• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • marcin.

wedlug was to bezduszne maszyny niszczace srodowisko emitujac spaliny czy jestescie obojetnii????
  • migotka

Zdecydowanie to pierwsze. Samochody nie tylko niszczą środowisko spalinami, ale są zagrożeniem dla życia zwierząt, a także czynią wiele hałasu!
  • marcin.

oto mi chodzilo; ] mamy temat do dyskusji...
    jakie wedlug was są sposoby rozwiazania tego problemu??
  • kitka

Jak w Holandii-rowery. Albo auta na wodór czy jakieś alternatywne źródła energii :)
  • marcin.

kazdy samochod posiada Katalizator... urzadzenie ktore ma oczyszczac spaliny zanim te dostana sie do srodowiska... powinno go wymieniac sie co 2-3 lata albo co konkretniejszy przebieg.
    NIkt z kierowców tego nie robi bo nie ma prawa zeby kontrolowac zurzycie katalizatora.. co wiecej samochody rajdowe albo wyscigowe nie posiadaja go w ogole! to jest zrobione celowo dla zwiekszenia mocy silnika i lepszych efektow dzwiekowych wydechu.
  • marcin.

>kitka napisała:
    >Jak w Holandii-rowery. Albo auta na wodór czy jakieś
    >alternatywne źródła energii :)

za drogie, za malo popularne a wiec niedostepne w Polsce
  • Anonim

Proszę bardzo!
    Do poruszania się po mieście jak znalazł.

http://www.google.pl/search?q=samoc...

Na noc do kontaktu, a za dnia pyf-pyf-pyf... :D
  • sosnowiczanin

boshe ...

jak widze te nagłowki... darmowa energia ... samochody na wodę ...

żeby coś wyjąć trzeba włożyć ... sprężać będziemy energią telepatyczną tak ? czy może spalimy jakies kopaliny ? a może zbudujemy elektrownie które zabija ptaki i zmienią mikroklimat ? :)

kupujemy samochody bo:
    jestesmy wygodni
    leniwi
    chcemy podwyższyć swoj status społeczny
    zaszpanować kobiecie (! lol )

dla pocieszenia powiem że marzeniem chińczyków jest mieć samochód. i wkrótce będą je mieć. to będzie dopiero hardkor ...
  • Anonim

• Anonim

http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik...

Ja tam w mieście używam komunikacji publicznej. :)

Choć ostatnio chłopaki policzyli jak to wygląda z ekologią jazdy TGW we Francji i swoim samochodem. Okazuje się, że taki pociąg powoduje większe zanieczyszczenie niż wszyscy pasażerowie jadący samochodami... :D

Wg informacji które do mnie dotarły wszystkie kompensacje spalania węgla, olejów i gazów i przeniesienia ich do elektrowni, a następnie wykorzystanie ich u celu w postaci energii elektrycznej przetworzonej na cieplną, czy mechaniczną jest z dużą korzyścią dla środowiska naturalnego.
  • marcin.

heeee.... silnik ekologiczny na 100% nie ma dzwieku jak amerykanskie 5 litrowe V8 a co zrobic z transportem duzego gabarytu?? mam na mysli TIRy.. te to dopiero niszcza srodowisko! wlasciciele wymieniaja w nich zadliwe czesci dopiero wtedy kiedy ciagnik (tir) przestaje pracowac.. wiem bo pracuje w warsztacie reperujacy silniki diesela.
  • Anonim

>Marcin! napisał
    > a co zrobic z transportem duzego
    >gabarytu?? mam na mysli TIRy.. te to dopiero niszcza
    >srodowisko!

co chcesz usłyszeć? "zlikwidować wszystko!"? - idź do Kononowicza...
  • marcin.

haha.. łeeeee
    prawo w tym panstwie jest chujowe i to ono glownie niszczy srodowisko a nie samochody, fabryki itd itd itd
  • Anonim

>Marcin! napisał
    >haha.. łeeeee
    >prawo w tym panstwie jest chujowe i to ono glownie niszczy
    >srodowisko a nie samochody, fabryki itd itd itd

otóż to! ...i nie tylko w tym państwie...
  • Raven/Śliwa

do tematu przewodniego - niestety na tym stopniu rozwoju cywilizacji , techniki , szybkosci zyci itp jest to juz niestety zlo konieczne , trzeba kombinowac co by korzystac jak najmniej dopuki nie bedzie mniej szkodliwej alternatywy
    np nie jezdze samochodem po miescie , bo to bezsensu i sie nie oplaca ... hmmm po glebszych przemysleniach to stwierdzam ze samochod mam ale wlasciwie ze wzgl ekonomicZnych to chyba nigdzie nim nie jezdze
  • Anonim

I ktoś z was wierzy że silniki wodorowe będą zbawieniem?

