-
YT
Coś niedobrego dzieje się ze Szwecją. Właśnie przeczytałem w GW, że uruchomiono tam kampanię promującą handel bezgotówkowy. Celem jest ograniczenie ilości gotówki w kasach sklepowych, gdyż coraz częściej dochodzi tam do rabunków. Parę tygodni temu poinformowano o skandalu z udziałem sieci supermarketów, która wyrzucała na śmietniki skażone jedzenie i zatruwała tym samym bezdomnych.
Jakże to... bezdomni i napady rabunkowe w Szwecji? Przecież według naszych socjalistów w tym kraju można zostawić na ulicy walizkę z pieniędzmi i znaleźć ją tam po kilku dniach nietkniętą. -
Sześć stóp pod ziemią
Szwecja od lat trzydziestych ubiegłego stulecia dąży do komunizmu. Socjaldemokraterna o tyle tylko nie wprowadza rewolucji, gdyż zobowiązała się wykreślić ją ze swojego programu po kryzysie, strajkach i w obliczu, gdy musiało dojść do porozumienia ponadpartyjnego. I to cała filozofia. -
rez
I znowu Szwecja.
Znowu krytyka się pojawia tego jakże strasznego i złego społeczeństwa.
To wynika z czystej zawiści, zazdrości? -
Anonim
-
-
Sześć stóp pod ziemią
>rez napisał
>I znowu Szwecja.
>Znowu krytyka się pojawia tego jakże strasznego i złego
>społeczeństwa.
>To wynika z czystej zawiści, zazdrości?
Nie, z prostej świadomości, jak to tam wygląda i jacy są ci ludzie. Ja mam do nich sporo szacunku, co nie zmienia zasadniczo faktu, że są pieprznięci, cały naród jak jeden mąż. -
YT
Czego tu zazdrościć?
Cały szwedzki socjalizm opierał się na przekonaniu, że naród ponosi koszty wysokiego opodatkowania w zamian za zapewnienie spokoju i bezpieczeństwa. Dziś widzimy, że pieniądze te idą na marne. Obserwacja ta jest o tyle ważna, że po upadku bloku wschodniego Szwecja była ostatnią nadzieją socjalistów. Ponadto, obecnie tyle się mówi o upadku kapitalizmu. Jak widzimy na załączonym obrazku, socjalizm bynajmniej nie kwitnie. -
>rez napisał
>I znowu Szwecja.
>Znowu krytyka się pojawia tego jakże strasznego i złego
>społeczeństwa.
>To wynika z czystej zawiści, zazdrości?
Tak, zazdroszczę im poziomu przestępczości, a zwłaszcza ilości napadów rabunkowych! Masz racje rezik, masz racje..
............................ -
rez
>Sofija :D napisała:
>Nie, z prostej świadomości, jak to tam wygląda i jacy są
>ci ludzie. Ja mam do nich sporo szacunku, co nie zmienia
>zasadniczo faktu, że są pieprznięci, cały naród jak
>jeden mąż.
Niezbyt rozumiem ale nie ma problemu generalnie.
Moim zdaniem Polacy też w sumie są pieprznięci.
Cały naród, jak jeden mąż.
-
rez
>Raf napisał
>Czego tu zazdrościć?
>
>Cały szwedzki socjalizm opierał się na przekonaniu, że
>naród ponosi koszty wysokiego opodatkowania w zamian za
>zapewnienie spokoju i bezpieczeństwa. Dziś widzimy, że
>pieniądze te idą na marne. Obserwacja ta jest o tyle
>ważna, że po upadku bloku wschodniego Szwecja była
>ostatnią nadzieją socjalistów. Ponadto, obecnie tyle się
>mówi o upadku kapitalizmu. Jak widzimy na załączonym
>obrazku, socjalizm bynajmniej nie kwitnie.
Jednak dziwnym trafem ludziom żyje się o lata świetlne lepiej w takiej Szwecji niż w Polsce.
