-
Daniel
Może ja się wypowiem o GIPie, bo jakoś widzę, że nikt się nie odzywa.
Pierwsza sprawa-może kiedyś tak było, że prowadzący zwalniali z zajęć, czyli że wydają projekty i potem można nie przychodzić, tylko je oddać na koniec. Niestety na żadnych ćwiczeniach na VIII semestrze tak nie było i na IX też się na to nie zapowiada. Wszędzie chociaż na pięć minut trzeba się w tygodniu pojawić.
Sprawa druga - GIP to 60% Cada, 30% rachunku wyrównawczego i 10%...Cada :-).
Sprawa trzecia praktyki - teoretycznie 9dni w Grybowie, ale kończy się spokojnie w 6-7dni. Ćwiczenia-suwnica, pomiar stacji kolejowej (chyba najlepszy motyw na tej specjalizacji), pionowość komina, taka dziwna niwelacja której 99.9999% osób nigdy nie będzie wykonywać, inwentaryzacja mostu, pomiar jakimś gadżetem sprzętowym firmy Leica. Ogólnie dużo wolnego czasu, chyba najwięcej ze wszystkich wyjazdów.
Plan zajęć - na VIII semstrze to zależy od szczęścia. Jedna grupa miała plan idealny - na uczelni musieli być chyba tylko jeden dzień w tygodniu. Druga grupa miała gorzej - ćwiczenia porozrzucane na trzy dni. Za to na semestrze IX wszyscy mają jednakowo, czyli nie za specjalnie. 1/2 etatu to max, co można wycisnąć jeśli myślicie o pracy.
Prowadzący - z każdym raczej się spotkaliście. Nie ma już kos, jakie zdarzały się wcześniej. Co by tu powiedzieć. Otóż Ci co wydawali się srodzy, tak naprawdę są ludźmi konkretnymi i z takimi pracuje się najlepiej. I na odwrót. Ale ogólnie nie ma problemów.
Semstr VIII
Budownictwo - kontynuacja przedmiotu z dobrze znanym Wam prowadzącym. Wykłady - zaliczenie na którym można mieć na wierzchu wszystko co wymyślicie. Ćwiczenia - dwa proejkty, ale raczej więcej liczenia niż rysowania, czyli odwrotnie niż to było wcześniej.
GIP - głównie o technice pomiarowej zwanej autokolimacją, czyli o czymś czego pewnie nigdy nie użyjecie, ale znać trzeba. Uwaga -tylko jakieś 10% osób jest dopuszczona do egzaminu, reszta zalicza ćwiczenia na 4 albo 5 i jest z niego zwolniona:-).
Geodezja miejska - wykłady z egzaminem - trochę to połączenie SUTu z GIPem. Za to ćwiczenia to niezły trening Cada. Jedno to wykreślenie mapy prawnej z projektowanym podziałem, drugie to opracowanie wysokościowe placu budowy.
Podstawy optoelektroniki - wykład prowadzony przez ludzi z Elektrycznego. Jak już wiecie co to jest laser, to można sobie darować.
Projektowanie Konstrukcji Pomiarowych - spoko przedmiot z prof. Prószyńskim. Na koniec egzamin. Dużo rachunku wyrównawczego, trochę statystyki, ogólnie rzeczy podobne do tego co było an przemieszczeniach, ale jakoś bardziej to do mnie tarfiało niż tamto.
Wszystko można skończyć, zanim zacznie się sesja.
Semestr IX
GIP - seminarium. Każdy przygotowuje referat na jakiś dowolnie wybrany przez siebie temat.
Geodezja górnicza - na wykładzie omawianie instrukcji górniczych i technik pomiarowych, na ćwiczeniach jakieś obliczenia, żeby goście co idą z dwóch stron z tunelem jakoś się spotkali. Ciekawa sprawa to pomiary w tunelach ciepłowniczych pod Gmachem Głównym.
Geologia Inżynierska - nie bardzo się tym interesuję, ale jak ktoś lubi skały i historię naszej planety, to będzie zachwycony. Na ćwiczeniach referaty.
Mechanika Budowli - jak narazie po dwóch miesiącach niewiele z tego rozumiem, więc nie mogę się zbytnio wypowiadać. Ale podobno wszyscy zaliczają, mam nadzieję...
Modele matematyczne w badaniu przemieszczeń - czyli część trzecia zajęć z prof. Prószyńskim. W sumie to wszystko nadal kręci się wokół tego samego - umiesz wyrównywać sieci albo masz do tego dobry program w excelu - nie masz problemu. Nie umiesz - masz problem.
Projektowanie systemów pomiarowych - Poznaje się jakieś składniki systemu, czyli termometry,radiomoedemy, tachimetry, inklinometry, a na koniec projektuje się swój system z użyciem całego tego sprzętu.
Pomiary przemieszczeń - seminarium. Znów referat na wybrany z listy lub swój temat.
