Greenpeace [776]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Aleksandra

moze to niewłaśniewe miejsce ale się spytam, mógłby mi ktoś zgłębić tajemnice tarczy antyrakietowej któa teoretycznie ma być w polske wiadomo coś dokładniej?
  • Misiek

i niech będzie. Co nam ruscy będą grozić:P komuna i uklad warszawski się skończyly...
  • % MARC(21)owa Studentka %

sama chciałabym posiadać głębszą wiedzę na ten temat, ruszam więc w net :)
  • % MARC(21)owa Studentka %

http://www.historycy.org/index.php?... może tutaj zajrzyj, ciekawa dyskusja z której coś można wyciągnąć :) myślę że 'tarcza' też będzie miała jakiś wpływ na środowisko, ale jaki tego nikt nie wie, jednak Zieloni mogą się tym interesować prawda? :D
  • harrynash

• harrynash

>znajdziesz kiedyś dla nas dom? napisała:
    > http://www.historycy.org/index.php?... może
    >tutaj zajrzyj, ciekawa dyskusja z której coś można
    >wyciągnąć :) myślę że 'tarcza' też będzie miała
    >jakiś wpływ na środowisko, ale jaki tego nikt nie wie,
    >jednak Zieloni mogą się tym interesować prawda? :D

Myślę że będzie miała bardzo dobry wpływ. Wybuch pocisku nuklearnego o sile 10MT (megaton) wytwarza kule ognia o średnicy 20-40 kilometrów i temperaturze od 1 mln w centrum do 3000 °C na jej obrzeżach.
  • Anonim

Jak to u nas postawią to będzie groziło wojną z ruskamia, afganistanem itp, ale jak nie postawią u nas to gdzieś o bok, więc jak się tamci wkurzą, to i tak to rozwalą. A mi wisi czy zginie więcej polaków czy czechów itp.
  • Anonim

Mnie to bardzo wielce trapi i troskam się, że 'władcy' tego świata usilnie dążą do rozpierduchy Siebie samych i 'poddanych'...ileż tych pieprzonych tysięcy lat można prowadzić politykę wojny? czy to się może znudzić w końcu?
    Obawiam się niestety, że jeżeli nie będzie ogólnokrajowego referendum w tej sprawie, to nasi ulubieni 'władcy' , z uśmiechem na twarzy dogadają się z (z kolei) ich 'władcami' , zbierając przy tym worki z hajsem.
    Jakież to poczucie bezpieczeństwa mogą mi dać wyrzutnie rakietowe, jeżeli na ulicy Swego miasta nie czuję się bezpiecznie?

Peace out
  • harrynash

Albo zatraciłeś instynkt samozachowawczy albo pamięć historyczną. Interpretacja faktów z bieżącej polityki międzynarodowej też Ci nie wychodzi.
    Nasi wschodni "przyjaciele" prowadzą z nami wojnę od '89 roku kiedy zdołaliśmy się uwolnić spod komunistycznego jarzma. Teraz bronią jest embargo na produkty spożywcze i ekspansywna polityka energetyczna, ale nie można zapominać, że nasi słowiańscy bracia mają bobę "A" i to jest REALNE zagrożenie.
    Nadal go dostrzegasz? Zobacz tu: http://www.wprost.pl/ar/?O=105297&a...

Nasi "przyjaciele" z zachodniej granicy znowu mają ambicje mocarstwowe. Jak to się skończyło w '39 pamiętamy.
    Tarcza antyrakietowa to system przechwytujący, nie służy do ataku.

Bezpieczeństwo na Twojej ulicy a wyrzutnie rakiet to inna skala problemu, powinieneś rozumieć takie rzeczy.
  • Anonim

Masz rację. Twoje rozumowanie jest jak najbardziej na miejscu, moje jest paradoksalne.

Co nie zmienia mego stanowiska, wobec niezadowolenia jakiego nie kryje, spowodowanego ogólno-panującym 'ambicjom' mocarstwowym. Chcę tylko napomknąć, że taki obrót rzeczy prowadzi nas w przepaść i katastrofę, w jeszcze większe podziały i różnicę pomiędzy państwami. W trwający wyścig szczurów, w którym zwycięzca i tak pozostanie szczurem.

Piszesz o "realnym zagrożeniu" - mi się wydaje ono mało realne. Nie wydaje mi się, aby 'oficjalne' wykorzystanie bomby 'A' , przez którekolwiek państwo dodało by mu prestiżu, przychylności i uznania wśród pozostałych państw.

