"Gra Anioła" Carlos Ruiz Zafỏn [49]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Đĩ-Ľeŷ

wypisujcie tu najbardziej intrygujące Was cytaty z tej książki.

a o to moje propozycje:
    "Wszystko jest opowieścią. To, w co wierzymy, to, co poznajemy, co pamiętamy, a nawet to, co śnimy. Wszystko jest opowieścią, narracją, sekwencją zdarzeń i osób przekazujących sobie emocje. Akt wiary jest aktem akceptacji, akceptacji opowiedzianej nam historii. Akceptujemy jako prawdziwe tylko to, co może być opowiedziane." - Andreas Corelli

"Każde dzieło sztuki jest agresywne. I życie każdego artysty jest małą lub wielką wojną, choćby z samym sobą i własnymi ograniczeniami" - David Martin

"Poezję pisze się łzami, powieść krwią, a historię rozczarowaniem" - Ignatus B. Samson (David Martin)

"Historia jest tylko śmietnikiem biologii" - Andreas Corelli

"Dyletant zawsze chce uchodzić za eksperta, sadysta za dobroczyńcę, sprzedawczyk za patriotę, arogant za skromnisia, ordynus za eleganta, a głupiec za mędrca" - Andreas Corelli

"Słowo jest monetą ludzką" - Andreas Corelli

"Wiara lub niewiara wypływa z lęku" - Andreas Corelli

"Nawrócić można tylko grzesznika, świętego nigdy" - Andreas Corelli

"Starość jest wodą na młyn łatwowierności" - Andreas Corelli

to tylko kilka niezwykłych cytatów z tej książki. później dopiszę na pewno wiele więcej.
  • Anonim

"nigdy nie nauczyła się czytać ani pisać, ale umiała czytać w ludzkich sercach."
  • Đĩ-Ľeŷ

"Strach jest prochem,a nienawiść lontem. Dogmat jest w rezultacie tylko zapaloną zapałką."

"Pisarza poznaje się po śladach atramentu, jakie zostawia za sobą, że człowiek, którego oglądamy, to tylko pałuba, a prawda zawsze ukrywa się w fikcji."
  • AntimadridistA

"Życie składa się z wielkich nadziei"

"Cokolwiek złego zrobisz w życiu, zawsze, wcześniej czy później, wraca do ciebie"

"Takie jest życie. Prędzej czy później wszyscy cię opuszczają"

"Wszystko na tym świecie jest bzdurą. To tylko kwestia punktu widzenia"

"Czasem są koszty, których nie da się spłacić pieniędzmi"

"Człowiek staje się takim, jakim widzą go oczy pożądanej osoby"
  • Anonim

"Człowiek nie wie czym jest pragnienie dopóki się nie napije"

"Wszystko na świecie jest bzdurą. To tylko kwestia punktu widzenia"

" - Źle pan wygląda - zawyrokował.
    - Niestrawnośc - odparłem.
    - A co panu zaszkodziło?
    - Życie"

"Nie rozmawiam, monologuję. Przywilej pijaka"

"Nigdy nie byłem religijny. Zamiast wierzyc, lub nie wierzyc - wątpię. I wątpienie jest moją religią"

" - A wie pan, co jest najlepszego w złamanym sercu? - zapytała bibliotekarka.
    Pokręciłem głową.
    - Tak naprawdę można je złamac tylko raz. Reszta to ledwie zadrapania"

"Niestety zaczynałem się przyzwyczajac do towarzystwa Izabelli, do szpil które mi wbijała, i światła które wnosiła... Wszystko wskazywało na to, że spełnią się moje najczarniejsze obawy i w końcu zostaniemy przyjaciółmi"

" - Czy to właśnie się dzieje, kiedy człowiek staje się dorosły? Że nie wierzy już w nic, jak pan?
    - Nie. Większośc ludzi, starzejąc się, nadal wierzy w różne głupstwa, często nawet coraz większe. Ja idę pod prąd, bo lubię grac innym na nerwach"

"Patrzyła na mnie tak, jakby całe jej życie zależało od jednego cieplejszego słowa. Uległem pokusie. Dobre słowo jest łatwą przysługą niewymagającą ani krzty poświęcenia, a czasem wartą więcej niż prawdziwy dobry uczynek"

