• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • wu

• 20/03/2007 10:48
    witam

chcialbym polecic ten link dla jakichs organizacji, ktore moga z nim zrobic odpowiedni uzytek - niech jak najwiecej ludzi wie, jak wyglada taka męczarnia.

powinno sie ustawic telebim i puszczac go przed butikami z futrami
    to jest po prostu straszne.

film bardzo brutalny, ale moze wlasnie tylko takie przemawiaja do ludzi, taka terapia szokowa

http://www.strasbourgcurieux.com/fo...
  • harrynash

• 20/03/2007 11:04

ta, brutalne, było już i nikt się nie przejął tak że może wklej w innym miejscu.

http://grono.net/forum/topic/131562...
  • Andzia

• 25/03/2007 04:06
    Futra.. Boszz.. nie rozumiem.. nie pojmuje:(
  • ThanatoS

• 25/03/2007 22:29
    Dzizassssssss.... przecież ten zwierzak był jeszcze żywy.... sam chętnie oskurowałbym tego faceta.... ale tak jak harrynash powiedział niewiele osób zwróciło na to uwagę i obawiam się że frekwencja wcale nie wzrośnie...

mi się wydawało czy jeden z tych zwierzaków tak czysto po ludzku płakała??
  • airhead

• 26/03/2007 00:05
    na petycje.pl ostatnio coś takiego się pojawiło...

a teraz to ja w ogóle ma rozterki, bo chyba muszę kupić skórzane buty na wyprawę i wcale mi to nie poprawia humoru :/
  • Davina Rose

• 26/03/2007 01:08
    a buty skórzane kupisz, chęć wyprawy zwycięży wyrzuty sumienia.
  • ThanatoS

• 26/03/2007 02:06
    Cabelinho stwierdzenie masz bardzo cyniczne ale cholera strasznie prawdziwe.....

.....airhead a gdzie Ty jedziesz(Kandahar, Demokratyczna Republika Kongo czy Wietnam) że buciki skórzane muszą być???? A może to tylko taka moda rodzaj lansu? oświeć mnie bo nie rozumiem Twojego stwierdzenia że MUSISZ kupić akurat takie?
  • stephanie

• 26/03/2007 16:23
    jestem ciekawa skad sie bierze TAKIE niesamowite okrucieństwo ludzi...
    a potem idzie do kościółka jakby nigdy nic...
    mozna przyciez te zwierzaczki w bardziej humanitarny sposób zabic...
    najlepiej by w ogóle ich nie zabijac :(
  • harrynash

• 26/03/2007 17:07
    >...:::Stefka :::... napisała:
    >jestem ciekawa skad sie bierze TAKIE niesamowite
    >okrucieństwo ludzi...
    >a potem idzie do kościółka jakby nigdy nic...
    >mozna przyciez te zwierzaczki w bardziej humanitarny sposób
    >zabic...
    >najlepiej by w ogóle ich nie zabijac :(

Głód. W całej szerokości tego pojęcia. Jak by nie patrzył, jesteśmy drapieżnikami i okrucieństwo każdy z nas nosi w swojej naturze.
    U nas, europejczyków, zostało ono zagłuszone, zaszyte głęboko pod płaszczem zachodniej cywilizacji dobrobytu. Pan na filmie, sądząc po scenerii i ubiorze mieszka gdzieś na na mongolskiej (a może boliwijskiej...?) pustyni i w ten sposób zarabia na życie i wątpię aby przy tym miał moralne rozterki...
  • stephanie

• 28/03/2007 20:19
    ciekawa jestem czy ci "ludzie" maja potem wyrzuty sumienia... =(
  • ThanatoS

• 28/03/2007 23:14
    Zaręczam Ci że nie, dla nich to jest praca jak dla księgowej wklepywanie numerków w tabelki albo jak dla stolarza frezowanie desek... oni pracują nie mordują przynajmniej we własnym przekonaniu
  • airhead

• 29/03/2007 23:28
    jeszcze dalej, w duże (tak, te największe) góry
    inne buty by się rozpadły/rozpruły i nie miały szans przeżyć

lans?! słucham? proszę, nie naskakuj na mnie...
    wiem, że to tylko Twoje grono i już się zamykam
    moda? ciągle chcesz mnie obrażać?

