Fotografia cyfrowa [7931]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Аркадян ®

i zawodowe.
    co nie znaczy żeby komuś nie zjechać foteczek =)
  • Penz Viper Jive !!!

Аркадян ® Dziękuję, Twoja rada też dała mi ogromną porcję wskazówek:)

Captor << Widzisz masz sporo racji, ale zupełnie inne podejście. Dzielisz fotki na poprawne i niepoprawne, a ludzi z aparatem na noobów i pro... Niby nie ma w tym nic złego, bo w niczym by mi nie przeszkadzało gdyby moje fotki oprócz podobania mi się, były jeszcze poprawne:) Ale zrobienie 4 poprawnych zdjęć nie czyni ze mnie pro i nie chciałbym wprowadzić tym kogokolwiek w błąd;) Masz poważne podejście do sprawy, gdzie w moim przypadku to hobby. W sumie to tak jak powiedziałeś miałem cały dzień i mogłem to zrobić tak jak ja chciałem, nic mi nie przeszkadzało, dlatego zbiorę te wszystkie rady i może zacznę się interesować fotografią architektury:) Tak czy inaczej dzięki:)
  • Аркадян ®

>Penz Viper Jive !!! napisał
    >Аркадян ® Dziękuję, Twoja rada też dała mi
    >ogromną porcję wskazówek:)
    >
    >Captor << Widzisz masz sporo racji, ale zupełnie inne
    >podejście. Dzielisz fotki na poprawne i niepoprawne, a
    >ludzi z aparatem na noobów i pro... Niby nie ma w tym nic
    >złego, bo w niczym by mi nie przeszkadzało gdyby moje
    >fotki oprócz podobania mi się, były jeszcze poprawne:)
    >Ale zrobienie 4 poprawnych zdjęć nie czyni ze mnie pro i
    >nie chciałbym wprowadzić tym kogokolwiek w błąd;) Masz
    >poważne podejście do sprawy, gdzie w moim przypadku to
    >hobby. W sumie to tak jak powiedziałeś miałem cały
    >dzień i mogłem to zrobić tak jak ja chciałem, nic mi nie
    >przeszkadzało, dlatego zbiorę te wszystkie rady i może
    >zacznę się interesować fotografią architektury:) Tak czy
    >inaczej dzięki:)

żebyś po prostu ze zdjęcia grafiki nie robił o to tu chodzi
  • Penz Viper Jive !!!

Dzięki dzięki już Twoja pierwsza rada dała mi tyle do myślenia, że fiuuuu ale fajnie że się angażujesz;)
  • Captor

>Widzisz masz sporo racji, ale zupełnie inne
    >podejście. Dzielisz fotki na poprawne i niepoprawne, a
    >ludzi z aparatem na noobów i pro... Niby nie ma w tym nic
    >złego, bo w niczym by mi nie przeszkadzało gdyby moje
    >fotki oprócz podobania mi się, były jeszcze poprawne:)
    >Ale zrobienie 4 poprawnych zdjęć nie czyni ze mnie pro i
    >nie chciałbym wprowadzić tym kogokolwiek w błąd;) Masz
    >poważne podejście do sprawy, gdzie w moim przypadku to
    >hobby. W sumie to tak jak powiedziałeś miałem cały
    >dzień i mogłem to zrobić tak jak ja chciałem, nic mi nie
    >przeszkadzało, dlatego zbiorę te wszystkie rady i może
    >zacznę się interesować fotografią architektury:) Tak czy
    >inaczej dzięki:)

Zwróć uwagę, że oddzieliłem n00bów od amatorów i pro. Amatorzy to tacy, co chcą mieć dobre zdjecia, ale nie żyją z tego. Profesjonalista często robi gorsze fotki niż amator. Amator, sam w sobie, nie jest określeniem negatywnym. "Być czegoś amatorem" to pasjonować się czymś.

To, że nie zarabiasz na foceniu nie musi przekładać się na robienie słabych fotek. Chyba, że jesteś świeżo po obejrzeniu Majki na serialeonline i chcesz cykać foteczki i w nosie masz takie sprawy jak przerysowanie perspektywiczne. Do niedawna ja też wierzyłem, że dystorsja jest parametrem istotnym tylko do masturbacji podczas testów nowych zabawek.

