-
rez
-
Anonim
ja uważam że Kościół powinien się zlustrować(ale niekoniecznie z rozkazu państwa), i oczywiście jestem przeciwna dotowaniu Kościoła z budżetu. Bo w ogóle państwo nie jest od dotowania; p Ale tak na serio rozumiem pretensje np. ateistów którzy nie mają ochoty płacić za Świątynię Opatrzności... -
bokbanana
kosciól sie nie zlustruje sam. wiekszosc kleryków w naszym panstwie to dzieci plebsu chlopskiegi i robotniczego. jest to kolejny bolesny efekt prlu. ci ludzie nie maja niestety moralnych predyspozycji do podjecia odpowiedniej decyzji. i nie tylko w tej sprawie ale w wielu innych tez. jestem pewien ze wiekszosc ksiezy byla złamana przez bezpieke. prostego chłopka , którego rodzina sworowała na ksiedza , pochodzacego z małej wioski pod radomiem(wielgus), chcacego uciec od tego swiata, łatwo mozna bylo przekupic lub złamac mocniejszymi metodami. to co sie stalo sie niodstanie i kosciól powinien pierwszy sie zlustrowac by dac obywatelom przyklad chrzescijanskiego zachowania. niestety kulawa katolicka moralnosc nie pozwala im na to. szkoda. a władza wszystkich chce zlustrowac tylko nei kosciól. wola nie zadzierac ani z biskupami ani tym bardziej za motłochem ojca dyrektora -
Anonim
Niech te cholerne akta staną się jawne po prostu. Kto będzie miał wątpliwości co do ich rzetelności ma od tego sąd lustracyjny. To jedyne wyjście. A co do Kościoła to za przeproszeniem nikt nie jest świętą krową, nawet panowie w sutannach, którym choć należy się szacunek za ich misję to jednak jezeli byli konfidentami to powinni być jak kazdy obywatel ukarani. -
-
bokbanana
kara kara kara
w lustracji nie chodzi o dojebanie donosicielem. co z ciebie za chrzescijanin ?
-
Anonim
Biblia jasno określa, że winny powinien ponieść kare. Każdego się to dotyczy. -
Anonim
nie wkładajmy do jednego worka wszystkich którzy podpisali współpracę. Trzeba pamiętać że byli ludzie którzy podpisali bo grożono ich najbliższym śmiercią, ja znam przypadek że facet odmówił(jego córeczka był chora na serce) i efekt był taki że w każdym szpitalu odmówiono jej leczenia(tak jak zapowiadali SB-ecy) i dziecko zmarło. Tak więc jawność akt powinna być ale każdy przypadek to inna sprawa. -
Anonim
Zgadzam się, ale jawność musi być. To jedyny sposób na zakończenie tego cyrku. Wydaje mi się, że może PiSowi zalezy na tym cyrku, bo jest dla niego korzystniej raz na jakiś czas wystąpić z jakas rewelacją niż aby raz na zawsze zrobic z tym porządek. -
Anonim
-
Anonim
SLD to partia gdzie są mądrzy ludzie. Inna sprawa, że są to mądrzy ale również skurczybyki okradające własny naród. -
Anonim
>Mykell napisał
>Biblia jasno określa, że winny powinien ponieść kare.
>Każdego się to dotyczy.
wasz Bóg głosi takze 'miłuj blizniego swego jak siebie' a wiekszosc katolikow poza swoim tyłkiem nie widzi nic:)
W kulcie bytu wyzszego nie chodzi tyle o składanie ofiar 'najwyzszemu' i nawracaniu wszysttkich innych na jedyna prawdziwa wiare ale o wyznawanie zasad moralnych które ta wiara propaguje...
-
Anonim
>rez napisał
> http://www.pardon.pl/artykul/1468/c...
>
>
>No,Panowie (i Panie) katolicy.
>Słucham.
Jestem przeciw lustracji, ale jeżeli już ma się odbyć to wszyscy na tych samych prawach. Polska jest państwem świeckim pomimo nawet tego faworyzującego wierzacych zapisu w konstytucji. -
KleksWGaciach D.