MUSZĘ kupić akurat takie, bo inne nie przeżyją,
    po górach się chodzi właśnie w skórze,
    a zimą w skorupach, które przypominają buty narciarskie...
    wierz mi, one muszą być mocne!
  • ThanatoS

• 30/03/2007 02:12
    Daleki jestem od naskakiwania na Ciebie czy też obrażania Cię ale po górach wędruję od ładnych 6 lat i nie dasz rady mi wmówić że w dobie dzisiejszej technik i rozwój tkanin pokroju Hydro-tex czy Gore-tex buty muszą być skórzane...
  • Myth

• 30/03/2007 20:12
    Może i owszem zarabianie na życie, tylko nikt mi nie wmówi, że oni te zwierzaki muszą mordować w ten sposób i jeszcze półżywe obdzierać ze skóry.
    Najgorsze jednak jest to jak idzie kobieta w futrze do teatru, czy gdziekolwiek indziej często nie zdaje sobie sprawy jak umierało jej odzienie wierzchnie. Ciekawe czy wzruszając się na jakiejś sztuce o miłości chciałaby mieć obok siebię resztę ze swojego futra.
  • Kasia

• 30/03/2007 20:40
    Co tu dużo mówić.. okorpne... sami jesteśmy zwierzętami i.. zabijamy tak swoją rodzinę... ciekawe co czują Ci ludzie... Z resztą... oni wygladają na takich, którzy nie czuja nic. JAk można tak traktowć stworzonka, które czują, zyją... cierpią... łzy... napewno są łzy... burza... deszcz
  • edek woda brzozowa

• 31/03/2007 09:00
    Niestety, nie każdy człowiek może mieć takie uczucia, jak my którzy chcemy ratować te stworzenia. Nie każdy człowiek również czuje, że ma serce z kamienia...
  • harrynash

• 31/03/2007 14:14
    >White Night Fantasy napisała:
    > Niestety, nie każdy człowiek może mieć takie uczucia,
    >jak my którzy chcemy ratować te stworzenia. Nie każdy
    >człowiek również czuje, że ma serce z kamienia...

Mylisz się siostro. W całej swojej arogancji, mylisz się. Jesteśmy równi. Każdy wobec swojego Boga i wobec natury. Każdego człowieka, bez wyjątku stać na wzniosłe i piękne uczucia, takie jak np. chęć ratowania zwierzątek. Tyle tylko, że aby te, nazwijmy je "wyższymi", uczucia zrodziły się w człowieku, musi on zaspokoić pewne potrzeby. Nie będę się rozpisywał, możesz zasięgnąć na ten temat trochę literatury np. Maslowa i jego hierarchii potrzeb.
    Natomiast Twoja postawa, jak na początku wspomniałem, jest nieco arogancka. Kto dał Tobie prawo do oceniania tych ludzi? Pomyśl, czy pozycja z której ferujesz wyroki pozwala Ci obiektywnie spojrzeć na ich świat?
    Łatwo jest stanąć po stronie tych szlachetnych, którzy ratują stworzenia Boże i zamanifestować na forum swoją wyższość nad innymi. Trudniej natomiast dostrzec istotę i złożoność pewnych rzeczy. Na zrozumienie już chyba nie ma miejsca.

Pozdrawiam.
  • Davina Rose

• 31/03/2007 16:36
    nie pisz takich rzeczy, bo osobnicy dla których zwierzę jest ważniejsze niż człowiek oskarżą Cię o brak mózgu, a także o sianie zamętu w ich ułożonym świecie, gdzie hasło 'ratujmy zwierzęta' jest wytrychem do zrozumienia wszystkiego

pozdrawiam myślących
  • stephanie

• 31/03/2007 16:51
    >Przechodniu, powiedz Sparcie... napisała:
    >Może i owszem zarabianie na życie, tylko nikt mi nie
    >wmówi, że oni te zwierzaki muszą mordować w ten sposób
    >i jeszcze półżywe obdzierać ze skóry.
    >Najgorsze jednak jest to jak idzie kobieta w futrze do
    >teatru, czy gdziekolwiek indziej często nie zdaje sobie
    >sprawy jak umierało jej odzienie wierzchnie. Ciekawe czy
    >wzruszając się na jakiejś sztuce o miłości chciałaby
    >mieć obok siebię resztę ze swojego futra.

