- 1
- 2
-
krezka
Naszła mnie taka refleksja, że do końca studiów już niedaleko, a więc trzeba będzie napisać pracę inżynierską. I właśnie - jak to u nas wygląda? Kiedy zaczniemy się tym martwić, dopiero w okolicach 7 semestru, czy już w tym roku? Może w 6 semestrze?
Zainteresowało mnie to mocno, bo mam dużo znajomych na mimuwie i oni już teraz na 5 semestrze zaczynają przygotowania do pracy licencjackiej (tylko oni mają sześć semestrów, dlatego pomyślałam że może my na 6-tym coś zaczniemy robić w tym kierunku)
Mamy już inżynierów gospodarki przestrzennej, możecie mi powiedzieć jak wyglądało to u was? Jakie mieliście tematy, zagadnienia? Praca jest indywidualna czy grupowa? Trudno było obronić, dużo czasu i pracy zajęło napisanie?
Są też zdaje się egzaminy na końcu, czy mi się wydaje? Jeśli tak, to z czego? I - tak trochę jeszcze w przyszłość patrząc -czy były egzaminy na magisterkę, czy dostali się wszyscy co chcieli? -
Anonim
Na magisterskie w tym roku dostali się wszyscy chętni.
Tematy i zagadnienia teoretycznie powinny być wywieszane przed dziekanatem (dla geodezji są) wraz z promotorem.
Tyle co wiem.
-
krezka
Ale to są zagadnienia dla nas czy dla obecnego semestru 7? Czy też może w ogóle się nie zmieniają, wiesz może? -
Anonim
Zagadnienia będą wywieszone dopiero pod koniec roku (tj 6 semestru) i zapewne zmieniają się. -
-
krezka
Trafiłam dziś przypadkiem na magisterkowych studentów gp i dowiedziałam się że nie było egzaminów na magisterkę, trzeba było złożyć cv i papierek że się jest inżynierem i dostali się wszyscy :)
A także - że Alinka wszystkich broniła podczas obrony pracy, niezależnie od opowiadanych głupot, gaf i potknięć :) -
Anonim
>krezka napisała:
>Trafiłam dziś przypadkiem na magisterkowych studentów gp
>i dowiedziałam się że nie było egzaminów na
>magisterkę, trzeba było złożyć cv i papierek że się
>jest inżynierem i dostali się wszyscy :)
>A także - że Alinka wszystkich broniła podczas obrony
>pracy, niezależnie od opowiadanych głupot, gaf i
>potknięć :)
tylko żeby nie wyszło że z ulicy można było przyjść.
jakąś wyuczoną wiedzę również trzeba było przedstawić na obronie, a także prezentację swojej pracy. -
fghjoiuy
krezka
UWAGA
Na grupowych mailach jest BARDZO WAŻNY mail dot. PRACY INŻYNIERSKIEJ.
Macie czas do następnej niedzieli, aby każdy mi odpowiedział.
Nie będę nikogo ścigać jak mi nie napisze, nie mam czasu ani ochoty. I od razu mówię że nie wiem co się stanie, jeśli się nie zdeklarujecie, ani jeśli będziecie chcieli zmienić decyzję.
Jeśli macie jeszcze jakieś pytania, piszcie na maila albo grono. Lepiej grono, do poniedziałku mnie nie ma, a może Marta będzie znała odpowiedź i wam udzieli.
...
Wniosek na koniec: przydałby się starosta. Mam wrażenie że gdybym nie poszła do Maciejewskiej z własnymi pytaniami to moglibyśmy się na przykład dowiedzieć o tym wszystkim za dwa tygodnie, że jest na wczoraj. No i gdyby był/a starosta, to ja nie musiałabym się tym teraz zajmować.
-
fghjoiuy
Karolina.
myślę, że, do jasnej kurwa cholery, niezależnie od tego czy starosta jest czy nie, to ktoś kto odpowiada za cały ten bajzel tam na górze, ma obowiązek nas o tym poinformować sam z siebie a nie jak ktoś się przypadkiem napatoczy! co za gówno! wkurwiło mnie to!!!!!!!!
to teraz zadajmy sobie zajebiście ważne pytanie:
lepiej wybrać ciekawsze ale z perspektywą uzyskania gorszej oceny
czy
nudniejsze ale z prawdopodobienstwem łatwiejszego tematu i obrony?
ps to skoro mamy nie bombardowac w tym tyg wykładowców z pytaniem czy beda nas promować, to jak niby mam uzupelnic pole promotor? i skad mamy sie dowiedzieć kto w rzeczywistości wchodzi w grę i kogo ma sie do wyboru w jakiiej tematyce? bo prawdopodobni przykładowi promotorzy to tak trochę brzmi niepewnie.
