Geodezja PW Warszawa [1045]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Arkadiusz

• 24/05/2007 10:21
    Hej, ciekaw jestem opinii ludzi którzy już wybrali..
    ~Na czym jesteście?
    ~Jak jest a jak miało być?
    ~Czy żałujecie?
    Bądźcie obiektywni i "samokrytyczni" samo zachwalanie własnych wyborów dla zasady zamaże tylko nam obraz..
    Osobiście mam swoją faworytkę ale chyba Wy wiecie lepiej..

Z góry dzięki, 3 rok

7.
  • Siemion

• 25/05/2007 00:59
    - jestem na GIP-ie
    - jest jak miało być; ) czyli raczej luzy .. przynajmniej na uczelni bo sporo trochę projektów do roboty zadają, te przedmioty które są ze specjalizacji to nawet są ciekawe i robi się coś konkret <pomijam przedmioty przymusowe dla całego roku...bo te to przegięcie i właściwie największe umęczenie dla wszystkich specjalizacji>
    - nie żałuję bo mnie tam się na GIP-ie podoba; )

p.s.. to była wypowiedź w pełni obiektywna co by nie było; )
  • Andrzej

• 30/05/2007 09:41
    GiNS polecam tym co nie wpadają w dołki jak sie okazuje, że nic nie rozumieją :P

- nie jest aż tak ciężko jakby sie mogło zdawać, początek może jest trochę trudny i przerażający, ale potem wszystko zaczyna iść już normalnie;
    - są przedmioty które zrozumieć nie trudno, ale są i takie których do końca tak naprawdę sie nie da, chyba, że ma się bardzo dużo czasu na przerabianie materiału z fizyki, matematyki i innych takich w wolnych chwilach (chodzi o wykłady u prof. Barlika);
    - kadra, to jest to czego inne specjalizacje mogą nam pozazdrościć :))

- co do samej nazwy "Geodezja i Nawigacja Satelitarna" - to narazie (8 sem.) nic z tego nie było, ale ja nie narzekam;
    - wielki minus to SIP ... nie wiem po co nam to potrzebne !!! Materiał, który przerabiamy i wszystko co jest związane z tym przedmiotem to po prostu porażka (choć może jest to wina prowadzącego);
  • Szkrrrapka

• 30/05/2007 22:39
    KiGN - polecam; )
  • IzabelaGawrońska

• 31/05/2007 13:39
    A jak to jest z wyborem i przydziałem specjalizacji?
    Czy zazwyczaj jest tak ze jeśli wybieramy np. GIP to wszyscy sie tam dostają czy raczej jest jakiś przesiew.
  • Słodycz

• 31/05/2007 18:00
    Jasne ze jest przesiew, nie ma tak lekko, czy sie dostaniesz na daną specjalność zależy od średiej ocen z pierwszych 2 lat oraz ilości osób chetnych na daną specjalizację.
  • Słodycz

• 31/05/2007 18:02
    Wogóle żeby iść na studia magisterskie trzeba mieć średnią powyżej 3.5 z pierwszych 2 lat studiów jak nie to inżynier i dopiero potem uzupełniające jak komuś sie bedzie chciało :D
  • Michał Jachyra

• 31/05/2007 20:07
    na którą specjalizacje najwięcej studentów sie zwykle wybiera ??
  • << Asia>>

• 31/05/2007 20:46
    Na najlepszą! Jedyną słuszną! Czyli GiNS!
    Jakby to powiedział pan Olszak...
    :-P
  • Słodycz

• 31/05/2007 21:17
    Wszyscy co mieli z NIM idą na GiNS nie ma innej opcji :)
    a tak na serio to najwiecej ludzi w tym roku poszlo na Kataster no i Gip jest zawsze oblegany.
  • nietoperek

• 31/05/2007 22:44
    No wiesz... w sumie, to aktualnie na GiNS-ie jest najwięcej osób od Olszaka :D
    Wiem, że osoby ze średnią poniżej 3.5, które chciały być na magisterce, napisały podanie do Pani Dziekan i jakoś na specjalizacji są.
    A jeśli ktoś ma wielką chęć bycia na danej specjalizacji, to na pewno coś wykombinuje i może się uda stworzyć dodatkowe miejsce... :D
  • Łuki

