-
robakk
Jeżeli chcesz referendum w sprawie “traktatu reformującego” wprowadzającego osobowość prawną dla federacji europejskiej, oraz “kartę praw podstawowych” będącą wytrychem do narzucenia jeszcze większych norm unijnych Polsce wyślij ten list z własnym podpisem na adres: listy@prezydent.pl
Czy rzeczywiście przyjęcie tych aktów prawnych przez władze Polski nie stanowi zagrożenia dla jej obywateli, a więc i dla Ciebie?
Jeżeli tzw. reformujący Traktat Konstytucyjny, a w szczególności Karta Praw Podstawowych, są bramą ku świetlanej przyszłości, to dlaczego pomija się głos obywateli w publicznej debacie i odmawia im się prawa do decydowania w formie referendum?
Zapoznaj się ze stanowiskiem naszego Stowarzyszenia w sprawie reformującego Traktatu Konstytucyjnego i jego najważniejszej części czyli Karty Praw Podstawowych.
Pan Lech Kaczyński
Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Wiejska 10
00-902 Warszawa
fax. (022) 695 22 38
Szanowny Panie Prezydencie,
Wyrażam swój sprzeciw wobec faktu, że próbuje narzucić się Polsce i innym krajom europejskim tzw. reformujący Traktat Konstytucyjny, a w szczególności Kartę Praw Podstawowych, z pominięciem głosu obywateli w formie publicznej debaty i referendum.
Uważam, że Karta Praw Podstawowych, zakorzeniona w ideologii laickiej i odrzucająca chrześcijańskie dziedzictwo Europy, stanowi przejaw tego, co papieże Jan Paweł II i Benedykt XVI określili mianem cywilizacji śmierci i dyktatury relatywizmu.
W moim przekonaniu wyrok Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w sprawie Alicji Tysiąc przeciwko Polsce, wspierający prawo do zabijania dzieci poczętych, czy rezolucje Parlamentu Europejskiego na rzecz promowania dewiacyjnych zachowań niszczących rodzinę, stanowią wyraz tych niepokojących tendencji.
W związku z powyższymi zagrożeniami dla Polski i cywilizacji europejskiej oraz ich chrześcijańskich korzeni, zwracam się do Pana, jako do głowy Państwa Polskiego, z apelem o odrzucenie Karty Praw Podstawowych dla dobra naszego i przyszłych pokoleń Polaków.
Z wyrazami szacunku
Podpis
http://protestuj.pl/ -
mr. ricci
przecież i tak przejdzie, wyjdzie lis i inne zwierzaczki, powiedzą że to takie fajne, a banda przygłupów pójdzie i zagłosuje za, dokładnie tak jak to było z wejściem do unii w ogóle. jak nie będą tego pewni, to zasponsorują - naturalnie dla naszego kurwa dobra - kampanię powiadamiającą o skutkach takiego wejścia, oczywiście przede wszystkim pozytywnych, a na koniec pogonią to czymś w rodzaju "idź do wyborów, zmień swój kraj". i przegramy - po co się poniżać, znowu będę kurwami rzucał cały dzień po referendum? -
robakk
-
mr. ricci
>robakk-weryfikacja empiryczna ha scritto
>Po to że to ważniejsze niż twoje zakichane samopoczucie.
pierdolone brzmiałoby lepiej :>
wiem, że ważniejsze, ale to nie ma szans na powodzenie, więc po co wysiłek wkładać? o tym, że mimo wszystko kolejna przegrana, której możemy być pewni tak długo jak tvn rządzi u nas myślami, tylko nas ośmiesza i oddala od odbiorcy, nas jako środowiska prawicowe. po prostu nie bardzo rozumiem po co ta inicjatywa (poza tym, że jest słuszna, ale z tego żadnego pożytku nie ma akurat dla sprawy). -
-
robakk
>wiem, że ważniejsze, ale to nie ma szans na powodzenie,
>więc po co wysiłek wkładać?
Kurwa, a ostatni obrońca Pompei to niby nie miał takich rozterek?
Trza robic co można...
o tym, że mimo wszystko
>kolejna przegrana, której możemy być pewni tak długo jak
>tvn rządzi u nas myślami, tylko nas ośmiesza i oddala od
>odbiorcy, nas jako środowiska prawicowe. po prostu nie
>bardzo rozumiem po co ta inicjatywa (poza tym, że jest
>słuszna, ale z tego żadnego pożytku nie ma akurat dla
>sprawy).
No jak się nie dowie do chyba nie będzie miał szan zrozumiec... -
mr. ricci
>Kurwa, a ostatni obrońca Pompei to niby nie miał takich
>rozterek?
