-
Maciej Gawłowski
Cześć, jestem studentem inżynierskich dziennych z innej uczelni. Wiem, że na PW studia zaoczne magisterskie rozpoczynają się od października. Chciałbym rozpocząć studia zaoczne właśnie na Politechnice, ale wyczytałem, że trzeba mieć średnią ocen 3,75. Nie wiem, czy taką będę miał i w związku z tym mam pytanie do osób studiów zaocznych. Czy jest szansa, abym po obronie u siebie mógł studiować zaocznie na PW, nawet jeśli nie miał bym średniej 3,75? Czy komisja rekrutująca sztywno się trzymają tych reguł? Nie sądzę, abym miał taką średnią, a chciałbym spróbować swoich sił na zaocznych na PW właśnie. W końcu bym płacił za naukę to wydaje mi się, że raczej by inaczej patrzyli na to niż na dziennych? Co o tym sądzicie? -
Kamil
Z tego, co ja się orientuję, to ta średnia 3.75 nie jest progiem, który trzeba przekroczyć.
Bardziej chodzi o to, że studenci z PW, którzy mają średnią 3.75 i wyżej mają pewne miejsce na studiach magisterskich, jeżeli liczba miejsc się nie zapełni, to 'dobierani' są studenci z min. 3.75 z innych uczelni, a jeżeli i tych będzie za mało, to potem szansę na kwalifikację mają osoby z niższą średnią z PW i z innych uczelni.
To 3.75 po prostu określa kolejność przyjmowania studentów. Na zaoczne magisterskie chyba nie ma nigdy wielkich tłumów, dlatego myślę, że jest szansa, że się dostaniesz.