Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Dosięgnie nas czy nie?
    W Europie paskudne problemy ma Islandia
    http://gielda.onet.pl/0,1840800,wia...
    Chyba musze wyjac z banku swoje 5 zł; o
  • Anonim

Polecam felietony Zbyszka Koreywy, a zwłaszcza trzyczęściowy "Globalny Pacht". Do przeczytania tutaj:

http://www.koreywo.com/globalny_pac...
  • dropsujący z turlaczami

więcej interwencjonizmu i okradania obywateli to kryzys na pewno się skończy :> co nie lewicowcy ?
  • rez

Kolejny dołącza do liberalnego bełkotu.
    Gratulacje.
  • kenny

wolnosciowy bełkot ^^ no racja przeciez ludziom lepiej sie zyje jak panstwo kaze im nawet odpowiednio srac XD

Tak to jest kiedy nie zna sie podstaw ekonomi, a zamiast tego czyta sie manifesty komunistyczne i tym podobne powieści fantastyczne. Co nie rez ? :]
  • rez

Po czym wnioskujesz co czytam?
    Co mnie interesuje?
    Nie rób z siebie błazna i daruj sobie osobiste wycieczki.

• Anonim

Bez wycieczek drogi panie
    bo to ważne jest zadanie
    z kryzysu zdac sobie sprawę
    wzbudzic pewna też obawę
    która by do zgody wiodła
    by finanse nie zawiodły
    i by banki nie upadły
    i oszczedności nie zjadły.
    Bo te domki na kredyty,
    zabawki, samochodziki,
    materialny luksus, biznes
    to palca na wodzie wykres.
    Wszystko odejść do lamusa
    może jeśli nie posłucha
    rozsądku głosu rządzący,
    w opozycji też stojący
    no i naród, tez spragniony
    emerytur i mamony,
    i podróży i luksusów.
    Materialności sługusów
    kryzys pierwszy dziś dopada
    potem reszta będzie, a ta
    reszta przecież to my właśnie.
    W bankach bedzie dużo ciasniej.
    Więc chciwości pozbawjajmy
    siebie dzisiaj oraz dbajmy
    o te Polskę co ją mamy
    od niedawna i władamy
    bardzo krotko, intensywnie.
    Bo jak nie, Polska przeminie.
    Odejdzie i sie rozpuści,
    duch polskości nas opusci.

Nie ma strachu, Duch ważniejszy
    będzie zawsze, jest największy
    On przy życiu nas utrzyma,
    odejdzie ten, kogo wina.

Do reformy bracie miły,
    by dni nasze wydłużyły
    w dobrobycie i wolności.
    Zgoda niechaj tu zagości!

;))

• ● Sam ●

Poeta,czy co?:)
  • Anonim

Ty sie pytasz, czy poeta.
    A ja pytam, czy te świeta
    narodowe, co my czcimy,
    czyli nowe, obchodzimy,
    czemu służa one wszystkim,
    tym nieznanym i tym bliskim
    co polskościa szczcyca się,
    czy się dobrze znamy?
    Więc?

Nie nie znamy siebie wcale,
    podobieństwa małe, ale
    je kochamy i to miejsce.
    Zatem lubmy siebie więcej...

:]
  • No dobra...

Przestałem rozmawiać o kryzysie, kiedy jakiś "wolnościowy liberał" (hi, hi, hi... to śmieje się Historia...) zaczął mi tłumaczyć, że banki w USA są ostoją socjalizmu, podobnie zresztą jak Wall Street. I że kryzys został spowodowany przez interwencjonizm państwowy, którego główną agendą jest FED.

Jedno natomiast napiszę:

"Wolnościowego liberała" (ha, ha, ha... to śmieję się ja) najłatwiej można poznać po tym, że wykonuje ostrzejsze wolty myślowe niż najbardziej zagorzali idealiści WKP(b).

Jak kiedyś będę chciał mieć ciastko i zjeść ciastko to z pewnością udam się po poradę do Was.

Ps:
    Szmuglerz... Eh, kurwa... Eh....

Rada dla Reza od gimnazjalisty dotycząca podręczników do ekonomii wprawiła mnie w dobry nastrój.