I o to mi generalnie chodzi.
Polactwo krytykuje to czego u nas nigdy nie będzie.
Krytykuje to zresztą garstka ludzi zapewne.
Takie bicie piany jest bardzo zabawne i pojawia się raz na jakiś czas.
Jaka ta Szwecja zła i niedobra.
Dzieli nas od nich morze i lata świetlne gospodarczo i mentalnie.
I to jest dla mnie jak najbardziej smutne.
-
kenny
tak szwacja i jej jakże wyjebisty system który jest tak zajebisty ze powinniśmy go przenieść do nas ^^
a moze stwoirzyc takie małe getto gdzies w odległych lasach dla socjalistów i komunistów i tam ich wysłac by sobie zyli w swoim idealnym swiecie płacili te wysokie podatki i sie cieszyli wspólnymi dobrami XD -
● Sam ●
Nie wchodząc za głęboko w moje życie prywatne powiem Ci rez,że tam naprawdę jest źle. Bliska,krewna osoba żyje tam już 30lat i mówi,że ludzie tam są mimo dobrej relatywnie sytuacji majątkowej głęboko nieszczęśliwi. Wiarę ograniczyli do zera,a życie osobiste ogranicza się do strat i zysków.
Długo by opowiadać,ale uwierz mi rez,że co do Szwecji coś jest na rzeczy. Nie mówię że to z powodu ich sekularyzacji bo dostaniesz ateistycznych drgawek -
"Jednak dziwnym trafem ludziom żyje się o lata świetlne lepiej w takiej Szwecji niż w Polsce."
Subiektywizm subiektywizmem, ale po kiego grzyba dodac do tego porownania naukowe? Żeby ocena brzmiała bardziej fachowo i przekonywująco? -
dropsujący z turlaczami
"Jednak dziwnym trafem ludziom żyje się o lata świetlne
lepiej w takiej Szwecji niż w Polsce."
Do czasu. Każde państwo socjalistyczne jest z góry skazane na upadek. Ludzie w socjalizmie trącą naturalny instynkt samozachowawczy. Zdają sie na państwo, które wszystko za nich robi. To taki rodzaj niewolnictwa-matrix. Można to porównać do hodowli bydła.
-
● Sam ●
-
kenny
no krowy w naszym, kraju sa szczesliwe , nie słyszałem nigdy o manifastacji krów w polsce ani ich wysuwanych zadaniach w gazatach czy pikietach przed pałacem jakiegos ministra. a to jasno dowodzi ze krowy w naszym, kraju sa szczesliwe czyli nasz kraj jest idealny tylko jest idealny dla krów ^^ socjalista pomyliły sie ludzie z krowami. ale ciagla ssaki XD -
● Sam ●
W końcu krowa też człowiek,a prawdziwy socjalista,to prawdziwy COWboy:) -
Anonim
-
dropsujący z turlaczami
>● sam ● napisał
>A bydło przecież jest hepi
dopóki nie wyląduje na twoim talerzu :P -
Sześć stóp pod ziemią
>rez napisał
>>Sofija :D napisała:
>
>>Nie, z prostej świadomości, jak to tam wygląda i jacy
>są
>>ci ludzie. Ja mam do nich sporo szacunku, co nie zmienia
>>zasadniczo faktu, że są pieprznięci, cały naród jak
>>jeden mąż.
>
>Niezbyt rozumiem ale nie ma problemu generalnie.
>Moim zdaniem Polacy też w sumie są pieprznięci.
>Cały naród, jak jeden mąż.
Twoje zdanie - myśl co chcesz. Po prostu im dłużej studiuję skandynawistykę i im dłużej mam z nimi do czynienia tym bardziej uważam, że są niesamowicie mili, ale pieprznięci. -
To społeczeństwo jest niezwykłe. Wytworzył się tam tak specyficzny system gospodarczo-socjalno-społeczny , że fraza "naród pieprznięty jak jeden mąż" w minimalnym stopniu to oddaje; P