zgadzam sie z Tobą w 100%.
    ale pewnie sa tez takie "firmy", które zabijaja te zwierzeta w humanitarny sposób.
  • .asia

• 31/03/2007 18:30
    oł, słit fakin' skórka!
  • Napromieniowana

• 31/03/2007 20:12
    >ThanatoS napisał
    >Daleki jestem od naskakiwania na Ciebie czy też obrażania
    >Cię ale po górach wędruję od ładnych 6 lat i nie dasz
    >rady mi wmówić że w dobie dzisiejszej technik i rozwój
    >tkanin pokroju Hydro-tex czy Gore-tex buty muszą być
    >skórzane...

Chciałam tylko zaznaczyc, że skóry na buty skórzane nie są zazwyczaj zdobywane w sposób pokazany na filmie- są zazwyczaj pozostałością po krówce, z której wyciągnięto miąsko i całą resztę i choc osobiscie jestem bardzo przeciw futrom i zabijaniu zwierząt w pokazany sposób, nie powinniśmy wpadac w skrajności, bo prawdopodobnie jeżeli z tej skóry nie były uszyte buty to zostałaby ona poprostu wyrzucona
    PS: Nie jestem przedsawicie lem, ani nie pracuję w żadnej firmie produkującej skórzane buty:)
  • Mysza

• 01/04/2007 13:08
    po prostu sie po tym filmiku poryczałam...;(
  • olenka..

• 02/04/2007 16:04
    brak slow .. nawet do polowy nie obejrzalam. z kazdym dniem popadam w coraz to wieksza ksenofobie; /
  • ThanatoS

• 02/04/2007 18:57
    Oj jeśli mam być szczery ksenofobia to nie jest dobry stan chociażby z tego względu że u nas w kraju dochodzi do równie obrzydliwych sytuacji i zachowań bo czym innym są chociażby polowania "dla sportu" ????
  • olenka..

• 02/04/2007 21:10
    .. racja, ksenofobia to ZDECYDOWANIE nie jest dobry stan, jednak niestety nie zalezy ode mnie; / tak sie dzieje - i juz.. ! Swoja droga to najbardziej przykre jest to, ze wszelkiego rodzaju manifesty, apele etc. to tylko kropla w morzu ..;(( prze ra za ja ce !
  • ThanatoS

• 02/04/2007 21:14
    Racja przerażające ale sama wiesz że kropla drąży skałę i może kiedyś ten nasz Syzyf wypełniony apelami manifestacjami i protestami dostanie swoją szansę wtoczenia kamyka na górę.... perspektywa czasowa rysuje się bardzo odległa ale od próbowania jeszcze nikt nie umarł co najwyżej się zestarzał:)
  • olenka..

• 02/04/2007 23:37
    łooooł ladnie ladnie powiedziane; ) ale wiesz co..? ja NIE chce sie zestarzec.. !!; ) aha ..i wierze, ze to wlasnie Twoja kropla wydrazy tę skale ..; ]
  • Davina Rose

• 03/04/2007 00:05
    nie chcesz się zestarzeć powiadasz...
    kiedyś za kilkanaście lat, aby się nie zestarzeć, będziesz używać kosmetyków
    testowanych na zwierzętach.
  • olenka..

• 03/04/2007 01:37
    chyba jednak sie mylisz.i skad ta pewnosc ..?!
    poza tym..nie wiem jak Ty, ale ja - mam zamiar byc wiecznie mloda.; )
  • Megaemce

• 03/04/2007 13:57
    Ja wczoraj miałem rozmowę z moim niemieckim kolegą, który zajmuje się właśnie badaniem lekarstw na żywych organizmach (a dokładniej na komórkach).

Niestety nie popiera Greenpeace'u, a mnie nazwał głupkiem; )
    Cóż, taką ma pracę.

Ja takich działań nie popieram, ale gdzieś ta technika musi się "wyżyć"; -)
    Lepiej, że testują to na komórkach w laboratorium, aniżeli mieliby latać po polach i króliki łapać... :)
  • Megaemce

• 03/04/2007 14:01
    A co do skór - powtórzę tekst z filmu o papieżu:
    "Wszędzie gdzie lud krzyczał o wolność, wolność tą dostał"

O takich rzeczach trzeba krzyczeć. A na pewno kiedyś osiągniemy sukces.
  • olenka..

