Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Wincu

>Don Martino della Privoz napisał
    >w lwiej czesci sie zgadzamy, roznica chyba polega na tym ze
    >ty zbytnio liczysz na tzw "dobroczynnosc" a ja uwazam ze nie
    >nalezy zostawiac takich spraw jak np. "sierociniec" kwestii
    >dobrowolnosci ludzkiej.

Nie no to oczywiste, że nie pozostawione by zostały na pastwę losu, ale odpowiednie zachecenie osób prywatnych napewno ich ściągnie do podejmowania takich kroków

>inna sprawa nieprzedyskutowana to co zrobic z
    >niepelnosprawnymi,

To zależy czy mówimy o niepełnosprawności w stopniu umysłowym czy fizycznym. Na fizyczność nic nie poradzimy, trzeba tych ludzi zaakceptować takimi jacy sa to nie podlega dyskusji, ale trzeba przy tym tez sprobować jak największą ich grupę wykształcić, bo też są rożne niepełnosprawności, rożne stopnie i ten najlżejszy stopień jest zupełnie produktywny i są zawodówki z zawodem ogrodnik, kucharz itd. Co do ludzi fizycznie niepełnosprawnych wiadomo mają mniejsze szanse na prace etc, ale firmy gdzie cały dzień siedzi się przy komputerze jak najbardziej powinny takich ludzi zatrudniać, lub firmy z dużym natężeniem hałasu ludzi głuchych itd

>armia
    całkowicie zawodowa

, infrastruktura ogolnopanstwowa,

>jak w największym stopniu sprywatyzowana. co do dyskusji pozostawiłbym infrastrukturę strategiczną kraju, czyli elektrownie choć nie wszystkie itd.

>czy nie wspierac centralnie rozwoju nauki, czy zostawic
    >szkoly tylko prywatne (poziom edukacji dzieci zalezalby
    >tylko od portfela rodzicow), czy je jakos kontrolowac
    >(chodzi mi np. o tresci nauczania),

Wg mnie zlikwidować matury, jeśli szkoły miałyby być prywatne, bo istnienie ich zwyczajnie by się wykluczało z maturami, wprowadzić egzaminy uczelniane, wtedy szkoły średnie same by musiałby ułożyć sobie plan aby wymaganiom uczelnianym sprostać. Co do portfeli to nie koniecznie bo zawsze po nawet słabej szkole wyjść geniusz więc jednak tak czy siak nie od rodziców portfeli, lecz od uczniów i ich rodziców, angaż w edukacje własna dziecka jak i rodziców w edukację ich dzieci

co z bezpieczenstwem
    >(wywiad, policja, sluzby, itd),

bardzo ważny dział i niewątpliwie nie powinien zostać zaniedbany, kwestie tylko prawne, czyli zwiększyć kompetencję policji. Ale nie pozwolić na inwigilacje przez służby. Wywiad zagraniczny mocny

rezerwami strategicznymi,

No ważna raczej sprawa, wojna czy coś nigdy nic nie wiadomo wiec posiadanie jak najbardziej wskazane. Do przedyskutowania tylko ile czego, gdzie, ale ja się póki co nie odzywam, bo wiedzy o tym nie mam:)

>dysponowaniem surowcami, jakimis urzedami (czy calkowicie
    >zlikwidowac cala administracje ?!)

Surowce to bogactwo więc rzecz istotna, prywatyzacja ale w wypadkach kryzysów zbrojnych do dyspozycji kraju chociaż to też może być kontrowersyjne.

, dziedzictwem narodowym,

Już kiedyś pisałem, ze narody które nie pamiętały swojej historii wyginęły bezpowrotnie. Wiec rzecz jednak istotna

>polityka m-narodowa i jeszcze setka innych spraw

Twarda musi być, bo zawsze chodzi aby w walce mieć jak najwięcej dla swojego kraju, wtedy ludzie cię szanują, oczywiście wszystko publicznie ma wyglądać jak najpiękniej. Polityka brudną jest i to nie podlega chyba dyskusji

>czy chcesz calkowicie zlikwidowac podatki i urzedy czy
    >maksymalnie je zminimalizowac

Maksymalnie je zminimalizować, anarchokapitalistą nie jestem. Ale owszem urzędy powinny być ograniczone do minimum. Pytanie tylko ile to jest maksymalnie zminimalizowany.

• Don Martino della Privoz

w sumie cele ustalilismy i teraz zaczyna sie dopiero pod gore: realizacja. zmniejszysz podatki zacznie sie rozpierducha bo nie bedzie kasy na budzetowke, strajki itd. zbyt szybko wprowadzajac zmiany (na efekty trzeba czekac, czesto pewnie dluzej niz kadencje, jak tu sie utrzymac politycznie na powierzchni?) wszystko sie zepsuje.

kazdy temat mozna by przegadac z osobna. dlaczego armia jeszcze nie jest zawodowa, dlaczego nie wszystkie mniej wazne dla interesu panstwa spolki sprywatyzowane?, itd, itd

mysle ze nie wynika to ze zlej woli rzadzacych a z trudnosci w faktycznej realizacji. podtrzymuje opinie ze UPR (odnosze sie do sympatii kolegi) dzialajac rozsadnie nie roznilaby sie mocno od pisu, a dzialajac programowo rozpizdzylby kraj w 5 minut. i pomine fakt ze UPR to maly kwiatuszek polityczny skladajacy sie z pana JKM i niewiele wiecej..
  • Anonim