Już dziś w Afryce i niektórych rejonach Azji woda jest najcenniejszym dobrem. Dochodzi do krwawych konfliktów żeby mieć dostęp do wody pitnej. Podejrzewam że gdyby wprowadzono silniki wodorowe sytuacja ta mogłaby wystąpić także w krajach uprzemysłowionych.
    Pomińmy to jednak.

Wróćmy do podstaw natury.
    Ziemia działa w oparciu o pewien trik. Wszystko musi się zgadzać żeby nie nastąpiły zmiany klimatu.
    Oznacza to że bilans obiegu wody w środowisku musi zachować pewne proporcje żeby klimat nie uległ zmianie.
    Dopóki obieg wody na liniii atmosfera-litosfera jest na stałym poziomie wszystko gra.
    Wyobraźmy jednak teraz sobie że do atmosfery miliony samochodów pompują parę wodną z silników.

Jest realne ryzyko że naturalny obieg wody zostanie zakłócony. Ryzykujemy wyrzucanie w powietrze milionów ton wody co może zmienić klimat nie mniej niż przepalanie ropy.
    Nikt dokładnie nie liczył jaki będzie wpływ chmur powstałych dzięki naszym silnikom wodorowym. Mogą one zasnuć niebo i przysłonić słońce, mogą doprowadzić do anomalii związanych z opadami deszczu w różnych miejscach globu.
    Byłbym więc ostrożny z wychwalaniem wodoru.

Moim zdaniem alternatywą idealną dla ropy jest prąd elektryczny.
    Łatwy do uzyskania dzięki hydroelektrowniom i reaktorom atomowym, tudzież fuzyjnym.

Nie byłoby ewentualnego problemu z zachwainiem równowagi wodnej na planecie a jednocześnie opracowane od wielu lat silniki elektryczne bez problemu podołałyby zadaniom wielkotonażowym (wspomniany transport tirowy można przecież przerzucić na tory i przewozić dziesiątki tirów na lawetach z Litwy aż do Niemiec.
    PKP by zarobił, drogi mniej by się zużyły i wszyscy byśmy byli szczęśliwi bo ruch tirów w Polsce uległby obniżeniu (nawet w Augustowie; P)
  • marcin.

haaaaaa i co???? do dupy z ta furami na h2o..
    kupmy wszyscy po Subaru Impreza i albo Land Roverze i zdemontujmy katalizatory.. niechcialbym pic mleka od krow albo jesc owoce ktore rosna przy drogach :)

p.s
    pociagi są najgorszym z mozliwych srodkow transportu.. te polskie; )
  • Anonim

mnie tak swoją drogą osobiście wkurza, gdy na jeden dom przypadają dwa lub trzy auta i to tylko przez wzgląd na wygodę

ludzie są w dodatku już tak leniwi, że nawet do piekarni po bułki z rana jadą samochodem (podczas gdy na piechotę to jest parę minut) albo do dentysty dwie przecznice dalej

czasem przychodzi mi na myśl pomysł wydawania specjalnych zezwoleń na kupno samochodu;P

• marcin.

jak ktos sra pieniedzmi to nie problem... bo widac i droga bezyna to nie przeszkoda

ale najbardziej mnie wkurwia kiedy stoi sie na przejezdzie kolejowym i czeka az szlaban pojdzie w gore... nienawidze ciot co nie wylaczaja silnikow... stoi sie nawet czasem 7-10 minut... ludzie nie mysla kompletnie, tacy ludzie powinni sie starac o wydawanie zewolen na ich zycie w spoleczenstwie
  • sosnowiczanin

Ali: ale spalając ropę też ma się wodę :)
  • 1
  • 2
| |

Nic dodać nic ująć. Organizacja pozarządowa zajmująca się ochroną środowiska. http://www.greenpea...

Fotki

Miejsca grona (0)