-
Anonim
-
rez
-
Gromko
-
Anonim
-
-
rez
UE i OBWE jak zwykle robią nic.
Bush straszy.
NATO - jak przedstawiciele Sojuszu stwierdzili - nie mają mandaty na działanie na Kaukazie.
ONZ w głosowaniu nad potępieniem miało stosunek głosów 14:1 (tak, Rosja przecież sama siebie nie potępi) i rezolucji nie przyjęto.
A może niech Osetia ogłosi niepodległość?
W końcu po Kosowie to teraz już każdy może. -
mi-haó; ميخاو
-
rez
No ale jak to!
Przecież Prezydent twierdzi że Gruzja to - CYTUJE - "nasz strategiczny partner".
LOL.
Zresztą polecam zapoznać się z expose Fotygi.
Tam właściwie wszyscy to strategiczni partnerzy.
-
Anonim
Ehhh. :>
Abstrahując od absurdalności tego twierdzenia - Gruzini uczą, że nie należy z nich czynić strategicznych partnerów; ).
Czytanie tej idiotki to marnowanie cennego czasu. -
mi-haó; ميخاو
>rez napisał
>No ale jak to!
>Przecież Prezydent twierdzi że Gruzja to - CYTUJE - "nasz
>strategiczny partner".
>
>LOL.
>
>Zresztą polecam zapoznać się z expose Fotygi.
>Tam właściwie wszyscy to strategiczni partnerzy.
>
Z drugiej strony taka mróweczka jak Ty nie może znać strategii państw. -
Gruzja to dla nas potencjalny sojusznik i akurat to wystąpienie Kaczora mi sie podobało. NATO powinno bezzwłocznie wkroczyć do Gruzji, niestety - tak sie nie stanie - kacapy znowu będę bezkarne.
-
Anonim
-
Anonim
>rez napisał
>UE i OBWE jak zwykle robią nic.
>Bush straszy.
>NATO - jak przedstawiciele Sojuszu stwierdzili - nie mają
>mandaty na działanie na Kaukazie.
>ONZ w głosowaniu nad potępieniem miało stosunek głosów
>14:1 (tak, Rosja przecież sama siebie nie potępi) i
>rezolucji nie przyjęto.
>
>A może niech Osetia ogłosi niepodległość?
>W końcu po Kosowie to teraz już każdy może.
Osetia ogłosiła niepodległość jakiś czas temu(bodaj dzień po Kosovie). Widać że tak gadasz dla wypróżnienia lewackiej śliny z języka. Osetia Południowa ogłoszała już niepodległość kilkakrotnie, ma swojego Prezydenta i parlament(również armię-taka z niej pobita autonomia:((. Wojowała z Gruzinami aż w końcu doszło do sformowania tej misji pokojowej złożonej z 3 stron. Osetia jest państwa złożonym z 25 % Gruzinów, Reszta Osetyjczycy/Rosjanie. Nie pracują oni w ogóle, bo tam nie ma po prostu pracy. Otrzymują się jedynie z finansowania przez Kreml, ale i są też głodzeni przez ten sam Kreml by pokazać światu jak to Gruzja łamie prawa człowieka nie dając warunków bytu. Gruzja nie za wiele mogła zrobić , 3 lata temu Osetyjczycy dostali obywatelstwo(rosyjskie) i każdy odwet wojsk Gruzińskich za terrorystyczny atak osetyjczyków był raczej próbą wystraszenia/apelu do zaprzestania, niż realnej walki(właśnie z obawy na reakcję Rosji) Po prost miarka się juz przebrała. Osetyjczycy od roku prowadzili kampanię niszczenia mienia gruzińskiego ich armii i zamachów na ich funkcjonariuszy i na to czekał Putin bo właśnie po to byli Putinowi osetyjczycy by ciągle prowokować!!spełnili swoje zadanie i połowa z nich czmychnęła do Rosji(ahh opuścili swoją prastarą świętą ziemię). Osetyjczycy spełniali przez ostatnie lata taką samą rolę dla Putina jak niemcy sudeccy dla Hitlera, prowokować prowokować i prowokować do momentu aż gruzini wpadną w pułapkę interwencją.
W momencie realizacji rosyjskiego planu stajemy się w 100 % uzależnieni surowcowo od Rosji. Surowce "Kaspijskie" i tak skromne w Europie stają się tak nie pewne że po prostu Unia z nich zrezygnuje. -
Anonim
O, Zawisz ma akurat rację. Dodam tylko jednak, że Osetia sama ma armię wcale nie tak mocną ( była wspierana przez północną w dawniejszych walkach z Gruzją). A Gruzja ma problemy z innymi takimi tworami.
A polityka Rosji jest podobna na całym Kaukazie.
I oczywiście jestem za Gruzją i popieram ją całym sercem. Po prostu stawianie na wątpliwego sojusznika, a takim jest Gruzja, w 100%, nie przyniesie nam korzyści, powinniśmy przyglądać się mimo wszystko z boku, póki przynajmniej możemy. -
Anonim
energię elektryczną i cieplną w 70, 80% mamy z wegla.
wystarczy pomyśleć o zasilaniu samochodów całkowicie na prąd (z autostradami zintegrowac wysokie napięcia i stworzyc system załadunku ogniw poza samochodami), zbudować kilka atomowych elektrowni i mogą nas Rosja i Iran z Ameryka włącznie w tyłek pocałować.
Chiny napewno kochaja Rosję za zepsucie im Olimpiady. I tlumaczenie w stylu "naszych biją" jest całkiem głupie historycznie. -
-
Anonim
TVN kocha rosję bo gdyby nie ta wojna TVP by się obłowiło z racji na olimpijski monopol:) -
Michał W*****i
Gruzja jest suwerennym krajem i ja także jestem za tym, by rosyjskie wojska ją opuściły.
A Kaczyński dobrze mówi, bo odłączenie się Osetii od Gruzji to jak odłączenie się Śląska od Polski.
Oprócz tego wiceminister Rosyjskiego MSZ powiedział, że Gruzja łamie prawo międzynarodowe i rosyjskie wojska są tam po to, aby ratować Osetię. Ale od czego?
Za to Rosja łamie prawo m-dzynarodowe, bo nie wypowiedziała Gruzji wojny, a ją zaatakowała.
No i jeszcze Putin powiedział, że chce zaprowadzić pokój w Gruzji, "najwyraźniej "zapomniał" dodać, że rosyjskie wojska zaatakowały Gruzję po to, aby zaprowadzić pokój na rosyjskich warunkach." (Strefa218) -
-
majk
Nie ważne kto ma racje, ważne aby wojnę wygrała Gruzja, zgodnie z hasłem "bij moskala!" :> -
Maniakes
>A Kaczyński dobrze mówi, bo odłączenie się Osetii od Gruzji to jak >odłączenie się Śląska od Polski.
Osetia to region w wiekszosci zamieszkany przez mniejszosc etniczna, zupelnie rozna i od zawsze skonfliktowana z Gruzinami. Slask natomiast zamieszkuja w wiekszosci Polacy (jesli traktujemy Slazakow jako oddzielny narod), a Slazacy nie maja wilowiekowych sporow z polska wiekszoscia.