-
nickman
Dlaczego szkodniki - bobry sa pod ochrona ?
1. Zalewaja pola uprawne.
2. Wycinaja drzewa - drzewa posadzone jeszcze przez mego dziadka !! Niszcza przyrode bardziej niz ludzie, bo nikt w okolicy nie wycina drzew, tylko bobry.
3. Niszcza tamy przeciwpowodziowe.
Co za głupie wymyślił by te szkodniki, gorsze od szczurów brać pod ochronę ? -
SunShine
-
Пaшa
>nickman wrote:
>Dlaczego szkodniki - bobry sa pod ochrona ?
>
>1. Zalewaja pola uprawne.
>2. Wycinaja drzewa - drzewa posadzone jeszcze przez mego
>dziadka !! Niszcza przyrode bardziej niz ludzie, bo nikt w
>okolicy nie wycina drzew, tylko bobry.
>3. Niszcza tamy przeciwpowodziowe.
>
>Co za głupie wymyślił by te szkodniki, gorsze od
>szczurów brać pod ochronę ?
może dlatego, żeby ochronić gatunek zagrożony(niegdyś) wyginięciem, dlatego bobra reintrodukowano. To prawda, że należałoby zrewidować politykę ochrony bobra i częściej zezwalać na odstrzały na obszarach, gdzie wyrządzają największe szkody, ale sam chyba przyznasz, że 'zlikwidować wszystkie bobry', to trochę przesada.
a że szczura w życiu nie widziałeś, to tak porównujesz..
a jeśli chodzi o tamy przeciwpowodziowe, to bobry raczej je budują, a nie niszczą. żeremia zwiększają retencję na danym obszarze, spowalniając odpływ wody (i często przy okazji podtapiając pola(ale nikt nie jest takim idiotą, żeby je uprawiać - to raczej łąki) -
Пaшa
>SunShine wrote:
>Git!
ojejj, słoneczko chciało trochę zjechać tych j***ch ekologów, a tu nikogo nie ma :((
bez trollowania! -
-
Gru
-
SunShine
>Пaшa napisał
>>SunShine wrote:
>>Git!
>
>ojejj, słoneczko chciało trochę zjechać tych j***ch
>ekologów, a tu nikogo nie ma :((
>bez trollowania!
Nie ekologów tylko greenpeace :) Grono greenpeace jest do du**y zresztą jak i sama instytucja w Polsce. Jak zadałem tu rok temu pytanie to nie doczekałem się odpowiedzi do dziś. Próbowałem też bezpośrednio w greenPeace ale też zignorowali. Jak płaciłem do puszeczki na wielorybka to odpowiedzieli by mi wtedy jakie liczby padną w najbliższym losowaniu lotto. Ale po czasie - kiedy są potrzebni mają cię w du**e.
To nie trolowanie z mojej strony - tylko stanowczy sprzeciw wobec polityki zamkniętych ust :-)
Pasza - wolałbym żebyś nie nazywał mnie słoneczkiem bo ja nie z takich :-) -
Gru
ale, kurwa..., cóż to za pretensjonalny tytuł wątku?? aż odechciewa jakiejś konkretnej rozmowy na temat. -
nickman
Gru jak Ci sie nie podoba to nie czytaj, z Twojej stronie padly zadne argumenty w stosunku do moich 3. -
wiola
Bobry nie sa szkodnikami, to przez ingerencje ludzka moga byc tak postrzegane. A my wycinamy drzewa z puszczy Białowieskiej i jakos nikt nie mowi ze jestesmy szkodnikami. A moim zdaniem to wlasnie ludzie sa najwiekszymi szkodnikami. pozdrawiam :)