-
Sereia
-
Ximinez
"Mamy ogromnie dużo szczęścia: J.Ś. XII Gyalwang Drukpa zgodził się przyjechać do Polski. Będziemy mieli możliwość otrzymać nauki i inicjację."
Sektą mi to zalatuje. -
Shade
-
Ximinez
-
-
katt crimea
wyraznie bylo powiedziane, zeby szanowac cudzy czas i pieniadze, co tu robia te posty?nie umiecie uszanowac mnicha, wasza sprawa ale apeluje jednak o wstrzemiezliwosc werbalna i odpierniczenie sie.
Ka le phep chlopcy. -
Ximinez
W takim razie (aby szanować cudzy czas i pieniądze), zadam poważne pytanie - na czym polega inicjacja udzielana przez tego mnicha? -
Sereia
jak sępy się rzucacie na każdy nowy wątek hehe; )) zawsze z tym samym nastawieniem. NUDA! -
Ximinez
Teraz seryjnie pytam o tę inicjację, ale może to zbyt wstydliwe dla zainteresowanych? -
Sereia
jest od cholery informacji na ten temat. wystarczy wklepać w google. powodzenia -
Ximinez
Po przekopaniu się przez stosy informacji o wizycie Gyalwanga Drukpy i nawiedzonych portali o energiach doszedłem do tego:
"Przyjmujemy ją po to, by otrzymać błogosławieństwo buddów i bodhisattwów, by zgromadzić potrzebną energię. Zapewni nam ona siłę, odpowiednie właściwości i wewnętrzne bogactwo, aby to, co robimy, było bardziej znaczące oraz byśmy dłużej żyli, tzn. miebyć zdrowym i móc studiować, rozwijać się i doskonalić po to, by dzielić się owocami mych pożytecznych działań i przyczyniać się do cudzego szczęścia
(...)
Wszyscy bodhisattwowie mają na ostatecznym poziomie te same właściwości, lecz indywidualnie każdy ma jakąś specjalność. Na przykład Wadżrapani (tyb. Ciakna Dordże) jest przejawem mocy i potęgi buddów i bodhisattwów. Awalokiteśwara (Czenrezik) manifestuje ich współczucie, a Maitreja (Dziampa) - ich miłość, życzliwość, dobroć."
Ten drugi fragment brzmi jak część jakiegoś podręcznika do RPG :)
I zanim podniesie się larum, że znowu marnuję cenny czas (który można przecież poświęcić na osiąganie nirwany) i jeszcze cenniejsze pieniądze (za które można wydać na szczytny cel, jakim jest "nauki i inicjacja - 150 z" lub na nauki, które "będą nagrywane i filmowane, dostępne dla chętnych w późniejszej sprzedaży"), oświadczam, że dwa cytaty są przeznaczone dla osób, które chcą wiedzieć co będzie robił w Polsce Gyalwang Drukpa, a nie chce im się szukać w google.
Proszę zatem Alq o nie czytanie powyższego postu; ) -
Sereia
no. szacuneczek za pracowitość. nienawidzę, jak się mną ktoś wysługuje.
:)
-
katt crimea
pracowitosc = pierwszy stopien do buddyzmu. ojj, Maja, zebysmy sie nie zdziwily;)) -
vontrompka
-
Ximinez
W Chinach bodhisatwa (pu sa) Awalokiteśwara (czyli Czenrezik) był znany pod nazwą Guan Yin, jednak w przeciwieństwie do odmiany tybetańskiej dość szybko stał się kobietą. "W swojej nowej postaci Kuan-In (Guan Yin) szybko zyskała sobie w Chinach wyjątkową popularność. Uważano, że może ona złagodzić cierpienia, pocieszyć, ocalić, wybaczyć, odpuścić grzechy itp. (...) istniejące niemal w każdym mieście świątynie Kuan-In zawsze pełne były jej czcicieli, (...) na ołtarzach bogini nigdy nie brakowało darów i ofiar" ("Kulty, religie i tradycje Chin" Leonid Wasiliew, str. 348-349). Widzicie? Nie tacy straszni i okrutni ci Chińczycy jak ich malujecie :P -
Ximinez
A co do pracowitości, to po pogłebiam swoją wiedzę na ten temat, bo dotyczy Chin. Bynajmniej nie mam zamiaru przechodzić na buddyzm, chociażby dlatego, że kojarzy mi się z new-age'owską szajbą. -
Sereia
buehehhee...
new age ?? alem się uśmiała :)
nieźle, Ximinez, gratuluję trafności skojarzeń
pozdrawiam.
p.s. alq, a więc jednak się nie zdziwimy -
Ximinez
Cóż, wam Chiny też kojarzą się w dość jednoznaczny, dla mnie śmieszny sposób. Ale to wasza sprawa i ja to rozumiem, w przeciwieństwie do Was; ) Buddyści... -
Sereia
Mylisz się, co do tych Chin.
A buddystką nie jestem i nie będę, ale nie odważyłabym się w tak niewybredny sposób krytykować czegoś, czego nie rozumiem, drogi Tomku.
Dobranoc. -
Ximinez
A ja się odważyłem, bo mam trochę wiedzy o buddyzmie (jako student sinologii, specjalizacja historyczna) i znajomego buddyste. Dobranoc. -
katt crimea
:D
a my mamy znajomych sinologow i czasem jadamy chinskie zupki yum yum..i tez nam wystarczy:D