) podoba ci sie tama 3
    >przełomów na jang cy :) ?
    >
    >pomyslmy ... mamy ileś tam ziemi. przeznaczona jest ona na
    >jedzonko.
    >potrzebujemy więcej ziemi na biopaliwa, ludzie przecież
    >nie będą jedli mniej. skąd weźmiemy brakujacy grunt ?
    >pozbywając sie lasów oczywiście. napisałem kiedyś że
    >lasy (achtung minen ! co2 ! ) które by chętnie
    >pochłoneły ditlenek węgla, sa wycinane w pień na
    >pastwiska oraz pałeczki dla chińczykow. prócz tego, sadzi
    >sie tam właśnie soję oraz uprawy na biopaliwa. coś za
    >coś. [:
    >
    >ogniwa słoneczne - przy ich produkcji emitowancyh jest tyle
    >toxycznych metali, że może nigdy nie będa opłącalne dla
    >środowiska.
    >no i niska wydajnosć.
    >
    >elektownie wiatrowe być moze są dobre, może nawet
    >uparajas iez kłopotami (ptaki, hałas). ale tej energii
    >będzie i tak za mało,
    >no chyba ze ktoś bardzo lui psuć krajobraz ....
    >
    >na sali boju zostaje energia atomowa oraz geotermy, i
    >konwencjonalna ofkoz.
    >
    >geotermy są dobre dla ogrzeania domów, instalacje mozna
    >robic na większości terenów polski. to czysta energia wg
    >mnie.
    >
    >atom daje kłopotliwe odpady, ale da sie to opanować.
    >równiez tej energii kibicuję.
    >
    >konwencjonalna była jest i długo będzie. potrzeby
    >energetyczne ludzi wzrastają... no ale trzeba kupic więcej
    >i więcej. by
    >
    >być
    >
    >szczęśliwym
    >.
    >.
    >.
    >

A mnie się wydaje że te wszystkie w/w odmiany pozyskiwania energi będą używane a przynajmniej moim zdaniem tak być powinno. Najpierw eliminowac te najbardziej szkodliwe a nastepnie wprowadzac nowsze technologie itd .... Wydaje mi się ze nie bedzie jednego zlotego srodka ... A co do aut to nie wyobrazam sobie mojego Garbusa który nie wydaje dzwięku z rury wydechowej (przeciez to jest poezja; ) )
  • Anonim

ehh. raczej bezduszne maszyny...

ja głównie jestem przeciwniczką samochodów, ale co na to poradzę??

jedyne co mogę zrobić to wszędzie gdzie muszę, zajeżdżać rowerkiem...

samochodowcy!!!! przerzućcie się na rowerki!!!

rower lepszy. dlaczego?

1. Nie emituje spalin do powietrza.
    2. Nie trzeba płacić za benzynę żeby go napędzać...
    3. Wszędzie się nim wciśniecie
    4. Satysfakcja ze zrobionych kilometrów...( i dla ludzi mających nadwagę utrata zbędnych kalorii) tyle wystarczy żeby każdy przerzucił się na rower lub chodzenie pieszo...
  • Anonim

paliwo dla samochodów:

http://www.metacafe.com/watch/69702...
  • Anonim

moim zdaniem chlopcy lansujacy sie w samochodach swoich rodzicow to totalny obled. po co jezdzic po miescie i zatruwac atmosfere spalinami, skoro mozna przejsc sie na spacer czy tez wyruszyc gdzies rowerem?! ogolnie samochod napedzany bezyna czy gazem jest glupotą. sama zaprotestowalam i nigdzie nie ruszam sie samochodem. rodzice uwazaja, ze jetem stuknieta, ale ja swojego postanowienia dotrzymam.
    a w przyszlosci, gdy bede potrzebowala samochodu, postaram sie kupic taki na energie sloneczna. nie interesowalam sie tym jeszcze, ale wie, ze istnieją i wiem, ze tylko takimi bede jezdzila w przyszlosc.
| |

Nic dodać nic ująć. Organizacja pozarządowa zajmująca się ochroną środowiska. http://www.greenpea...

Fotki

Miejsca grona (0)