-
Markomar
Tak jak w temacie, nie wiem co wybrac.Zalezy mi na dobrych zdjeciach portretowych.Posiadam aparat cannona.Dokupilbym adapter, ale nie wiem czy jest sens tak kombinowac. Slyszalem ze ten nikonowski ostrzy jak brzytwa.Prosze wypowiedzcie sie.Nie moge zadnego porownania znalezc. -
lehu
http://www.kenrockwell.com - tam bedzie jakis test
jak masz canona to kupuj canona i juz; te szkla nie roznia sie jakos niewiadomo ile; nie zauwazysz roznicy w codziennym uzytkowaniu. -
Veyroo
-
Markomar
400 D
wlasnie roznica slyszalem, ze naprawde spora..i pytanie czy tylko tak slyszalem czy rzeczywiscie....czekam na dalsze odpowiedzi -
-
Anonim
przeciez nie bedziesz podpinal nikkora do 400d
sa pewne granice rozsadku;)
sam mam nikkora 85/1.8 bo mam d70 i tyle
no i poza tym w canonie masz tez 85/1.2:DDDDDDD -
GrzegorzOsuch.com
Z tego co pamiętam, to obiektyw Canon 85 1,8 zaliczył rekord ostrości w testach. -
Anonim
>Markomar napisał
>400 D
>
>wlasnie roznica slyszalem, ze naprawde spora..i pytanie czy
>tylko tak slyszalem czy rzeczywiscie....czekam na dalsze
>odpowiedzi
Gdzie slyszales?
Canon EF 85/1.8 to jeden z najlepszych produkowanych obiektywow. Ostry praktycznie od 1.8, na pelnej przyslonie kolor troche ucieka ale robi sie piekna wineta i piekne rozmycie tla (konstrukcja tego obiektywu bazuje wlasnie na pieknym rozmywaniu tla) co daje spektakularne efekty w portrecie. Od przyslony 2.2 obiektyw zachowuje sie normalnie dajac kontrastowy i ostry obraz w neutralnym kolorze. Kolor jest spasowany z innymi obiektywami staloogniskowymi canona (zoomy daja zupelnie inne kolory). Autofocus dziala blyskawicznie, od nieskonczonosci do maxymalnego wysuwu mija moment! (w odroznieniu od wersji 1.2 gdzie mijaja wieki).
Uwielbiam ten obiektyw tez za to, ze nie jest zbyt ciezki i duzy.
-
GrzegorzOsuch.com
-
Markomar