>
>Trza robic co można...
ale tego właśnie nie można :>
>No jak się nie dowie do chyba nie będzie miał szan
>zrozumiec...
a dowie się? -
robakk
-
mr. ricci
>robakk-weryfikacja empiryczna ha scritto
>dobra nie pierdol :)
no, i takiej prośby jestem skłonny usłuchać! :> -
Cook
Joulinho ma rację. Cel jak najbardziej szczytny, ale czy jest sens robić referendum po to, aby uzyskać 10% i na lata wyrugować argumenty antyunijne z dyskusji? To zły pomysł. Ale z drugiej strony, czemu nie wysłać takiej deklaracji kaczorowi - dla samego przypomnienia mu, że to bardzo liczny elektorat, dać mu argument do poszerzenia dyskusji - może warto przy okazji rozesłać do innych partii... -
robakk
>Cook napisał
>Joulinho ma rację. Cel jak najbardziej szczytny, ale czy
>jest sens robić referendum po to, aby uzyskać 10% i na
>lata wyrugować argumenty antyunijne z dyskusji?
:) Sądzę że po przyjęciu konstytucji UE zwanej "traktatem reformującym" nie będzie już o czym dysukotowac...
To zły
>pomysł. Ale z drugiej strony, czemu nie wysłać takiej
>deklaracji kaczorowi - dla samego przypomnienia mu, że to
>bardzo liczny elektorat, dać mu argument do poszerzenia
>dyskusji - może warto przy okazji rozesłać do innych
>partii...
celem tego jest:
1)pojawienie się tematu na poważnie w "dyskursie publicznym"
2)sprowokowanie innych krajów do referendum
-
Cook
-
Cook
-
GdCfos
-
robakk
Im gorzej tym gorzej !
Po socjalizmie nadchodzi militarystyczny socjalizm...w tym wypadku gej-nazizm
dla odważnych :)
http://agualisa5.blogs.sapo.pt/arqu...
-
Miłosz
No żeś linka zapodał dla KONKRETNIE odważnych...
Nie ma co gadać. Wczoraj o tym myślałem dużo, ale dopiero dziś czytam co napisaliście. Niestety należę do sceptyków w kwestii powodzenia. Z jednego względu Panie Mości Robakku. Metoda tej walki ostatecznej budzi mój skrajnie wielki niesmak. Demokracja. To co można, a niewątpliwie TRZEBA, robić, to pisać pisać jeszcze raz pisać. Utrzymać dyskurs. I w takim kontekście można też wysłać to pismo do Kaczora. Zwłaszcza, że PiS w opozycji. W obliczu 100procentowo pewnej służalczości nowych władz wobec UE/Rosja, opozycja może chcieć przywrócenia wszystkich możliwych płaszczyzn sporu. A chyba niestety nie ma co liczyć na żadne inne struktury. Jeżeli PiS tego nie podchwyci, to jesteśmy FUCKED. Front PRO będzie dysponował NIEOGRANICZONYMI środkami. Rządowe, Federacyjne, lokalne, "pozarządowe"- wszystkie "fundacje" Batorego, Schumanna, itp żydoafromasoneria. Plus merdia... ach.. sorry za poszerzanie depresji...
List do Kaczora wysłać, w każdym razie. -
khonrad
Godność (art. 1-5):
ochrona godności ludzkiej; prawo do życia (w tym zakaz orzekania i wykonywania kary śmierci); prawo do integralności cielesnej (w tym zakaz praktyk eugenicznych, zakaz czerpania zysków z ciała ludzkiego jako takiego i jego części, zakaz klonowania w celach reprodukcyjnych); zakaz tortur i poniżającego traktowania lub karania; zakaz niewolnictwa i pracy przymusowej.
Wolność (art. 6-19):
prawo do wolności i bezpieczeństwa osobistego; prawo do poszanowania prywatności i życia rodzinnego; ochrona danych osobowych; prawo do zawarcia małżeństwa i założenia rodziny; wolność myśli, sumienia i religii; wolność przepływu informacji i wyrażania opinii; wolność zgromadzania się i stowarzyszania się; wolność sztuki i badań naukowych; prawo do edukacji; wolność wyboru zawodu i prawo do zatrudniania się w każdym państwie UE; wolność prowadzenia działalności gospodarczej; prawo własności (w tym własności intelektualnej); prawo do azylu; ochrona na wypadek wydalenia i ekstradycji.
Równość (art. 20-26):
równość wobec prawa; zakaz wszelkiej dyskryminacji; poszanowanie różnorodności kulturowej, religijnej i językowej; równość płci ale przy dopuszczeniu "specyficznych korzyści dla płci niedostatecznie reprezentowanych"; prawa dziecka; prawa osób starszych; integracja osób niepełnosprawnych.
Solidarność (art. 27-38);
prawo pracowników do informacji i konsultacji; prawo do układów zbiorowych i wspólnych działań; prawo do pomocy społecznej i mieszkaniowej; prawo do ochrony przed nieuzasadnionym zwolnieniem; prawo do dobrych warunków pracy; zakaz pracy dzieci i ochrona pracującej młodzieży; zakaz zwolnień z powodu macierzyństwa, prawo do zasiłku macierzyńskiego i opiekuńczego; prawo do pomocy socjalnej; prawo dostępu do służby zdrowia; ochrona środowiska; ochrona konsumenta.