• 01/06/2007 14:00
    Jednak większość osób dostaję się na tą specjalność na którą chcieli. Ta mniejszość to oczywiście osoby ze słabszą średnią, które chciały się dostać na te bardziej oblegne specjalizację (KiGN, GIP). Możliwe jest zamanienienie się z kimś miejscami na specjalizacji jeśli znajdzie się chętnego.
    Nikt jeszcze nie pisał o KiSiG'u.
    No cóż,specjalizacja ta ma opinie tej na której się najmniej robi i tak chyba jest. W tym semestrze (VIII) odzwyczaiłem się od robienia ćwiczeń, sprawozdań i od nauki.
    Pewnie jest to poczęści sprawa prowadzących - mamy zajęcia głównie ze "starą gwardią", Myślę że gdybyśmy mieli zajęcia z młodszymi prowadzącymi (np. z Lewiszem) to byłoby ciekawiej.
    Po przejrzeniu programu przedmiotów na semestr IX wydaję i się, że na następnym semestr będzie bardziej intensywny, ciekawy i będzie więcej do roboty. No bo ile się można opierdalać.
  • Elerrina

• 04/06/2007 22:18
    Zwykle najwięcej ludzi sie pcha na GiP, Kataster i Karto ( to tak w kolejności) najmniej na fotkę. Ja jestem na GiNS i nie narzekam, no bo inna specjalizacje są dla mnie bez wyrazu. Tu jest to co mnie interesuje. Ten kto się wybiera to zapewne wie jakie go czekają przedmioty i wogóle, więc sie może spodziewać tego co go może zainteresuje. Jak ktoś się nie interesuje tym co na GiNSie jest tylko chce iść bo taka fajna nazwa to zdecydowanie odradzam.

Kadra spoko jest, większość, no ale każdy ma swoich ulubieńców i mniej ulubionych.

SIP niepotrzebny, głupi, ale trzeba to przeżyć tak jak i MNU.

Pozdrawiam i wszystko jest spoko, wkońcu to będzie 4 rok dla Was.
    W mojej intepretacji: się zachrzania ale jest luz.
  • Mario

• 05/06/2007 06:57
    Tak, tak psioczcie na SIP. Mniej ludzi pójdzie na SIP, będzie póżniej mniejsza konkurencja w pracy.
  • Arkadiusz

• 05/06/2007 09:04
    >Mario napisał
    >Tak, tak psioczcie na SIP. Mniej ludzi pójdzie na SIP,
    >będzie póżniej mniejsza konkurencja w pracy.

mógłbyś przybliżyć co tam robicie? ogólny zarys mam ale ciekaw jestem jak to wygląda w praktyce..

7.
  • Piękny Adam

• 05/06/2007 12:52
    Nic nie robimy
  • nietoperek

• 05/06/2007 17:08
    Co do SIP-u w wypowiedzi Elerriny i Andrzeja, to chodzi nam o SIP, jako przedmiot na GiNS'ie. Po co to nam to ja nie wiem. Chyba tylko i wyłącznie po to, żebyśmy mieli na co narzekać :|
    A poza tym, to dużo materiałów, dużo kserówek i dużo poruszonych tematów.
    Co do wyboru, to w pełni zgadzam się z Elerriną - jeśli się lubi tą tematykę, to człowiek się odnajdzie i zadomowi. Ale jeśli tematyka geodezji wyższej, satelitarnej i astronomii jest obca, niezrozumiała i nie do pojęcia, to nie radzę, bo sie będziecie męczyć i narzekać.
  • karin

• 06/06/2007 19:52
    No właśnie SIP :)

Dziś określany jest jako "wymóg rynku" w geodezji. To dziedzina dopiero u nas rozwijająca, za to w krajach zachodnich na bardzo wysokim poziomie.

Dlatego też, tak naprawdę program studiów pozostaje tu wiele do życzenia. Prowadzący niekiedy uczą nas jakichś przestarzałych schematów, a sami też nie bardzo się w tym orientują. Wspomniany SIP, to u nas Podstawy Geoinformatyki - tez narzekamy na niego najbardziej.

Ja tę specjalizację wybrałam sobie dużo wcześniej i wcale się nią nie rozczarowałam. Fakt, że z czystą geodezją nie ma to prawie NIC wspólnego. Oczywiście - na dobrą sprawę roboty jest mało, ale jeśli chcesz się rozwijać, to masz takie możliwości.

Mało materiałów, żadnych kserówek, wszystko robimy na komputerach na zajęciach i nic w domu. Jeden z ciekawszych przedmiotów to analizy przestrzenne, a co za tym idzie modelowanie, optymalizacja itp.

Z pracą jest ok. Możliwa w branży GIS, IT, GUSie, organach jednostek samorządu terytorialnego.