Chcę po prostu w końcu dostrzec w tych wszystkich 'włodarzach' tego świata trochę "instynktu samozachowawczego", o którym piszesz, ale nie w skali 'własnego podwórka', a w skali Światowej, dla którego stajemy się coraz bardziej wkurwiający.
  • War?

WELCOME TO HEL(L)!
  • wytrzepany ze styropianu

Odnośnie poprzedniego postu - ktoś się wybiera??

Co do tarczy to - tak służy ona do przechwytywania, ale takie 'przechwycenie' pozostawia po sobie i tak opad radioaktywny... Według mnie to szaleńcze popieranie grabieżczej i ekspansywnej (o wiele bardziej imperialnej niż ta rosyjska, chociaż i ona święta nie jest) polityki USA prowadzi jedynie do czegoś w stylu 11 września 2007 (np. PKiN...)
  • Anonim

Tarcza antyrakietowa bezpośrednio dla Polski nie ma żadnego realnego znaczenia militarnego, tylko ludziom się to jak mantrę powtarza. Z wyliczeń specjalistów wynika że nie ma szansy żeby ta tarcza w jakikolwiek sposób zatrzymała pociski lecące nad cele w naszym kraju.

Ponad to charakterystyka Polski taka że najopłacalniejsze jest zwykłe wjechanie armii (dużo nizin, słaba armia, kraj raczej niespecjalnie wielki).
    Jeśli gdzieś już zrzucanoby bomby to raczej na zachodzie żeby zatrzymać ewentualną reakcję państw zachodu (to powie wam każdy strateg).

Jedynym zyskiem jaki Polska może mieć z tej inwestycji to kasa za utrymywanie systemu u nas. W końcu te bazy muszą mieć infrastrukturę.
  • Anonim

Tarcza w Polsce to tragiczny pomysł. Po pierwsze narażamy się ruskim, od któych jesteśmy, niestety, uzależnieni i to oni dyktują nam ceny za podstawowe surowce typu gaz. Po drugie w naszym kraju stacjonowały będą wojska obcego państwa, co jest dosyć... kontrowersyjne. Po trzecie radar umieszczony w Czechach może, wg. opini wielu specjalistów,przechwytywać rozmowy telefoniczne nad całą Europą, co daje doskonałe zaplecze szpiegowskie (i w tym wypadku nie dziwie się niechęci do całego tego przedsięwzięcia Kremla). Kolejną sprawą jest sprawa zagrożenia dla środowiska naturalnego, jak wiadomo trzeba byłoby rozkopać olbrzymie połacie terenu, umieścić zbiorniki z paliwem itp...
  • Anonim

tarcza antyrakietowa to jeden z najgłubszych pomysłów w historii!!! mam nadzieje że jak PO i LiD wygrają wybory to zerwą rozmowy o polskim wasalstwie!
  • Anonim

Wątpię. PiS też przed dojściem do władzy mówił, że chce wycofać wojska z Iraku i Afganistanu i co?; / Każdy gada głupoty żeby przypodobać się wyborcom, a potem jak jest, to wiadomo, widać... Niestety strasznie lubimy lizać dupę Wujkowi Samozło. A w zasadzie nasi politycy.
  • Anonim

> tarcza antyrakietowa to jeden z najgłubszych pomysłów w historii!!! mam nadzieje że jak PO i LiD wygrają wybory to zerwą rozmowy o polskim wasalstwie!

Z tego co mi wiadomo sprawa tarczy antyrakietowej i negocjacje o jej budowie w Polsce sięgają poprzedników PiS czyli nikogo innego jak SLD i wielkiego "Alka".
    PiS jest jedynie kontynuatorem tej polityki. Fundacja Kwaśniewskiego daje zielone światło inicjatywie tarczy, zatem wątpliwe żeby w jakiś sposób władza LiD mogła na to wpłynąć.

Z drugiej strony, PO nie będzie współpracować z LiD, ponieważ byłaby to dla platformy ostatnia realna kadencja parlamentarna (straciliby poparcie podobnie jak LPR i Samoobrona).

Najbardziej prawdopodobne że dojdzie do tej koalicji POPiS.
  • Пaшa

>

Najbardziej prawdopodobne że dojdzie do tej koalicji POPiS.

wnioskujac po obecnej kadencji to PiS nie jest zdolny do koalicji z kimkolwiek..
    Ale to, kto będzie rządził po wyborach ma raczej wątpliwy wpływ na to, czy tarcza powstanie, czy nie..
| |

Nic dodać nic ująć. Organizacja pozarządowa zajmująca się ochroną środowiska. http://www.greenpea...

Fotki

Miejsca grona (0)