>Mizioł napisał
> Polska jest państwem
>świeckim pomimo nawet tego faworyzującego wierzacych
>zapisu w konstytucji.
Raczej NIE jest krajem świeckim pomimo zapisu o tym konstytucji...
-
Anonim
>Mykell napisał
>SLD to partia gdzie są mądrzy ludzie. Inna sprawa, że są
>to mądrzy ale również skurczybyki okradające własny
>naród.
nie wierze wlasnym oczom. zakochales sie czy co??:D -
Anonim
>J.J. Sefton napisał
>>Mykell napisał
>>SLD to partia gdzie są mądrzy ludzie. Inna sprawa, że
>są
>>to mądrzy ale również skurczybyki okradające własny
>>naród.
>
>nie wierze wlasnym oczom. zakochales sie czy co??:D
Chodzi o to, że SLD składa się z ludzi którzy mają rozum na karku ale są piepszonymi skurczybykami którzy mają złe zamiary np: okradania Polski. To zupełnie odwrotnie niż PiS. Gdzie może z uczciwością jest lepiej ale za to ile idiotów...Choć po odejściu niejakiego Mariana P. zrobiło się tam lepiej pod tym względem. -
Anonim
>sam jesteś Dusoge napisał
>>Mizioł napisał
>
>> Polska jest państwem
>>świeckim pomimo nawet tego faworyzującego wierzacych
>>zapisu w konstytucji.
>
>Raczej NIE jest krajem świeckim pomimo zapisu o tym
>konstytucji...
>
ja wierze w prawo. -
Anonim
nie wiedzialem ze Paździoch byl w SLD :D, ale widac ze jak kanapowy len i pijak to lewak (choc jesli o kanape chodzi to bardziej do Ikona pasuje:D ).
okradanie Polski mozna rozumiec w dwojaki sposob:
-materialny (fizyczny)
-psychiczny
i o ile za sprawa pogladow na gospodarke, finanse etc SLD okrada z pieniedzy, tak katolicka czesc parlamentu okrada (czy jak wolisz ogranicza) wolnosc niekatolicka [tak w uproszczeniu].
a osobiscie wole zeby ktos mi zabral 1tys na koniec roku (+podatki typu vat) niz mi mowil co mam myslec. -
Anonim
>Mizioł napisał
>>sam jesteś Dusoge napisał
>>>Mizioł napisał
>>
>>> Polska jest państwem
>>>świeckim pomimo nawet tego faworyzującego wierzacych
>>>zapisu w konstytucji.
>>
>>Raczej NIE jest krajem świeckim pomimo zapisu o tym
>>konstytucji...
>>
>
>ja wierze w prawo.
ale kto tego prawa bedzie przestrzegal? -
bokbanana
>Mykell napisał
>Biblia jasno określa, że winny powinien ponieść kare.
>Każdego się to dotyczy.
a ty jestes kurwa wyznaczony do wskazywania kto powinien poniesc kare. wez biblie i trzasnij sie w głowe moze dorosniesz troche jako chrzescijanin i katolik
-
Anonim
>Mizioł napisał
>W kulcie bytu wyzszego nie chodzi tyle o składanie ofiar
>'najwyzszemu' i nawracaniu wszysttkich innych na jedyna
>prawdziwa wiare ale o wyznawanie zasad moralnych które ta
>wiara propaguje...
>
>
kult bytu wyższego to może być buddyzm mój drogi,a nie katolicyzm.wiara jest darem więc nie może być narzucona-to chyba zrozumiałe.
co do zasad moralnych:u katolików najpierw wiara z której dopiero WYNIKAJĄ uczynki(w przeciwieństwie do protestantyzmu gdzie tylko uczunki-przypominam list pawła do rzymian i do tesaloniczan:))
do tematu-
kara za zbrodnie jest rzeczą zrozumiałą,i nawet kościół musi się oczyścić
btw:zauważyliście że przeciwnicy lustracji atakują kościół żę się nie lustruje:)