Greenpeace [776]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Karam

Inicjatywa obywatelska? No to by było dobre ale nie w tym kraju-u nas niestety wszystko trzeba przymusem. A jak trza to trza bo w przeciwnym wypadku ludzie beda mieli w dupie ze ich reklamówka pożyje jeszcze 400lat
  • Anonim

Stolica chce iść śladem Łodzi:
    http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.h...
  • o.ko

brawa dla stolicy:) teraz czekam na kraków
  • fuck it.

Ja zawsze biorę do sklepu plecak ale te torebki to jest okropne;/
  • kasia_olsztyn

Obiło mi się kiedyś o uszy, że sklep musi zapewnić za darmo coś do pakowania, więc opłaty za reklamówki odpadają. Ja byłabym za pomysłem wprowadzenia papierowych toreb.
    Mi też się zdarza wziąć foliówkę, z tym że nie zdarzyło mi się nigdy wykorzystać jej tyko raz. Używam ich jako worków na śmieci, czy do zapakowania czegoś. Co do worków na śmieci, wydaje mi się, że jest to lepsze rozwiązanie. Pomijając, że wychodzi taniej, worki na śmieci są grubsze.
    Słyszałam kiedyś, że jednorazówki można ponownie przetworzyć pod warunkiem, że są czyste. Z braku innego pomysłu po wrzuceniu do odpowiednich pojemników śmieci, reklamówkę w której były wrzucam do plastiku.
  • sosnowiczanin

przedstaw mi badania które twierdza że
    jednorazowe torby papierowe są lepsze dla środowiska niż jednorazowe torebki foliowe.

czekam.
  • Grzesiek

> Obiło mi się kiedyś o uszy, że sklep musi zapewnić za darmo coś do pakowania, więc opłaty za reklamówki odpadają. Ja byłabym za pomysłem wprowadzenia papierowych toreb.

o uszy obija się wiele rzeczy, przedstaw przepis itd., gdyby tak było to IKEA od ponad miesiąca łamie prawo bo tam już nie ma "zapewnionego czegoś za darmo do pakowania".

Ja jestem jak najbardziej za opłatami za foliówki, najlepszy przykład - Irlandia, foliówka kosztuje tam... UWAGA !!! 15 eurocentów !!! dla pracującego Irlandczyka jest to po prostu NIC wydać gówniane 15 eurocentów, a jednak wprowadzenie opłat uświadomiło "coś" ludziom, zużycie foliówek spadło o 95%. Myślę, że w Polsce po wprowadzeniu opłat ludzie chyba jeszcze szybciej porzuciliby plastikowy nawyk. Inny przykład to właśnie IKEA, papierowe torby są płatne więc ludzie wysilają swój mózg i dochądzą do wniosku, że już dojadą sobie wózkiem z towarem do autka, albo zmieszczą to co kupili do plecaka lub poniosą w rączce, stali klienci przybywają raczej z własną torbą.
  • Ola

ja próbuje mame która codziennie chodzi na duże zakupy i bierze conajmniej 10 takich siatek namówic zeby tego nie robila ale jej 'są potrzebne na śmieci itp.'. :/
  • Anonim

No to chyba dużo tych śmieci produkuje??? Może przyjrzyj się, jak to w praktyce u Twojej mamy wygląda, bo raczej nie da się wykorzystać tych tysiąca torebek w praktyce i większość z nich ląduje w koszu... :-/
  • kasia_olsztyn

Z tego co wiem problem z jednorazówkami polega na tym, że ciężko je zutylizować. Oglądałam kiedyś jakiś program, gdzie mówili, że zabrudzonej reklamówki foliowej nie da się przetworzyć. Poza tym papier szybciej rozkłada się od plastiku.
    Do badań żadnych nie zaglądałam. Tak na 'chłopski' rozum po prostu;)
  • kasia_olsztyn

Nie będę już wnikać, bo faktem jest, że nie znam takiego przepisu. Jednak IKEA to nie sklep spożywczy, a wydaje mi się, że dotyczyło to właśnie tego typu sklepów.
    Przepraszam za takie ogólniki, ale naprawdę nie mam pojęcia, gdzie szukać przepisów na ten temat.
  • Ola

moi rodzice to wogóle są tacy anty-ekologiczni. moja mama jak zmywa to leje wode litrami bo jej się zakręcać nie chce a tatuś ma włączony komputer 24h na dobe bo nie chce mu sie wyłączać. Wracając do torebek to mojej mamy nie zmienie tak samo jak pozostałych domowników bo próbowałam już nie raz i zawsze kończyło się na tym ze się wymądrzam. może poprostu nie mam daru przekonywania.
  • Miki

Rodzice czasem tak mają, nie nie lubią mądrzejszych od siebie dzieci i momentalnie gaszą jakąkolwiek krytykę ich zachowań. Po prostu sama nie noś zakupów w tym polimerowym szicie, tylko nabądź sobie jakąś szmacianą torbę :) Niektóre są naprawdę fajne i można się wylansować na zakupach :D Np torby z wildcat.pl , jak ktoś lubi piercing to wie o co chodzi :)
  • Ki.

mnie też strasznie wkurzają te woreczki foliowe na każdym drzewie normalnie, a jak sie dowiedzialam ile to sie rozklada w srodowisku!! straszne, mam nadzieje ze powstanie moda na papierowe torby :)
  • Anonim

Czyli mogę być dumna z mojego miasta Łodzi, w którym juz nie długo nie będzie reklamówek plastikowych... Jak to powiedziała moja koleżanka, papierowe "są bardziej malownicze";)

Podobno jedna reklamówka rozkłada się 500 lat... a może to było 5 tysięcy?
  • Grzesiek

papier też trzeba wyprodukować, przetransportować, poddać utylizacji...

bądźmy dumni z siebie i nośmy na zakupy plecaki i torby wielokrotnego użytku
  • Anonim

wszystko trzeba wyprodukować, co łączy się z wydatkami...
    a może powinny poprostu powstać punkty do których można oddawać torebki foliowe, a one zajmowałyby się ich przetwarzaniem???
  • Anonim

Czyżby coś się ruszyło? Piszą, że:

"W sklepach trzeba będzie płacić za jednorazowe foliowe torby. Pieniądze pójdą na ekologiczną edukację Polaków. Taki pomysł na walkę z foliowymi torbami ma Ministerstwo Ochrony Środowiska."

Więcej szczegółów na http://gospodarka.gazeta.pl/gospoda...

• Grzesiek

>
    a może powinny poprostu powstać punkty do których można oddawać torebki foliowe, a one zajmowałyby się ich przetwarzaniem???

hmm skoro ludziom nie chce się chodzić na zakupy z własną torbą to czy będzie im się chciało zanosić torebki do "punktu oddawania torebek"

btw takie punkty już są = pojemniki na plastik

problem torebek można rozwiązać tylko ustawowo, edukacja w polskich warunkach niestety przynosi marny efekt, więc superowo, że ministerstwo coś planuje w tej sprawie
  • X/Apis

może kiedyś ludziom w ogóle odechce się chodzić, są już lodówki co zamawiają jedzenie przez internet, więc sprawa toreb będzie wtedy dotyczyła tylko sprzedawców
| |

Nic dodać nic ująć. Organizacja pozarządowa zajmująca się ochroną środowiska. http://www.greenpea...

Fotki

Miejsca grona (0)