-
fghjoiuy
krezka
>Karolina. napisała:
>myślę, że, do jasnej kurwa cholery, niezależnie od tego
>czy starosta jest czy nie, to ktoś kto odpowiada za cały
>ten bajzel tam na górze, ma obowiązek nas o tym
>poinformować sam z siebie a nie jak ktoś się przypadkiem
>napatoczy! co za gówno! wkurwiło mnie to!!!!!!!!
Uwierz mi, też nie jestem zachwycona. Pomijając nawet że to ja się akurat napatoczyłam... Ale że nagle się dowiedziałam, że to już teraz, zaraz, a prawie na wczoraj! Wszystko trzeba załatwić i jak najszybciej wszystkim powiedzieć! Najlepiej od razu!
>Karolina. napisała:
>to teraz zadajmy sobie zajebiście ważne pytanie:
>lepiej wybrać ciekawsze ale z perspektywą uzyskania gorszej oceny
>czy
>nudniejsze ale z prawdopodobienstwem łatwiejszego tematu i obrony?
Wybór zostawiam Tobie :P
Choć osobiście radziłabym coś, co przyniesie Ci korzyść - co Cię zainteresowało i o czym chcesz się więcej dowiedzieć. Niech cała ta robota ma jakiś sens, a nie będzie tylko odwaleniem obowiązku.
>ps to skoro mamy nie bombardowac w tym tyg wykładowców z
>pytaniem czy beda nas promować, to jak niby mam uzupelnic
>pole promotor? i skad mamy sie dowiedzieć kto w
>rzeczywistości wchodzi w grę i kogo ma sie do wyboru w
>jakiiej tematyce? bo prawdopodobni przykładowi promotorzy
>to tak trochę brzmi niepewnie.
To pole promotor jest takie dodatkowe bardziej, jeśli wiesz u kogo byś chciała robić. Że w zespole Białousza, ale u Skotak, że ze środowiska, ale u Kwiatkowskiej akurat, bo uważasz że z tą osobą się dogadasz i ona zajmuje się tym co Ciebie interesuje. A to, z kim tak naprawdę będziesz robić pracę, to (jak zrozumiałam) zależy od wyniku rozmów Alinki z kierownikami zespołów. Czyli m.in. ile będzie chętnych do danego promotora i czy promotor w ogóle kogoś przyjmie i ile osób.
Ja wam bardziej współczuję z tego względu, że nie ma przykładowych tematów. Możliwości mamy szerokie jak staropolskie bory, tylko co z tego, skoro (przynajmniej ja) nie umiem sobie ich wyobrazić... Cieszę się, że ja sama wiem, że chcę robić coś z SIPu, więc w zespole Białousza.
-
fghjoiuy
Martuś
Ja mam pytanie dotyczące tych katedr. Wypisałaś przykładowe osoby do poszczególnych katedr (czy jak to nazwać) czy są to jedyne osoby z tych katedr które możemy wybrać? I czy to twoje przykłady osób czy podane od górnie?
krezka
To są tylko przykłady, dla zorientowania się kto z czym się łączy. I byli wymienieni przez Maciejewską, ale też jako przykłady, a nie jedyne opcje. Ogólnie do wyboru mamy w zasadzie wszystkich którzy potencjalnie mogą się zgodzić.
W ogóle pytałam Maciejewskiej "kto może być promotorem", ale jej odpowiedź była długa i skomplikowana (i nie na temat). Od różnych studentów wiem jednak, że promotorem może być dowolna osoba o wyższym stopniu naukowym, czyli profesorowie, doktorzy (a teoretycznie nawet ktokolwiek z magistrem; nie jestem pewna czy z inżynierem też).
-
CubuS
A czy ktos posiada przykładową liste tematów z lat ubiegłych? Myślę że byłoby to pomocne w podjęciu decyzji dla wielu osób.
Poza tym jakoś nie wyobrażam sobie wybierania katedr bez przykładowych tematów albo rozmowy z ewentualnym promotorem :/ -
krezka
> Czy jeżeli nie dostanę się do promotora do którego bym chciała i dostanę tego u którego nie
chcę być to co wtedy?
Nie mam pojęcia, zapytam jak będę u Alinki
>Do kiedy trzeba przygotować temat?
Ustala się i zatwierdza temat z promotorem. Póki brak promotora imo nie ma się sensu przejmować dokładnym tematem.
