UW - Gospodarka Przestrzenna [566]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Krulec

Temat stworzony specjalnie dla kandydatów startujących na WGiSR w 2010 roku. Aby ułatwić wam trochę życie na początek drobny FAQ, który powstał na podstawie najczęściej zadawanych pytań w latach poprzednich, abyście nie musieli szukać odpowiedzi w kolejnych postach.

1. Ile muszę mieć punktów na maturze aby się dostać?

Nie pytaj o to, bo nie odpowiemy. Sposób przeliczania punktów zmienia się i we przyszłym roku będzie zupełnie inny, poza tym teraz w rekrutacji branych jest pod uwagę więcej przedmiotów, także po prostu musicie zdać jak najlepiej;]

2. Ile w zeszłym roku było osób na miejsce?

Na geografię około 4 osób na miejsce, na GP 11 osób na miejsce

3. Oprócz Geografii nie zdawałem przedmiotu dodatkowego na poziomie rozszerzonym, czy mimo tego mogę się dostać na studia?

NIE

4. Jakie są zasady rekrutacji na studia?

Wszystkie potrzebne informacje uzyskasz na stronie https://irk.uw.edu.pl

5. Czy dam radę ogarnąć 2 kierunki jednocześnie?

Dużo osób na WGiSR studiuje 2 kierunki jednocześnie i zazwyczaj godzą je bez problemu, choć oczywiście pracy jest momentami bardzo dużo. Aby dostać się na Geo lub GP jako wasz drugi kierunek macie dwie możliwości:
    - wziąć udział w normalnej, otwartej rekrutacji
    - wystartować w rekrutacji na studia równoległe (na waszym pierwszym kierunku musicie uzyskać średnią minimum 4,0 aby być do niej dopuszczonym)

6. Czy trzeba uczęszczać na wszystkie zajęcia?

Obecność jest obowiązkowa na ćwiczeniach, wykłady nie są obligatoryjne, choć rzecz jasna, na niektórych warto się pokazywać

7. Co ja będę w ogóle po tym wydziale robił?

To już zależy od Ciebie, studia licencjackie dadzą Ci tylko ogólną wiedzę w danym kierunku, natomiast na studiach magisterskich wybierasz sobie specjalizację, która Cię najbardziej interesuje.

Dla Geografii są to:
    - kartografia
    - teledetekcja
    - klimatologia
    - hydrologia
    - geomorfologia
    - geoekologia
    - geografia społeczno – ekonomiczna
    - geografia turyzmu
    - geografia krajów rozwijających się
    - dydaktyka geografii

Studenci GP mogą wybierać spośród dwóch specjalizacji:
    - planowanie strategiczne rozwoju regionalnego i lokalnego
    - urbanistyka i regionalistyka

8. Wyniki zostały ogłoszone, jestem na 200 setnym miejscu i mam dopisek rezerwa, czy oznacza to, że jestem 200 na rezerwie czy 200 ogółem?

IRK podaje wam wasze miejsce w klasyfikacji ogólnej

9. Nie dostałem się w pierwszej turze, czy to już czas rzucić się z mostu?

Spokojnie, na listach tworzą się bardzo znaczące przesunięcia. Zazwyczaj aby dostać się na Geografię należy znaleźć się w pierwszej 300 kandydatów, a na GP w pierwszej 200 (od tego roku przyjmowanych będzie 80 osób, więc być może nawet dalsze osoby się dostaną). Wszystko zależy od rocznika oraz liczby i jakości kandydatów.

10. Dostałem się gdzie indziej, a na WGiSR jestem na rezerwie, co mam robić?

Złóż papiery na innych kierunek i cały czas obserwuj rekrutację u nas. Jeżeli się dostaniesz na WGiSR możesz spokojnie zabrać papiery z innego kierunku/uczelni i złożyć je do nas.