Powiem jedno. Gdybym miał wybierać jeszcze raz, znów poszedłbym na GIP. Jeden raz w Grybowie więcej - bezcenne:-]. -
Koperek
-
Anonim
>Daniel napisał
>Powiem jedno. Gdybym miał wybierać jeszcze raz, znów
>poszedłbym na GIP. Jeden raz w Grybowie więcej -
>bezcenne:-].
Kąśliwie to opisałeś:)
Przeczytałem calą twoja wypowiedz od początku do końca bo aż mnie zaciekawiła i w sumie się zgadza, GIP jest dla konkretnych ludzi, nie ma srania po krzakach...
Prawdziwy geodeta to taki który :
-ma but gumowy
-ma krok metrowy
i co najważniejsze
-łyk "setkowy"
pozdro, do zobaczenia w terenie;] -
-
Anonim
-
nietoperek
To kilka słów o GiNS-ie, z perspektywy osoby, która już zajęcia na tej specjalności skończyła.
Specjalność, jak już kiedyś wspominałam jest dosyć ciężka. Ale to nie znaczy, że nie jest ciekawa. :) Jeśli się trafi na dobrą grupę, to żaden prowadzący nie jest straszny :) Przedmioty są dosyć ciekawe, np.: kontunuacja astronomii, geodynamika, trochę więcej o grawimetrii, sporo z geodezji satelitarnej, coś z mechaniki nieba, geodezyjnych układów odniesienia i oczywiście geodezja wyższa :)
Można trochę pojeździć po Polsce (zajęcia z nawigacji lotniczej i geodezji morskiej są wyjazdowe - Rzeszów i Gdynia), co może robić trochę problemów z łączeniem nauki i pracy. Ale u mnie w grupie było kilka osób co łączyło pracę i studia albo studia na 2 kierunkach i dawali sobie radę :)
Co do "zamknięcia" ludzi w specjalności... no cóż, jak ma się na głowie zrozumienie setek wzorów u prof. Barlika czy przyswojenie niezbyt prostego materiału u prof. Brzezińskiego, to nie zawsze jest czas na typowe rozrywki studenckie. Ale bez przesady, w końcu nie samą nauką żyje student :D
Ćwiczenia terenowe jedne z lepszych (my akurat mieliśmy w Niedzicy), chociaż akurat nie trafiliśmy za bardzo z pogodą...
Jedna tylko uwaga - zabierajcie się za pisanie pracy mgr dosyć wcześnie, żeby nie zostać z nią po studiach we wrześniu, a potem październiku, listopadzie, grudniu czy jeszcze później. Warto pochodzić po prowadzących, zainteresować się, pogadać nad tematem. Wystarczy, że będziecie wiedzieli w jakim kierunku chcecie mniej więcej pójść, a pomoc w temacie pracy zawsze się znajdzie :)
Powodzenia przy wyborze :)
^"^
-
margot
Super, wielkie dzięki!
o takie wyczerpujące odpowiedzi nam chodziło; )
może odezwą się też inne specjalizacje ?
SIP, FiT ??
Co w ogóle tam się robi?
czy na tele wciąż są te nudne pokrycia terenu czy jakieś ciekawsze projekty, no i na czym polega SIP, bo wciąż niewiele wiemy o tej dziedzinie... -
margot
>Słodycz napisał
>Prawdziwy geodeta to taki który :
>-ma but gumowy
>-ma krok metrowy
>i co najważniejsze
>-łyk "setkowy"
świetne :)
takie hasła powinny być na koszulkach wydziałowych; )
-
melon
no cóż nie chce komentować wypowiedzi w stylu "o wszystkim i o niczym" bo tak niestety jest... a mówienie opinii w oparciu o "bo inni tak gadają" troche ma mało wspólnego ze ścisłością płynącą ze studiów na uczelni technicznej; ) a bardziej nosi znamiona "bujania w obłokach" - co może też wiązać się z pewnymi secjalizacjami; )
ale cóż nie mam zamiaru droczyć tu sporu... moge powiedziec jak jest na KiGN:
**roboty nie ma zbyt wiele, ale JEST i to w dużej mierze wiedza praktyczna (praktyczna od strony prawa w geodezji i różnego rodzaju instrukcji - nie jest to jak wielu sądzi przepisywanie książek (jak dotąd nie wypożyczyłem nawet 1 ksiązki), ale jeżeli chce się podjąć pracę w tym kierunku trzeba poznać troche przepisów)
**praktycznie Ktoś kiedyś powiedział: " w chwili obecnej na rynku geodezja to GIP i KiGN w 80% a pozostała część to specjalizacje pokrewne - i tutaj powiem niestety (bo FIT i SIP to bardzo praktyczne rzeczy tylko niestety one dopiero ruszają na rynku, na pewno za kilkanaście lat będą królować na rynku przy obsludze dużych projektów) - na dzień dzisiejszy gdy chcesz zbudować dom korzystasz z GIP i KIGN; i znów niestety bardzo duży bałagan w geodezji - wiele papierowych źródeł i zasobów wymaga współpracy od wszystkich specjalizacji, szczerze mówiąc nie wiem co można robić po GiNS ale to tylko moja niewiedza (znam osobby po GiNS ktore nie znalazly pracy w swojej specjalizacjia pracuja w katastrze)
**czym ja się kierowałem wybierając specjalizacje:
-żeby mieć praktyczną perspektywę pracy
-żeby się nie na robić
-odrzuciłem to w czym w ogóle źle się czułem (nie polubiłem FIT i SIP)
-...
