Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Powiem wam jak jest z tą Grecją.

Chcieli być w sowieckiej strefie wpływów po II wojnie, ponieważ zawsze ciągnęło ich do kacapów. Nie udało im się za co Churchilla powinni szanować, ale nie-oni go nienawidzą. Właśnie za uratowanie ich suwerenności. A w wojnie z Turcją po I wojnie, mieli wszystkie karty w ręku i co? przegrali sromotnie, mając wsparcie wszystkich, a Turcja była sama jak palec, do tego zrujnowana po latach osmańskiej korupcji i klęsk.

I co mamy teraz? Grecja to kraj gdzie spożywa się najwięcej wina w Europie, praktycznie każdy dorosły butelczynę dziennie wydoi. Można powiedzieć-taki klimat. Jak wygląda praca, od 9 do 12 i od 15 do 18, no bo-klimat taki. Z tym że każdy wie że intensywna praca od 9 do 18 bez przerw potrafi nie być wydalna, a kraj ten po prostu utrzymują ludzie quasi-pracujący. Nawet jak zorganizowali Olimpiadę, to tak że na niej sromotnie przegrali, dlaczego? ponieważ nie Grecy pracowali a Arabowie przy budowie wszystkiego, państwo Greckie nie miało szans na zatrudnienie żadnej spółki Greckiej, kontrakty podostawali obcy. A turyści? otóż Grekowi zwisa czy będzie miał obrót czy nie-wychodzi z założenia że taka piękna Grecja zawsze znajdzie turystę i nie ma walki o klienta a przez to nie ma rozwoju. Ten sam podpity pan który twierdzi że wywodzi się od Arystotelesa sprzedaje ten sam majdan nowym turystom i ludzie po woli mają tego dosyć. A kilka kilometrów dalej nad Bosforem handel to arcydzieło. Pracują już 12 latkowie, a każdy kramik jest punktem honoru sprzedawcy i Turcja jak ma zamieszki to kończą się one naturalnie-po prostu sklepikarze każą się rozejść do domów bo to przynosi im straty. A w Grecji, skoro quasi-pracuje, nagle zauważył że mało zarabia albo w ogóle pracy nie ma to jak puszczą hamulce moralne to cały dzień może robić rozpierduchę. Choćby z nudów.
  • YT

>No dobra... napisał
    >Zastanawiam się tylko czy Twoja ignorancja jest celowa czy
    >też może raczej bezmyślna.

Wiedziałem, że nie odniesiesz się merytorycznie, tylko nazwiesz mnie ignorantem. Tak wygodniej.

>Jednak jest to ignorancja bezmyślna. Poczytaj sobie kto
    >zorganizował n a j w i ę k s z y protest w Grecji w ciągu
    >ostatniego tygodnia. Podpowiem, że protest ten miał
    >miejsce w środę. W którą - sam poszukaj. A jak nie to
    >przestań pieprzyć głupoty.

Wow, środa. A zamieszki trwały cały tydzień. Ale okazuje się, że to jeden, środowy protest był najistotniejszy. Nawiasem mówiąc nie ma większego znaczenia, że jedna z manifestacji nie została przeprowadzona przez gówniarzy tylko związkowców. Ludzie ci zawsze protestowali i zawsze będą protestować, bo taki jest sens ich istnienia. Zamiast wieszczyć upadek kapitalizmu lepiej jest ich zwyczajnie olać.

>Tak. Nieprzerwanie od lat 90 gospodarka jest rozregulowywana
    >w imię liberalnych bredni o "powszechnym dobrobycie w
    >kapitaliźmie".

Gospodarka światowa nie jest rozregulowywana. W ostatnich dekadach nie nastąpiły żadne zmiany w tym kierunku. Przyczyny kryzysu leżą w stworzeniu rezerwy federalnej w 1913 roku.
  • Camilo Loco

>Raf napisał
    >Co sądzicie o tych wydarzeniach? Nasuwa się pytanie, kto
    >zamieszał w głowach greckiej (a dwa lata temu francuskiej)
    >młodzieży? Komu zależało na destabilizacji sytuacji? Kto
    >za to zapłacił?
    >
    >Nawiasem mówiąc, obserwując wydarzenia w Grecji czy
    >Francji zaczynam doceniać nasz naród. Może i jest trochę
    >wsiokowaty, ale nigdy by sobie nie pozwolił na masowe
    >zamieszki z powodu jakiejś kosmetycznej reformy.

