Fotografia mody [3240]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

no wlasnie to to ..

bleeee
  • Anonim

WSZYSTKO NA PIŚMIE!!!!!!!!!!!!!!
    DO DUPY SŁOWO
  • Anonim

pozwij dziwke
  • Lady B.

ja juz nie pierwszy raz slysze o takich przypadkach, z tego wynika, ze ten biznes jest brutalny, a ludzie ....., nie zostawiaj tego tak!!! trzeba cos z tym zrobic, bo inaczej ludzie ktorzy to zrobili beda czuli sie bezkarni, trzymam kciuki
  • Anonim

ooo...ciekawe ze tak ucichlo. czemu?
    jakies to dziwne wszystko...malo autentyczne? mialem okazje poznac Ize na gruncie zawodowym i nawet nie znajac szczegolow sprawy mam ochote ja bronic. Przede wszystkim dlatego, ze taki atak jest niestosowny w takim miejscu jak to, ona nie jest czlonkiem grona, w watku nie wypowiadaja sie osoby bezposrednio zwiazane ze sprawa ani tym bardziej osobiscie ja (Ize) znajace. dlaczego w pierwszej kolejnosci nie zadzwonilas do Łucji (ktora tez niestety lubie...), producenta, fotoedytora i nie podzielilas sie z nami efektami takiej rozmowy? To bylby przynajmniej jakis konkret... Nawet jesli prawda jest ze zostalas pokrzywdzona, obowiazuja jakies zasady. Dobrego wychowania?
    Kolejny powod zwiazany jest z tym, ze Iza - z tym sie nie da dyskutowac za bardzo - jest figura, jedna z pionierek branzy i cieszy sie ogolnym respektem i szacunkiem i sympatia taka zwykla. Spotkalem bardzo wiele osob, ktorym bezinteresownie pomogla, sam sie do nich zaliczam zreszta . I dotychczas nie spotkalem nikogo kto by po niej jechal w tak niewybredny sposob. rece opadaja...
    Od incydentu minelo juz na tyle duzo czasu ze mozesz chyba oficjalnie stwierdzic ze Iza Wozny jest zlodziejem bo wziela kase za Twoja robote?
  • eva

czy wzięła kase czy nie-Jej problem.
    Że Ja parę osob kojarzy-tym bardziej Jej problem.
    Tak jak radziłes-obie Panie zostały obdzwonione w pierwszej kolejnosci.A ,ze jak grochem o ściane...coz.
    Moze i trudno w to uwierzyc ale widzisz-na tej sesji bylo kilku modeli,jakies osoby "krecące sie",ktore nota bene widzialy...Chetnie zaswiadczą.
    ...Ja znam wiele osob (np związanych z Marie Clair),ktore maja wprost inne zdanie o Pani W niż Ty.Wychowania mnie nie ucz.Raczej brakiem kultury bylo podpieprzenie komus sesji,podpisanie ubran ze sklepu Sławka Blaszewskiego (tez oczywiscie wie o sprawie) np Armaniego -jedna z marek z shoow roomu Canada...
    Dziekuje ze uwage.
    A nie pisze o postepach bo na pewien czas zajęta jestem sprawami bardziej osobistymi.
  • eva

:)
    weszlam na Twoj profil i widzę,ze zajmujemy sie jedną branżą:)
    SPP to jedyna agencja spoza Wawy ,ktora szanuję -gratulacje!

PS.Teraz wiesz jakim sie jest łatwym kąskiem z chwila gdy odchodzisz od stylizacji do innej branży a zostawiasz całkiem fajne materiały...
    Pod rozwage
  • Bluemoon

Jesli masz umowe, to Redakcja jest zobowiazana wyplacic Ci wynagrodzenie za stylizaje, jesli takiego nie dostalas przy sesji, oraz umiescic sprostowanie na swoich lamach... W przypadku stylizacji z wynagrodzeniem moze byc trudno, bo prawo prasowe nie wchodzi w ta sfere, za to co do praw do podpisu nie ma zadnych watpliwosci. Warunkiem jednak jest papierek - umowa...
  • eva

tak,wiem.Niestety tak jak w wiekszosci przypadkow w pracy tego typu-umowy nie bylo:(
    Jednak duzo ludzi jak juz pisalam wie i jest gotowa poswiadczyc:)
    Pozdrawiam
  • Anonim

prawo pierwszeństwa, prawo autorskie. Jesli masz dowody/ materiały, osoby/ ze cos Ty stworzyłaś- to "plagiatowiec" ma problem duuuuzy problem. Powodzenia
  • coffie

Mnie kiedys rąbneli stylizacje (mocno oryginalną, w zasadzie projekt calej postaci) do reklamy TV. Nie dogadałam sie z kasą za powtórkę do sesji foto, więc ktoś tańszy bardzo nieudolnie powtórzył kostium i makijaż mojego autorstwa, a czego nie dali rady "ściągnąć" (hehhe nie tak łatwo skopiować bodypainting), to jakoś koszmarnie dorabiali komputerowo. I do dziś mnie to straszy tu i tam.

Nic nie zrobilam, bo czy istnieje coś takiego jak prawa autorskie do stylizacji na które się można powołać? Nie wiem. Z zarąbaniem wizerunku czy autorstwa zdjęć jest prosta sprawa; i od razu marsz do sądu, ale stylizacja????

Daj znać Eva, na czym stanie. Łucję znam zbyt powierzchownie żeby się wypowiadać, na pierwszy rzut oka nie sprawia wrażenia osoby skorej do tak krzywych akcji?????
| |

Forum dla fotografów, modelek, stylistów, wizażystów, fryzjerów i wszystkich osób zaintere...

Fotki

Miejsca grona (0)