Prawa obywatelskie (art. 39-46):
prawo do głosowania i kandydowania w wyborach do Parlamentu Europejskiego; prawo do głosowania i kandydowania w wyborach samorządowych; prawo do dobrej administracji; prawo dostępu do dokumentów unijnych; prawo składania skarg do Rzecznika Praw Obywatelskich; prawo składania petycji do Parlamentu; prawo przemieszczania się i osiedlania; prawo do ochrony dyplomatycznej i konsularnej.
Wymiar sprawiedliwości (art. 47-50):
prawo do rzetelnego procesu sądowego; domniemanie niewinności i prawo do obrony; zasada legalizmu i proporcjonalności w procesie karnym; ne bis in idem procedatur (nikt nie może być ścigany lub skazywany z powodu faktów, co do których został już uniewinniony lub skazany) .
Postanowienia ogólne (art. 51-54):
zakres stosowania Karty (podczas implementacji prawa wspólnotowego przez ciała unijne); zakres gwarantowanych praw (mogą być ograniczone tylko, jeśli jest to konieczne dla ochrony dobra publicznego lub innego z praw, przy uwzględnieniu zasady proporcjonalności); zakaz interpretacji Karty w sposób uszczuplający prawa człowieka gwarantowane przez inne akty prawa międzynarodowego; zakaz nadużycia praw (nie mogą być interpretowane jako uprawnienie do wydania aktu prawnego niweczącego którekolwiek z praw i wolności).
Streszczenie karty zawartości karty praw podstawowych, poniżej link w całości (chociaż wątpię czy przykładny polak - katolik powinien znac języki obce (jarosław kaczyński, mała litera nieprzypadkowa), czy to przypadkiem nie grzech i deprawacja a link o zgrozo, jest w imperialistycznym języku angielskim)...
http://www.europarl.europa.eu/chart... -
khonrad
Mój komentarz do tego co przeczytałem:
Powiedzcie mi szczere, jest różnica pomiędzy byciem kurwą Watykanu, czy Brukseli, Nowego Jorku, a dawniej Moskwy? Jakie benefity z tego mam ja, niepraktykujący chrześcijanin, który coraz częście myśli o tym czy nie jest ateistą? Język nienawiści i wstyd na cały świat? Dziękuję, ja tego nie poprę.
Przykład Alicji Tysiąc akurat jest zabawny, bo Europejski Trybunał Praw Człowieka wydał wyrok zgodnie z polskim ustawodawstwem. Alicja Tysiąc jako osoba zagrożona powikłaniami po urodzeniu dziecka miała prawo do aborcji. Straciła wzrok. A nie każdy chce byc meczennikiem, co to dał przykład całemu światu jak można w kwadrans zbawic świat. Niektórzy chcą po prostu normalnie przeżyc swoje zycie - a to czy będę później bez strachu spojrzec w lustro, to już ich sprawa, nie wasza. Kto wam dał prawo do oceniania, krytykowania a co gorsza potępiania ewentualnie rozgrzeszania? Kim wy jesteście? Jesteście za przeproszeniem nikim. Nikim ważnym.
Ogólnie rzecz biorąc całe odwołanie się do kwestii aborcji, de facto nie zawartej w Karcie Praw podstawowych, to odwołanie się do najniższych instynktów najbardziej otumanionego elektoratu, dla którego wyznacznikiem moralności jest faszystowska gazetka, tudzież antysemicki, antyeuropejski i pro pisowy ksiądz na ambonie. Zaskakujące połączenie, nieprawda? Niestety dane mi było doświadczyc tego na własnej skórze...
Jak czytam o jakichś żydomasoneriach, czy tym, że Unia ma nam deprawowac rodziny poprzez ożenki gejów (patrz artykuł 9 Karty, mówiący o tym, że prawo do założenia rodziny idzie w parze z ustawodawstwem krajowym, to jest nie będzie ślubów gejów dopóki nie zmieni się konstytucja) to zastanawiam się w jakim kraju ja żyję? A zresztą...
Bóg, Honor i Ojczyzna! (tak się żegnacie, co?) -
muzykoholik
Dziś 11 listopada.. wywiesiliście już flagę w oknie ?? A może spaliliście flagę UE ?? -
Waldek
pewnie, nawet myśli do siebie o tym żeby ktoś chociaż troche miał wpływu na polityke państwa nie dopuszczanie do siebie, ale łapy po unijne pieniądze to chętnie wyciągacie
ja jestem za pełnym przyjęciem rozwiązań europejskich
tak jak każdy świadomy obywatel w tym państwie dbający o wspólne dobro rodaków, a nie walczącym w obronie niby zagrożonej suwerenności która napewno nie bedzie bardziej ograniczona niż innych państw członkowskich
btw w grudniu wchodzimy do Strefy Schengen czyli w teorii znikają granice z Niemcami, Czechami itd. Co wy na to nacjonalisci? -
Anonim
Waldku. Tys czesto przywoływał w cytatach Dmowskiego, Becka - a teraz mówisz, żeby przyjac konstytucje UE
ja tu widze niespójność :)