Freestyle [1218]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ALCOWHORE

Siema. Czy ktoś opowie mi o poczatkach free w polsce, kto pierwszy, gdzie, kto rozpowszechnił. CZy jest jakaś "legenda" polskiego free.
    pzdr.
    p.s
    Wiem,że to pewnie jest w "encyklopedi" ale ja jej nie posiadam, wiec pytam was.
  • Anonim

ogólnie to Żary tam od dzieciaka coś nawijał pod blokiem. Babcie zawsze oburzały sie na jego wolne o koleżankach z przedszkola. Wiecie, alkopoligamia brzmi przy nich jak wiersze jana brzechwy.

a tak konkretniej to:
    WSZ jako pierwszy w Polsce zarejestrował freestyle na Jasnej Stronie DJ'a 600V. Nawinął wolny o akcji małolat.
    Ogólnie sympatyczna płyta.

a poza tym historię polskiego freestyleu dzieli się na "p.p.k." (Przed Pałac Kru) i "c.p.k." (Czasy Pałac Kru).
  • eMATeI

Najpierw to chyba był konkurs freestyle'owy "Super MC" w Stodole i tam wygrał niejaki Pikuś Dog, o którym potem poza wystepem na ww. "Produkcji" (jasnej) Volta słuch zaginął.
    No i free na płycie to Wujek o akcji małolat; )
  • człowiek sen

a na warszafskim deszczu nie było czegoś? czy to potem było? niewiem, nie ogarniam.
  • Klasiik

Największą legendą polskiego freestyle'u jest... Moneta Fristajlówka. Była zawsze obecna przy wielu bitwach i freestyle sessions, niegdyś tylko do wybierania kolejności, ale ostatnio dostała uprawnienia sędziowskie. Ale może więcej sama opowie... :>
  • zrobisz jak zrobisz

Wszyscy się znacie jak stare dziada gacie... Małolaty eh, nie chce mi się pisać... :P No offense :DDD
  • Anonim

to żary jest prekurosrem fristajlu.; D

a tak poważnie to flint dobrze napisał, wsz. tylko keidy ta płyta wyszła panie kubo?
  • Havnar

jasna/ ciemna składanka volta to gdzieś końcówka 98
    Wujek Samo Zło wtedy vel Cygan przyodziany w turban przedstawiany był w Klanie jako "człowiek który nigdy nie skalał się kartką i długopisem"
    co ciekawe w tym fristajlu swoje strofki miał też Ośka a potem było fajne wejście Wujka: ciesze sie ze moj styl wolny rozpierdala z rana Ośkę/ to jest coś takiego co potrzeba mi troszke/ jak pokopać w zoske hie
  • Anonim

nie wiem panie Łukaszu. ja nie sluchalem jeszcze rapu chyba. pozniej tą płytę dorwałem z jakiejś reedycji.
  • Anonim

;D raczej napewno. bo to bylo chyba 95.

a tak serio to zary i bilon. robili hardkorowe fristajle; D
  • Anonim

lol.
  • Klasiik

Im to powiedz; ]
  • Anonim

ej poczekajmy, Lipsje opowie jak uczył Dużego Pe freestyleować nad Wisłą. Liczymy na Ciebie pradziadku Pałac Kru!
  • zrobisz jak zrobisz

DOBRA MŁODZI SŁUCHAJCIE I UCZCIE SIĘ, BO SIĘ WKURWIŁEM TYMI BZDURAMI:

ODSŁONA 1 - konkurs Supa MC wygrana PikuŚ Dogg
    ODSŁONA 2 - konkurs Supa MC wygrana Małolat
    ODSŁONA 3 - WSZ na jasnej VOLTa (1998)
    ODSŁONA 4 - O.S.T.R. i jego płyta freestylowa (2001)
    ODSŁONA 5 - bitwa Duże Pe vs. Lipsie nad Wisłą (w sposób dramatyczny przegrana przez Lipsa hiehiehie)
    ODSŁONA 6 - jakieś pierwsze batelki po różnych miastach
    ODSŁONA 7 - przełom styczeń/luty 2002 MŚ POLSKI we freestylu w Proximie (startowali m. in. Żelu (dziś vel Krzywe Palce MSP), Diox, Rufin, OSTR, Peja, Kosi (JWP), Kolsak, Lipsie, ... ZWYCIĘSTWO: OSTR, który nagrodą podzielił się z Rufinem)
    ODSŁONA 8 - WBW 2003, wygrana Rufina, drugi Diox, trzeci - Proceente, czwarty - K3.
  • eMATeI

No to dobrze napisałem, że Super MC z Pikusiem Doggiem najpierw było :]

Peja w bitwie freestyle'owej? Hmm, dziwna kompozycja imo; )
  • zrobisz jak zrobisz

oczywiście było tego dużo więcej (np. fristajl Pezeta na Płomieniu "Na zawsze będzie płonął" - Pezet leci, tak jak płomień świeci, to jest bractwo - hiphopowe dzieci.../ albo Tede spontany na S.P.O.R.T. wcześniej m.in. w Re-Relaksuje na WFD "Nastukafszy" i wiele innych)
    NO I PRZEDE WSZYSTKIM PAMIĘTNA BITWA PŁOCKA OD KTÓREJ SIE ZACZĘŁO: Gib Gibon vs. Obrońcy Tytułu (która to bitwa chyba sprawiła, że Diox fristajluje hehehehe)
  • zrobisz jak zrobisz

a dla mnie prywatnie chyba największymi wypasami były moje bitwy z DUŻE PE (2001 parasole na Rap Propagandzie) i z DIOXEM (w Proximie 2002) nop i pierwszy udział w WBW (bitwa Nieuka, w której zdjąłem, na scenie koszulkę). Eh te wspomnienia...
  • zrobisz jak zrobisz

A co do kobiecego freestylu to absolutnie Awers nie była pierwsza... Wcześniej fristajlowała już m.in. Aśka ze SNUZZa, no i niejaka Wera (ARM crew, od Hugo, który teraz jest w Kwadraturze Koła), którą ostro wszamałem w Proximie (WSZ sędziował i publika)...
    Śmieszna natomiast historia z Wdową, która bodajże nigdy publicznie nie fristajlowała, ale zgłosiła się na WBW'2004 i odtąd miała fejm dobrej freerunnerki na forumie, co dowodzi idiotyzmu foruma.
  • zrobisz jak zrobisz

O kurwa! Przypomniałem sobie jeszcze o jednej fajnej historii:

Otóż w 2003 w klubie Matrix gralismy koncert z Tripem (jako TXB) i przy tej okazji batlowałem sie na wolno z Doreli z Paresłów (hiehie). Tam nawijali także Żelu, Pepe, chyba Nieuk i inni.
  • Klasiik

Z najnowszych wydarzeń fristajlowych:
    Po koncercie Mesa w Białymstoku Puoć i Theo [plus w niewielkim stopniu Klasiik i jakiś typ stamtąd] battlowali się ze Stasiakiem. Kozacka bitwa, Mes robił beatbox; ] Puoć i [a szczególnie] Theo rzucali pancz za panczem, ale, mimo, że nie rzucono monetą, wygrał Stasiak [pomimo, że ledwo stał i coś rymował], ponieważ ma kontrakt! :D No i oczywiście najlepszym jego panczem było zdjęcie koszulki :D
  • 1
  • 2