Greenpeace [776]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Podobno Łódź chce wprowadzić zakaz używania w sklepach foliowych "reklamówek". Jeśli radni przegłosują propozycję, Łódź będzie wolna od foliowych woreczków od 1 stycznia 2008.
  • Пaшa

o! brawa i dla Ikei i dla Łodzi, jeśli się uda.
    ciekawe, czy lobby sklepikarskie jeszcze nie wpłynie na decyzję radnych.
    Ale byłoby świetnie, gdyby pomysł 'przeszedł'. przy okazji można by zaobserwować reakcję społeczeństwa i ewentualnie próbować rozszerzyć zakaz używania foliówek na całą Polskę.
    Bo według mnie jedynym sposobem na ograniczenie używania jednorazówek są odpowiednie ustawy :>
  • Grzesiek

tylko ustawowo można rozwiązać ten problem ale jak widać ministerstwo raczej nie ma zamiaru się tym zająć a większym przeciwnikiem do pokonania w przyszłości oprócz lobby sklepikarskiego będzie lobby producentów tego foliowego gówna.
  • Пaшa

ano. może 'nowy' sejm nad tym pomyśli. a dyskusja na ten temat jest potrzebna. im więcej bedzie się o tym mówiło, tym więcej ludzi uświadomi sobie skalę problemu. a społeczeństwo w końcu tez jakiś głos w sprawie ma :>

• Anonim

Ostanio w Kielcach jak ktos oddal torebke foliowa to odostawal ekologiczna torbe.
  • Anonim

>Grzesiek napisał
    > http://www.recykling.pl/recykling/i...
    >
    >Ktoś już chyba o tym wspomniał w tym temacie ale myślę,
    >że warto przypomnieć no i wielkie brawa dla IKEI !!!

wiecej sieci powinno takie akcje wprowadzać promować:)
    Yves Rocher też wycofało się z foliowych toreb w zamian jest torba ekologiczna, najpierw przez miesiąc można było je dostać za darmo teraz taka torebka kosztuje 2 zł.
  • Anonim

>pasza napisał

>Bo według mnie jedynym sposobem na ograniczenie używania
    >jednorazówek są odpowiednie ustawy :>

nie tylko ustawy a świadomość konsumentów bo jak na razie z ich świadomością jest kiepsko z obserwacji środowiska niestety da się wywnioskować te brutalne fakty...
  • Anonim

>alya napisała:
    >[..]jest torba ekologiczna, najpierw przez miesiąc można było
    >je dostać za darmo teraz taka torebka kosztuje 2 zł.

Czyli 99% klientow jej nie bierze:)

• Anonim

biorą biorą :) a potem noszą przy sobie;)
  • Anonim

w ikei zresztą też są płatne są a)torby papierowe (3 wielkosci) b) torba wielokrotnego użytku (dość duża)
  • Anonim

Jestem gotow sie zalozyc o duza flache, ze nie pomylilem sie o wiecej niz 5%:)
  • Anonim

wole czerwone wino;) ale temat nie o tym:) tak czy siak cel szczytny:)
  • Anonim

>alya napisała:
    >wole czerwone wino;) ale temat nie o tym:) tak czy siak cel
    >szczytny:)

Moze byc duza flacha czerwonego wina:)

A glowna teza jest taka- torby ekologiczne przyjma sie na masowa skale, kiedy beda albo tansze od foliowych, albo sklep uzna ze warto doplacic, zeby zyskac miano pro-eko, albo ustawowo zmusi sie go do takiego doplacania, czyli kasa pojdzie od klientow. I jestem za tym 3cim rozwiazaniem- wszyscy placic o 10 gr wiecej za kazde zakupy, i bez gadania pakowac do plociennych toreb.
  • o.ko

jest jeszcze inna opcja.. polskie "celebrities" mogłyby to promowac i o tym mówić. może ktoś wpadnie na pomysł takiej kampanii..we'll see.
  • Anonim

polskie "celebrities" tak tak jak im zapłacą bo raczej oni martwią się głównie o siebie... chociaż znalazłoby się parę perełek,ale oni nie lansują się po imprezkach itd itp...
  • Anonim

Coraz bardziej lubię BOMI - do tej pory za produkty Fair Trade, teraz za ich zamiar wprowadzenia papierowych toreb.
    Więcej szczegółów o nich i o LOTOSie:
    http://www.opakowania.com.pl/aktual...

Byłam ostatnio w Bomi świadkiem scenki, gdy kasjerka wspomniała zrzędliwej klientce (narzekała, że Bomi szajs robi, bo jej się reklamówka rozerwała), że mają w ogóle te torby zlikwidować. "Jak to?" - oburzyła się baba - "to zakupy będziemy w kieszeniach i majtkach nosić?"

Ciekawe, czy Bomi i Lotus nie boją się odpływu właśnie takich klientów...
  • Anonim

Hmmm, większość "uciążliwości" społecznych, ekologicznych, międzynarodowych itd. jest powodowane potencjalnym odpływem klientów, tudzież utraty renomy czy "szacunku" różnych "sfer". No ale nie dajmy się zwariować, żeby coś zmienić trzeba działać no i ponieść pewne konsekwencje.
    Najgorsze jest to, że dla większości prywaciarzy dochód rodzi jeszcze większy apetyt. Bo skoro ktoś się dorobi Opla, to będzie chciał lepszego a potem jakąś limuzynę. Tak jest najczęściej i interesy są największą przyczyną różnych chorób społecznych czy ekologicznych.
    Już tylko wspomnę o tym, że od takiego podejścia coraz bardziej się zaciera granica między tym co niemoralne, a tym co z ekonomicznego punktu widzenia efektywne.
    Dlatego też panuje wyzysk na środowisku i ludziach.
    No ale wszystko co możemy robić, to uczyć się, działać i próbować przekonywać ludzi, że czasem postępują nie tak jak powinni i w dłuższej skali czasu sami sobie szkodzą. A co najważniejsze nie poddawać się.
    A jeśli chodzi o Bomi i LOTOS oni mogą stracić nie tylko tych "nieekologicznych klientów" prawda?; )
  • Grzesiek

no i stało się radni z Łodzi wprowadzili uchwałę zakazującą "foliówek" w sklepach od 1 czerwca 2008, podobną decyzję w niedalekiej przyszłości zapowiadają radni Krakowa - czekam.
  • Karam

>Grzesiek napisał
    >no i stało się radni z Łodzi wprowadzili uchwałę
    >zakazującą "foliówek" w sklepach od 1 czerwca 2008,
    >podobną decyzję w niedalekiej przyszłości zapowiadają
    >radni Krakowa - czekam.

Też to dziś słyszałam-nareszcie! Tyle że mam wrażenie że skoro już teraz ludzie narzekają że to za drogo wychodzi itd to zakaz używania foliówek będzie notorycznie łamany bo nie wydaje mi się aby kara wynosząca 400zł odstraszała gigantyczne dyskonty;/
  • airhead

a nie wystarczy inicjatywa obywatelska? po co zaraz nowe prawo ustalać - szczególnie że tu sytuacja jest bardzo prosta: albo bierzemy plecak/koszyk/torbę na zakupy, albo bierzemy te ze sklepu...
| |

Nic dodać nic ująć. Organizacja pozarządowa zajmująca się ochroną środowiska. http://www.greenpea...

Fotki

Miejsca grona (0)