Greenpeace [776]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Guy from D'Urberville

Co sadzicie na temat tej akcji? Moim zdaniem to wymagalo ogromnej odwagi, choć w duzej mierze polska opinia publiczna i wladze beda przeciwko.
    Abstrahujac od tego to wazne, by ludzie zwrocili uwage na problem zanieczyszczenia powietrza. W Chinach umiera rocznie prawie 800.000 ludzi z powodu zanieczyszczenia powietrza!!!!

Polacy musza miec swiadomosc zagrozen, jakie niesie ze soba emisja nadmiernej ilosci CO2, bez wzgledu jak zostanie oceniona ta akcja.
  • sosnowiczanin

te, a co sie tam działo ?

nie było mnie kilka dni wśród mediów ...
  • kitka

działacze Greenpeace weszli na komin i napisali "stop CO2"

Akcja wymagała odwagi ale jak poczytać co ludzie o tym myslą...

"lewacy!", "przyjaciele PiSu!", "popaprańcy", "propaganda", "nie ma zmian klimatycznych!", "debile, a niech pospadają!", "terrorysci, al-kaida!".

Nasze społeczeństwo nie dorosło do rozumienia takich spraw... Ta akcja nie jest jakimś przegieciem, nikt nie ucierpiał, a oburzenie jest większe niż gdyby obozy koncentracyjne wrociły...

Osobiście podziwiam tych ludzi za odwagę... I przykro mi że zostaną odebrani jak kretyni...
  • sosnowiczanin

o, teraz widziałem ....

czysty debilizm. co ten CO2 im zrobił ? roślinki go lubią ...
    popieram więszkszość akcji prośrodowiskowych ale błagam nie każcie mi
    byc entuzjastycznym dla niedouczenia ....

taki KlubGaja.pl robi o wiele wiecej, a czy ktoś o nim robi sensację @_o ?

btw, chętnie spytałbym tych krzykaczy ile razy w ciagu roku zmieniają komórkę.
  • Agniecha!

co ten CO2 im zrobił?!?!!?!?!?!?!?!!?!?!?!?! ?!??!!?!?!?!?!??!
    śmiech.
  • kfiatek

za dużo CO2 za mało tych roślin coto lubią.

1. to czego używamy do ogrzewania i energetyzowania, to nie to, co byłoby dla nas przyjazne
    2. a choćby - żeby ktoś - nie tylko ludzie "świadomi" pomyślał o co kaman. co się dzieje, że lato i zima jest nagle inna niż zwykle..
    3. żeby ktoś sobie uświadomił - jak mało potrzebe, żeby ktokolwiek mógł zrobić "fajne bum" albo cokolwiek w tym guście..

to może - tak. dla rozrywki.. posadzić drzewko ??

• sosnowiczanin

dlaczego nie jest węgiel przyjazny @_. ?
    przy tych normach emisyjnych i zapotrzebowaniu na energię, tej bazie resourcowej węgiel jest bardzo dobry :)

rola co2 a zmiany klimatu to było wyjaśniane w innym topicu ?
    problemem jest niska emisja ale na to sposobu nikt nie ma
    przy tym dość niestabilnym rządzie ...

no własnie KG sadzi drzewka, uczy dzieci, ale kto by chciał o tym w niusach pogadać ? lepsi alpiniści. :/
  • Guy from D'Urberville

Czasem trzeba zrobic cos kontrowersyjnego, zeby zwrocic uwage opinii publicznej na jakis temat. A temat dotyczy jakosci naszego zycia i zycia naszych dzieci i wnukow.

Podziwiam ich za odwage.
  • kfiatek

ja tam sadzę i uczę, żeby inni sadzili. i bynajmniej do KG nie należę, chociaż sympatyzuje. jak z green.

alternatywne sposoby otrzymywania energii rulz.
  • kitka

Zgadzam się, że inaczej głupi polacy w życiu by nie pomysleli ze z przyrodą jest źle.
    A nadmiar CO2 nie jest dobry dla nikogo. Nawet dla roślin. Gorąco im i wiedną :P
  • *

czy ktos z Was zwrocil uwage jaki byl cel tej akcji?
    smiesza mnie zarzuty ze "ekolodzy" dzialaja zeby zwrocic na siebie uwage i rozliczanie ich czy jezdza samochodem z katalizatorem i ile razy zmieniaja komorki itp.
    akcja skierowana byla do rzadu i min.srodowiska o zmniejszenie emisji ilosci CO 2 w Polsce.
    Elektrownia w Belchatowie jest malo efektywna a emituje najwiecej CO 2 niz niektore kraje europejskie razem wziete.
  • sosnowiczanin

jasne. może zamiast tyle krzyczeć, poczytaj o tym co2 na tym forum.

dla nas co2 produkowany przez człowieka nie_jest_szkodliwy w jakis szczegolny sposob. dlatego akcja w bełchatowie sensu nie ma.
    jest efektowna, nie efektywna.

dla ciebie sa to śmieszne zarzuty. ale dla mnie sytuacja kiedy 'ekolodzy' napedzją konsumpcję i ich ekologia to wybór między ipodem a jakims innym badziewiem ... to żałosne.

nie spodzeiwam sie żebys dał jakieś merytoryczne arg, jak chcesz możesz sobie pokrzyczeć.