:]
  • Wincu

>Don Martino della Privoz napisał
    >w sumie cele ustalilismy i teraz zaczyna sie dopiero pod
    >gore: realizacja. zmniejszysz podatki zacznie sie
    >rozpierducha bo nie bedzie kasy na budzetowke
    Na dzień dobry prywatyzuje się najmniej opłacalne państwowe firmy, Stocznia Gdańska, PKP, sprzedając jeszcze wcześniej niewykorzystane gleby w centrach miastowych, ogromny zastrzyk finansowy dla skarbu państwa plus miejsca pod inwestycje. Prywatyzacja dużych molochów da państwu oszczędności na obniżenie podatków. Myślę, że wtedy machina powinna powoli ruszać, choć wiadomo obrazu pięknie nie będzie. Ale zanim ludzie tego nie zrozumieją, że każdej transformacji potrzebny jest czas, nie będzie w stanie UPR, może nie tyle co wejść do sejmu, bo to może sie zdarzyć, ale nie będzie w stanie przeprowadzić tych ruchów

, strajki itd.
    >zbyt szybko wprowadzajac zmiany (na efekty trzeba czekac,
    >czesto pewnie dluzej niz kadencje, jak tu sie utrzymac
    >politycznie na powierzchni?) wszystko sie zepsuje.
    >
    >kazdy temat mozna by przegadac z osobna. dlaczego armia
    >jeszcze nie jest zawodowa, dlaczego nie wszystkie mniej
    >wazne dla interesu panstwa spolki sprywatyzowane?, itd, itd

Bo to ciągle jest pozorowany kapitalizm. Ładnie to określił Ziemkiewicz. Mamy tyle kapitalizmu ile potrzeba aby jakoś funkcjonować, a socjalizmu ile wlezie.

>mysle ze nie wynika to ze zlej woli rzadzacych a z trudnosci
    >w faktycznej realizacji. podtrzymuje opinie ze UPR (odnosze
    >sie do sympatii kolegi) dzialajac rozsadnie nie roznilaby
    >sie mocno od pisu, a dzialajac programowo rozpizdzylby kraj
    >w 5 minut.

Nie, są kraje w których władowanie kapitalizmu wcale nie przebiegało tak rozpaczliwie, Pinochet, którego połowa tu uważa za zbrodniarza, zaprosił do sypiącego się po rządach Allende połowę Chicagowskiej szkoły ekonomicznej z Miltonem Friedmanem na czele i zrobili z tego najszybciej rozwijający się kraj w Ameryce Południowej.

i pomine fakt ze UPR to maly kwiatuszek
    >polityczny skladajacy sie z pana JKM i niewiele wiecej..

Ah co do Pana Janusza, zaznaczam że go szanuje, ale on jest dobrym filozofem zaś zupełnie ma problemy z dotarciem do mas, choć jak zorganizowałem z kolegą spotkanie z JKM to nie wydawało mi się żeby na sali ktoś swoją prezencja wykazywał wykształcenie poniżej licencjackiego. Tak, wiec ma dużo dobrych pomysłów tylko kontrowersyjne zachowanie które do większości ni cholery nie przemawia

• Wincu

A co do UPR, obecny prezes z relacji znajomych, bo sam z nim nie rozmawiałem ponoć jest bardzo dobrze zapowiadającą się postacią, a jeszcze nie ma chyba 30 lat skończonych, wiec kto wie kto wie.
  • Don Martino della Privoz

jakby dalo sie sciagnac do nas jakiegos takiego miltona i jego szkole to mozeby poszlo; ) bo cos czuje ze ktokolwiek sie za to zabierze to spier..
  • Wincu

No wiesz potrzeba matką wynalazku, jak dalej będziemy biernie sprawom sie przyglądać to napewno nic sie nie zmieni
  • Sebek

http://finanse.wp.pl/POD,1,wid,1011...

a oto dowód na to, że "liberalny" rząd Tuska przywraca nam swobodę gospodarczą; ]

Polska znalazła się na 74. miejscu wśród 178 państw świata w klasyfikacji swobody prowadzenia działalności gospodarczej - wynika z najnowszego raportu Banku Światowego "Doing Business 2008".

W poprzednim zajęliśmy 68. miejsce. Spadek w rankingu nie jest jedynym problemem naszego kraju.

Polska jest najniżej notowanym państwem Unii Europejskiej. Przed nami znalazły się nawet Rumunia i Bułgaria. Autor raportu Leszek Kąsek, ekonomista Banku Światowego, uważa, że mamy szanse na awans o 25 miejsc, jeśli wprowadzimy reformy w minimum 3 dziedzinach: rejestracji działalności gospodarczej, koncesjach i podatkach.

• Anonim

i co to oznacza???

że w latach 90 powstał mechanizm który wyrżną całkiem prywaciarzy. Niestety ale będziemy spadać jeszcze bardziej w rankingu, ale wraz ze śmiercią starego aparatu ludowego, normalność wróci.
  • Camilo Loco

| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)