-
najata
O takich przpadkach nie słyszałam. I szczerze mówiąc wątpię, bo oni mają chyba jakichś swoich stałych "współpracowników", u których ten WF można zaliczać - ale to by trzeba się było pytać u źródła, czyli w Studium, bo ja mogę co najwyżej tylko coś sobie powymyślać :P -
Piotr
rejestracja dokonana...
pozostaje napisać matme i fize jak najlepiej i czekać:) -
Anonim
Wiecie może, czy jest możliwość przepisania zaliczenia WFu z innej uczelni? jestem na 1 roku ekonomii na UW, chciałam zacząć od października geodezję jako drugi kierunek. Byłoby super, jakbym mogła sobie darować chociaż WF...
I jeszcze jedno pytanie - czy mając FCE i CAE jestem zwolniona z angielskiego, czy i tak muszę zaliczyć ileś semestrów?
Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam -
-
najata
O "przepisaniu WF" nie słyszałam i szczerze wątpię.
Co do języka - widzę, że od tego roku akademickiego (2007/2008) zmienił się regulamin języków w SJO: http://www.sjo.pw.edu.pl/nauczanie/...
Masz tam, w paragrafie drugim, obowiązki studenta. Jest napisane, że "obowiązkiem (...) jest systematyczne studiowanie przynajmniej jednego języka obcego". Ale to, jaki język wybierzesz, to już Twoja decyzja.
Do tej pory było tak, że obowiązkowy był tylko egzamin, a same języki - wolna amerykanka, chcesz chodzić - możesz, nie chcesz - nie musisz. Miałaś tylko obowiązek zdać egzamin, a wszystkie punkty za zajęcia z języka dostawałaś, gdy go zdałaś do szóstego semestru. Ale skoro SJO zmienło regulamin (to wszystko bierze się stąd, że uczelnia ciągle i stopniowo dostosowuje się do standardów ECTS), to wątpię, żeby wydział miał jakieś swoje, inne zdanie na ten temat. SJO jest ogólnouczelniane.
Co do zwolnień z języka jeszcze - jak widać, z zajęć Cię nie zwolnią, ale jeśli masz CAE to się tylko ciesz, bo z egzaminu tak :) http://www.sjo.pw.edu.pl/egzaminy/b... i tam link do certyfikatów, tu nie powinno się nic zmienić. Trochę przez chwilę zastanowił mnie fakt, że o zwolnieniach wspominają tylko przy ustnym, ale w starych zasadach jest tak samo napisane, a CAE na przynajmniej C lub FCE na B zwalniał z całości.
Dorzucając trochę uszczypliwie w podsumowaniu - szukanie u źródeł nie boli, wszystko jest na właściwych stronach; ).
A od siebie jeszcze tylko dodam, że jestem niezmiernie ciekawa, co zdecydowało o wyborze geodezji obok ekonomii? Bo tak jakoś nie wiążą mi się te kierunki bezpośrednio. Mam co prawda koleżankę, która studiuje geodezję obok matematyki "bo wydało jej się to ciekawe", niemniej każdej kolejnej opinii chętnie wysłucham :) -
Joanna...
WF powinnaś spokojnie przepisać... ja przepisałam z SGGW dwa semestry... chyba że to ma znaczenie z której uczelni się przepisuje ale nie sądzę... -
Anonim
i oby w moim wypadku też było tak, jak piszesz :)
>najata napisała:
>A od siebie jeszcze tylko dodam, że jestem niezmiernie
>ciekawa, co zdecydowało o wyborze geodezji obok ekonomii?
>Bo tak jakoś nie wiążą mi się te kierunki
>bezpośrednio. Mam co prawda koleżankę, która studiuje
>geodezję obok matematyki "bo wydało jej się to ciekawe",
>niemniej każdej kolejnej opinii chętnie wysłucham :)
Po prostu po pierwszym roku okazało się, że jednak ekonomia nie jest tym, co chciałabym robić w życiu :) już w tamtym roku zastanawiałam się nad geodezją, ale ostatecznie wybrałam ekonomię, co nie okazało się najszczęśliwszą decyzją; ) niemniej nie chcę rezygnować z tych studiów, bo ekonomia sama w sobie jest ciekawa, ale chciałabym jednak pracować w innej branży. Ale może połączę te dwie rzeczy i założę własną firmę geodezyjną?; ) kto wie; ) -
Piotr
-
najata
> lubisz paprać sie w błocie:D? na budowach:D
E tam, w jakim błocie?