• lehu

• 06/06/2007 23:45
    a czemu na fotke najmniej chetnych jest? trudna glupia nudna czy bez perspektyw?
  • << Asia>>

• 07/06/2007 09:23
    Na pewno jedna z przyczyn to wzrok. Na ćwiczeniach z fotki bardzo męczyły mi się oczy podczas wykonywania ćwiczeń na autografach i stereokomparatorach. Słyszałam opinie o tej specjalizacji: nie pójdę tam, bo oślepnę.
    Sama w sobie specjalizacja wydaje mi się ciekawa i pociągająca. Jednak moje oczy chyba nie wytrzymają tych ćwiczeń.
    Co do pracy: może niech się wypowie ktoś starszy, ale chyba możliwości na rynku pracy są mniejsze niż po pozostałych specjalizacjach...
  • IzabelaGawrońska

• 07/06/2007 10:11
    A wogóle tak w przyblizeniu jak duża musi byc srednia żeby dostać sie na GIP czy Kataster??
  • lehu

• 07/06/2007 14:56
    a czy koniecznie trzeba miec te 3.5 zeby sie dostac gdziekolwiek? czy wtedy jedynie wyjscie to podanie i modlitwa...?
  • Arkadiusz

• 07/06/2007 18:10
    >lehu napisał
    >a czy koniecznie trzeba miec te 3.5 zeby sie dostac
    >gdziekolwiek? czy wtedy jedynie wyjscie to podanie i
    >modlitwa...?

Teoria z praktyka na naszej kochanej uczelni mija się szerokim łukiem więc pewnie ludzie poniżej 3,5 dostaną możliwość pójścia na specjalizacje z "niedoborem" chętnych.. ploty chodzą u nas że tak na SiP wrzucili w tym roku ludzi..
  • kasia

• 01/07/2007 21:21
    moja siostra skończyła fotke i w sumie teraz pracuje jako "analityk geograficzny" - jeździ w terenie i zbiera dane z GPS-ów... wiec to chyba jeden z licznych przypadków, w których wybierana specjalizacja niewiele wspólnego ma z przyszłą pracą... podobno warto wybrać to co nas najbardziej interesuje żeby się nie męczyć przez te 1,5 roku...ja osobiście wiem że będe omijała szerokim łukiem GIP i raczej fotke też...
  • Jacek N

• 02/07/2007 11:20
    SIP jest najzajebistrzy. Spoko mamy squad, dużo do roboty nie ma, a jak już coś jest, to nawet ciekawe rzeczy. Ale z robotą w tej dziedzine może być różnie, przynajmniej na początku, bo to dopiero raczkująca dziedzina wiedzy w Polsce.
    Co do tego żeby trudno się było dostać na GIP to taka nie do końca prawda. Może w tym roku tak było, ale w poprzednim można się było załapać bez problemu, to zależy od rocznika, w przeciwieństwie np do katastru, który co roku jest chyba mocno oblegany.
    W przypadku fotki tez chyba nie trudno się dostać, chociaż przy wyborze tej specjalizacji trzeba sobie zdawać sprawę, że w fotce też chyba nie jest wesoło z robotą. Jak już szukać pracy w fotogrametrii to tylko w firmach specjalizujących się w tej dziedzinie, a tych znowu aż tak dużo to chyba nie ma.
    KiSIG to nieroby.
  • Mario

• 06/07/2007 12:12
    dobrze mówi dać mu wódki
  • ..::Pawełek::..

• 14/11/2007 21:46
    Mam pytanie co byscie mi doradzili? Zastanawiam się nad Gip-em i GiNS-em. Na którą warto pojsc i czemu? Dzieki i Pozdrawiam.
  • Ola

• 15/11/2007 02:03
    a ja mam takie przewrotne pytanie :D
    ktoś idzie na studia inżynierskie? :D
  • Elerrina

• 15/11/2007 11:13
    GIP i GiNS - są to dwie zupełnie innego kalibru specjalności. Tu trzebaby się kierować głównie tym, co Was w życiu bardziej interesuje :)

Pozdrawiam gorąco!
  • Mariusz

• 15/11/2007 17:23
    GIP i jeszcze raz GIP. Jeden projekt na semestr można spokojnie zrobić, na resztę są gotowe programy. Ai oczywiśćie zajęcia z najlepszym profesorem Prószyńskim. Polecam, w tym tygodniu jeszcze nie byłem na uczelni:)
  • (:___:)

• 15/11/2007 23:58
    Zastanawiam sie nad wyborem SIP-u albo Kartografii. Co sie dzieje na kartografii to juz wiem natomiast interesuje mnie jak wygladaja zajecia z kadra na SIP-ie czy cisna bardzo?? czy mozna polaczyc prace i nauke?? czy zajecia sa od pon. do pia. i czy nie jest nudno??
  • Arkadiusz

• 21/11/2007 17:13
    Dostałem email z średnią od Asi więc domyślam się że niedługo można spodziewać się przydziału na specjalności? Zna ktoś jakiś sprecyzowany termin?
  • Elerrina

• 21/11/2007 19:20
    Życzę powodzenia i żeby się każdy dostał tam gdzie chce :) Pozdrawiam!
  • rudy102

