-
Raven/Śliwa
Witam
Mam takie czysto teoretyczne pytanie z natury "Born to be free " Mianowicie od wielu lat zajmuje sie hodowla egzotycznych bezkregowcow i terrarystyka .
Na liscie zwierzat chronionych lub zagrozonych wyginieciem stworzonej w ramach konwencji waszyngtonskiej ( CITES ) znajduje sie rodzaj Brachypelma . Kilka gatunkow z rodzaju brachypelma jest wyjatkowo popularne w hodowlach terrarystycznych ( sam kilka posiadam oczywiscie legalnie z papierami itp ). Dla przykladu B. albopilosum zwany ptasznikiem kedzierzawym kosztuje ok 2-5zl/ sztuka ( mlody nowonarodzony ) co powoduje ze dochod ze sprzedazy ( dosc ryzykowny jak ktos nie posiada dokumentow legalnosci , a nie posiada prawie nikt )przerasta koszta pracy wlozone w odchow mlodych . I tu rodzi sie moje pytanie czy nie bylo by sensu rozmnozyc paru gatunkow nieoplacalnych z pkt widzenia handlowego , a chornionych , a nastepnie skontaktowac sie z min srodowiska lub jakas org ekologiczna w kraju gdzie wystepuja w naturalnym srodowisku i nastepnie przesac je np. do Brazyli i tak wypuscic wolno w ramach reaktywacji gatunku ( obecnie w prywatnych hodowlach jest wiecej tych pajakow niz na wolnosci ) . Czy taka akcja ma wogole sens i jest wykonalna z pkt. widzenia prawnego , finansowego , ekologicznego itp . Bo z pewnego forum wiem iz kilka osob juz nad takim projektem myslalo .
Pozdrawiam
Raven