-
Dariusz <.:Proboszcz:.>
Witam! Mam patynie czy pamięta może ktoś (i podzieli się nimi na forum) jakie były pytania na egzaminie z fotki po 5 semestrze? Za każde inf wielkie dzięki!! Pozdro
-
*~*Anuśka*~*
coś takiego znalazłam:
różnice pomiędzy autografem analitycznym a autografem cyfrowym
Scharakteryzuj zdjęcie cyfrowe.
Co to jest ortofotografia cyfrowa? Dane źródłowe do ortofotografii, proces tworzenia ortofotomapy.
Różnica pomiędzy klasyczną ortofotografią a ‘True’ ortofotografią.
Jaką rolę spełnia technologia GPS/INS w procesie aerotriangulacji? Jakie dane uzyskujemy z tej technologii do opracowań fotogrametrycznych?
Typy i reprezentacje Numerycznego Modelu Rzeźby Terenu.
Od czego zależy dokładność NMT w zależności od przyjętej technologii kartograficznej bądź fotogrametrycznej pozyskiwania danych.
Główna różnica pomiędzy półautomatycznym a automatycznym trybem generowania NMT.
Dane jest zdjęcie cyfrowe o rozdzielczości 1200dpi, rozmiarze 230x230mm. Oblicz wielkość pliku z danymi dla obrazu panchromatyczne go i barwnego.
Jakie są główne zastosowania fotogrametrii z bliska w architekturze i archeologii. Jakiego rodzaju systemów się używa do tego celu – na konkretnych zastosowaniach.
-
Dariusz <.:Proboszcz:.>
-
Anonim
Jestem pewien, ze gdzieś już na tym forum to wklejałem:
Pytania z fotki grupa 1.2 termin I 02.02.05r. (nie po kolei)
1. (i) Jakie są różnice pomiędzy autografem analitycznym a autografem cyfrowym (stacją cyfrową). (ii) i (iii) – nie pamiętam
2. (i) Scharakteryzuj zdjęcie cyfrowe. (ii) Co to jest ortofotografia cyfrowa? Dane źródłowe do ortofotografii, proces tworzenia ortofotomapy. (iii)Różnica pomiędzy klasyczną ortofotografią a ‘True’ ortofotografią.
3. (i) Jaką rolę spełnia technologia GPS/INS w procesie aerotriangulacji? (ii) Jakie dane uzyskujemy z tej technologii do opracowań fotogrametrycznych? (iii) Zakładając, że blok zawiera 15 zdjęć w trzech szeregach (po pięć zdjęć), z 51 punktami wiążącymi i 4-ma fotopunktami XYZ rozmieszczonymi tak jak na rysunku. Oblicz liczbę równań obserwacyjnych, liczbę niewiadomych parametrów i liczbę obserwacji nadliczbowych dla aerotriangulacji metodą niezależnych modeli. ( Wynik był 253/396)
4. (i) Typy i reprezentacje Numerycznego Modelu Rzeźby Terenu. (ii) Od czego zależy dokładność NMT w zależności od przyjętej technologii kartograficznej bądź fotogrametrycznej pozyskiwania danych.
(iii) Główna różnica pomiędzy półautomatycznym a automatycznym trybem generowania NMT.
5. Dane jest zdjęcie cyfrowe o rozdzielczości 1200dpi, rozmiarze 230x230mm. Oblicz wielkość pliku z danymi dla obrazu panchromatyczne go i barwnego.
6. (i) Jakie są główne zastosowania fotogrametrii z bliska w architekturze i archeologii. (ii) Jakiego rodzaju systemów się używa do tego celu – na konkretnych zastosowaniach.
Termin I 2006
Grupa A
1. Przedstaw na rysunku szerokość geodezyjną i szerokość geocentryczną; wykaż, że maksymalna różnica szerokości geodezyjnej i szerokości geocentrycznej osiąga wartość 11,6’.