• 21/11/2007 20:37
    tak przydzialy za miesiac moze przeciez to ciezka sprawa tyle osob tyle pracy i za miesiac ostateczna wersja jak by nie mozna udostepnic wstepnej wersji zeby kazdy mogl w miare zobaczyc na co moze startowac..................... ..............
  • margot

• 09/11/2008 00:34
    Jako, że termin wyboru specjalizacji zbliża się nieuchronnie, pomyślałam że podbiję temat. Mam nadzieję, że osoby będące już na magisterce pomogą niezdecydowanym w wyborze pisząc z grubsza
    - co robi się na poszczególnych specjalizacjach (jakie zagadnienia i czy ciekawe, czy np kataster to same nudy i co się robi na SIPie bo my dopiero zaczęliśmy zapoznawać się z tematyką),
    - jak oceniacie kadrę - fajna czy robi problemy,
    - czy jest trudno, czy da się przeżyć (słyszałam że GINS jest ciężki)
    - czy są jakieś praktyki
    i co Wam jeszcze przyjdzie do głowy :)

Z góry bardzo dziękuję i cieplutko pozdrawiam życząc przyjemnego długiego weekendu

• arti.

• 09/11/2008 10:37
    przyłączam się do prośby
  • marta

• 09/11/2008 23:11
    a ja mam pytanie z innej beczki do kogoś z GiPu: jak to jest z planem zajęc? czy jest tak że da się pogodzic zajęcia z pracą? bo z planu na następne semestry wynika że nie za bardzo... :(, proszę o pomoc....
  • Arkadiusz

• 17/11/2008 20:42
    >margot napisała:
    >Jako, że termin wyboru specjalizacji zbliża się
    >nieuchronnie, pomyślałam że podbiję temat. Mam
    >nadzieję, że osoby będące już na magisterce pomogą
    >niezdecydowanym w wyborze pisząc z grubsza
    >- co robi się na poszczególnych specjalizacjach (jakie
    >zagadnienia i czy ciekawe, czy np kataster to same nudy i co
    >się robi na SIPie bo my dopiero zaczęliśmy zapoznawać
    >się z tematyką),
    >- jak oceniacie kadrę - fajna czy robi problemy,
    >- czy jest trudno, czy da się przeżyć (słyszałam że
    >GINS jest ciężki)
    >- czy są jakieś praktyki
    >i co Wam jeszcze przyjdzie do głowy :)
    >
    >Z góry bardzo dziękuję i cieplutko pozdrawiam życząc
    >przyjemnego długiego weekendu
    >

KiSIG - nieroby, zjadą mnie ale co tam, sami dobrze wiedzą że bujają sie na tej specjalności, chcesz sie opitalać do mgr idź tam.
    KiGN - nuda, nuda, nuda połowa ludzi marzy by być rzeczoznawca majątkowym (powodzenia - w tym roku zamknęli studium podyplomowe), poza tym przepisujesz książki/ustawy i ściągasz na potegę bo inni tez sciągają śrubując w ten sposób sztucznie poziom.
    GiNS - Jakoś urwał mis ię kontakt z ludźmi co poszli na GiNS, ciekawe dlaczego..? Specjalność ciekawa (mój 3 typ)
    GIP - Sporo zwlniają z zajęc, te same projekty co roku, plan kiepski ale zawód dobry i zawsze pełno pracy.
    SIP - najbardziej niedoceniana spejalność na tym wydziale, to była moja druga opcja, przyszłość geodezji, ciekawa praca, niestety od 2 lat trafiają tam w 90% ludzie co wcale tam być nie chcieli...
    FiT - o swojej specjalności się nie wypowiem bo mi nie wypada, dziś wybrałbym tak samo.

Pamiętajcie, że warto by z tych studiów wynieść coś więcej niż 4 sezony Prison Break'a i 3 Herosów a specjalność to ostatnia chwila by to zrobić.
  • Panna Anna

• 17/11/2008 22:45
    widzę kolega wszechwiedzący, pewnie na każdej specjalizacji spędził semestr i jest w pełni kompetentny do wysnuwania w/w wniosków....

• Arkadiusz

• 18/11/2008 06:46
    Aniu z sarkazmem Ci nie do twarzy, to jest moja opinia z zewnątrz jak i cudze z wewnątrz bowiem wyobraź sobie, że są ludzi którzy otwarcie mówią, że na ich specjalności jest nudo, nic nie robią lub tylko ściągają. Nikogo nie chciałem urazić tylko pomóc młodszym w wyborze, co i Ty możesz zrobić wyrażając swoje opinie.
    Pozdrawiam i
    Miłego dnia.
  • 1
  • 2
| |

Grono Wydziału Geodezji i Kartografii Politechniki Warszawskiej :] http://www.gik.pw.edu.pl/ <--...

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (4)