-
IwI
Dostalam jakis poligon, pkty wezlowe i jak mam to policzyc????? help!!! :( -
Choro
1. Wyrównujesz azymuty przy punktach węzłowych(od danego(głównego) punktu węzłowego trzema ciągami dochodząc do tego samego punktu węzłowego, ciąg im więcej ma kątów tym mniejszą wagę)
2. Z odpowiednich wzorów, które masz w formularzu, wyliczasz ten azymut.
3. Odchyłki rozrzucasz na kąty w danym ciągu (przy czym kąty przy najkrótszych bokach otrzymują większą poprawkę)
4. Wyliczasz przyrostu (tutaj waga poszczególnego ciągu zależy od jego długości)
5. Wyrównujesz przyrosty (równomiernie je rozrzucając)
6. Wyliczasz współrzędne
i tyle... operacja powtarzasz dla każdego oczka. Problem tkwi tylko w tym, żę łatwo się pomylić i możę Ci się piepszyć to, który punkt jest wyjściowym, a który końcowym.
Poza tym możliwe, że ma ktoś to fajnie w exelu zrobione. Mi też by się przydało... -
nix
znalazłam moje excelowe wypociny, ja juz nie wiem za bardzo o co w nich chodzi bo to dawno było ale moze wam sie przyda -
Gregor
Jeśli masz coś takiego to poproszę. Przyda sie na pewno!!
gregoor@go2.pl -
-
melon
ludzie co wy geodezje studiujecie.. i rzucacie hasla "jakis poligon... jak go zjeść ..ugryźć" dla mnie porazka... 1 lepsza ksiazka i cos sie o tym znajdzie -
Choro