"...zacząłem, jakkolwiek ciągle z trudem, wierzyc, że byc może istnieje jednak coś dobrego i przyzwoitego na tym pieskim świecie i, na całe szczęście, we mnie samym"

"Wszystko idzie ku lepszemu, myślałem sobie. Byc może właśnie dlatego, że wedle wszelkich wskazówek miałem w końcu wybrnąc ze ślepego zaułka, zrobiłem to, co robiłem za każdym razem, kiedy moje życie wydawało się wychodzic na prostą: wszystko zepsułem"

" - Nie jestem dobrą towarzyszką życia.
    - No to już jest nas dwoje"

"Zawiśc jest religią przeciętniaków. Umacnia ich, łagodzi gryzące niepokoje, a wreszcie pożera duszę i pozwala usprawiedliwic nikczemnośc i zazdrośc do tego stopnia, iż zaczynają je uważac za cnoty, przekonani, że bramy raju staną otworem tylko przed takimi jak oni - kreatury, po których zostają jedynie żałosne próby pomniejszania zasług innych i wykluczenia, albo jeśli to możliwe, zniszczenia tych, którzy samym swoim istnieniem i byciem tym, kim są, obnażają ubóstwo ich ducha, umysłu i charakteru. Błogosławiony ten, którego obszczekują kretyni, bo nie do nich należec będzie jego dusza"

"Uśmiechnąłem się do siebie. Nawet najtragiczniejsze wiadomości przynoszą ulgę, kiedy okazują się tylko potwierdzeniem naszych najgorszych przeczuć"

"Wiem, że żywi pan w sercu wielkie nadzieje i że żadna z nich się nie ziściła, i wiem, że właśnie to, choć nie zdaje sobie pan z tego sprawy, zabija pana po trochu każdego mijającego dnia"

„Wszystko jest opowieścią. To, w co wierzymy, to, co poznajemy, co pamiętamy, a nawet to co śnimy. Wszystko jest opowieścią, narracją, sekwencja zdarzeń i osób przekazujących sobie emocje. Akt wiary jest aktem akceptacji, akceptacji opowiadanej nam historii.”

„Natura to jeden wielki wolny rynek. Prawo podaży i popytu funkcjonuje nawet na poziomie molekularnym.”

„Intelektualista to ktoś, kto się specjalnie nie wyróżnia intelektem (…). Określa siebie tym mianem, by skompensować naturalny brak zdolności, z którego zdaje sobie sprawę. To tak stare jak powiedzenie: powiedz mi, czym się chlubisz, a powiem ci, czego ci brakuje. Powszechna prawda. Dyletant zawsze chce uchodzić za eksperta, sadysta za samarytanina, grzesznik za świętoszka, prześladowca za dobroczyńcę, sprzedawczyk za patriotę, arogant za skromnisia, ordynus za eleganta, a głupiec za mędrca.”

„Dlaczegóż to im mniej ma ktoś do powiedzenia, z tym większym nadęciem i bardziej zawile to mówi? (…) Ludzi chce tym oszukać czy samego siebie?”

„Jeśli ktoś uprawia ze znawstwem sztukę perswazji, powinien wpierw wzbudzić ciekawość, później połechtać próżność, by wreszcie odwołać się do sumienia lub dobroci.”
  • Miguel

Oto moje cytaty z książki Carlosa Ruiza Zafona "Gra Anioła", Warszawa 2008, wydanie I:

"... cokolwiek złego zrobisz w życiu, zawsze, wcześniej czy później, wraca do ciebie." s. 52

"- Źle pan wygląda - zawyrokował.
    - Niestrawność - odparłem.
    - A co panu zaszkodziło?
    - Życie." s. 146

"Wszystko jest opowieścią. To, w co wierzymy, to, co poznajemy, co pamiętamy, a nawet to, co śnimy. Wszystko jest opowieścią, narracją, sekwencją zdarzeń i osób przekazujących sobie emocje."

s. 167

"Zdarza się, że człowiek mówi rzeczy, których wcale nie myśli." s. 188

"Zazwyczaj jest tak, że im większy masz talent, tym większe ogarniają cię wątpliwości. - stwierdziłem. - I na odwrót." s. 201