• *

to ja poprosze od Ciebie o argument ktory podwazy wieloletnie badania ze CO2 niszczy warstwe ozonowa Ziemi

dla mnie Twoja wypowiedz to belkot.
  • *

a propos czy Ci ktorzy chca rozliczac ekologow czy sami moga rozliczyc sie ze swojej ekologicznosci?
    hę?
  • sosnowiczanin

hihihi, jaką szkołe skończyłeś ? gimnasijum ?

z moze ci chodzi o dziure ozonową i freon ?
    w ta sprawe zaangazowane sa miliardy $, dlatego nie wypowiadam się ... z jaka pewnoscia ....

aczkolwiek niedawno w newsach było mówione że 'dziura ozonowa' po pierwsze słabo jest zalezna od człowieka, a po drugie juz sie zcześciowo zregenerowała (dziura sie zmniejszyła. chociaż ciagle..... monitoring był dopiero od lat 70.... jak na miliardy lat życia na ziemi te kilkadziąt lat to za mało na konstruiktywne wnioski wg. mnie)
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Dziura...
    http://ozon.bo.pl/
    warto porównać.

a może chodzi ci o ozon który tworzy sie w miastach pod wplywem
    związków organicznych z samochodów ? tzw ozon troposferyczny
    faktycznie stanowi ogromne zagrożenie, zwłaszcza że od wejście polski do UE zmieniono uśrednianie probek stężenia...

a moze chodzi ci o co2 który kiedyś był w atmosferze skoro został zakumulowany przez roslinki które się zminiły w paliwa kopalne ?
    :)
    nawet na tym forum jest sporo materiałow do czytania o co2 i klimacie
    poczytaj, doczytaj, zastanów się. miej własne zdanie.

z takich ekologów rośna póxneij ludzie którzy wprowadzaja do przyrody jakies jadowite paskudztwa żeby była 'równowaga ekologiczna'. no a teraz w bieszczadach mówi sie 'katastrofie ekologicznej' z tegoz powodu.

tak, mogę sie rozliczyc ze swojej ekologiczności. nie widze problemu.
    ale czy będzie to miało wpływ na konsumpcjonizm szerokich mas spoęłcznych to wątpię.

• *

poprosze wiec o dowody ze CO2 nie niszczy atmosfery

poza tym jestem kobieta nie mezczyzna wiec zwracajac sie do mnie pamietaj o formie zenskiej:)

a na pytanie o to jaka szkole ukonczylam nie bede wysilac sie z odpowiedzia...wole konstruktywna dyskusje i czekam na Twoje argumenty skoro wiesz wiecej ode mnie w zakresie ochrony srodowiska
  • sosnowiczanin

co to znaczy: niszczy atmosferę ?

czy sytuacja kilkaset lat temu (podobnie cieply klimat) to ktos zniszczył atmosferę ? Mieszko I uruchomił jakas elektrociepłownię ?
    a może Otton III jakieś huty uruchomil żeby się zbroić ?

ależ z przyjemnoscią z Waćpanną podyskutuję ^_^ :)
    tylko ostrzegam że czasami sobie żartuję :)
  • anna

sosnowiczanin, zamiast wytykać innym niedouczenie sięgnij do fachowej literatury.
    dyskusja na poziomie wymaga pewnego przygotowania merytorycznego.
    Polecam bardzo przyjemną książkę "Zanim zginie przyroda" Jean Dorst. Przeczytalam ją mając 13 lat, nie powinna sprawiać klopotów, a rozwieje Twoje wątpliwości co do tego czy CO2 szkodzi w nadmiarze.
  • sosnowiczanin

czy w tej ksiażce jest o tym że fotosynteza przebiega sprawniej przy troszke większym stężeniu CO2 ?
    a równowadze miedzy CaCO3 a CO2 atm. też sie dowiem ?
  • *

nic nie napisales o nieszkodliwosci co2 o jakiej mowiles

czy za czasow mieszka rowniez bylo globalne ocieplenie i dziura ozonowa?
    fabryki elektrownie samochody emitujace co 2?

chyba uczylismy sie z innych podrecznikow historii...bo ja nie slyszalam o tym
  • 1
  • 2
| |

Nic dodać nic ująć. Organizacja pozarządowa zajmująca się ochroną środowiska. http://www.greenpea...

Fotki

Miejsca grona (0)