>marcia napisała:
>Po prostu po pierwszym roku okazało się, że jednak
>ekonomia nie jest tym, co chciałabym robić w życiu :)
>już w tamtym roku zastanawiałam się nad geodezją, ale
>ostatecznie wybrałam ekonomię, co nie okazało się
>najszczęśliwszą decyzją; ) niemniej nie chcę
>rezygnować z tych studiów, bo ekonomia sama w sobie jest
>ciekawa, ale chciałabym jednak pracować w innej branży.
>Ale może połączę te dwie rzeczy i założę własną
>firmę geodezyjną?; ) kto wie; )
Ok, rozumiem :) Życzę dostania się w takim razie i poradzenia sobie z dwoma kierunkami naraz (co jak najbardziej jest możliwe)! :)
-
Piotr
>najata napisała:
>> lubisz paprać sie w błocie:D? na budowach:D
>
>E tam, w jakim błocie?
taka dygresja...
a na budowach jak to na budowach nie odrazu staja ścieżki osiedlowe czasem jest błoto czasem suchy piach różnie to bywa:)
mnie osobiście bardziej kreci praca w terenie niż obijanie sie za biurkiem i np bycie urzędasem
-
Monia
Pytania standard:
# Czy trudno jest się dostać na geodezję?
# Jaki był próg punktowy w zeszłym roku?
# Czy pierwszy rok jest bardzo trudny do zaliczenia?
Pozdrawiam; ) -
Odpowiedz standardowa:
#Poczytaj pare postow wyzej.
#Popatrz na poprzednie strony tego watku.
#Przejrzyj ogolnie watki na calym gronie.
Pozdrawiam rowniez; ) -
Monia
Nie wiem, czy wiesz, ale czas to pieniądz - wiec miałam nadzieję, że chociaż na ostatnie pytanie przeczytam odpowiedz: "tak" lub "nie"... -
Anonim
Z pierwszym rokiem to teraz ciężko mówić bo zmieniła się teraz trochę organizacja. Pojawiło się trochę nowych przedmiotów, a parę starych wygląda inaczej. A poza tym kwestia trudno/łatwo zależy od twojego podejścia, chęci i umiejętności. Jedni przemykają bez problemu, a znałem takiego co po pierwszych ćwiczeniach z matmy po liczbach zespolonych jak poszedł tak już nie wrócił :D. -
-
Anonim
LOL. Skoro czas to pieniądz to zapewne musisz zapłacić Krystianowi za odpowiedź... -
Monia
-
>Pytania standard:
># Czy trudno jest się dostać na geodezję?
Zależy
># Jaki był próg punktowy w zeszłym roku?
112
># Czy pierwszy rok jest bardzo trudny do zaliczenia?
Zależy
5€
:)
-
Anonim
Ja chciałam spytać, czy jest duży problem ze zmianą grup ćwiczeniowych? Bo właśnie probuje się dostać na geodezję jako 2 kierunek i martwię się jak będzie z planem. Co prawda mój obecny kierunek (gospodarka przestrzenna UW) jest bardzo liberalny jeśli o to chodzi, ale w razie czego pytam, bo nie chciałabym po "ewentualnym";] dostaniu się rezygnować.
A i jeszcze jedno, czy studenci przydzielani są do grup alfabetycznie? Czy sami sobie wybierają grupy? -
Ze zmiana grup z reguły nie ma problemow, chyba ze chcesz sie przeniesc do licznej grupy.
Tak, grupy sa dzielone wg. alfabetu.
powodzenia.:) -
Anonim
-
● Domin ●
niby wg alfabetu, ale po pierwszym semestrze z reguły likwidowana jest jedna grupa, a pozostałe w niej osoby są przydzielane do innych grup