2. Przedstaw harmoniczne sferyczne: strefowe, sektorowe i tesseralne; powiąż te rodzaje harmonicznych sferycznych z wyrażeniami przedstawiającymi rozwinięcia potencjału grawitacyjnego odnoszące się do szczególnych przypadków rozkładu masy na powierzchni.
3. Przedstaw analizę dokładności wyznaczania wysokości ortometrycznych.
4. Omów transformację afiniczną współrzędnych x, y, z; przedstaw zawężenie modelu transformacji do jednego współczynnika skali (transformacja 7-parametrowa). (40)
Grupa B
5. Podaj definicje oraz podstawy klasyfikacji metod obliczania współrzędnych na powierzchni elipsoidy obrotowej. (45)
6. W jakim związku ze wzorami Stokesa pozostają wzory Vening-Meinesza? Przedstaw i omów te wzory (22)
7. Jakie parametry pola siły ciężkości umożliwiaja wyznaczenie krzywizny linii pionu?
8. Podaj definicje niwelacji satelitarnej; omów zasadnicze podejście do niwelacji satelitarnej w skali globalnej i regionalnej. (42)
c.d.n.
-
-
Anonim
Egzamin z Fotki Termin „0” 2007 r
Grupa 0.1 (grupa 0.2 różniła się minimalnie sens zadań ten sam)
1. (i) Jakie są zasadnicze różnice pomiędzy autografem analitycznym i autografem – stacją cyfrową?
(ii) Wymień główne moduły Softweru i zastosowania.
2. (i) Aerotriangulacja na stacjach cyfrowych jak się ją wykonuje, co jest dane co się otrzymuje?
(ii) Omów system GPS/INS jakie elementy wyznacza, porównaj z systemem GPS jakie dane wykorzystujemy w następnych procesach fotogrametrycznych.
(iii) Mając blok 15 zdjęć w 3 szeregach po 5 zdjęć, 45 pkt wiązących ja na rysunku i 4 fotopunktami oblicz liczbe równań, niewiadomych i obserwacji nadliczbowych dla metody niezależnych zdjęć (czyli wiązek; ))
Rys: http://img61.imageshack.us/img61/69...
Nie jestem pewien na 100% rozmieszczenia wiążących
3. (i) Opisz krótko zdjęcie cyfrowe co to jest?
(ii) Mając dane zdjęcie 2500 dpi skale 1:5000 i wymiar zdjęcia 230x230 mm oblicz:
a) rozdzielczość terenową piksela b) oblicz rozmiar pliku jaki zajmie zdjęcie cyfrowe - barwne
4. (i) Ortofotomapa cyfrowa, etapy powstawania
(ii) Jak powstaje orftotomapa z pojedynczej ortofotografii
(iii) Zastosowanie Ortofotografii
5. (i) NMT zalety i reprezentacje
(ii) Omów etapy tworzenia NMT metoda automatyczna na stacjach cyfrowych
6. Jakie fotogrametryczne systemy i dane wykorzystywane są w TBD?
7. Zalety fotogrametrii z bliska?
Więcej na: ftp: haarti.babilon.pw.edu.pl -
Anonim
O ile mnie oczy nie mylą Arku to Termin I 2006 to ci się pytania z wysokiej wkleiły.; ) No chyba, że mnie coś ominęło na wykładach :D.
Tak czy owak dzięki; ). -
Anonim
>furia napisał
>O ile mnie oczy nie mylą Arku to Termin I 2006 to ci się
>pytania z wysokiej wkleiły.; ) No chyba, że mnie coś
>ominęło na wykładach :D.
To tak na zapas wkleił jak by sie ktos pytał, bo pewnie za 2 tyg beda mieli kolosa, hehe^^ -
Anonim
>furia napisał
>O ile mnie oczy nie mylą Arku to Termin I 2006 to ci się
>pytania z wysokiej wkleiły.; ) No chyba, że mnie coś
>ominęło na wykładach :D.
>
>Tak czy owak dzięki; ).
No rozpędziłem się, fakt :)