• 03/04/2007 17:53
    oj tak swieta racja, krolikow nikt nie bedzie lapal. ! ! ! ! ja mam <3 krolika <3 ale on by sie zlapac nie dal; ]. a co do wspomnianego sukcesu to wiesz..KIEDYś na pewno go osiagniemy, pytanie KIEDY..; (
    p.s. od dzis zaczynam krzyczec gloosniej jeszcze !; ]
  • mały wredny viciaq

• 05/04/2007 10:46
    skorzane buty a futro z norek to dwie rozne rzeczy.
    buty robi sie z cielecej skory. a cielecine sie je.
    nie zaqbija sie cielaka tylko dla skory. skore bierze sie przy okzaji.
    noeszenie futra to diametralnie inna rzecz.

kiedys ludzie nosili futra zeby sie ogrzac. a teraz robia to "bo taka jest moda"
    sztuczne tworzywa sa znacznie cieplejsze od takiego futra.
    ale ech...do ludzi nie dociera...
  • airhead

• 06/04/2007 00:43
    jak tak się to czyta, to za dużo z tego nie da się zrozumieć...
  • Agacia

• 11/04/2007 08:49
    nie mogę się otrząsnąć po tym filmiku. Czy jest coś co możemy zrobić?
  • kyarorain

• 16/04/2007 19:48
    zawsze jest coś co możemy zrobić, I think.
  • stephanie

• 24/04/2007 10:11
    http://allegro.pl/item186005149_sko...
    to jest straszne co ludzie robia!!!
  • Midnight

• 02/05/2007 16:25
    Ja też nie pojmuję. Obejrzałam filmik do końca i jestem cała zapłakana. nie umiem znosić niewzruszona takich rzeczy. Futra to chyba najgorsza ze wszystkich rzeczy - nie mówię już o jedzeniu mięsa, bo to naturalna kolej rzeczy, orgaznizm człowieka tego potrzebuje i nie można nikogo zmusić, żeby nie spożywał koniecznych dla organizmów składników. Ale futra nosi się, bo są ŁADNE i MODNE. A zabijania zwierząt, żeby wyglądać ładnie już nie zdzierżę.
  • martyna

• 04/05/2007 19:14
    >Midnight napisała:
    >Ja też nie pojmuję. Obejrzałam filmik do końca i jestem
    >cała zapłakana. nie umiem znosić niewzruszona takich
    >rzeczy. Futra to chyba najgorsza ze wszystkich rzeczy - nie
    >mówię już o jedzeniu mięsa, bo to naturalna kolej
    >rzeczy, orgaznizm człowieka tego potrzebuje i nie można
    >nikogo zmusić, żeby nie spożywał koniecznych dla
    >organizmów składników. Ale futra nosi się, bo są ŁADNE
    >i MODNE. A zabijania zwierząt, żeby wyglądać ładnie
    >już nie zdzierżę.

zgadzam się...chociaż mięsa też nie jem, bo do jedzenia to Bóg stworzył roślinki!!
    ...ale jak tam kto sobie woli...
    ...najważniejsze jest to że te biedne zwierzaki cierpią po to, żeby potem taka głupia J.Lo założyła jeden raz ich futro a potem wyrzuciła na śmieci bo stwierdzi, że jej się znudziło:/
    biedne zwierzaki, tak strasznie mi ich żal, po prostu nie mogę tego pojąć, jak można takie coś robić zwierzętom, kiedyś w stosunku futer byłam raczej neutralna, ale po obejrzeniu filmików o tym jak one powstają, zrozumiałam, i jestem jak najbardziej przeciwna futrom!!!
  • wu

• 04/05/2007 20:47
    Midnight, dokladnie tak samo to widze.

A film tez mnie rzucil na kolana, stad porozsylalem go do roznych organizacji, moze wykorzystaja. Powinno sie takie spoty puszczac przed sklepami z naturalnymi futrami. Jesli jakas pani chcialaby po obejrzeniu jego kupic jednak jakies futro, to chyba nic juz nie mogloby jej od tego odwieźć.;/
  • 1
  • 2
| |

Nic dodać nic ująć. Organizacja pozarządowa zajmująca się ochroną środowiska. http://www.greenpea...

Fotki

Miejsca grona (0)