-
paniczex
mam pytanie, bo bardzo mnie to interesuje, ile mozna zarobic bedac fotografem mody? tylko nie mowcie ze kasa nie jest wazna; ]:p -
Anonim
to zalezy jak jestes dobry w fotografii mody i czy masz znajomosci, bo niestety bez nich ani rusz|! -
Gosz
no ale chyba na samych znajomosciach dlugo sie nie pociagnie;)
znajomosci sie zdobywa wraz z nabieraniem doswiadczenia, tak mi sie wydaje -
Anonim
liczą sie przede dobre oko...znajomości się przydaja do wciągnięcia wjakąś branże, agencje czy plan...ale w przypadku braku umiejętności...czy znajomy czy nie-to i tak wyleci, bo liczy sie efekt i nikt nie będzie tracił kasy tylko dla wysświadczenia przysługi. -
-
Anonim
gigolo.....na początku na pewno duzo nie zarobisz, jeżeli w ogóle zarobisz. Musisz zrobić sobie portfolio-TO PODSTAWA:) -
コム・デ・ギャルソン
mi sie zdaje ze pytaniem autora tematu nie było to jak ma dojść do bycia fotografem mody, tylko ile on zarabia. -
Kto chce być zalążkiem...
Oj, co ściemniacie, jeśli jesteś dobry, profesjonalny, to zarobki są praktycznie nieograniczone. Jeśli masz talent i wyrwiesz sie z Polszy (czego tobie i sobie życze) to trafisz do jeszcze większego bagna szołbiznesu tam, gdzie jest prawdziwy hajs, czytaj parenaście tyś. dolców za dzień zdjęciowy i stu takich jak ty równie zdeterminowanych (tu paszport Polsatu czy znajomość Piaska nic nie da). Jeśli masz znajomości to trafisz tam szybciej. Ale do tego trzeba talentu i pewności siebie, zaplacza (średni format + przystawka cyfrowa).
Wydatki na reklame przewyższają wydatki na każdą inną branże i jeszcze długo tak będzie, gazety jeszcze istnieją itd.
Poza tym praca, praca i jeszcze raz praca, albo zapierdol jak wolisza. Ale coż może się równać z przyjemnością zarabiania na tym, co się kocha robić...
To tylko moje zdanie. -
::Czarna plama na mapie USA::
Ile zarobisz pojęcie bardzo względne.
Sesje modowe i okładki do kolorowców:
od 1500 do 30 000 zależnie od tytułu i nazwiska
odlicz wynajęcie studio i wynagrodzenie osób pracujących przy sesji. Coś zostanie?
Reklama nie ma praw i obowiązków. od 1 PLN do ... (sam nie wiem)
W krajach mocniej rozwiniętych to HGW
Wiem, że czasem fotograf nie dostaje za sesję nic poza wydatkami (czyli klikanaście tys euro) ale reklamodawcy zwracają mu to szybciutko z nawiązką zatrudniając go do swoich kampanii. Bo tak jak Mc Donalds reklamuje się na bilboardach i w TV to fotograf reklamuje swoje umiejętności na stronach magazynów mody.
A'propos to sprawdźcie sobie swój stopień czystości http://www.purescore.com/ ]:-)
i ile? -
eva
-
korbendallas
-
Anonim
Fotograf nie musi miec sprzetu, mozna go pozyczyc. Na cholere przystawki, to nie o to chodzi. Tylu pracuje na filmie wciaz.
Jak robisz cos pozadnego wynajmujesz sobie tzw super studio i tam jest wszystko czego dusza zapragnie.
A wiekszosc "fotografow mody" nic nie zarabia (tzn pare groszy). Prawdziwych to jest niestety kilkudziesieciu na calym swiecie, taka prawda. Nawet jesli masz super agenta on nie musi dawac ci pracy.
Za okladki i edytoriale to sie duzo nie dostaje. Np w Mediolanie w edytorialu za zdjecie w top magazynie dostajesz 200 euro hiihi. Tych co maja kontrakty z magazynami to jest zaledwie paru na swiecie.
Za katalogi mozna brac przyzwoita kase za dzien, tego sie robi mnostwo; ) ale trzeba miec o tym pojecie i pracowac na stalych klientow. -
Igor, nie mąc chłopakowi w głowie, przecież wiadomo że zarabia się w chuj szmalu w tej branzy, podobno Meisel to nie wychodzi na plan jak mu kłada mniej niż $100.000 ... A jak ktoś nie wierzy że jest tak zajebiście niech sobie obejrzy 'Powiększenie" Antonioniego ...
hehehe; ))))))) -
.
powiekszenie obowiazkowo, ale to chyba raczej o istocie fotografii, a nie o hajsie
ale "świat" mody pokazany wzorcowo
ogółem temat z dupy
wszystko tak naprawde zalezy od nazwiska!
znam takich co asystuja na sesji a dzien wczesniej robili foty dla tej samej redakcji > to jest paranoja > bo zastanawiam sie teraz co kieruje takimi ludzmi???? dziura w budrzecie czy chca sie jeszcze podszkolic
jezeli dziura w budrzecie tzn ze sraja we wlasne gniazdo robiac coś za pol darmo i musza dorobic asystowaniem
jezeli chcesz o kwoty konkret to nikt ci tu nic sesownego nie powie
bo co mam ci powiedziec ze fotogrzaf z którym pracowałm kiedyś wiął na czysto tzn bez dodatkowych kosztów materiałowych i ludzkich 35 tysiecy jebanych peelenow netto za dzień reklamówki <czytaj 2 foty>
wejdz na strone zpafu tam jest tabela minimalnych wynagrodzeń:D
-
Anonim
Trzeba dodac, ze ci co robia reklamy (czesto slabe) zarabiaja wiecej niz ci co robia edytoriale, ale ci od reklam bardzo by chcieli robic edytoriale tylko im nie wychodzi to za bardzo hihi. Sa tez ci co robia tygodniki i w miesiecznikach ich nie chca bo tygodniki to szmelc. W ogole strasznie to skomplikowane i generalnie dla pieniedzy to lepiej robic butelki i takie tam. -
Nie no kurza noga Ty to w ogóle stary nie masz poczucia humoru, wszystko na poważnie klarujesz jak jest ... Napisał byś jakie kokosy tam zbijałeś w Mediolanie to by się jakaś ciekawa dyskusja rozwinęła a tu kicha ... :))))
-
Anonim
-
własnie, czy takie KOKOSY tez należy doliczac do wynagrodzenia i wg jakiej taryfy, bo wiadomo przeciez ze innej niż Rumunki przy autostradzie?
-
eva
kokos wedlug stwek unijnych ma sie rozumiec:D
maja-w ten week jestem we wro...:D -
Anonim
-
.
tiiiaaa gadajcie sobie dalej
temat ogółem prosty jak naprawa malucah strczy gwóżdz i młotek