Geodezja PW Warszawa [1217]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Mariusz

czy ma moze ktoś ze starszych lat pytania na kataster u Wilkowskiego i katrografię u Pędzicha jak tak to niech wrzuci mi na poczte:) mariusz0912@gazeta.pl
  • mary

Co do Pędzicha to nic nie mogę powiedzieć bo z nim nie mialam ale u Wilka to chyba zawsze jest tabelka tzn masz podane na rowy - masz podać jaki to jest użytek gruntowy i podac symbol. Chyba 2 lata temu były takie fajne przykłady np nieczynny cmentarz albo ruiny. To najlepiej wykuć z rozporządzenia o ewidencji. Poza tym to chyba zawsze pyta się o działkę ewidencyjną i o jednostki rejestrowe np. podaje kilka działek i podstawy nabycia i trzeba napisać ile to jest jednostek rejestrowych. Miałam swego czasu troche tych pytań z odpowiedziami ale niestety miałam małą awarię kompa i wszystko się .... Pozdrawiam i życzę powodzenia
  • Arek Felczyński

u nas na WAT Pędzich dał takie cuś:
    wyjaśnić pojęcia jakies tam aha długość i szerokośc geogr krzywe główne. Opisać: odwzrowanie G-K, I tw Tissou, układ 1942, 1965, 2000, i scharakteryzować odwzorowanie ze względu na kryterium ale już nie pamiętam jakie. W sumie to była zerówka więc pytania całkiem łatwe były. Dr P. coś wspominał że na egzaminie w sesji takiej zabawy już nie będzie :/
  • Kubryk

Dr P dużo mówi, ale pytania raczej się powtarzają. Generalnie zawsze są jakieś definicje do napisania, trzeba scharakteryzować jakieś odwzorowania (np. stożkowe, etc), jakieś twierdzenie do objaśnienia. A u Wilkowskiego są z reguły 3-4 pytania i można iść na dwa terminy. U dr P chodzisz do skutku.; )
  • świeży małżonek

na katastrze Wilkowski strasznie się czepia słówek - musi być idealnie jak w rozporządzeniach. Fakt zawsze jest tabelka. Do tego są definicje budynku, lokali, działki i takie tam. Wilk zastrzega, ze są tylko 2 terminy - egzamin i porawa a potem zostaje tylko komis. Ale tak do końca to chyba tak nie jest. Do 3 razy sztuka!!! Trzeba uważać bo 3 terminu też bym nie zaliczył, ale sam sobie znalazłem kilka punktów, których Wilk "zapomniał" (za nazwisko) policzyć!!
  • świeży małżonek

na temat terminów z katastrów pisałem trochę wcześniej. Co do ściągania: pierwszy termin siedzieliśmy we 3 osoby w ostatnim rzędzie, 2 skrajne miały tę samę grupę i pod koniec egzaminu na głos dyktowały sobie odpowiedzi. Na drugim terminie były już 2 osoby pilnujące ale i tak można było pisać wspólnie z koleżanką obok.
  • S.

Wiem,ze straszyliz e tylko na 2 terminy mozna isc...ale czy to prawda..nie wiem.Natomiast wiem ze Wilkowski to porawe chyba juz w marcu robil..No i pytnaia pewniaki to tabelka z uzytkami i ostatnio byla nieruchomosc lokalowa i budynkowa..to podobno jest zawsze
  • świeży małżonek

Nie miałem z tym gościem kartografii, ale miałem dwa egzaminy na różnych semestrach i zawsze udawało się ściągać.
    Wilkowski straszy, że są tylko 2 terminy ale prawda - jakiś miesiąc po sesji zrobi dodatkowy termin
  • mary

To prawda do Wilka można chodzić do skutku i ważne jest żeby po egzaminie jak jużbądą wyniki iść do niego obejrzeć pracę bo zawsze może jakiegoś punktu nie zauważył i nie doliczył albo sam coś znajdzie. Z ze ściąganiem na katastrze to różnie bywa. My pisaliśmy w 144 i siedzieliśmy jeden obok drugiego i we wszystkich rzędach a było bużo osób do pilnowania. Szczególnie wredny jest Wojciechowski (ale on jest rzadko) Augustynowicz, i taka jedna wysoka czarna co zawsze siedzi w sekretariacie instytutu. Spoko są Ostrowski i Pułecka. U nich można ściągać. Acha i zawsze jest mało czasu i dlatego ciężko ściągać wszystko.
  • Anonim

pytania z drugiej tury z karto:
    pojęcia: wsp azymutalne, wsp izometryczne, odwzorowanie geodezyjne, opisać układ Mercatora, dowód zadania prostego metodą Gaussa z zast. liczb zespolonych(albo jakoś podobnie), opis i wyprowadzenie wzorów do odwzorowania walcowgo poprzecznego (czy jakoś tak) i podział odwzorowań ze względu na zniekształcenia
    i krótko je opisać
  • Łuki

I zestaw

1) Wyjaśnij pojęcia: współrzędne geograficzne, redukcje odwzorowawcze, kierunki główne, elementarna skala zniekształceń.
    2)Odwzorowanie Gaussa-Krugera (interpretacja geometryczna, siatka, zniekształcenia, układ współrzędnych).
    3)Przedstaw klasyfikacje odwzorowań kart. wg kształtu siatki i funkcji odwzorowania.
    4)Podać zadady konstrukcji oraz wyprowadzić wzór odwzorowania stereograficznego azymuntalnego
    5)???
| |

Grono Wydziału Geodezji i Kartografii Politechniki Warszawskiej :] http://www.gik.pw.edu.pl/ <--...

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (5)