-
Piotr
mapy prawne, mapy do celow sadowych, wkreslanie na sekcje zmian w rzeczywistosci. i czasem musi robic za projektanta bo inwestor chce zaoszedzic kilka tys wtedy np projektuje sie droge na osiedlu:D zajec geodety jest mnustwo...ale i tak w rzeczywistosci kazdy geodeta wybiera sobie "specjalizacje" i tym sie zajmuje. -
Koperek
Jak pracowałem w wakacje to najcześciej robiliśmy rozgraniczenie. A multum ludzi ma płot u sąsiada :).Ale czasem są fajne robótki jak np. rozgraniczenie prawne pasa drogowego, a tą drogą jest wojewódzka sieżka i ruch jest tak duży, że myślisz sobie kiedy ten tir o ciebie zahaczy. A często bywa tyczenie jakiegoś przyłącza a później iwentaryzacja powykonawcza. Często trwa to godzine ale później trzeba się w biurze pomęczyć nad kameralką. Przynajmniej ja tak miałem:)! -
fiB
>budowach domow musimy wyznaczyc wszystkie osie<
no niezabardzo, wyznacza się osie główne a resztę robią sobie sami budowlańcy, jeżeli budynek jest bardziej skomplikowany to owszem przenosi się większość osi no i do tego wyznacza im się jeszcze szklanki pod słupy bo zwykle se nie mogą dać rady. Lista prac jest duża ogólnie wszystko co no gruncie jest trwałe i ma być trwale związane i gdzie wymagana jest szczególna dokładność, nawet setne milimetra tam mamy swoje trzy grosze. Kto boi się zakładania gumiaków, wysokości, ciasnych pomieszczeń, pracy po godzinach niech lepiej skupi się na kartografii posiedzi se przy kompie czasem coś drapnie na planszach. -
-
mikzzz
zawsze mozna wybrac tanie przeloty i pracowac na wyspach, gdzie inzynier bez doswiadczenia po studiach zarabia jakies 2000 futow miesiecznie lub 3000 euro (irlandia)...ofert pracy jest po uszy, najnowszy sprzet - tylko wypada mowic po angielsku, orientowac sie w cad'zie. wiec po politechnice mozna zostac rowniez cenionym survey/setting out/site engineer -
Piotr
ajj cad mistrowski program szkoda ze oryginal jest taki drogi ze w wiekszosc poslkich amluch i srednich przedsiebiorst geodyzjnych ogranicza sie do c-geo i winkalka -
fiB
>ajj cad mistrowski program szkoda ze oryginal jest taki drogi ze w wiekszosc poslkich amluch i srednich przedsiebiorst geodyzjnych ogranicza sie do c-geo i winkalka<
coś chyba Piotrze nie kojażysz za bardzo co to są za programy nijak się mają do zestawienia z cadem bo służą do zupełnie innych celów a i tak kogo stać to woli microstation, cadem bawią się projektanci -
marko da silva
-
Piotr
do cada dokupuje sie nakladki ktore rownierz sa drogie...stricte geodezyjne, zreszta takich nakladek jest duzo rownierz do innych fachow. jw tak jak w c-geo jak i w cadzie zrobisz mapke. jakbym ci powiedzial ze zrobie to w edgecamie to moglbys mi zarzucic brak sensu wypowiedzi:) -
fiB
problem w tym że c-geo nie jest do opracowania map, a jest programem obliczeniowym z modułem sporządzania map-szkiców pałopowierzchniowych. Chciałbym zobaczyć jak wygląda cała jednostka administracyjna utworzona w c-geo lub chociaż otwarta w c-geo, jest to zajeb...y program i napewno tańszy od nakładek na cada, a możliwości jego są duuuże. Jak robić mapę to w microstation, a obliczenia w c-geo (jest już v8, polecam). -
Piotr
ma microstastion nigdy nie pracowalem ale skoro tak chwalisz to moze warto chociaz zobaczyc jak progam wyglada i jak sie na nim pracuje. moze to kwestia przyzwyczajenia, nie negeuje:)
pozdrawiam -
Anonim
hej. jestem w 2 klasie liceum ale już poważnie interesuję się studiami geodyzyjnymi na pw. mam pytanko. jak jest z dziewczynami na tym kierunku i wogóle w tym zawodzie? czy jest ciężej niż chłopakom? -
Święty
-
Anonim
Jak jest? Słodko; )
Guru, który nie do końca uznawał wizję kobiety inżyniera już odszedł więc jest (chyba) dobrze; ). A poza tym to bardziej się zastanów czy to ci w duszy gra niż przejmuj się reakcją 'otoczenia' bo to jak zawsze... będzie różne. -
-
Anonim
Ale też, żeby stwierdzić czy "to ci w duszy gra" trzeba geodezję poznać, bo np przed studiami miałam tylko blady zarys tego, co się bedzie tutaj robić.
Generalnie jestem zadowolona, ale podobnie jak Ty eveline zastanawiam się, czy w przyszłości będą chcieli zatrudnić kobietę - geodetę (i nie mówię tu o pracy w urzędzie!) -
Anonim
-
Sawiola
a ja mam takie pytanie, czy to prawda ze studiowanie jest dosc kosztowne?? Mam na mysli oczywiscie dzienne na publicznej uczelni, ale chodzi mi o wyjazdy w teren, szkolenia, sprzet do cwiczen itd. Czy studenci płaca za to z wlasnej kieszeni?? -
konradek
-
Sawiola
-
Anonim
Konradek dobrze prawi.na praktykach płacisz za nocleg, szamę, ale i tak to co standardowy student przeznacza na wszelakie czasoumilacze przyćmiewa te wydatki -
abcd abcd
np wyjazd po 1 roku to okolo 12nocy po 25zł, niby wyzywienie we wlasnym zakresie, ale cena najnizsza jaka mozna spotkac raczej;)
akurat sprzetu wlasnego kupowac nie musisz:P bo to kilka tysiakow by cie kosztowalo:P
troche kosztuje zakup rapidografów (zależy czy wybierzesz opcje tansza czy drozsza;p) itd ale bez przesady, że te studia są aż tak bardzo kosztowne;) tym bardziej że większość rzeczy kupujesz nie na raz, a na dłuższe używanie.