Jeśli wyjdziesz z założenia, że nie jesteś pro więc możesz partaczyć fotki to bedziesz miał przechujowy album z wakacji, nawet jak go zrobisz D90.
  • Penz Viper Jive !!!

No właśnie. Pierwszy akapit to truizm, ale zgadzam się w 100%. Żebym robił zajebiste zdjęcia, to nie nazwał bym się pro, bo z tego nie żyje. Nawet gdybym na tym czasem dorabiał nie nazwał bym się pro. Amator to dobre określenie. A to że ja interesuje się fotografią wcale nie oznacza, że jakość moich zdjęć mnie zadowala i musi się komuś podobać. Wręcz przeciwnie. Im więcej krytyki tym więcej szczebli do przejścia. Nie ma stagnacji, coś się dzieje, jest jeszcze sporo drogi do przejścia, a że mnie to kręci i mogę to robić tylko dla fanu, to będę sobie powoli tą drogą podróżował;) Co do Majki to bum był wcześniej, a oni z serialem wstrzelili się w modę idealnie:) Ale na tyle co oglądałem, to myślałem że ona jako pro dostanie coś lepszego do focenia;)

No ale z ostatnim się nie zgadzam;) Robienie zdjęć dla funu, bo kręci Cię foto, a robienie zdjęć z wakacji, bo są wakacje i chcesz mieć pamiątkę to dwie odrębne sprawy. Na wakacjach, bez wiedzy o foto, lepsze zdjęcia zrobisz kompaktem:) Jednak chyba w wakacjach nie chodzi o jakość:) Chodzi o chwile i złapanie tego w najbardziej przyzwoity sposób. Nikt nie patrzy dlaczego postacie są ucięte w kolanach i że tak być nie powinno. Patrzą na to kto to i co robi i o to tam chodzi. Zdjęcia te mają wywoływać radość i przyciągać wspomnienia, a nie być poprawne.
    Oczywiście jak przy okazji są to też jest dobrze. Jednak ja wrzuciłem zdjęcia, biegania po Warszawie i właśnie zależy mi na tym żeby zdjęcia miały jakość i były poprawne, a nie przypominały mi jak wtedy piździło:)
  • Captor

>No ale z ostatnim się nie zgadzam;) Robienie zdjęć dla
    >funu, bo kręci Cię foto, a robienie zdjęć z wakacji, bo
    >są wakacje i chcesz mieć pamiątkę to dwie odrębne
    >sprawy. Na wakacjach, bez wiedzy o foto, lepsze zdjęcia
    >zrobisz kompaktem:) Jednak chyba w wakacjach nie chodzi o
    >jakość:) Chodzi o chwile i złapanie tego w najbardziej
    >przyzwoity sposób. Nikt nie patrzy dlaczego postacie są
    >ucięte w kolanach i że tak być nie powinno. Patrzą na to
    >kto to i co robi i o to tam chodzi. Zdjęcia te mają
    >wywoływać radość i przyciągać wspomnienia, a nie być
    >poprawne.

Tak, ale jak jesteś już fotoamatorem, to w tych wspomnieniach będzie Cię irytować to, że morze się wylewa, że słup przechodzi przez głowy, że ostrość poszła w las, że balans bieli jest skopany itd itp. Ja wolę mieć 5 wypasionych zdjęć z wakacji, z pomysłem i dobrze zrealizowane, niż 500 "fotek". Z bieżących wakacji fota ma zawisnąć w 120x80 na ścianie. Taki jest koncept :P
  • Captor

To i ja poproszę o ocenę trzech kotletów i wytknięcie co jest nie tak:

http://captor.pl/obrazy/slubne/slub...
    http://captor.pl/obrazy/slubne/wes0...
    http://captor.pl/obrazy/slubne/plen...

Wszelka krytyka bardzo mile widziana.
  • gypsy girl

fotka dołączona do posta, powstała w ramach otwartych sesji zdjęciowych : http://www.facebook.com/otwarte.ses... - akurat ta w klimacie steampunk w pałacu w Łochowie, bez lampy (twarz modelki sztucznie doświetlona podczas obróbki)
    ps. zdjęcie zgłosiłam do konkursu więc jak komuś by się chciało można polubić; )
    http://www.facebook.com/photo.php?f...
| |

Grono tematyczne poświęcone zagadnieniom fotografii cyfrowej. Masz pytania? chcesz się podzielić...

Fotki