"... spokojne trawienie wspomaga natchnienie." s. 204

"Bo ludzie mądrzy podzielają myśli i słowa." s. 215

"Sprawiedliwość jest jedynie kwestią perspektywy, a nie wartością uniwersalną." s. 229

"Milczenie jest potrzebne tylko wtedy, kiedy nie ma się nic ważnego do powiedzenia. Milczenie sprawia, że nawet głupcy przez chwilę zdają się mędrcami." s. 229

"Podstawą każdego interesu jest cudza niezdolność do rozwiązania prostych, acz nieuniknionych problemów." s. 230

"Wydaje nam się, że rozumiemy słowa piosenki, ale tym, co naprawdę każe nam w nią wierzyć lub nie, jest muzyka." s. 234

"Człowiek nie jest do końca świadom zachłanności, która kryje się w jego sercu, dopóki nie usłyszy słodkiego brzęku monet w kieszeni." s. 234

"Na naszej drodze nie napotykamy nic, czego nie wiedzielibyśmy już wcześniej. W życiu nie uczymy się niczego ważnego; jedynie sobie przypominamy." s. 235

"- A wie pan, co jest najlepszego w złamanym sercu? - zapytała bibliotekarka.
    Pokręciłem głową.
    - Tak naprawdę można je złamać tylko raz. Reszta to ledwie zadrapania." s. 255

"Teoria to praktyka bezradnych." s. 261

"Słowo jest monetą ludzką." s. 261

"Nic nie jest sprawiedliwe. Możemy jedynie starać się, by było logiczne."s. 268

"Dobre słowo jest łatwą przysługą niewymagającą ani krzty poświęcenia, a czasem wartą więcej niż prawdziwy dobry uczynek." s. 270

"Mężczyzna musi mieć nałogi, najlepiej wyszukane, w przeciwnym wypadku nie ma się z czego wyzwalać." s. 273

"Zawsze znajdujemy kogoś, kto winien jest naszemu nieszczęściu i porażce, kogoś, kogo chcielibyśmy wykluczyć." s. 286

"Najważniejsze, że pan nie próżnuje. Zawsze powtarzam, że bezczynność osłabia ducha. Mózg musi być czymś cały czas zajęty. A jak się nie ma mózgu, to przynajmniej ręce." s. 293

"Strach jest oznaką rozsądku. Tylko skończeni głupcy niczego się nie boją." s. 308

"Jeśli ktoś uprawia ze znawstwem sztukę perswazji, powinien wpierw wzbudzić ciekawość, później połechtać próżność, by wreszcie odwołać się do sumienia lub dobroci." s. 317

"- W łóżku warto być tylko wtedy, kiedy jest się młodym i w dobrym towarzystwie." s. 371

"... w miłości nic nie jest głupie." s. 375

"Poczucie krzywdy źle wpływa na pamięć..." s. 383

"To w życiu bardzo ważne: mieć dobrych przyjaciół. A przede wszystkim ich nie tracić. Równie ważne, jak uświadomić sobie, kiedy zaczyna się podążać niewłaściwą drogą." s. 408

"- Mój ojciec często powtarzał, że życie nigdy nie daje drugiej szansy.
    - Daje tylko tym, którym nigdy nie stworzyło pierwszej. Właściwie jest to szansa z drugiej ręki, której ktoś nie potrafił wykorzystać, ale lepsze to niż nic." s. 427

"- Wierzył, że Bóg czy też jakakolwiek inna moc, która nas tu sprowadziła, żyje w każdym z naszych działań, w każdym z naszych słów i uwidacznia się w tym wszystkim, co sprawia, iż jesteśmy czymś więcej niż tylko figurkami z gliny." s. 449

"... dopóki jest na świecie choćby jedna jedyna osoba zdolna sięgnąć po książkę i ją przeczytać, przeżyć, dopóty istnieje cząsteczka Boga lub życia." s. 449

"Czasami, w trudnych sytuacjach, można pomylić współczucie z miłością." s. 458

"- Prawdą jest to, co boli." s. 539
  • Miguel

A oto jeszcze trochę cytatów z książki Carlosa Ruiza Zafona "Gra Anioła", Warszawa 2008, wydanie I:

"Są interesy skazane, w odróżnieniu od literatury, na sukces." s. 28

"Człowiek nie wie, czym jest pragnienie, dopóki się nie napije." s. 40

"Takie jest życie (...) Prędzej czy później wszyscy cię opuszczają." s. 53

"Czasem są koszty, których nie da się spłacić pieniędzmi." s. 67

"- Świat zwariował - wykrzyknął mężczyzna, tarmosząc gazetę. - Jak widać, w najbardziej rozwojowych fazach kretynizmu brak idei rekompensuje się nadmiarem przeróżnych ideologii." s. 98

"... ja zaś honoruję jedynie walory znajdujące się w obrocie giełdowym." s. 98

"- Sądzę, że jest pan zbyt surowym sędzią dla siebie, co zresztą jest cechą wyróżniającą jednostki wartościowe. Proszę mi wierzyć, że przez lata mojej działalności stykałem się z rzeszą osób, za które nie dałby pan złamanego grosza, ale które miały o sobie bardzo wysokie mniemanie." s. 103

"Nie ufam tym, którzy są przekonani, że mają wielu przyjaciół. To znak, iż nie znają ludzi." s. 104

"Nawet najtragiczniejsze wiadomości przynoszą ulgę, kiedy okazują się tylko potwierdzeniem naszych najgorszych przeczuć." s. 107

"Gra nie na tym polega. Jeśli chcesz grać w pojedynkę, to pakuj walizki i jedź tam, gdzie możesz być panem swego losu; o ile takie miejsce w ogóle istnieje. Ale jeśli masz zamiar tu zostać, lepiej będzie, jeśli przystąpisz do jednej parafii, pierwszej lepszej, jakiejkolwiek. Ot i cały problem." s. 137

"- Pisarz nigdy nie jest osobą godną zaufania." s. 146

"- Tak jak w literaturze, lub jakimkolwiek innym akcie komunikacji, skuteczność wynika z formy, a nie z treści." s. 167

"Poezję pisze się łzami, powieść krwią, a historię rozczarowaniem (...)" s. 225

"Zamiast wierzyć albo nie wierzyć, wątpię. I wątpienie jest moją religią." s. 229

"Dlaczegóż to im mniej ma ktoś do powiedzenia, z tym większym nadęciem i bardziej zawile to mówi?" s. 260

"- Nawrócić można tylko grzesznika, świętego nigdy". s. 264

"- Sukces nauczyciela jest w rękach ucznia, nie odwrotnie." s. 268

"Im dalej w życie, tym więcej musimy odrzucić iluzji, marzeń i pragnień młodości, tym silniejsze w nas poczucie, że padliśmy ofiarą złego świata i innych ludzi." s. 286

"Czas leczy wszystko, pomyślałem, wszystko oprócz prawdy." s. 345

"... nic nie jest takie, jak nam się wydaje." s. 382

"- Z medycyną jest jak z wojskiem. Bez munduru nie ma generała." s. 484

"... nie istnieje na świecie zło ani dobro poza tym, które sobie wyobrażamy, powodowani chciwością albo naiwnością. Czasem nawet szaleństwem." s. 531
  • Przecież jestem tylko łzą...

" Nie było nikogo prócz tych bezimiennych posągów"

" Nigdy nie nauczyła się czytać ani pisać, ale umiała czytać w ludzkich sercach. Czuła, co czuli inni, a także co ukrywali i za czym tęsknili. Czytała to w ich spojrzeniach, mimice, tonie głosu, w sposobie poruszania się i gestach. Wiedziała co powiedzą, zanim otworzyli usta, i co zrobią, uczynili pierwszy ruch. "

"Nigdy nikogo nie wykorzystywała, nigdy nie przekonała nikogo, by wierzył w coś, w co sam chciał wierzyć. "

" Pozostają jedynie popioły, popioły i wspomnienia."
| |

W mrocznej, niebezpiecznej i niespokojnej Barcelonie lat dwudziestych, młody pisarz, żyjący obses...

Miejsca grona (0)