-
krezka
----[wściekłość mode on] grono mi wywaliło wpis. arrrghh [/off]---------------
>CubuS napisał
>A czy ktos posiada przykładową liste tematów z lat
>ubiegłych? Myślę że byłoby to pomocne w podjęciu
>decyzji dla wielu osób.
Podobno są gdzieś u Alinki prace z zeszłych lat.
Można iść do Skotak obejrzeć z teledetekcji i z giku, częśc może nam się pokrywać
>Poza tym jakoś nie wyobrażam sobie wybierania katedr bez
>przykładowych tematów albo rozmowy z ewentualnym
>promotorem :/
Idż i pogadaj
Dziś rozmawialiśmy ze Skotak
Bez sensu jest nie zapytać o nic potencjalnych promotorów.
Po prostu popytaj o pracę inżynierską, co Cie interesuje, jaki byś chciał temat i czy tu się da. Tylko nie ustalaj "oficjalnie" że "to ja będę u pani/pana pisał pracę, dobrze? pan mnie gdzieśtam wpisze"
Poprawka: promotorem może być doktor i powyżej.
W zespole Białousza np są trzy osoby: on sam, Skotak i nie pamiętam, kto tam jeszcze? Help, ci co dziś rozmawiali ze Skotak! Ale może być tak że będzie jeszcze ktoś kto będzie pomagał i wpisany jako druga osoba, pomagająca.
-----[nienawidzę grona]------ -
Justyna
Pomagam, pan Kupidura jest trzeci :)
I jeszcze jest ta pani od fotogrametrii, która może pomóc, ale oficjalnie nie może promowac. -
krezka
>Justyna napisała:
>Pomagam, pan Kupidura jest trzeci :)
>I jeszcze jest ta pani od fotogrametrii, która może
>pomóc, ale oficjalnie nie może promowac.
Dzięki :)
Ogólne statystyki i lista osób od których mam maile. Będzie aktualizowane raz na jakiś czas.
http://docs.google.com/View?id=dfnh... -
inż. Karolina.
Aneto, wiem ze pewnie nie masz czasu ani chęci, ale gdybyś jednak jedno i drugie znalazla, to mogłabyś jeszcze w tych zestawieniach podać ile osób do kogo konkretnie sie zapisało? np Skotak - 4 itd. z góry dziękuje. -
krezka
>Karolina. napisała:
>Aneto, wiem ze pewnie nie masz czasu ani chęci, ale gdybyś
>jednak jedno i drugie znalazla, to mogłabyś jeszcze w tych
>zestawieniach podać ile osób do kogo konkretnie sie
>zapisało? np Skotak - 4 itd. z góry dziękuje.
As you wish, upgradowane informacje są na googledocs.
>Jakie są kryteria przydzielania do poszczególnych miejsc promowania i promotorów
>w momencie dużej liczby chętnych? Czy jest to średnia ocen uzyskana
>przez wszystkie lata czy inny sposób?
Kolejne pytanie do zadania Maciejewskiej. I have no idea. -
inż. Karolina.
mnie tez ciekawi jak to bedzie gdy sie okaze ze chetnych jest za duzo. po pierwsze - kiedy sie dowiemy ze sie nie dostalismy? po drugie: do kiedy mamy czas na ponowne zastanowienie sie? i czy jesli załóżmy ja wiem jaką chce miec w razie czego alternatywe, to jako jedna z pierwszych wylece z pierwotnej deklaracji, wlasnie dlatego bo wiem gdzie indziej chce isc jakby co? czy to nie ma związku? ( tak wiem ze pokrętnie to napisałam...) no i lepiej od razu powiedziec gdzie w razie czego chce byc przerzucona czy nie? -
CubuS
Aneto, czy wiadomo kiedy bedzie coś wiecej wiadomo nt tych prac? I kiedy będziemy mogli ustalić tematy i zacząć nad tym pracę? -
krezka
>Karolina
Treść pytań się powtarza, a w każdym razie odpowiedź wciąż jedna: nie wiem. Argh.
>CubuS napisał
>Aneto, czy wiadomo kiedy bedzie coś wiecej wiadomo nt tych
>prac? I kiedy będziemy mogli ustalić tematy i zacząć nad
>tym pracę?
jutro, tzn w czwartek, zostanie (mam nadzieję) ustalony termin wizyty u Alinki z wynikiem "sondażu". Wtedy mam zamiar dopytać się o to co tu mamy w wątku powymieniane itd.
Mam nadzieję że termin będzie na poniedziałek.
- 1
- 2