Taki... surrealistyczny.; )
  • Anonim

"kryzys został spowodowany przez interwencjonizm państwowy, którego główną agendą jest FED."
    Bo to w sumie prawda. To FED robi z ekonomią amerykańska jakieś cuda.
  • kenny

no co ty socjaluszki zapewne maja swoja własna teorie co spowodowało kryzys.
    no bo przeciez FED nie kiruje waluta dodam ze sztuczna jak euro XD i jak pln, w ameryce teraz jest wolny rynek a zapewne za czasów przez wojna secesyjna była tam anarcha i nic nie było wogóle

o my biednie liberałowie (turzesz libertarianie) zapomnielismy ze ekonomi stworzyły podstwy socjalizmu handel bez kierowania ogórnego nie dział.. no teorie ekonomiczne sie wala włsnie nam.

juz czuje ze staje sie komunista ^^
  • No dobra...

>o my biednie liberałowie (turzesz libertarianie) zapomnielismy ze >ekonomi stworzyły podstwy socjalizmu handel bez kierowania >ogórnego nie dział..

No i właśnie - to jest to o czym pisałem wyżej. Przeczytałem to zdanie 3 razy i za nic nie potrafię go zrozumieć. A chciałbym...

Może szanowny autor powinien mniej pić przed pisaniem? A może powinien pić więcej? Byleby tylko nie tak jak dziś...

>juz czuje ze staje sie komunista ^^

A ja się czuję wolnościowym liberałem ^^

Ha, ha, ha... Ho, ho, ho... Nie ma to jak śmieszny, ironiczny dowcip na zakończenie inteligentnego wywodu...

(Kurwa. Za co?!)

>Bo to w sumie prawda. To FED robi z ekonomią amerykańska >jakieś cuda.

Czary-mary czy bardziej hokus-pokus?

A może jakieś konkrety? Np. działania FED w kontekście doktryny neoliberalnej na przestrzeni lat 1995-2008 w zestawieniu ze stanem gospodarki światowego milicjanta?
  • Camilo Loco

Neoliberalizm to doktryna polityczna, a nie ekonomiczna. Tobie chodzi o monetaryzm (inaczej socjalizm bankowy).
  • Camilo Loco

Tak trudno siegnac do wyszukiwarki? http://www.multibook.pl/31,murray-r...
    albo stad http://www.fijor.com/index-jkl.php?...
    pelno jest ksiazek w temacie.
    i felietonow tym bardziej od groma.
    http://www.mises.pl/830
  • PFM

>No dobra... napisał
    >A może jakieś konkrety? Np. działania FED w kontekście
    >doktryny neoliberalnej na przestrzeni lat 1995-2008 w
    >zestawieniu ze stanem gospodarki światowego milicjanta?

Tak, i to są właśnie 'czary-mary FED'. Gdyby nie działał, nie mógłby się kierować żadną doktryną - a że działał, to spierdolił.
  • No dobra...

>Tak, i to są właśnie 'czary-mary FED'. Gdyby nie działał, nie mógłby >się kierować żadną doktryną - a że działał, to spierdolił.

Racja. Spierdolił realizując postulaty tamtejszych kapitalistów. Wniosek nasuwa się sam: NIGDY i pod ŻADNYM pozorem nie słuchać kapitalistów, bo coś się spierdoli. Pełna zgoda...

>Neoliberalizm to doktryna polityczna, a nie ekonomiczna. Tobie >chodzi o monetaryzm (inaczej socjalizm bankowy).

Wiesz lepiej ode mnie o co mi chodzi? Niezwykłe...

Zawsze myślałem, że ekonomia jest częścią polityki, czyli wzajemnych relacji pomiędzy poszczególnymi członkami społeczeństwa.

Widzę jednak, że twoim zdaniem można być w PPSie i być kapitalistą.

Mieć ciastko i zjeść ciastko. :D

• kenny

polityka to nie jest relacja pomiedzy poszcególnymi członkami społeczestwa najwyrzej miedzy masami społecznymi

niezwykłe jest naiwne mniemanie ze swit był by wspaniały jak by wszyscy mieli po równo , jelsi wikszosc ludzi pracuje by miec wiecej od innych by miec tzw luksus nagle wszycy zapragna kolektywizacji alez bedzie raj

zli kapitalisci wymyslili handel i pieniandze nigdy im nie wybaczymy ....

zapewne pierwsza sprzedarz odbyła sie na takiej zasadze ze jeden człowiek chciał podzielic sie z innymi swoim wyrobem za darmo oddac go innym ale oni nie mogli sie na to zgodzic i dobrowolnie oddali mu inne usługi i towary
    i tak powstał handel
    dziki dobrowolnemu obdarowywaniu sie XD
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)