Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • M.

Co o tym myślicie ? Czy wielokulturowość służy państwom czy raczej je osłabia ( np zamieszki muzułmanów we Francji, problemy z cyganami wszędzie gdzie się pojawią ) ?
  • Camilo Loco

>M. napisał
    >Co o tym myślicie ? Czy wielokulturowość służy
    >państwom czy raczej je osłabia

A co to jest "jednokulturowość"? Gdzie takie zjawisko występuje? :>

>( np zamieszki muzułmanów
    >we Francji,

Jakie to w ogóle ma podłoże kulturowe, możesz mi to wytłumaczyć?

> problemy z cyganami wszędzie gdzie się
    >pojawią ) ?

Hę?
  • Wincu

Już tak bardzo wyczerpały sięwam tematy,że ostatni wpis merytoryczny jest z przed 10 dni?? ŁADNIE.
    Myślę że chodzi tu o multikulturowość, wielokulturowość globalną podniesioną do kwadratu, nie przenikające się przez handel czy politykę, ale społeczne ekspansje
  • kenny

no to ekspancje czy wilokulturowosc. a chodzi raczej o pytanie sablozebnego. czy istnieje cos takiego jak jednokultorowosc takie zjawisko było by mozliwe chyba tylko w czasach prostych plemion
  • Wincu

a czy ekspansjonizm nie może być kulturowy? Ekspansjonizm chyba nie posiada jednego desygnatu bez dookreślenia go. A to co Marek miał na myśli, nie musi być gnojone pseudo zarzutem nieostrości stwierdzenia o co dokładnie mu chodzi, bo wydaje mi się że każdy wie o co dokładnie kmn
  • kenny

nie dokladnie niema juz jednokultorowosci a wielokulturowosc jest wszedzie
    jemu chodzi o ekspancje zarobkowa najpewniej a to zagadnienie bardzo polityczne odpowiedz zalerzy od pogladow politycznych liberał powie ze nie. Ns ze tak
  • Camilo Loco

Mi chodziło raczej o to, iż pojęcia "jedno-kulturowości" lub "multi-kulturowości" są bezsensowne, gdyż to, co jedna osoba nazwałaby, np., kulturą słowiańską, inna mogła by określić kulturą wschodniego brzegu Wisły (choć obejmowała by tylko 88 % zakresu pierwszego pojęcia). Oba zabiegi lingwistyczne nie wyszły poza obręb języka, którym się posługujemy. Do tego byłyby to zabiegi wielce arbitralne.
  • Camilo Loco

>a czy ekspansjonizm nie może być kulturowy? Ekspansjonizm chyba nie posiada jednego desygnatu bez dookreślenia go. A to co Marek miał na myśli, nie musi być gnojone pseudo zarzutem nieostrości stwierdzenia o co dokładnie mu chodzi, bo wydaje mi się że każdy wie o co dokładnie kmn

No właśnie, co?

Zgadzam się, że _multikulturowość_ jest pojęciem jasnym i nawet dość precyzyjnym, lecz pies jest pogrzebany tam, gdzie chcielibyśmy ustalić znaczenie i zakres takich pojęć jak "kultura Polska", "Słowiańska", "Środkowo-wschodnia" etc. A moim zdaniem bez ultra-arbitralizmu by się nie obyło.
  • Wincu

MYślę że chodzi mu o zalewanie kultur znajdujących się na ziemiach od setek bądź tysięcy lat przez inne kultury
  • Mr Incognito

a co to jest kultura ?
  • Camilo Loco

>Wincu napisał
    >MYślę że chodzi mu o zalewanie kultur znajdujących się
    >na ziemiach od setek bądź tysięcy lat przez inne kultury

Ale owe "kultury zastane" tez sie z nikad nie wziely, nie byly na Polskich ziemiach od zawsze, ba, jest to cholernie arbitralne ustalenie, co nalezy do "naszej kultury", a co juz nie nalezy.
    Sama kultura jest dosyc zmiennym zjawiskiem, ulegajacym ciaglym przeobrazeniem, wiec nie ma mowy o zadnej statycznosci.
  • Camilo Loco

>Pan Pancerny napisał
    >a co to jest kultura ?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kultur... >;)
  • Mr Incognito

>SzabLoZębny napisał
    >>Pan Pancerny napisał
    >>a co to jest kultura ?
    >
    > http://pl.wikipedia.org/wiki/Kultur... >;)

liczyłem na kreatywnośc tu zgromadzonych :P
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)