wybór należy do każdego indywidualnie - powody nie sa istotne
... ja jestem zadowolony bo mam możliwość pracy i użytecznego wykorzystywania wiedzy ze specjalizacji :) a o to mi chodzilo :)
-
rudy102
dobrze prawisz melonie
i może jak już ktoś się zdecydował co chce robić w przyszłości
np. nie ,,uczyć'' (lub słuchać ) rzeczy które się nie podobają lub nie interesują to raczej tego nie robi
....obecnie gip
każdy sobie działa tam gdzie chce ..........lub co mu bardziej na ręke jest -
Anonim
-
rudy102
-
Anonim
Uwaga Uwaga...
Prawdopodobnie na początek grudnia 2008 planowana jest prezentacja dla studentów 4-ego roku na temat specjalizacji..
Po prezentacji przez ok. tydzień będzie czas na złożenie deklaracji wyboru specjalności..
Szczegółowe daty nie są znane, jednak wiadomo ze wszystko będzie miało miejsce na początku grudnia..
Tak więc pora poważnie podejść do tematu i zastanowić się nad wyborem specjalizacji.. -
najata
Tu też napiszę:
Wstępnie termin spotkania przed wyborem specjalności ustalony został na 4.12.2008 (przyszły czwartek), godz. 16.15, sala 144. W poniedziałek pod dziekanatem ma być informacja potwierdzająca lub negująca ten termin (i w tym drugim przypadku podająca inny). -
-
Anonim
>foreign affair napisał
>To ja ponawiam prośbę o przybliżenie FiTu i SiPu :).
FiT
~Na pewno nie będziecie się nudzić, specjalność jest wymagająca ale dzięki temu jeśli będziecie chcieli nauczycie się 2 razy więcej niż dotychczas na studiach i nie będzie to wiedza typu "glebki", a praktycznie w życiu zawodowym przydatna:
~Nauczycie się samodzielności, realizacja pracy przejściowej, i mgr ma ogromny aspekt badawczy głównie dlatego, że wychodzą coraz nowe aplikacje o których, niewiele osób ma pojęcie. Obecnie jest nowy pakiet Inpho, jedną z aplikacji badam pracy przejściowej, zapraszam:
http://lidar.blox.pl/html
~Nie jest to specjalność idealna ale daje możliwość robienia w życiu zawodowym rzeczy Różnych i ciekawych, wymaga od Was sporej inicjatywy bo nikt za rękę nie będzie Was tu prowadził, ogromny kontakt z lit ang, aktualnymi publikacjami i rozwiązaniami
~Praca wbrew pozorom to nie klikanie po ortofotomapie, (to akurat z doświadczenia zawodowego wiem, że robią Kartografowie - TBD),
~4 najlepsze osoby, które wybiorą się na specjalność (decydują oceny z egzaminów z Fotki i średnia) wyjadą na 10 semestrze do Vienna University of Technology pisać tam mgr. u boku ludzi tworzących najnowsze technologie (m.in SCOP++)
Praca? Fotogrametria jest wokół Was, wymienię tylko te zastosowania o których możecie nie mieć pojęcia:
- zumi.pl ( ortofotomapy, bazy pkt adresowych, warstwa Topo) i wszystkie pochodny wyszukiwarki.
- Google Earth, Maps
- Street View (wykorzystujące system Mobile Maping System - MMS)
http://maps.google.com/help/maps/st...
- Skaning naziemny (renowacja zabytków, inwentaryzacja, "architektoniczne" modelowanie 3D)
- Skaning lotniczy (modelowanie 3D miast, generowanie DTM, DSM)
- Auto-Mapa 5.0 i inne (generowanie brył budynków 3D)
- DTM, DSM, modele 3D do symulatorów lotów, symulatorów działań anty terrorosytycznych (Polskie firmy mają większość podwykonawstwa kontraktów armii USA)
- i wiele innych..
No i te "nudne"
- kontrola działek systemu LPiS metodą Foto
Reasumując, jeśli komuś nie podeszła fotka w żadnym dotychczasowym wydaniu to pewnie na specjalności się to nie zmieni, jeśli jednak chociaż trochę Was zainteresowała to zapraszam, na pewno będziecie zadowoleni.