Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Staruch

Co to jest patriotyzm dzisiaj? - odpowiedz jasno, prosto i konkretnie.
    Kto jest wzorcem patrioty, a kto wprost przeciwnie - i dlaczego?
    Co to znaczy być patriotą na codzień?
    Co to znaczy nie być patriotą?
    Czy patrityzm jest niezbędny, a czy w ogóle jest potrzebny w dzisiejszym czaesi integracji i głobalizacji?
    O co chodzi Kaczyńskim, gdy grają patriotyzmem przeciw Niemcom, Rosji, Unii Europejskiej?

Czy w Iraku i Afganistanie słuszne jest wezwanie poety:
    "Rżnij karabinem w bruk ulicy!
    Twoja jest krew, a ioch jest nafta!"
    (zwłaszcza w kontekście stwierdzenie pewnego mądrego, amerykańskiego Zyda - Grenspana, że "w Iraku chodziło tylko o ropę...")

Odpowiedz przynajmniej na jedno z tych pytań, byle z argumentami, beu inwektyw.
  • Кароліна Kądziela

Jak myśle o prawdziwym patriotyźmie, wrecz nacjonaliźmie - Roman Dmowski.

Jak myśle o wspolczesnych antypatriotach, to Kwaśniewski, po ost wyczynach.

W skrocie, bo sie spiesze.
  • Anonim

Prawdziwy patriota - Jacek Kuroń.
    Dmowski to przykład ślepego nacjonalizmu, uważania swojego narodu za najlepszy... nie wiadomo z jakiego powodu. Tacy ludzie cofają Polskę w rozwoju.
  • muzykoholik

>§°Kajo°§ napisała:
    >Jak myśle o prawdziwym patriotyźmie, wrecz nacjonaliźmie
    >- Roman Dmowski.
    >

A nacjonalizm często idzie w równej linii z rasizmem i nazizmem.

• Waldek

W dzisiejszych czasach patriota to ktoś kto godnie reprezentuje swój naród na forum ogólnoświatowym, bądź europejskim. Ktoś kto wśród innych nacji nie wyróżnia się w zły sposób, pamieta o swojej tożsamości, ale to inteligencja jest instrumentem jego myslenia a nie tożsamość. Jest to człowiek nieświęcie zawzięty w Najjaśniejszości Rzeczpospolitej i jej dobu za każda cene, niekiedy ponad drobne interesy przekładający sprawy honoru.
    I tak tam pierdoly typu angażowania sie w sprawy państwowe, wypełnianie obowiązków obywatelskich, nie unikanie słuzby w wojsku.
  • Anonim

"Patriotyzm jak rasizm". Powtarzam sie, ale to najlepszy tekst roku.
    Nie wiem czy jeszcze gdzies dostępny, możliwe ze na płatnym archiwum GW
  • Waldek

Patriotyzm według Kaczyńskich
    -homofobia
    -agresywna polityka
    -izolacja kulturowa
    -palenie gazet (procz Wprost bo to ich)
    -obcinanie głów komunistom
    -nienawiść do Rosji i Niemiec
    -kochanie Rydzyka i uwazanie go za polskiego papieza
  • KleksWGaciach D.

Nieunikanie służby wojskowej to papatriotyzm? Wg mnie raczej odwrotnie. Uciekając od wojska spełniamy dobry uczynek, niepozwalając państwu na marnowanie pieniędzy :].
  • M

>Mr. Blue Sky napisał
    >Prawdziwy patriota - Jacek Kuroń.
    >Dmowski to przykład ślepego nacjonalizmu, uważania
    >swojego narodu za najlepszy... nie wiadomo z jakiego powodu.
    >Tacy ludzie cofają Polskę w rozwoju.

yhy...tacy ludzie odbudowali Polskę na Wersalu.
  • M

>intovision napisał
    >>§°Kajo°§ napisała:
    >>Jak myśle o prawdziwym patriotyźmie, wrecz
    >nacjonaliźmie
    >>- Roman Dmowski.
    >>
    >
    >A nacjonalizm często idzie w równej linii z rasizmem i
    >nazizmem.

nazizm to szowinizm, a nie nacjonalizm.
    a rasizm może iść w parze nie tylko z nacjonalizmem i nie wiem jakie to ma znaczenie?
  • Staruch

Czy mówimy tym samym językiem? Czy jesteśmy z tego samego świata?
    Przykro mi słyszeć ten biały szum. Czuję się jak w kamerze piorącej łeb.
    Pytania były napisane po polsku. Mam nadzieję, że zrozumiale. Nie dostałem żadnej właściwej odpowiedzi na żadne z tych pytań.
    Może zacznijcie pisać od początku, zakładając, że rozumiecie po polsku.
    Mam napisać te pytania jeszcze raz?????
    Pytania są ważne. Chodzi o to, co Kaczory uznają za istotę ich programu zmian. Oni mogą znowu wygrać. A wy - co? Gdzie jesteście? Co wy na to? Kto jest patriotą? I jakim? Godzis'+cie się na to? Nie godzicie? Myślicie? Jesteście? Czy jesteście glonami?
    Odpowiadać!!!!

• Anonim

mama cie dzis nie przytulila?
  • Anonim

Przykład patriotyzmu-
    myśle że nie konkretne osoby a szeregi walczących w ugrupowaniach niepodległosciowych jak AK....
    Wiadomo Piłsudski wielki patriota ale czyż by tyle osiągną bez naszego patriotycznego narodu??nie wiele Patriotyzm to nie postacie historii to walka zwykłych ludzi którzy ryzykują życie swoje i swoich rodzin dla Ojczyzny.
  • M

>J.J Sefton napisał
    >mama cie dzis nie przytulila?