Nie znam szczegółów tejże reformy, ale sądząc po głównych celach ataków (korporacjach i urzędach) jestem skłonny poprzeć tamte wydarzenia. Grecy przynajmniej pokazali, że nie chcą się dawać robić od tyłu za przeproszeniem.
  • YT

>SabreTooth napisał
    >Nie znam szczegółów tejże reformy, ale sądząc po
    >głównych celach ataków (korporacjach i urzędach) jestem
    >skłonny poprzeć tamte wydarzenia. Grecy przynajmniej
    >pokazali, że nie chcą się dawać robić od tyłu za
    >przeproszeniem.

Wątpię, by ich celem było stworzenie libertariańskiej sielanki.
  • Camilo Loco

Przestań się nabijać, ale otwórz oczy.

Kapitaliści sami kręcą sobie trumnę jak by parafrazować Karola M. wbrew jego intencjom.
  • YT

Już prędzej stryczek.

Pamiętaj tylko, że pójdziesz na szubienicę wraz z nimi. Lewacki motłoch nie odróżnia Madoffa od właściciela sklepu z pamiątkami turystycznymi, ponurego neokonserwatysty z chłodnych gmachów Waszyngtonu od libertariańskiego idealisty.
  • Camilo Loco

>Raf napisał
    >Już prędzej stryczek.
    >
    >Pamiętaj tylko, że pójdziesz na szubienicę wraz z nimi.
    >Lewacki motłoch nie odróżnia Madoffa od właściciela
    >sklepu z pamiątkami turystycznymi, ponurego
    >neokonserwatysty z chłodnych gmachów Waszyngtonu od
    >libertariańskiego idealisty.

dlaczego motłoch?
  • Camilo Loco

W większości tacy sami ludzie jak Ty czy ja.

>libertariańskiego idealisty.

To o mnie? Czemu idealisty?
  • YT

>SabreTooth napisał
    >W większości tacy sami ludzie jak Ty czy ja.

Mów za siebie :)

Motłoch, bo metody kibolskie, a poglądy rodem z wiecu towarzyszy w kufajkach.

>>libertariańskiego idealisty.
    >To o mnie? Czemu idealisty?

Wpisz sobie zamiast tego idealisty cokolwiek Ci pasuje. Faktem jest, że zawiśniesz jako wróg socjalizmu. Dla lewactwa istnieje tylko bliżej niesprecyzowany "neoliberalizm", do którego wrzucają każdego na prawo od Zapatero. Nie spotkałem jeszcze socjalisty, który by rozumiał, że prawdziwi wolnorynkowcy są jeszcze bardziej krytyczni wobec współczesnego systemu niż oni sami. Libertarianie nie powinni się przyłączać do lewicy w krytyce kapitalizmu, bo pomogą jej przechylić szalę, na czym skorzysta tylko ona. Naszym zadaniem jest krytyka etatystycznych metod wyprowadzania gospodarek z kryzysu i dalsze wałkowanie o konieczności zerwania z wprowadzanym stopniowo w XX wieku modelem płaskiego pieniądza, co jest przecież główną przyczyną obecnej zawieruchy.
  • Camilo Loco

Obracasz się w kategoriach 'lewicy/prawicy', które nie mają naprawdę żadnego znaczenia. Chyba, że dla Ciebie najważniejsze jest siedzenie na tyłku i czekanie na cud polityczny, który się zdarzy. Twoja sprawa.
    Mogę być lewakiem, mogę być antykapitalistą..; ) wisi mi to.

>Wpisz sobie zamiast tego idealisty cokolwiek Ci pasuje. Faktem jest, że zawiśniesz jako wróg socjalizmu.

Dla Ciebie to jest tylko socjalizm, a ja widzę znacznie więcej różnych odcieni, choć nie ze wszystkimi się zgadzam i nie wszystkie są do końca słuszne. Jednak widzą gdzie leży sedno współczesnych problemów.

Acha, krytyka ekonomiczna to słuszna inicjatywa, ale do kogo ma być skierowana? Do polityków, kapitalistów, urzędników czy do zwykłych ludzi?
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)