Forum Polityczne [1176]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • kenny

mianowicie jakie ziemie powinny nalezec do polski :P

no ja osobiscie uwazam ze polska bez slaska, ale z galicja tak na dobra sprawe breslaw powinien był wrócic do generalnej guberni a wiec do niemiec :)

co do prus powiny byc nasze
    inflanty powinny byc nasze ale moze byc problem z zabranie ich rosjanom :) (obwód kaliningradzki)
    ukraina powinna dobrowolnie przystapic do polski oddamy kozakom ich przywileje i bedzie dobrze :)

litwa, łotwa, białorus powinna wrócic pod miacierzyste wskrzydla rzeczypospolitej obojga narodów no moze byc nawet wiecej narodowa rzeczyospolita :D

• Ritter von Nałęcz

a w Pearl Harbor powinny polskie okręty pływać ^^
  • kenny

jeszcze do tego dojdziemy :D
  • Anonim

Ziemie, na których leży obecnie Polska są etnicznie polskie od czasów Mieszka I, co prawda przechodziły z rąk do rąk, ale mniej więcej taki kształt miała Polska kiedy została ochrzczona, tylko obwód kaliningradzki bym podzielił na pól między Litwę i Polskę z Królewcem o podobnym ustroju do Cieszyna.
  • kenny

no ja jednak ze slaskim i ziemiami nad odra to sie kłucił i to ostro czy były one etniczno polskie :P

znaczy mozemy podzielic ale chodzi o to zeby miec rzeczpospolita kilkunarodowa :D
  • Anonim

ziemie nad odrą należały do Słowian, razem ze Śląskiem itd. sprawdź:)
  • kenny

ale my mówimy o polsce czy o słowianach :P bo słowianie to i ruskich wezmiemy :D na upartego :D
  • Anonim

mówimy o etnosie polskim, w skład , którego wchodzili wiślanie, polanie i inne mniejsze plemiona Słowian aż do odry i tuż za nią:>
  • kenny

w ten sposób przynaleznosc kolturowa była bo od odry do moskwy czechy słowacja i wegry

ale to juz nie polska tylko słowianszczzna

no i chyba przeceniaszmieszka bo o ile pamietama to polska nie bala jakos ogromna za jego panowania :D

tak czy siak ja bym slask oddał oni cos nawet przebakiwali o niezaleznosci to i bysmy nie mieli problemu z niedochodowymi kopalniami oni by sie znimi meczyli a kto wie moze by sie okazało ze oni na kopalniach jako odrebne pasntwo potrafili by zarobic.
    zas breslaw był od dawien dawna niemiecki i własciwienie wiem z jakiego to powodu po wojnie nam sie dostał , znaczy historycznie to wiem ale tak ogólnie to nie jasno widzeprzyczyny :D

podobnie z poznaniem a swinoujsciem
  • Anonim

etnos -> sprawdź co to:>

Węgry to ugrofinowie - etons fiński, tak pochodzą od finów:>

poza tym ja uważam, że obecnie Polska jest w optymalnych granicach (oprócz tego oblastu na północy z ruska bazą wojenną)
  • Camilo Loco

Kenny, what to the hell is going with yo?
  • Ritter von Nałęcz

>kenny napisał
    >no ja jednak ze slaskim i ziemiami nad odra to sie kłucił
    >i to ostro czy były one etniczno polskie :P
    >
    >znaczy mozemy podzielic ale chodzi o to zeby miec
    >rzeczpospolita kilkunarodowa :D

po co? Historia pokazała, czy bardziej połaciła nasza tolerancja i wielonarodowość, czy zamordystyczna, sadystyczna germanizacja narodów podbitych przez Niemców.
  • Ritter von Nałęcz

ten temat jest głupi.
  • Ritter von Nałęcz

>Yoda napisał
    >etnos -> sprawdź co to:>
    >
    >Węgry to ugrofinowie - etons fiński, tak pochodzą od
    >finów:>
    >
    >poza tym ja uważam, że obecnie Polska jest w optymalnych
    >granicach (oprócz tego oblastu na północy z ruska bazą
    >wojenną)

... ale punkt wypadowy jakim była Galicja wschodnia by się przydał :P
  • Anonim

>Demiurg napisał
    >ten temat jest głupi.

:)
  • Camilo Loco

>Demiurg napisał
    >>kenny napisał
    >>no ja jednak ze slaskim i ziemiami nad odra to sie
    >kłucił
    >>i to ostro czy były one etniczno polskie :P
    >>
    >>znaczy mozemy podzielic ale chodzi o to zeby miec
    >>rzeczpospolita kilkunarodowa :D
    >
    >po co? Historia pokazała, czy bardziej połaciła nasza
    >tolerancja i wielonarodowość, czy zamordystyczna,
    >sadystyczna germanizacja narodów podbitych przez Niemców.

"Połaciła"?
  • Ritter von Nałęcz

zjadłem 'p'. Powinno być "popłaciła".
  • Lypa

>Yoda napisał
    >Ziemie, na których leży obecnie Polska są etnicznie
    >polskie od czasów Mieszka I,

Oprócz Mazur, oczywiście, które przed rokiem 1945 NIGDY nie należały do jakiegokolwiek państwa, które można by było uznać za polskie.
  • Anonim

oczywiście pisałem, że mniej więcej taki kształt miała Polska;)
  • Ritter von Nałęcz

>Lypa napisał
    >>Yoda napisał
    >>Ziemie, na których leży obecnie Polska są etnicznie
    >>polskie od czasów Mieszka I,
    >
    >Oprócz Mazur, oczywiście, które przed rokiem 1945 NIGDY
    >nie należały do jakiegokolwiek państwa, które można by
    >było uznać za polskie.

Od II pokoju toruńskiego Prusy Zakonne/Książęce, aż do traktatów welawsko-bydgoskich były lennem Korony Królestwa Polskiego, a więc stricte jego częścią, z nadania króla rządzoną przez wielkiego mistrza Zakonu/księcia pruskiego.
  • 1
  • 2
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)