AAHAHAHAHAAAA...:D
    ale sie usmiałem :D
  • Anonim

>Staruch napisał
    >Co to jest patriotyzm dzisiaj? - odpowiedz jasno, prosto i
    >konkretnie.

Bez patosu to choćby chodzenie na wybory, z innych kwestii to pewna znajomość historii i kultury narodu

>O co chodzi Kaczyńskim, gdy grają patriotyzmem przeciw
    >Niemcom, Rosji, Unii Europejskiej?

Chodzi o to by na fobiach i uprzedzeniach części społeczeństwa zbijać polityczny kapitał
  • muzykoholik

>Staruch napisał
    >Czy mówimy tym samym językiem? Czy jesteśmy z tego samego
    >świata?
    >Przykro mi słyszeć ten biały szum. Czuję się jak w
    >kamerze piorącej łeb.
    >Pytania były napisane po polsku. Mam nadzieję, że
    >zrozumiale. Nie dostałem żadnej właściwej odpowiedzi na
    >żadne z tych pytań.
    >Może zacznijcie pisać od początku, zakładając, że
    >rozumiecie po polsku.
    >Mam napisać te pytania jeszcze raz?????
    >Pytania są ważne. Chodzi o to, co Kaczory uznają za
    >istotę ich programu zmian. Oni mogą znowu wygrać. A wy -
    >co? Gdzie jesteście? Co wy na to? Kto jest patriotą? I
    >jakim? Godzis'+cie się na to? Nie godzicie? Myślicie?
    >Jesteście? Czy jesteście glonami?
    >Odpowiadać!!!!
    >
    >

Patriotyzm to pojęcie wyblakłe. Dzisiaj większość osób nie myśli o kraju tylko o swojej przyszłości.
    Jeżeli nie dostałeś odpowiedzi na zadane pytania to widocznie nie potrafimy na nie odpowiedzieć. Sam sobie odpowiedz na swoje pytania.
    Program Kaczorów mnie nie obchodzi, ponieważ mam inne poglądy niż ich partia... i w wyborach będę popierał LiD.
    "Oni mogą znowu wygrać." - to prawda, PiS ma szansę wygrać jeżeli głosować ponownie pójdzie 40% uprawnionych.

"Odpowiadać!!!!" - czyżby frustracja z Twojej strony ??
  • Anonim

a może po prostu dosyć czapkowania???

jestem za tym żeby szanować sąsiadów i z nimi rozmawiać ale nie ich kochać.Szanować Rosje i wiedzieć ze to mocarstwo ale nie jeździć jak do domu do moskwy co kwachu robił.I towarzyszom rosyjskim strzelał obcasami a po grobach naszych oficerów chwiał sie nachlany.Albo wywiad w Vanity fair.Może i politykiem(jakiegoś formatu) jest ale nazwać go patriotą bym sie nie odważył

ja chce powiedzieć jedno na Kubie jest źle,bida piszczy i mają gorzej od nas(ci co krzycza o tyranii u nas juz pewnie pukaja sie w czoło)ale zwykły kubańczyk nie powie obcej osobie że u niego źle.Nie mówi sie i tyle to zostaje miedzy nimi.Wiem zaraz powiecie ze system ich zastraszył gówno prawda bo multum kubanczykow ucieklo do USA a nie dali sie namowić na kampanie CIA antykubanska......może czas żeby politycy nawet ci lewi zapomnieli o swoich dowódcach w innych krajach i pomyśleli o swojej Ojczyźnie.
    zaraz powiecie że kaczyzm bije z tej wypowiedzi to powiem że prof.Bartoszewskiego i jego prace w msz też szanuje.Przemawiał w bundestagu nie czapkując frycom....heh że też ten facet wytrzymał przecież był świadkiem zbrodniczych czynów tego narodu.Ale on walczył o wiele za granicami np- pieniadze dla byłych pracowników przymusowych.

Granie na fobiach to przesada.Czas na prawdziwą polityke historyczną a nie "polskie obozy zagłady"
  • KleksWGaciach D.

>>Staruch napisał
    >>Co to jest patriotyzm dzisiaj? - odpowiedz jasno, prosto i
    >>konkretnie.

Bogacenie się, otwieranie biznesu, dawanie pracy. To jest patriotyzm.
  • Anonim

Patriotyzm dziś jest dokładnie tym samym, czym był zawsze.

Prawdziwy patriota w swoim światopoglądzie ustawia trzy najważniejsze stopnie, względem których kolejno naświetla swoją postawę.

1. Bóg.

Masz miłować Boga całym sercem swoim, całą duszą swoją, całym ciałem swoim, całym rozumem swoim i ze wszystkich sił swoich.

2.Honor.
    3. Ojczyzna.

A bliźniego swego jak siebie samego.

Honor to miłość do siebie, a ojczyzna, do bliźniego swego.

W rzeczywistości unijnej, pojęcie bliźniego należy poszerzyć, bo granice zniknęły a ojczyzną stał się kontynent. Dlatego punkt pierwszy jest na pierwszym miejscu. Bliźni twój to ten co Boga ma w sercu.

Bardziej wyczerpująco nie umiem.
  • Anonim

granice nie zniknęły,a Ojczyzną nie jest kontynent.Moją Ojczyzną jest Polska i z całym szacunkiem do innych państw ale nie holandia nie rumunia nie słowenia a Polska.

BÓG HONOR OJCZYZNA

najpiękniejsze 3 słowa jak posiada ludzkie słownictwo-

Z WIARĄ I HONOREM W SERCU WALCZ ZA OJCZYZNĘ....
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)