Gitara [10401]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • pom

tutaj dam linki dotyczace tematu, co nie znaczy, ze teraz wszyscy beda musieli je czytac. poprostu beda.
    za to teraz zanim zalozysz temat "jaka gitara na poczatek" itp, to wpierw spytaj sie o to tutaj.
    gdy juz bedziesz pewny co do kilku modeli, z ktorych bedziesz chcial wybrac ten swoj jedyny, ograsz go i wciaz bedziesz miec watpliwosci, to spokojnie mozesz zalozyc temat, o konkretnym modelu, pytajac sie o konkretna sprawe
  • Bugal

akustyk do okolo 500 zł, aby sie wygodnie grało, nisko struny, dobre brzmienie i o ile mozliwe z wycieciem? Ma ktos doswiadczenie z akustykami bo ja w ogole ?
  • prz3mek

no ja w sumie jak miałem przez pewien czas jak grałem to był za 1300 i sie oswoiłem.Ale nie miał tych wszystkich przymiotników które wymieniłeś było by za pięknie.. Allegro panie.. za 500 zł nie masz co wybrzyydzać a cos napewno znajdziesz.
  • pom

http://allegro.pl/item155648285_jas...
    podobno ta jest spoko
  • Anonim

>pom napisał
    >podobno ta jest spoko

no tak, w końcu jest nawet napisane: "naprawdę warto" :]

• Old Boy

>Bugal napisał
    >akustyk do okolo 500 zł, aby sie wygodnie grało,
    >nisko struny, dobre brzmienie i o ile mozliwe z wycieciem?
    >Ma ktos doswiadczenie z akustykami bo ja w ogole ?

Zazweczaj gitary akustyczne są budowane podobnie o brzmieniu decyduje rodzaj drewna z jakiego są zbudowane a to wpływa na cenę - nie kupuj gitary bez kogoś kto ma pojęcie o tym instrumęcie-wcisną ci fajans a to nie dobre

• Old Boy

Ważne możliwie szeroki gryf jak na akustykai wycięcia- moim zdaniem w pudle pogarsza brzmienie a ułatwia granie w wysokich pozycjach
    Kupiłem gitare bez wycięcia
  • K.

gram tak około pół roku na akustyku i chce kupić elektryka... ale o nich nie mam zbyt dużej wiedzy... może pomożecie coś wybrać??
  • -Folek-

podstawowe pytanie, co chcesz grać i ile chcesz wydać =] bo ja ci mogę polecić Fendera Strata Deluxe... ale co z tego skoro on kosztuje ze 6000zł =]
  • Lechu

a ja polecam Music Man JP :]
  • Bugal

no wlasnie nie ma opcji zeby kupic akustyka na allegro, bo to prezent dla kumpla i nie wiem ile bedzie na to kasy. pojezdze po sklepach w warszawie i cos wybiore myśle, ale na pewno nie J&D :D A moze mi polecicie ktora firma robi niezle akustyki ( Jak na tą cenę 500-600 zł ? )
  • Old Boy

Z gitarami jest podobnie jak z samochodami więcej kasy zazwyczj lepsze wiosło.
    Kupno instrumentu to trudna sprawa-walory estetyczne liczą się także poniweaż
    spędzasz z nim wiele czsu swego życia.
  • Old Boy

Gitary z wysokiej półki mają czsem takie zalety że tylko niektóży potrafią to słyszeć a przeciętni i tak odbiorą brzmienie jak poprostu gitary.
  • Old Boy

Man akustyczną gitarę Epiphone AJ 500 RNS - dla mnie ten instrument ma jakieś pole magnetyczne ciągle muszę mieć ją w ręku.
  • Jaśmin

ja kupiłem Burthona, nówkę w Riff'ie, 2 lata temu za 470 PLN i brzmi świetnie, i każdy to przyznaje, da się kupić dobre wiosełko w tej cenie
  • Old Boy

>Huggy Bear ^^ napisał
    >ja kupiłem Burthona, nówkę w Riff'ie, 2 lata
    >temu za 470 PLN i brzmi świetnie, i każdy to
    >przyznaje, da się kupić dobre wiosełko w tej
    >cenie

Gitary za taką kasę mają znaczną rozbieżność w brzmieniu trzeba dobrze trafić-kupiliśmy dwie dla kolegów meksykańskie identyczne modele i jedna z nich ok. a druga mierna ale to dopiero wyszło po rozegraniu .
  • shovel

>Ryszard napisał
    >Man akustyczną gitarę Epiphone AJ 500 RNS - dla
    >mnie ten instrument ma jakieś pole magnetyczne
    >ciągle muszę mieć ją w ręku.

eppiphone ma to do siebie że jeden egzemplarz brzmi dobrze, drugi egzemplarz nadaje się tylko na śmietnik.
    generalnie moim zdaniem za 500 zł to nie ma co marzyć o dobrym i strojącym akustyku.
    Za tą cenę możesz dostać albo dobrego klasyka (np hohner hc06), albo "podstawkę" akustyka.
    poszukałbym używanych crafterów, ew. takamine... może jakiś garrison (są nisko struny i miękkie).
    odradzam hohnery akustyczne... są po prostu do dupy, twarde, nie stroją itp. Washburn czasem się dobry trafi, ale trzeba każdego sprawdzać czy stroi na wyższych prograch. generalnie, ja zawsze sprawdzam czy gitara stroi jeszcze na 10 progu, jak tam się dźwięk nie rozjeżdża to jest ok.
    no i... lepiej dozbierać kasę i kupić później, anieżeli sprzedawać pudło ze stratą i dokładać później.
    pierwsza gitara jest najważniejsza.
  • Inspektor Gadget

>Huggy Bear ^^ napisał
    >ja kupiłem Burthona, nówkę w Riff'ie, 2 lata
    >temu za 470 PLN i brzmi świetnie, i każdy to
    >przyznaje, da się kupić dobre wiosełko w tej
    >cenie

no za te cene to nawet moze sie uda dwa kupic wioselka: http://www.allegro.pl/item159269284...

wezcie nie zanizajcie juz tak na maxa tych cen... rok temu na tym gronie 900zl to bylo absolutne minimum z jakim ludzie wyskakiwali i juz wtedy lapalismy sie za glowe przy doradzaniu jakiegos sensownego sprzetu... potem pojawili sie smialkowie ktorzy zapytywali o sprzet za 700zl... a my cos probowalismy wykrzesac z ciemnych zakamarkow allegro... w tym roku panuje moda na 500zl... az boje sie pomyslec co bedzie za rok... wpadnie ktos i powie "polecicie jakas sensowna gitare za 150zl?"... juz tu taki jeden byl co sie pytal o gitary za 178zl...
  • shovel

co fakt to fakt. tak jak pisałem - do 500 można kupić fajnego klasyka, hohnera albo yamahę np.
    za jakieś 900 zł jest całkiem dobry garrison, nie pamiętam modelu (200?) ale całkiem przyjemnie mi się na nim grało... tak w granicach 1200-1500 jest już duży wybór dobrych "wioseł"
  • Johnny B. Goode

A ja myslalem ze moje wioslo za 1700zl to tania sensowna gitarka. Widac przeplacilem 1200zl...
| |

Witamy na gronie Gitara, największym gronie w serwisie związanym z tym instrumentem. Jeśli zapis...

Fotki

Miejsca grona (1)