11. Czy zajęcia odbywają się tylko w Pałacu obok bramy głównej UW?

Zdecydowana większość tak, trochę zajęć odbywa się również obok na Karowej, a dosłownie kilka na innych wydziałach (np. matma)

12. Ile osób odpada po pierwszym roku?

Zazwyczaj jest to około 20% na Geografii (zdecydowana większość rezygnuje sama, gdyż się nie wyrabiają), na Gospodarce jest o wiele łatwiej i zazwyczaj rezygnują osoby, które wzięły sobie ten kierunek jako dodatkowy

13. Dostałem się na studia, co mam robić dalej?

Przyjdź złożyć papiery, a później już zadbamy o to abyś otrzymał odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania i zagadnienia związane ze studiowaniem. Rzecz jasna, zapisz się też od razu na obóz integracyjny, który organizowany będzie w Murzasichle w drugiej połowie września 2010;]

pozdro
    Czarek
    ZSS WGiSR
  • kamil nowar

nie wiem czy to dobry watek ale mam takie pytanie.
    czym sie rozni wasz kierunek od gp na pw? waszym zdaniem lepiej studiowac gp na uw czy pw? chyba na polibudzie to matmy musza miec sporo. jesli macie jakies wlasne odczucia to napiszcie. dzieki
  • Anonim

a ja mam takie pytanie jakie są przedmioty na pierwszym semestrze? zastanawiam się jakie ewentualnie przedmioty mogliby mi przepisać z SGHu
  • Krulec

• <<Anka>>

Hej, jestem studentką GP innej uczelni, studiowałam dwie specjalności równocześnie, jedną obroniłam w 2009 r. a druga będę broniła w czerwcu br. (kończącą się inż.). Bardzo interesują mnie specjalności proponowane przez UW. Będę podchodziła od egzaminu wstępnego w tym roku na studia mgr. Moje pytania:
    1.Czy ktoś posiada jakieś zestawienie zagadnień do egzaminu wstępnego? może ktoś już do niego przystępował? może ktoś ma spis publikacji jakie warto przeczytać?
    2. Czy będę musiała uzupełniać jakieś różnice programowe?
    Będę bardzo wdzięczna za pomoc
    Gorąco pozdrawiam i dziękuję
  • Krulec

Dzień Otwarty Uniwersytetu Warszawskiego

24 kwietnia 2010 (sobota)
    godz. 10:00-16:00

Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie
    Ogrody BUW
    ul. Dobra 56/66

Zapraszamy kandydatów na stoisko Wydziału Geografii i Studiów Regionalnych

Dzień Otwarty UW to:

* możliwość zapoznania się z ofertą dydaktyczną największego polskiego Uniwersytetu;

* okazja do zadania pytań i wyjaśnienia wszelkich wątpliwości związanych z wymarzonym kierunkiem studiów;

* spotkania z kadrą dydaktyczną, studentami i absolwentami poszczególnych kierunków studiów.

Pełen program znajdzie na http://www.uw.edu.pl
  • Krulec

><<Anka>> napisała:
    >Hej, jestem studentką GP innej uczelni, studiowałam dwie
    >specjalności równocześnie, jedną obroniłam w 2009 r. a
    >druga będę broniła w czerwcu br. (kończącą się
    >inż.). Bardzo interesują mnie specjalności proponowane
    >przez UW. Będę podchodziła od egzaminu wstępnego w tym
    >roku na studia mgr. Moje pytania:
    >1.Czy ktoś posiada jakieś zestawienie zagadnień do
    >egzaminu wstępnego? może ktoś już do niego
    >przystępował? może ktoś ma spis publikacji jakie warto
    >przeczytać?

Egzamin dosyć ogólnie obejmuje wiedzę z Gospodarki Przestrzennej i nie ma jakiegoś konkretnego spisu zagadnień, o tym aby ktoś zapoznawał się z literaturą przed egzaminem raczej nie słyszałem:)

>2. Czy będę musiała uzupełniać jakieś różnice
    >programowe?

Nic nie musisz uzupełniać, studia magisterskie są nowym etapem i prowadzone są rozłącznie z licencjatem

>Będę bardzo wdzięczna za pomoc
    >Gorąco pozdrawiam i dziękuję

pozdrawiam
  • Ethelien

jestem ciekawa ile najmniej trzeba mieć było punktów w tamtym roku żeby dostać się za pierwszą rekrutacją na gp. tak mniej więcej.
  • Ethelien

i jeszcze czy po tym kierunku mogę zrobić studia magisterskie z geodezji na innej uczelni bo z tego co wiem na uw nie ma tego kierunku
  • Krulec

>Ethelien napisała:
    >jestem ciekawa ile najmniej trzeba mieć było punktów w
    >tamtym roku żeby dostać się za pierwszą rekrutacją na
    >gp. tak mniej więcej.

FAQ punkt pierwszy:)
  • Ethelien

wiem wiem, ale i tak bym chciala wiedziec jakie byly progi w zeszlym roku, tak dla wlasnej ciekawosci:)
  • mister kittin

wiem że większość odpowiedzi jest zawarta w pierwszym poście, ale nie wszystkie :) po prostu chciałbym się trochę rozeznać, tak więc: czy są tu w ogóle osoby które maturę zdawały w poprzednich latach, nie zdawały na niej matematyki (co automatycznie powoduje to że podczas rekrutacji będzie miał z tegoż przedmiotu automatycznie 30 proc) i widzi jakieś nadzieje w dostaniu się na GP? Maturę mam całkiem przyzwoitą, tylko no nie mam tej matmy i zastanawiam się nad złożeniem papierów na GP bo to zawsze było moim marzeniem; p I ile proc z innych przedmiotów przydałoby się mieć żeby w ogóle myśleć o jakichkolwiek szansach na przyjęcie (polski, język ob., geografia plus ten dodatkowy)? Bardzo proszę o jakąś odpowiedź bo w sumie mi trochę zależy na tym :) pozdrawiam!!
  • Ana

Cześć, ja mam pytanie, czy na GP matematyki jest bardzo dużo i na wysokim poziomie? Jeśli nie przepadam za matematyką jest sens iść na ten kierunek, czy będzie to dla mnie męka? Z góry dzięki za odpowiedź:)
  • Krulec

>Ana napisała:
    >Cześć, ja mam pytanie, czy na GP matematyki jest bardzo
    >dużo i na wysokim poziomie? Jeśli nie przepadam za
    >matematyką jest sens iść na ten kierunek, czy będzie to
    >dla mnie męka? Z góry dzięki za odpowiedź:)

Jest statystyka z matematyką przez 1 semestr na takim poziomie żeby wszyscy zdali:)
  • Ana

uff super:)
  • Agnieszka :)

Witam,
    jestem studentką geografii i w tym roku będę próbowała swoich sił na gospodarkę na uw, gdzieś znalazłam informacje, że w dziekanacie są do nabycia jakieś przykładowe pytania z ubiegłorocznych egzaminów ?? Chciałam również zapytać czy gdzieś są podane może jakieś zagadnienia??
  • szmugi

A jak tu jest z ćwiczeniami terenowymi? Dużo, mało?
  • adrian

>Agnieszka :) napisała:
    >Witam,
    >jestem studentką geografii i w tym roku będę próbowała
    >swoich sił na gospodarkę na uw, gdzieś znalazłam
    >informacje, że w dziekanacie są do nabycia jakieś
    >przykładowe pytania z ubiegłorocznych egzaminów ??
    >Chciałam również zapytać czy gdzieś są podane może
    >jakieś zagadnienia??

jak rozumiem na studia magisterskie? co do zagadnień dokładnego określenia niestety brak - http://www.wgsr.uw.edu.pl/index.php...
    w dziekanacie owszem coś takiego posiadają, tylko nie pamiętam czy odpłatnie czy za darmo.
  • adrian

>Julia K napisała:
    >A jak tu jest z ćwiczeniami terenowymi? Dużo, mało?

na gp po pierwszym roku jest 5 dni praktyk terenowych w Mazowieckim Ośrodku Geograficznym w Murzynowie, po drugim roku mniej więcej taka sama ilość, ale miejsce jest zmienne - zazwyczaj był podział na dwie grupy (w tym roku jedna robi praktyki z zakresu społ-eko w Wawie, a druga w Bieszczadach). po trzecim roku jedynymi praktykami sa praktyki zawodowe w wymiarze 120h
  • Agnieszka :)

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
  • 1
  • 2
| |

Zaprasza się wszystkich zainteresowanych gospodarowaniem w przestrzeni :) Takie prowizoryczne, zast...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (1)